Здравословно хранене за децата - 7

  • 67 048
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 2 285
allexa.7, добре е морковите да се приемат с мазнина, защото Вит. А (на който са богати) е мастноразтворим и се усвоява от организма най-добре в такава комбинация.

Аз имам друг въпрос. Наскоро видях в нашия квартал един ей такъв млекомат. Някой купувал ли е такова мляко и какви са му впечатленията ? Не можах да разбера млякото сурово ли се продава и как се гарантира свежестта му ?

# 316
  • Мнения: 8 242
Няма ГМО какао.
ГМОто може да дойде от соевия лецитин, който се ползва като емулгатор..
Не-ГМО соев лецитин е до 3 пъти по-скъп от такъв без сертификат (само за инфо).

Какво да купуваме - общо-взето има 2-3 български производителя, които правят качествени неща - например Престиж и Захарни изделия Варна - аз купувам 90% такива.. И на двете фирми са им много строги изискванията към доставчиците (не само към нас, политика на фирмата си е) - запозната съм им с цикъла на производство (от входа до изхода) и за мен са напълно ОК.
Не БГ не купувам, защото не искам да спонсорирам мултинационалната мафия (Крафт, Нестле..).

Конкретно е малко кофти да говоря за и против някой, но си е мое мнение  Peace

Конкретно ако искате питайте, колкото мога ще помагам  Hug

# 317
  • Мнения: 266

Точно те са.Стават ли?

# 318
  • Pb
  • Мнения: 1 183

Аз имам друг въпрос. Наскоро видях в нашия квартал един ей такъв млекомат. Някой купувал ли е такова мляко и какви са му впечатленията ? Не можах да разбера млякото сурово ли се продава и как се гарантира свежестта му ?

Веднъж накарах мъжа ми да вземе. Беше сутринта и е видял цистерната, от която са зареждали.
Млякото беше ок на вкус и мирис.
Да, сурово е млякото. Като си платиш и бутилката (ако нямаш собствена) общо взето цената става като от магазина. Прясно мляко от магазин не съм купувала от години и не мога да кажа дали това е било по-маслено.

# 319
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Един въпрос към Духи-Пухи Embarassed,
Купувам био черен шоколад 70% собствена марка на Делез /Пикадили/ със следното съдържание: какаова маса, кафява захара, какаово масло и обезмаслено какао на прах, всички с органичен произход.
Чуда се, защо има и какаова маса и обезмаслено какао?
А обезмасляването на какаото как се постига, по химически път ли?

# 320
  • Мнения: 4 358
Аз едно нещо не мога да разбера, защо трябва се яде постоянно по площадките и защо някои майки имат наглостта да предлагат храна на чуждите деца без дори да попитат родителите им?? #2gunfire
Аз какво да кажа като ние бяхме и с алергия и върви обяснявай на опулен народ защо детето ни не яде вафли, солети, царевични пръчици, близалки и т.н
Аз вече спрях да обяснавам за алергията.Като ме питат казвам, че се храним предимно с продукти на хранителната промишленост а не на химико-хранителната hahaha
desi_shisha на Добричка фирма са.Не съм ги давала тези солети...прочетох че имат бирена мая newsm78знам ли дали може на деца да се дава.
Млекомат има и в нашия квартал.То там млякото с какъв произход е newsm78на производители ли..био ли е какво е?От улични продавачи не купувам..та се чудих за това как го поддържат прясно и т.н.
И отново по въпроса за шоколада-въобще не ми е хрумвало, че и там може да има олово ooooh!.
то това олово и тежки метали излиза, че са навсякъде Mr. Green
Взех днес шоколад Кума Лиса-най прост понеже се зачетох, че съдържа не соев лецитин а сланчогледов.Иначе си е със захар, какаова маса, каково масло,пълномаслено мляко и суроватка на прах.Аромата е ванилия най вероятно ванилин.Други екстри не са отбелязани Laughing

# 321
  • Мнения: 5 714
И отново по въпроса за шоколада-въобще не ми е хрумвало, че и там може да има олово ooooh!.
то това олово и тежки метали излиза, че са навсякъде Mr. Green
Гръмна по едно време, май преди 2 години беше, но не помня за коя от страните в Л.А.- Еквадор ли, Перу ли...беше свързано с това, че средата, където е ферментирало какаото, е била замърсена с олово. Бях чела други мения, че оловото идвало от почвата, но в крайна сметка съдържанието му в какаото било много малко и се концентрирало главно в обвивката. Карам по спомени, разбира се. И къде е истината не знам.

# 322
  • Мнения: 2 265
Какво да купуваме - общо-взето има 2-3 български производителя, които правят качествени неща - например Престиж и Захарни изделия Варна - аз купувам 90% такива.. И на двете фирми са им много строги изискванията към доставчиците (не само към нас, политика на фирмата си е) - запозната съм им с цикъла на производство (от входа до изхода) и за мен са напълно ОК.

Влезнах в сайта на Захарни изделия Варна и поразгледах продуктите им. Повечето от тях съдържат 'рафинирано растително масло', това 'хидрогенирано' ли ще рече или не ? А също така, какво значи 'инвертен сироп'  Simple Smile ?

# 323
  • Мнения: 8 242
Какво да купуваме - общо-взето има 2-3 български производителя, които правят качествени неща - например Престиж и Захарни изделия Варна - аз купувам 90% такива.. И на двете фирми са им много строги изискванията към доставчиците (не само към нас, политика на фирмата си е) - запозната съм им с цикъла на производство (от входа до изхода) и за мен са напълно ОК.

Влезнах в сайта на Захарни изделия Варна и поразгледах продуктите им. Повечето от тях съдържат 'рафинирано растително масло', това 'хидрогенирано' ли ще рече или не ? А също така, какво значи 'инвертен сироп'  Simple Smile ?
Ако говорим за масови продукти - това са фирмите - ако искате нещо био-еко мега здравословно - тогава домашно приготвено или от сертифицирни фирми.
Все още е много далече от масовия вкус, а и оттам е нерентабилно за масово производство с такива изисквания... Или цените ще са яки - справки Био Балев...
Не знам дали рафинирано е хидрогенирано - може и да е, може и да не е ... не им знам за всеки продукт рецептите Simple Smile
А инвертен сироп е захарен / глюкозо-фруктозен сироп.

Те самите сладкарски изделия са си нездравословни като цяло  Crazy Но говорихме за качество на суровините, а не какви са...
Щото има такива адски подобия на масла и разни пълнежи, че бедна ви е фантазията  ooooh!
Но има и много добри, макар и нездравословно заклеимени  Tired Та всеки си избира според разбиранията и етикета  Crazy

# 324
  • София
  • Мнения: 5 348
по мои проучвания бялата захар е с голяма вероятност ГМО
глюкозо-фруктозен сироп е ГМО (не по мои проучвания)
заводът за фруктоза в България произвежда фруктоза без ГМО, но само за износ , и то за държави, от които ние не внасяме храни................
дявол на магаре!

далече от глюкозо-фруктозен сироп!

# 325
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Установих, че Тарали-те са на два различни производителя, италински /първо купих такива от Пикадили/ и български, българските ми харесват повече, май са и с по-изчистено съдържание.

# 326
  • Мнения: 4 358
Аз купих български на фирма АЕА .Съдържат по спомени брашно, зехтин, сол и вино.Това за натуралните. Пише, че всички съставки са натурни без консерванти, изкуствени аромати и т.н.

# 327
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Аз купих български на фирма АЕА .Съдържат по спомени брашно, зехтин, сол и вино.Това за натуралните. Пише, че всички съставки са натурни без консерванти, изкуствени аромати и т.н.

Да, а италианските имат и мая, българските /вероятно са и по-евтини, не помня цени/ са определен опо хубави  

# 328
  • IT
  • Мнения: 3 702
По въпроса за таралли-ите да изкажа  мнение-това е 'снакс' типичен за Пулия и рецептите са много,  във всяко селце примерно си има и пекарна и там го правят по каквато рецепта си знаят. Това че тук има само 2-3 вида не означава, че едните са по-хубави от другите.
Една съвсем проста рецепта както е и споменато е с брашно, зехтин, сол, олио и бяло вино примерно, има рецепти и с мая и със семена от финокио, сушени домати и т.н.

# 329
  • Мнения: 4 358
Това че тук има само 2-3 вида
Е ние се стремим тука уж към тази рецепта дето е с минимум съставки и да е що годе здравословно за деца PeaceЗатова коментираме точно тези изчистените от към съставки.

Общи условия

Активация на акаунт