Виждам, че ми споменавате името и затова се включвам.
Онази рецепта за мус със сурови яйца не е моя. Само дадох примери с линкове що е мус.
Ще прескоча лиричното отклонение защо реших да се обадя, тъй като усещам, че за някои (повечето) съм досадна. Но пък не съм и няма да спра да си мълча. Пиша там, където съм сметнала за най-добре и подходящо. Който иска, винаги може да ме прочете.
Иначе преди години и майка ми и аз сме правили мус със сурови яйца и ставаше вкусен и сполучлив.
Давам рецептата, но така като я чета сега, хич не е за тази тема, тъй като има кафе и ром. Другите съставки са си добре. Значи горните 2 се прескачат.
Начупват се 2бр черен шоколад и се разстопява като се внимава да не загори (най-добре водна баня). Разбива се 2/3 ч.ч сметана до втвърдяване. Разбиват се 4 жълтъка с 2 к.л. захар до побеляване. 3-те смеси се разбъркват заедно много хубаво и внимателно. Към тях се прибавят и 4-те белтъка разбити на сняг (най-добре става с щипка сол). Пак се внимава с разбъркването на разбитите белтъци, за да не спаднат. Насипва се в купички (6-8бр) и се оставя в хладилника за 12 часа.
Ако не се прави за деца, в разтопения шоколад се прибавя 1/4 чаша силно кафе, което е добре прецедено и 2с.л. ром. Разбъркват се добре с шоколада.
Ани, спирулина баш на бебе не съм давала. Но малко след годинката - да. Ползвали сме досега на прах все. Слагала съм я къде ли не - и в солени и в сладки неща. Ето днес поръсих с нея салатата. Иначе в сосове, кремове, домашен шоколад, крекери, пастети, зърнена закуска (мюсли), супи. За мен навсякъде се връзва. Ползвали сме я за оцветяване при торти, сурови бонбони, солени ядкови топчета. Ако правя нещо, което дозирам на момента и само за децата, слагам от около 1/2 до 1 ч.л. спирулина.
Ивка, страхувам се, че няма да съм ти много полезна с идеите (особено за следобедна закуска), защото тогава давам най-често кремове - от дълго време млад кокос + плод, чиа и разни други неща, ако ми скимне на момента като пчелен прашец, какаови трохи, годжи бери. Преди за кремове по-често позлвах кашу или белен коноп.
А вечерята е различна винаги - нещо готвено постно или сурово. Последните 3 дни:
- сурови нори рулца - за плънка настъргана и изстискана ряпа + белен слънчоглед; от зеленчуците - авокадо, чушки, краставица, различни поници
- зелена салата с маруля, зелен лук, краставица, домат, рвзлични поници + сос от авокадо, мисо, магданоз, чесън, лимон; салатата нямаше зехтин
- сурова зелена супа: спанак + разни зеленчуци, мисо, водорасли; отделно има хумус по класическа рецепта т.е. с варен нахут; аз добавям от себе си и малко пресен кориандър.
Общо взето най-различни неща; каквото ми/ни щукне според настроението и времето.