Окръжна болница - Варна -тема 4

• 81 217
  • 781
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, въпросът ми е има ли условия да се перат изцапаните дрешки на бебчето или ги давате у дома да ви ги изперат? Понеже аз преди много години, когато раждах това ми беше най-голямата мъка с чистите дрешки за бебчето...

Условия за теб няма, камо ли за бебето. Аз лично бях в що годе добра стая, която я водиха  най-хубавата. И имаше добри условия, но другите майки като разказваха за баните си и се радвах, че не съм попаднала там...  По-добре си вземи 5 комплекта, и ако се наложи ги давай да ти ги перат вкъщи..

# 676
  • ВАРНА
rossita77 , не, няма такива условия. Аз бях купила евтини дрешки за болницата - бели най-обикновени ританки и камизолки. Изхвърлих 2 комплекта, защото бяха изцапани с кръв и пропуснал памперс.

Между другото преди време някъде попаднах на статия, че камизолките не са особено безопасни. Понеже вече съм далеч от тази тема с камизолките, не обърнах особено внимание. Но сега все едно аз съм бременна покрай много близка до мен жена и се вълнувам заедно с нея  Simple Smile С две думи - някой нещо подобно да е чел  Rolling Eyes

# 677
Тук сме обсъждали само опасността от ръкавичките, но от камизолки.. за 1 път чувам  newsm78

Аз първоначално за болницата си взех гащиризончета, но се оказаха ужасно неудобни. Наскоро си взех от тези с  копченца на крачетата и дупето ама късно открих топлата вода  hahaha
Та акушерката ми препоръча камизолки, ританки и чорапки. Донесоха ми. Е, наистина ми беше по-удобно с тях  Peace Но всяка майка преценя за себе си.

# 678
  • Варна
Едно време имаше камизолки с връзки, вместо с копчета. Те са опасни, защото детето може да се оплете във връзките. Макар че като се замисля, че в ОБ връзват номерчето на бебето на врата му Shocked Изглежда ми доста по-опасно, но го правят.

# 679
  • ВАРНА
Да, вярно, че е опасно  Confused
От чисто любопитство - в МД и в АГ как е? С гривнички ли са? Извинявам се, че откланям темата с това питане  Simple Smile

# 680
В МД са с гривнички  Peace

# 681
Аз днес бях на преглед и имам вече 3 см разкритие Simple Smile така че скоро ще ви дам прясна прясна информациика и впечетленията от мен за ОБ, естественно живот  и здраве всичко да е наред Simple Smile

# 682
nikoletkahr, стискам палци за бързо и лесно раждане  Hug

# 683
Здравейте, мили мами. Толкова съм очарована от темата и от изчерпателните отговори! Нито една от вас не познавам, а някак си ви чувствам вече близки... На мен също ми предстои раждане в ОБ, термина ми беше на 3ти този месец, но бебка не иска нещо да излиза, седи си на високо, няма разкритие, нямам болки, на всичкото отгоре според д-р Славчев(който ми води прегледите) и д-р Якуб малката е около 4 кг, а моят таз не е от най-широките. Д-р Якуб нещо се притеснява от нормалното раждане, можело да се счупи ключица или да се разкъса тъкънта около вратлето, но д-р Славчев си ме подкрепя в решението, което взех вчера да чакам до 7ми и ако не тръгне сама да влизам на 8ми за предизвикване на раждане, да си карам нормално, а вече ако нещо стане напечено - секцио по спешност. Доста неща поизчетох и вече нямам търпение да раждам, както и да стане, вече ми е все тая, просто искам всичко да приключва по-бързо и да видя малката дебеланка. И все пак имам няколко въпроса, които четейки тази тема изникнаха в съзнанието ми. Първо, имам приятелка, наскоро роди, с нея сме много близки, бяхме съученички в гимназията и много, ама много бих искала да е до мен по време на раждането, да ми помага при болките, да ме окуражава, а и аз не знам как ще реагирам в суматохата (не съм притеснена за това, просто не съм изпадала преди в такава ситуация, първо раждане ще ми е), а тя е много "отворена" и за всичко ще иска обяснение, ако аз не го направя, а ако някоя акушерка или лекар нещо тръгнат да правят не както трябва, знам че тя веднага ще нададе глас  Laughing. Та възможно ли е това да стане, тя да присъства, трябва ли да си платя? После, мисля да си взема гиманстическата топка, чувам често, че помага при болките, а и чисто от гледна точка на комфорт, нали няма проблем да си правя каквото искам по време на контракциите, никой няма да ми каже "не стой така, не прави иначе" и т.н.? Живот и здраве, като се родим, таткото кога ще може да види бебка, всеки ден ли ще може да я вижда, а и мен или е по-добре да си наема самостоятелна стая? Питат ли те за ваксините? Ако не искам да слагам  трябва ли при постъпване в болницата да заявя изрично, да попълня декларация или след раждане някой ще дойде да ме попита? Имам още въпроси Simple Smile Чувам не много добри коментари за някаква докторка, май Димитрова, която както всички лекари била добър специалист, но била много груба, сопната, не обичала да й се превземат и т.н. (не смятам да изисквам да се държат с мен като с Кейт Мидълтън, но изпитвам неприязъм към хората, които в такива тънки моменти, като раждане, си позволяват да ти викат, да ти пречат едва ли не с поведението си), просто ако ми се падне такъв лекар ще има да се разправяме...После, не съм мн съгласна да купувам пелени, а да ми повиват детето с износени. Повярвайте ми, надявам се да не ви звуча като принцеска, но просто това, което купя бих искала да си го ползвам аз, но след като има някакъв правилник ми хрумна, не може ли да купя 4 комплекта пелени, като искат 2та да си ги запазят, но другите два да ги изперат и да ги ползваме на моята бебка? Има ли такова нещо, което да подпишеш, че искаш да бъдеш информирана за абсолютно всяка мед. интервенция, която се прави на теб и на бебето? Лично аз много се паля, като нещо се прави на мен (пък камо ли на детето ми) без да ми обяснят какво, как, защо? За сега чета само прекрасни отзиви и се надявам и аз да имам късмет, чувам, че всичко обяснявали и т.н. но все пак изключения има и аз точно за тези изключения бих искала да се затраховам предварително. И най-накрая, тази клизма, винаги ми е била под въпрос, болезнено ли е, как се прави, а тези свещички, слагаш си ги и какво? Общо взето за сега това са ми въпросите. До преди вчера бях притеснена и разтревожена, малко си поплаках понеже съм прекалено много за нормалното раждане, а се оказва, че има добър процент да мина със секцио, но вече благодарение на семейството и съпруга ми се чувствам много спокойна и просто нямам търпение да започне всичко още сега! Стискайте ми палци, Peace а аз на свой ред, като се завърна ще попълня темата с пресни пресни впечатления и наблюдения, както виждате обичам да се обяснявам  Rolling Eyes целувки на всички   bouquet  bouquet  bouquet

# 684
eli_ivanova90      1) За топката няма да ти дадат със сигурност, стайте са достатъчно тесни, а и като доиде време за контракциите ще те наблюдават; 2) Има вероятност таткото да доиде да те види по всяко време само ако си във ВИП стая, струва 50 лв на ден, но само ако има свободна, понеже са 2; 3) Таткото има вариант да присъства на раждането но не през цялото време, тоест трябва да стои на входа и да чака и като доиде време вече наистина като излиза бебето тогава го пускат вътре, и удоволствието струва 80 лв; 4) Приятелката ти няма как да присъства при теб; 5) Относно пеленките не се тревожи искат да не си ги прала и ще ти сложат пеленки от там понеже те ги стерилизират в специални контейнери Simple Smile а и все пак повиването е за няколко часа докато се преместите заедно в стаята и си го преоблечеш бебчето вече ти със своите дрешки; 6) Относно клизмата не е болезнена а и не я правят на всички, зависи от разкритието и етапа на раждане Simple Smile да ти кажа забравих за какво друго пита Simple Smile несе тревожи нямаш нужда от много екстри в краина сметка няма и да ти е до тях като настъпи момента, пожелавам ти той да бъде скоро щом е настъпил термина и всичко да си мине по реда и както трябва Simple Smile

# 685
За гимнастическа топка аз питах ст. акушерка Русева и тя казала няма проблеми.

# 686
  • в рaя
Моята информация е вече на 8 м., но все пак ще споделя и това, което беше тогава:
1) За присъствието на твоята приятелка е добре да попиташ преди раждането, със сигурност ако разрешат ще трябва да си платиш
2) Мен по време на контракциите ме бяха закачили да следят тоновете на бебето, правеха го около час и аз родих. Не можех да се разхождам, не можех да съм даже на една страна - трябваше само по гръб да лежа Sad
3) Информирано съгласие подписваш при приемането, НО подпишеш ли го си правят каквото искат. Доктора казва на сестрата/акушерката направи това и тя го прави. На въпроса ми защо - защото доктора така прецени. Помолих да не ми включват система окситоцин - Не, доктора така каза. Но бях без избор на екип и вероятно затова и не ми обясняваха. За щастие родих преди системата Simple Smile За бебетп НЕ получих никаква информация. Когато попитах защо не ми го дават след 7 ч. ми се развикаха, че бебето ми повръщало и нямало как да ми го дадат. Явно не беше на кеф. НО все пак след това като ги преследвах да разпитвам получавах много информация, отношението беше много по-добро.

Леко раждане, момичета  Hug

# 687
Здравейте, мили мами. Толкова съм очарована от темата и от изчерпателните отговори! Нито една от вас не познавам, а някак си ви чувствам вече близки... На мен също ми предстои раждане в ОБ, термина ми беше на 3ти този месец, но бебка не иска нещо да излиза, седи си на високо, няма разкритие, нямам болки, на всичкото отгоре според д-р Славчев(който ми води прегледите) и д-р Якуб малката е около 4 кг, а моят таз не е от най-широките. Д-р Якуб нещо се притеснява от нормалното раждане, можело да се счупи ключица или да се разкъса тъкънта около вратлето, но д-р Славчев си ме подкрепя в решението, което взех вчера да чакам до 7ми и ако не тръгне сама да влизам на 8ми за предизвикване на раждане, да си карам нормално, а вече ако нещо стане напечено - секцио по спешност. Доста неща поизчетох и вече нямам търпение да раждам, както и да стане, вече ми е все тая, просто искам всичко да приключва по-бързо и да видя малката дебеланка. И все пак имам няколко въпроса, които четейки тази тема изникнаха в съзнанието ми. Първо, имам приятелка, наскоро роди, с нея сме много близки, бяхме съученички в гимназията и много, ама много бих искала да е до мен по време на раждането, да ми помага при болките, да ме окуражава, а и аз не знам как ще реагирам в суматохата (не съм притеснена за това, просто не съм изпадала преди в такава ситуация, първо раждане ще ми е), а тя е много "отворена" и за всичко ще иска обяснение, ако аз не го направя, а ако някоя акушерка или лекар нещо тръгнат да правят не както трябва, знам че тя веднага ще нададе глас  Laughing. Та възможно ли е това да стане, тя да присъства, трябва ли да си платя? После, мисля да си взема гиманстическата топка, чувам често, че помага при болките, а и чисто от гледна точка на комфорт, нали няма проблем да си правя каквото искам по време на контракциите, никой няма да ми каже "не стой така, не прави иначе" и т.н.? Живот и здраве, като се родим, таткото кога ще може да види бебка, всеки ден ли ще може да я вижда, а и мен или е по-добре да си наема самостоятелна стая? Питат ли те за ваксините? Ако не искам да слагам  трябва ли при постъпване в болницата да заявя изрично, да попълня декларация или след раждане някой ще дойде да ме попита? Имам още въпроси Simple Smile Чувам не много добри коментари за някаква докторка, май Димитрова, която както всички лекари била добър специалист, но била много груба, сопната, не обичала да й се превземат и т.н. (не смятам да изисквам да се държат с мен като с Кейт Мидълтън, но изпитвам неприязъм към хората, които в такива тънки моменти, като раждане, си позволяват да ти викат, да ти пречат едва ли не с поведението си), просто ако ми се падне такъв лекар ще има да се разправяме...После, не съм мн съгласна да купувам пелени, а да ми повиват детето с износени. Повярвайте ми, надявам се да не ви звуча като принцеска, но просто това, което купя бих искала да си го ползвам аз, но след като има някакъв правилник ми хрумна, не може ли да купя 4 комплекта пелени, като искат 2та да си ги запазят, но другите два да ги изперат и да ги ползваме на моята бебка? Има ли такова нещо, което да подпишеш, че искаш да бъдеш информирана за абсолютно всяка мед. интервенция, която се прави на теб и на бебето? Лично аз много се паля, като нещо се прави на мен (пък камо ли на детето ми) без да ми обяснят какво, как, защо? За сега чета само прекрасни отзиви и се надявам и аз да имам късмет, чувам, че всичко обяснявали и т.н. но все пак изключения има и аз точно за тези изключения бих искала да се затраховам предварително. И най-накрая, тази клизма, винаги ми е била под въпрос, болезнено ли е, как се прави, а тези свещички, слагаш си ги и какво? Общо взето за сега това са ми въпросите. До преди вчера бях притеснена и разтревожена, малко си поплаках понеже съм прекалено много за нормалното раждане, а се оказва, че има добър процент да мина със секцио, но вече благодарение на семейството и съпруга ми се чувствам много спокойна и просто нямам търпение да започне всичко още сега! Стискайте ми палци, Peace а аз на свой ред, като се завърна ще попълня темата с пресни пресни впечатления и наблюдения, както виждате обичам да се обяснявам  Rolling Eyes целувки на всички   bouquet  bouquet  bouquet

1.Топка и да си вземеш- по време на самите контракции ще лежиш и ще ти слушат тоновете, така че според мен няма смисъл.
2.Няма как да увиват бебето със твоите пелени, защото там повиват 10 бебета да речем, за не повече от 3-4 минути. И едва ли някой ще помни кой номер е твоето бебе и ще отдели специално пелените. Вярно е, че ги повиват само докато ти го донесът, но мойта пикла беше с жълтеница и беше повита 4 дни... така че зависи.
3. Таткото ще види бебето 2 4аса след като родиш, показват го на вратата.. където всички го виждат  #Crazy Ако не си във Вип стая няма да може да го вижда.
4. За ваксините- мен лично след като ме изкараха от реанимация и ми дадоха да подпиша нещо- било за ваксините, но не ми дадоха да го прочета. Така че, трябва да си поискаш може би. А ако не искаш ваксини готви се евентуално за големи разправии...
5. Информация за бебетата наистина повечето не дават. Или ти го казват на техния език и ти не разбираш. Трябва да ходиш постоянно да питаш... и да си много нахална.
6.За това какво правят лекарите и казват ли ти...- аз също бях при Славчев на консултация, но си го избрах и за раждането, и да ти кажа всичко ми казваше. Сложи ми окситоцин, искаше и обезболяващи,но аз не исках и той се съобрази с решението ми. През цялото време ми казваше кое защо ми го слагат.Ако не исках- не го слагаха...
7. Клизма на мен не ми направиха, въпреки че бях с 4 см разкритие и имаше време според мен. Имах 30 -40 мин свободни преди да ме вържат за леглото,  в които уж се разхождах.

# 688
Благодаря ви, момичета, за отговорите и специално ви благодаря, че изобщо намерихте време да прочетете цялото съобщение, чак като го публикувах видях колко дълго е станало  Laughing
За жалост едни и същи неща чета за информацията, която дават за бебетата и вече започвам да се гневя, май тези неонатолози изобщо не закусват сутрин... За ваксините....като трябва ще се разправям и като трябва ще е до дупка, това е моето първо раждане, а и да не беше първото си е моето и на бебето ми и въобще няма да се дам на никой да ми разваля моментите  Crossing Arms(въпреки, че често когато трябва не си отстоявам правата...  Sad) то май аз ако взема да си нося топката ще кажат каква е тая примадона и прочие, че и иска всичко да знае, че и без ваксини...мале, мале... още от врата ще си спечеля неприятели  Confused ще гледам около мен винаги да е много чисто, че поне с хигиенистките да се разбираме  Mr. Green целувки на всички, очаквайте скоро включване с топла информация Simple Smile   bouquet baby_neutral

# 689
eli_ivanova90 момичетата са ти отговорили на всички въпроси. Извинявай, но ще опитам да направя леко "лирическо отклонение" Simple Smile Знам, че най-лошото нещо е да даваш непоискани съвети, но те моля просто да слезеш на земята. Прочетох постовете ти и оставам с впечатлението, че си положително настроена и чакаш с нетърпение да видиш първата си рожба. Оставам с усещането, че си представяш един прекрасен и вълшебен момент, и ти не би позволила на никого да ти развали неповторимото усещане от появата на новия живот, но .... мисля, че прекалено много очакваш от вълшебството. Не ме разбирай погрешно, мигът наистина е вълшебен, но говорим за една бедна държава, в една бедна държавна болница, където ще съжителстваш с много бедни хора и ще си обгрижвана от много беден персонал ... и веднага уточнявам под "беден" разбирам лишен от много, ама наистина много неща, не визирам само липсата на средства. Погледни от един друг ъгъл. Появяваш се ти с въпросната си топка и попадаш в стая където между леглата има една пътечка 50 см колкото да стъпиш преди да легнеш. В стаята си с още поне 2 жени, които пъшкат, охкат ... просто няма място. Искаш да повиват детето ти с твоите пелени. Повярвай ми никой няма да разреши това, защото както са ти казали бебетата се повиват за норматив, освен това от хигиенна гледна точка и риска от разпространение на зарази отново няма как да стане. И накрая ще спориш за ваксини?! Ваксини, които ще лишат детето ти от посещаване на детски заведения, ще те лишат от получаването на детски добавки .... Повярвай ми, видиш ли детето си единственото нещо, което ще искаш е да го гушнеш и заедно да се приберете вкъщи. Пожелавам ти едно леко и безпроблемно раждане, живо и здраво детенце. Искрено се надявам раждането да е твоя вълшебен миг и да не ти дават поводи да се бориш това да е така, защото тази битка е загубена още преди да е започнала, просто защото живеем в една ... бедна държава ... бедна на много неща.

Общи условия

Активация на акаунт