Здравословно хранене за децата - 7

• 67 196
  • 741
  •   1
Отговори
# 450
Днес купих пълнозърнест хляб с квас от един био магазин във Варна.Направо се разтопих от кеф,кафява  хартиена кесийка,страхотен аромат.Приготвен за 16 часа.
Деси, честито!  Laughing
Но трябва да напишеш производител, състав, цена, грамаж, къде се продава Simple Smile
И какво означава, че е приготвен за 16 часа.
Състав-български лимец-зърно, прясно смляно в каменна мелница;натрошени ленени и слънчогледови семена,морска сол,студено пресовано,нерафинирано слънчогледово олио и изворна вода.Съставът е разкош,цената-също Wink
265г-3.43лв.
Магазинът се намира срещу Кукления театър,на ул.Драгоман.
Когато хляба е без мая,мисля,че е необходимо дълго време,за да "втаса".Приготвяла съм нещо подобно у дома,бяха необходими 20 часа.

# 451
  • София
Здравейте,

Малко ще изместя темата за хляба, тъй като нямам с какво да се включа Simple Smile

Искам да ви попитам някои други неща:

Консумирате ли годжи бери и сушено жожоба (от кит.магазини) – мисля да възобновя всяка сутрин по малко и за детето, и за мен, предвид това колко са богати на Вит.Ц, а синтетично такова не давам, дори и като е болна....

Как се справяте с храната на децата в детските градини? Аз ще се опитам да й давам лека закуска в нас/на път за яслата, така че да не е супер гладна сутринта, и ако може да не изяжда всичко там  Simple Smile  , но все пак ще е трудно...  И се надявам да не я насилват да яде, понякога може да кара само на домат/краставица..

Какво ви е мнението за маслините, по-специално черни, дребни - дъщеричката ми много ги харесва, но ми бяха казали (на щанд за маслини!), че черните ги боядисвали..  Crazy имаше и такъв скандал в Южна България си спомням - използвали боя за дрехи  #Crazy

Благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 18 авг 2012, 16:08 от Malini

# 452
  • IT
Malini аз преди градина му давам ябълка или някакъв друг плод и съм им казала, че ако не му харесва яденето там да му даватъ филия с хляб, а не да го насилват.

За маслините и яз бях чула някъде, че боядисват някой производители-но със сигурност не всички са такива. Напълно узрялата маслина си има черен цвят отвсякъде Simple Smile зелената не е узряла и като се сложи в марината и престои става онова зеленикаво-кафяво и така. Няма да навлизам в подробности, защото темата е обширна.
Fall с тиквичките по същият начин да.

# 453
  • София
  Обещах да пиша за сушилните. Книгата е от 1976, с година по-стара от мен Laughing, но има много ценна информация. Ето:
  "Слъчевата сушилня представлява плитък дървен сандък, покрит със стъкло , дебело 2-3мм. Стъклата се нареждат така, че между тях да има непокрита ивица от 2-3мм за преминаване на отделената при сушенето влага. Сушенето се ускорява, ако  двете страни се направят от рамки  от мрежа. По такъв начин се създава течение и изпарената влага бързо излида от сушилнята. Този начин е много по-добър от сушенето в пещ, на слънце или сянка, защото:
1,плодовете и зеленчуците се сушат на закрито и са предпазени от насекоми, прах и др.
2. при влошаване на времето бързо могат да бъдат прибрани
3.сушилнята може да се наклонява така, че винаги да е перпендикулярна на слънчевите лъчи - това ускорява сушенето" 
Има и скица, на която височината на сушилнята е малко по -високо от стандартна тава, горе-долу като сандъче за цветя от тези обикновените, правоъгълни.
  Има и скица и описание как да се направи сушилен шкаф, но е по-сложно /не невъзможно/, но трябват повече усилия и мъжка намеса Laughing.
  Сега дружно да благодарим на авторите Търпо и Пинкас  Laughing

# 454
това ли е книжката?

# 455
  • София
  Да, ако те интересува нещо от нея, питай.  В смисъл - има неща, които трябва да се пренебрегнат. Много ме впечатлиха със зеленчуковите консерви - всичко пържено Laughing.

# 456
Здравейте,да попитам вие как предлагате прясното мляко ?

# 457
  • София
Лисичка, заквасено Simple Smile .
Моят личен избор, след разговор с педиатър, който ме попита - Кое налага даването на прясно, незаквасено мляко?

# 458
Здравейте,да попитам вие как предлагате прясното мляко ?

Дъщеря ми обожава мляко с какао и какаото е онзи противен заек на Нескуика.
Не я ограничавам... за сега.

Сега ми изникна един спомен, аз и брат ми на село, да съм била 10 годишна. Баба ми идва усмихната и ми подава чаша с пяна, млякото вътре топло, а козата хубаво издоена. Grinning
Прибирахме се в София едно 5 кила отгоре и тези ми месеци на село са били най-здравите ми винаги.

Сутрин пиехме сурово, домашно яйце, пак топло, аз обичах само жълтъка... та така...

# 459
От както спрях да давам на дъщеря ми прясно мляко и изчезна атопичния дерматит.Само не можах да се преборя с млякото в детската градина.
Та в този ред на мисли,и аз го давам само заквасено.

# 460
Никога не съм му предлагала прясно мляко - само кисело от кофичката директно Simple Smile
Кърмех го доста бая (до 4г.) и ми беше тъпо да давам кравешко, като си имаше човешко  Crazy
Като се замисля и кремчета/грисчета и подобни не съм давала (много са ми блудкави и тъпи като концепция  Thinking).

За Нескуика - няколко пъти гледа рекламите и иска - ми взимам му и като го опита само се потриса  Laughing Ама пък мен ме кефи мляко с какао  Mr. Green

# 461
Аз млякото в детската го елиминирах, като казах, че е алергична. Педката написа и в картона. При нас обаче имаше болки в корема, които много намаляха след спиране на кравето мляко. Давам козе и овче сега, но яде купен сладолед чат-пат.

# 462
  • София
От както спрях да давам на дъщеря ми прясно мляко и изчезна атопичния дерматит.Само не можах да се преборя с млякото в детската градина.
Та в този ред на мисли,и аз го давам само заквасено.
Ей, браво! да беше толкова лесно и при останалите деца (и възрастни) !

Мисля, че в тази тема една потребителка писа надълго за хомогенизирането на млякото.
Така че, ако ще е прясно, то ДА НЕ Е ХОМОГЕНИЗИРАНО

# 463
Благодаря Ви за отговорите  Peace
А може ли да дадете мнения за свежото сирене ,подходящо ли е за деца или не ?  newsm78

Последна редакция: чт, 23 авг 2012, 10:10 от малката лисичка

# 464
Благодаря Ви за отговорите  Peace
А може ли да дадете мнения за свежото сирене ,подходящо ли е за деца или не ?  newsm78
To и за възрастни не е  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт