Здравословно хранене за децата - 7

• 67 052
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Soleil*май по големите вериги ги няма тези гевречета.Търси в квартала ви в малките магазинчета за какво ли не-като зах.изделия, алкохол, безалкохолно и т.н.Аз ги намерих в едно магазинче тип гарашче Mr. Greenв квартала на братовчедка ми.Да се ненадяваш Mr. Green
Но понеже са с вино не съм ги давала на малкия.Твоете детенце на колко е, че така опитва всичко?
Моето още нищо не иска от това на хората..но докога ли ThinkingЩе дойде и при нас тази мода.
Духи Пухи за мен ще бъде много полезно да разкажеш за шоколада.Сигурно въпросите ми ще ти се сторят доста наивно...но нищо не разбирам от технологията на производство Embarassed
Искаш да кажеш,че какъвто и шоколад да си купя бил той евтин или скъп все ще има растителни мазнини така ли?
Един вид неизбежно е Rolling Eyes
Впрочем вчера по една от руските телевизии гледах много интересно предеване..Среда обитания и там разказваха за растителните мазнини.Има доста спорове сред учените вредни ли са.Но направиха експеримент с топене на различни масла върху човешка длан.Маслото, шоколада пълен с какао се спотиха за 1-2 мин.Палмовото масло след 10 мин не помръдна Whistling
Т.е за да се стопи това масло в човешкото тяло е нужна доста по висока тем. от телесната.
Което невежда на логичната мисъл колко и как се усвоява това масло попаднало в организма ни.
Много беше полезно това предаване Peaceпоне за мен.Хем си припомням и руския Laughing

# 301
Какаовото масло също е растителна мазнина  Wink
Шоколадът се произвежда само от какао масло, какао маса + захар. Ако се добави сухо мляко - става млечен шоколад. А ако се махне какао масата - става бял шоколад. Към всички видове се добавя и ванилия, защото подсилва вкуса на шоколад.
Ако се добавят растителни мазнини - се получават най-вече глазури и пълнежи за вафли, бисквити, сухи пасти.. В състава им влиза какаото повече, отколкото какао масата. Макар че по-скъпи и качествени такива се правят и с шоколад.
Неправилно се наричат шоколадови - би трябвало да са какаови..

Между другото, какао масата на места я пишат "Какаов ликьор" - заради превода от английски - cocoa mass = cocoa luquor (понеже при смилане на зърната е по-скоро течна, заради високата температура, която се получава при процеса).

# 302
duhi_puhi, благодарности за обяснената "по човешки" технология !!!   bouquet

Бъни, "Среда обитания" го гледам от няколко години - върви всяка сряда късно вечер и го
повтарят по обедно време през уикенда. Тонове полезна информация съм научила от него, и не само за храните.   Wink

# 303
Сравнението с алкохола и цигарите не е подходящо, защото те все пак не се консумират от деца.
Да, но децата се впечатляват и от възрастните, не само от връстниците си. Да не говорим, че има родители, за които е гордост, че  децата им пият по половин/една бира или че си топват пръст в чашата с алкохол.
Ако ме видят, че пия кафе или кока кола, ще им направи впечатление, ще ме питат защо пия при  положение, че не консумирам такива неща и съм обяснявала, че са вредни и естествено ще искат да пробват. Правила съм си експеримент с кока колата. Близнаха, повече не повториха и не са искали да се купува.
Ние не пушим, но наши приятели, да. Хващам ги да имитарат със солета/молив/химикал, че пушат цигари. Това и аз съм го правила като дете, но моите родители пушеха като комини.

А какво обяснявам? Най-често намирам съответния продукт, чета съдържанието и питам дали нещо се разбра, дали го купувам аз и дали искат пак да го ядат. Ако се попита защо не купуваме такива неща, казвам, че за мен това не е храна и че е боклук, да.
Но както писах, в такива неловки ситуации (да нагъват като невидяли неприемлива за нас храна пред чужди хора) са ме поставяли много рядко. Да е било 2-3 пъти. Научиха се да ме питат тихо дали може да си вземат от еди кое си. Обикновено казвам пробвай, ако искаш. И тогава съм забелязала, че се държат много по-културно.
Иначе когато нападнат "нормална" храна на гости или у нас, казвам, че не са сами и има и други хора. Колкото и да им е вкусно, е хубаво да се научат да си поставят сами граници. Като им харесва, ще се направи отново. Все пак и най-полезната храна в големи количества за мен води до негативни реакции и ефекти за тялото.

Тукашният пазар е много повече залят с боклучливи храни, направо си има свръх производство. Да не говорим за купищата заведения тип бързо хранене, където обикновено се предлагат хамбургери и подобни в компанията на пържени картофи и газирани напитки. Също така често има безумно евтини промоции на всякакви пепсита, кока коли, сладоледи и какво ли още не. Все неща, които за мен са си бойни отровни вещества. Simple Smile))) И как се купува само - стекове, кашони, голямо запасяване.
Отделно контролът на храните е много занижен. Често са засягали този въпрос в много дискусии и предавания. Въпрос на политика на самия магазин/супермаркет е по-скоро какво точно ще предлага. Има такива, които избират асортимента, стараят се. И не става дума за био магазини.

Сетих се сега, че с дъщеря ми сме гледали заедно филмчета за ефектите върху здравето при консумация на продукти от химико-вкусовата промишленост.
Добра терапия е също така като ходим всички заедно по фермите тук и участва в беритбата. Също така се опитваме да гледаме разни култури. Засега само подправки.
Впечатлява се от всичко това.
Между другото в училище също има някакви наченки да се говор ив посока здравословно хранене. И да, това не би трябвало да е само мисия на родителите.

"Палмовото масло след 10 мин не помръдна" - има чисто, което не е вредно и си се топи като коксовото олио и хидрогенирано.

Последна редакция: нд, 22 юли 2012, 18:12 от Вери

# 304

"Палмовото масло след 10 мин не помръдна" - има чисто, което не е вредно и си се топи като коксовото олио и хидрогенирано.
Благодаря Вери не знаех Peace
Докладвам  Laughingопитах Тарали с лук.Чудесни са.Не са солени, няман направчив мирис на лук като повечето си изкуствени събратя.
Тази фирма има и други продукти, но  на сайта им не видях състав.Ще трябва да се дирят и да се четат етикети Joy
Вери то и при нас така се купува......голямо купуване на боклучава храна.Като обясниш на някои хора виж това е без -та и т.н в повечето случай погледите са Sick.що така не знам.
Ама насила хубост не става де.Всеки е свободен да яде и да дава на децата си каквото реши.Аз затова се хабя Mr. Greenсамо като видя ,че срещу мен стои човек от моята порода Laughing
А как се яде по тези заведения за бързо хранене ooooh!все едно е за последно.
По големи дечица трудно се удържат в стремежа си да подражават.

# 305
Сещам се как д-р Папазова в една от рубриките и захвърли буркан кокосово олио в боклука, защото било вредно...ама какво, защо не се обясни.

И една случка в магазин: био банани 99 цента за либра (454гр), обикновени 89 цента. Една жена седи и ги гледа и мъжът ми се обажда, че по-добре е да вземе биото. Впусна се в разговор. Тя слуша, слуша и взе от 89 цента.  Laughing

# 306
Вери, какво точно им обяснявате? Честно аз не знам какво да й говоря точно. Да й казвам това са боклуци, защото съдържат еди какво си, но не гледай, че всички около теб ги ядат. Просто не мога дори себе си да убедя с това нещо и явно подсъзнателно детето го усеща. 

Поли, ако ти самата не се чувстваш сигурна, то детето разбира се, че ще го усети.
При мене винаги минава комбинацията от много говорене и обяснения именно, че това са боклуци и предлагане на вкусни алтернативи от вкъщи. Това работи. Два-три пъти да се е случвало да не проработи. Тогава съм предлагала "по-малкото зло", тоест - нещо да купим отвън, което да няма толкова много боклуци. Като въпросните Тарали. Зная, че ги обича /опита ги покрай едно момиченце/ и в краен случай му предлагам да купим тях.

Иначе наистина най-абсурдният момент е, когато дойде въпросът - Добре, след като са боклуци, защо той/тя/всички ги ядат? Отговарям най-спокойно - Може би не знаят, че има боклуци вътре, не са прочели какво пише в съдържанието, какви неща са сложили или не знаят, че тези неща са толкова вредни за тях" В някои случаи той отива при съответното дете и казва: Ей, това са боклуци!  Joy
Много е сладък.

# 307
Днес закупих въпросните кръгчета.Вкуснички са,децата ги харесаха.Цяло чудо,защото голямата ми дъщеря е тоооолкова злояда,че направо си е събитие да прибавим нещо към нещата,които яде(тук изключвам вафли-шоколади-сладолед,които би яла постоянно,ако е възможно).

Намерих вид солети на диетичния щанд в един магазин.Сториха ми се ОК като състав,не бяха солени,с ръжено брашно,без мая.За първи път попадам на тях,утре ще накарам мъжа ми да купи и ще дам подробности.Опаковката я запилях някъде,а исках да проверя в нета.На някаква бургаска фирма.

# 308

Намерих вид солети,не бяха солени,с ръжено брашно,без мая.
да не са тези
http://www.dexterdiet.net/catalog.php?sec_id=1&sec_id_new=8& … func=view_product

# 309
И една случка в магазин: био банани 99 цента за либра (454гр), обикновени 89 цента. Една жена седи и ги гледа и мъжът ми се обажда, че по-добре е да вземе биото. Впусна се в разговор. Тя слуша, слуша и взе от 89 цента.  Laughing
Яко!  Laughing

Аз едно нещо не мога да разбера, защо трябва се яде постоянно по площадките и защо някои майки имат наглостта да предлагат храна на чуждите деца без дори да попитат родителите им?? #2gunfire

# 310
Яко!  Laughing

Аз едно нещо не мога да разбера, защо трябва се яде постоянно по площадките и защо някои майки имат наглостта да предлагат храна на чуждите деца без дори да попитат родителите им?? #2gunfire

на мен ми се струва безумно, ако не е в час за хранене де - обяд/следобедна закуска и да се отнася за гладно дете, ама пак - да седне на някя пейка, да се наяде и да ходи на площадката да играе, а не с мръсните ръце некачествените храни, и то на всички... Sick

# 311
  • София
duhi_puhi , имаш ли информация от този извор Simple Smile
за съдържанието на ОЛОВО  в какаовите продукти.

и за афлатоксините в евтините продукти с какао (идващи от фъстъчената маса)
разбрахме вече, че не можем да ги наречем ШОКОЛАД.....

# 312
duhi_puhi , имаш ли информация от този извор Simple Smile
за съдържанието на ОЛОВО  в какаовите продукти.

и за афлатоксините в евтините продукти с какао (идващи от фъстъчената маса)
разбрахме вече, че не можем да ги наречем ШОКОЛАД.....

Зависи от доставчика на какао - има много "фалшиво", пълно с много неща (най-вече брашно от рошкови, но не само) но не и какао зърна.. Обикновено е по-евтино (логично) и за съжаление масово се предпочита от доста БГ производители.
Туй, с което работя, е холандско основно, но имат мониторинг на тежките метали постоянно и ни изпращат документи за това.

Така че... със сигурност всичко не може да се постави под един знаменател ... но кое какво е..  Rolling Eyes

# 313
  • IT
Здравейте, много интересни дискусии сте заформили Simple Smile
Въпросните кръгчета, които навлезнаха и в бг са с оригинален произход от  Пулия-региона на мъжа ми, там яко ядат всякакви такива неща + сухари или твърди бисквити под различни форми натопени в мляко или вода.
Бяхме на един рожден ден-храната беше вкусна и имаше бонбони от моркови оваляни с кокосови стърготини, бяха много вкусни. Обаче сега се сетих че имаше нещо за морковите, че трябва да се приемат с мазнина, ще потърся инфо, но сеща ли се някоя от вас нещо?

# 314
duhi, а кое какао да купуваме тогава? Не бг ли?
За Колеф шоколадите да допълня, че пише "Не съдържа ГМО" Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт