общ семеен бюджет

• 31 830
  • 378
  •   1
Отговори
# 255
Що, мъжа сакат ли е, че да знае какви са разходите? Или той не живее в същата къща?
С мъжа ми идеално знаем и двамата какви разходи имаме. Всеки от нас, във всеки момент може да провери колко е тока примерно, или телефоните. Както и колко пари са изтеглени от сметката, или за какво са похарчени, ако се е плащало с карта.
Но това да имаме "джобни", ми звучи като за деца в училищна възраст. )
Нито аз, нито той, като излезем не знаем за какво точно и какви пари ще се наложи да похарчим. Имаме някаква сума в себе си, ако трябва се теглят допълнително.
Ама да му връча 6лв за деня и да му кажа - ей това са ти парите, оправяй се....кофти.

# 256
Не се учудвайте- определянето на джобни винаги е присъствало в семейства живеещи в крайна немотия. За съжаление и днес голяма част от българите се примиряват с мизерията си като с присъда.

# 257
Аз като заговоря за пари и на мъжа ми му се приревава , много съм добра в пръскането им ,но на мен не си купувам кой знае какво , всичко отива за дребната и за вкъщи.от хората , които предпочитат да не ходят на екскурзийки и заведения , а да ги вложат вкъщи съм.парите ни са на едно място , винаги ги теглим всички от сметките , той мрази да държи пари в картата си и съответно теглим и от моята.всеки знае колко взима другия , даже фиша със заплатата си ми дава да видя , сам без да му го искам.обикновено той няма пари в себе си , нося ги аз , мрази да има нещо в джобовете си , пазаря аз , защото според него имам много изисквания към храната и той вдига ръце.грижата за колата и тока са негово дело , общо взето се разбираме за парите , само дето от време на време ми мрънка , че с всички пари разполагам аз Wink

При родителите ми е друго , там парите държи татко , майка един вид му се обяснява за какво и трябват за да и даде той...но той цял живот е бил военен , при него всичко е в ред , а ние сме като в казарма.иначе е голям спестовник и винаги заделя пари..ето изведнъж си купи кола човека , чест му прави , че въпреки , че е пенсиониран и още работи(на 54г е)само никога няма да спре да си мисли , че майка е редник , а той старшина ooooh!

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 01:19 от Течен_Шоколад

# 258
Без да съм чела темата - за мен е много препоръчително всички жени и мъже,които работят и изкарват пари да заделят. И изобщо не го приемам като предателство.До сега бях всеотдайна И в това отношение но разбрах вече,че истината е друга. Няма нищо лошо в това - даже напротив.
Не разбирам единствено хората,които не изкарват и един лев ,а заделят от чужди пари.

# 259
  • София
Без да съм чела темата - за мен е много препоръчително всички жени и мъже,които работят и изкарват пари да заделят. И изобщо не го приемам като предателство.До сега бях всеотдайна И в това отношение но разбрах вече,че истината е друга. Няма нищо лошо в това - даже напротив.
Не разбирам единствено хората,които не изкарват и един лев ,а заделят от чужди пари.

Е то и това си е умение.

# 260
  • Vienna
Така е. И аз сьм на сьщото мнение. Винаги трябва да си имаш и собствени пари. Никога не се знае как ще се развият нещата, колкото и да са розови сега...

# 261
Не се учудвайте- определянето на джобни винаги е присъствало в семейства живеещи в крайна немотия. За съжаление и днес голяма част от българите се примиряват с мизерията си като с присъда.

Възможно е и така да е. Но като гледам, има хора, които така са си свикнали.
Аз не мога да си представя да нямам 1лв в себе си страничен, извън "джобните" ми. Всичко се случва и е абсурдно големи хора да разчитат на сума, отпусната от партньора им само.

# 262
Представям си след работа, как колегите решават да идат на бира и мъжът с джобните не може да иде, защото няма как да си плати......За мен е неприемливо даването на джобни на възрастни хора.

# 263
Слава на Бога, отдавна надраснахме необходимостта от общ бюджет, понеже личните доходи на всеки са достатъчни да бъдат покрити и общите нужди, и личните нужди, и разните "екстри" и "глезотийки", че и да остане.
Но пък всеки от нас по всяко време има доостъп до сметката на другия.
Само за имотите сме категорични - наследствените са ни лични, придобитите са на имената на децата ни (все се надявам, че поне така някой ден няма да се карат, когато си делят техните наследства, а и им е гарантирано, че ако се заразделяме - придобитото по време на брака ни ще е точно за децата от брака ни, а не за чужди хора).

Относно джобните - доскоро си определях (сама на себе си) седмичен лимит, понеже пушех много и се стараех да не хвърлям излишни пари на вятъра. Вече не пуша и необходимостта отпадна, но пък говоря само за лимит по отношение на разходите за храна, кафета и подобни, докато лимит на останалите разходи не си поставям. На мъжа ми не ми е хрумвало да поставям лимит за джобните, дори и преди 10-тина години, когато наистина си правехме сметка на парите.

# 264

Аз не мога да си представя да нямам 1лв в себе си страничен, извън "джобните" ми. Всичко се случва и е абсурдно големи хора да разчитат на сума, отпусната от партньора им само.

Логично е. И дете дори не бих пуснала да излиза с подобна сума в джоба. Всъщност нямам спомен и на детето си да съм определяла джобни. Но...явно хората наистина нямат. Кой ли знае с какъв мизерен доход живеят... Представи си това са 120 лв/мес. Аз ги харча на едно излизане. Не е факт че биха ми стигнали.

# 265
zigizagi, ами ще каже, че жена му не му е дала повече пари. ))))

Lizet33, когато нямаш достатъчно средства, да, да речем че е нормално да се определят такива "джобни". Ама да ги даваш всеки ден по определена сума....))))) вече ми изглежда смешно.

# 266
zigizagi, ами ще каже, че жена му не му е дала повече пари. ))))

Lizet33, когато нямаш достатъчно средства, да, да речем че е нормално да се определят такива "джобни". Ама да ги даваш всеки ден по определена сума....))))) вече ми изглежда смешно.

Нищо нормално не виждам, но масово се прави. Въобще не е нормално да се живее в такава мизерия която да налага някакви такива ограничения. Все пак това са млади прави здрави хора.

# 267
  • София
За мен са си здрав разум джобните. Не си "даваме джобни" с мъжа ми, но си имаме определен от нас самите лимит, който да не надхвърляме на седмица за така наречените джобни.
Не успяваме винаги да се вместим де, все ще изскочи по нещо, не сме някакви фашисти да си следим стотинките  Laughing, но в общи линии имаме представа по колко е нормално да профукваме на седмица ей така, за нищото.
Но ние от край време си живеем с бюджет и се стремим да сме стриктни, не бихме похарчили 120 лева на излизане, ако не е минало преди това през бюджета  Grinning
За Лизет ми е ясно, че това е крайна мизерия, до която сме стигнали понеже сме: а)мързеливи; б) глупави, в)неинициативни и че сме срам за расата си, а освен това съпруга си трябва да го зарежа на секундата, обаче ние сме си съвсем щастливи с живота си, така че може да си задържиш мислите по случая, драга ми Лиз  Laughing

# 268
  • София

Е какво се хванахте за тези "джобни"?!  Аз не обичам да нося пари в брой. Рядко имам повече от 100-150лв. Може и по 5 да имам или дори 3-4лв на стотинки. Имам 1 кредитна и 2 дебитни карти-грам не ми пука колко би ми струвало нещо, било то заведение или магазин. За какво са ми пари в брой, вие къде плащате в брой, освен в баничарницата? Дори в кварталните магазини се плаща с карти вече, къде е цялата драма за "джобните" ? А "лудата от стадиона" дори направи генерални изводи за хорската мизерия ...

# 269
  • Варна
И аз това се чудех за джобните, защо решихте че човека наистина излиза сутрин с 6 лв в джоба? Убедена съм че не е така Peace

По темата - откакто живеем заедно, бюджетът ни е общ. Водим си табличка с приходите и разходите, във всеки един момент се знае къде какви пари имаме. Знам заплатата на мъжа ми, както и той моята, това ни помага да ги харчим разумно през месеца. Плаща този, който в момента има повече пари в себе си, парите от картите се теглят без значение от чия заплата, просто каквото има налично към момента.

Общи условия

Активация на акаунт