Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Събрани и преизчислени рецепти

  • 117 054
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 493
Извареничета - 8 Б

извара - 224 гр - 4П
яйца - 2 бр - 2П
брашно - 28 гр - 2В
сода бикарбонат - 1/2 чл

кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
конфитюр - 4 равни суп. л- 90 гр - 4В

олио - 2 2/3 чл -6М

Преди да започнем загряваме фурната на 220' и слагаме сухата тава да загреее хубаво вътре. Слагаме предварително киселото мляко да се отцеди в тензух.
От изварата, яйцата, брашното и содата правим гъсто тесто. В загрятата тава слагаме олиото и връщаме тавата за 1-2 мин. обратно във фурната да загрее и то. След това изваждаме и с лъжица слагаме купчинки на разстояние една от друга. Връщаме тавата във фурната и печем до златисто.
Изцеденото кисело мляко смесваме с конфитюра. Когато извареничетата са готови ги изваждаме в подходяща купа и разпределяме сместа от мляко и конфитюр по равно върху всяко едно.

Аз направих 16 бр извареничета и за 1 блок имаме по 2 бройки.Може конфитюра да се замени с мед -2 суп. л. или със задушени плодове(ябълки, праскови, кайсии, сливи) със стевия = 4В.

Източник

общо - 1028 ккал ; за 1 порция (1Б) - 128 ккал ; енергийни стойности - П - 27% , В - 39% , М - 33%
                                                                         количествени стойности - П - 34% , В - 48% , М - 18%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:41 от dani1712

# 31
  • Мнения: 493
" Парфе" с кайсии - 4 Б

кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
извара - 74 гр - 1 1/3П
желатин - 10 гр(1 пак) - 2/3П
кайсии - 6 бр- 160 гр - 2В
бадеми - 12 бр- 12 гр -4М
стевия на вкус

Изчистих кайсиите и ги нарязах наситно. Ядките смлях с блендер. Желатина накиснах с около 50 гр студена вода да набъбне и след това разтопих на водна баня.
В купа разбих добре киселото мляко с изварата (аз го направих с тел) и добавих кайсиите, ядките, желатина и стевия на вкус ( при мен около 1/4 чл, но зависи от вида Стевия, а и колко сладко го желаете). Разбърках много добре всичко да се смеси добре и разпределих в 4 чаши за сладолед, които сложих в хладилника да стегнат.

Така 1 чаша е 1 блок от всичко.

общо - 456 ккал ; за 1 порция (1Б) - 114 ккал ; енергийни стойности - П - 27% , В - 33%, М - 39%
                                                                            количествени стойности - П - 35% , В - 43% , М - 22%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:35 от dani1712

# 32
  • Мнения: 493
Пълнени тиквички - 4Б

Тиквички - 480 гр - 2В
извара - 112 гр - 2П
яйце - 1 бр - 1П
брашно - 14 гр(1 сл) - 1В
кисело мляко - 220 гр - 1В+1П
краве масло(зехтин, олио) - 1 1/3 чл - 4М
копър, чесън, сол

Измивам 2 по-малки или 1 по-голяма тиквичка (при мен беше 1 голяма). Слагам да я варя на пара, като във водата слагам клонки копър, цели скилидки чесън ( Ако няма решетка за пара може да се сложи да се подвари в тенджера с вода). След като омекне леко (проверявам с клечка за зъби- да може да влиза лесно) я изваждам и с лъжица изваждам вътрешността(правя лодки). В купа смесвам изварата с белтъка от яйцето, сол, копър, пасиран чесън и добавям накълцаната на ситно вътрешност на тиквичката. С тази смес напълвам леко посолените лодки. Слагам ги в тавичка (използвам хартия за печене за по-лесно почистване на тавата) и заливам със заливка. Нея я приготвям като в малък тиган слагам да се разтопи маслото и запържвам при енергично бъркане брашното. Когато то поеме маслото дръпвам от котлона и заливам със смес от разбития жълтък и киселото мляко. Разбърквам много хубаво да няма бучки и връщам на котлона за 1-2 минути при непрекъснато бъркане. След като залея с тази смес лодките ги пека в умерена фурна до зачервяване. може да се консумират и топли и студени.
Така една лодка(или 2 по-малки, ако използвате по-малки тиквички) е 2 блока. За да се получи ястие от 3 блока може да се добави чаша айрян от 220 гр кисело мляко + ядки.

# 33
  • Мнения: 493
Плодова торта - 6Б

за блата:
яйца - 2 бр - 2П
извара - 74 гр - 1 1/3 П
царевично нишесте - 6 равни сл -30 гр- 1 1/2В
бакпулвер - 1 пак
ванилия на прах - 2 бр

за крема:
кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
кайсии - 7,5 бр -200 гр- 2 1/2В
желатин - 1 пак - 2/3 П
подсладител на вкус

Бадеми - 18 бр - 18 гр - 6 М

В началото включих фурната да се загрява на 200' . Отделих белтъците от жълтъците на 2-те яйца. Белтъците разбих на сняг с миксера. Към жълтъците добавих изварата, царевичното нишесте, бакпулвера и ванилиите и разбърках много хубаво с лъжица. Към тази смес добавих разбитите на сняг белтъци като разбърквах много внимателно с лъжица само в една посока докато се смеси всичко добре. Готовата смес изсипах в откопчаваща се форма застлана с хартия за печене и изпекох във фурната .(Докато се пече си приготвих крема) . При мен се изпече за около 10-ина минути. Не е необходимо да покафенява отгоре, а като пипнете с ръка блата да се е стегнал добре. След като го извадих, отделих хартията за печене и върнах блата обратно във формата. Залях топлия блат с  готовия студен крем.
Крема се приготвя като : 1-во залях желатина с около 50 мл студена вода и след като набъбна сложих на водна баня да се разтопи(не трябва да завира). Почистих кайсиите и ги пюрирах в блендер. В купа разбърках киселото мляко с пюрираните кайсии и желатина + подсладител на вкус (аз използвах Стевия). Който не използва подсладител може да намали с 1 блок кайсиите и да замени с мед. А може да се разчита само на сладостта на плодовете.
Готовата торта посипах със смлените ядки и сложих в хладилник да стегне крема.

Когато е готова разделяме на 6 равни парчета , от които 1 бр е 1 блок.

общо - 764 ккал ; за 1 порция - 127 ккал ; енергийни стойности - П - 24%, В - 36% , М - 40%
                                                                    количествени стойности - П - 30 %, В - 47%, М - 23%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 17:29 от dani1712

# 34
  • Мнения: 493
Гювечета със сирене - 12 Б - 4 *3Б

яйца - 4 бр - 4П
кисело мляко - 440 гр - 2П+2В
брашно - 14 гр - 1В
домат - 240 гр - 1В
сирене - 168 гр - 6П
масло ( зехтин, олио) - 2 чл - 6М
чесън - 5-6 скилидли
зелен лук - 2-3 пера
червен, черен пипер, сол
чубрица, магданоз

В разтопеното масло запържвам наситнения лук и чесън. Сипвам и настърганите домати и оставям да поизври течността. Когато започне да се посгъстява слагам брашното, разбърквам добре да се поеме и наливам 1/2 чч вода при непрекъснато разбъркване. Ври още 1-2 минути и дръпвам от котлона. Получава се гъст доматен сос, който разпределям поравно в 4 гювечета. Върху него разпределям натрошеното сирене ( според вида, който използвате преценете дали има нужда от изкисване. Аз моето го изкисвам за 2-3 часа, за да не е много солено). Отгоре заливам сиренето със заливка, приготвена от разбитите яйца, киселото мляко и подправки на вкус ( аз сложих сол, черен пипер, малко червен пипер, чубрица и сминдух). Изпекох така приготвените гювечета в загрята фурна на 200' без капаците до зачервяване на коричката.
Според солеността на сиренето преценете дали да слагате допълнително сол към доматите и заливката.

Към всяко гювече за 3 блока трябва да добавим още 1,5 М и 2 В по избор.

Източник

# 35
  • Мнения: 493
Зелен фасул с яйца - 6 Б ( 2*3Б )

зелен фасул - 540 гр - 3В
яйца - 4 бр - 4П
кисело мляко - 440 гр - 2В и 2П
домати - 120 гр - 1/2 В
лук - 65 гр - 1/2 В
чесън - 5,6 скилидки
сол, копър, магданоз
олио (зехтин) - 2 чл - 6М

Сварявам зеления фасул до готовност в леко подсолена вода. Изсипвам го в тавичка . В олиото задушавам лука, чесъна, доматите и малко от бульона, в който е врял фасула + подправки. След като се задуши тази смес я изсипвам върху фасула. Разбивам яйцата с киселото мляко и заливам и разбърквам леко всички продукти. Пека на 200" до стягане на яйцата за около 20 минути в предварително загрята фурна.

Източник

# 36
  • Мнения: 493
Ябълков сладкиш - 8 блока

яйца - 2 бр - 2П
извара -280 гр - 5П
кисело мляко - 220 гр -1П+1В
ябълки - 200 гр -2В
овесени трици - 28 гр - 2В
брашно -42 гр -3В
зехтин -2 ч.л.-10 гр -6М
орехи -2 бр.-12 гр - 2М
бакпулвер - 1 пакетче
канела - 1 ч.л.
подсладител(Стевия) - на вкус

Всички продукти се разбъркват в дадената последователност, като ябълките се обелват и нарязват наситно, а орехите се счукват. Разбъркваме добре и изсипваме в тавичка, застлана с хартия за печене. Печем в умерена фурна до "суха клечка". След като изстине нарязваме на 8 равни парчета, като всяко парче ни е по 1 блок.

на снимката този сладкиш е под формата на сладки, като с лъжица слагам от сместа на разстояние върху хартия за печене:

общо - 1075 ккал ; за 1 порция - 134 ккал ; енегрийни стойности - П - 30%, В - 35% , М - 34%
                                                                 количествени стойности - П - 37% , В - 44% , М - 19%

Последна редакция: чт, 05 юли 2012, 18:24 от dani1712

# 37
  • Мнения: 493
Пица от тиквички  - 15 Б (5*3Б)

Тиквички -720 гр - 3В
грис пшеничен - 100 гр - 8 В (по етикет 1В -12,5 гр)
брашно - 42 гр - 3В
извара - 112 гр -2П
яйце - 1 бр - 1П
сол, копър, черен пипер

домат - 120 гр - 1/2 В
чушка - 120 гр - 1/2В
яйце варено - 2 бр - 2П
кашкавал - 112 гр - 4П
шунка пилешка (филе) - 168 гр - 6П

зехтин - 2 чл - 6М
маслини - 27 бр (около 100 гр) - 9М

Настъргвам тиквичките на едрото ренде, посолявам ги леко и ги оставям за 10-15 мин. да се отцедят. След това ги изцеждам хубаво с ръце и ги прехвърлям в купа, където ги смесвам с 1 сурово яйце, брашното , изварата и гриса, от който отделям 2 суп. лъжици за тавата. Към тази смес добавям подправки и обърквам добре. Готовата смес изсипвам в тавичка, която е предварително намазана със зехтина и посипана с гриса, който съм отделила. Слагам за около 5-10 мин. леко да се стегне (без да се запича изцяло) в предварително загрята фурна на 180'. През това време си приготвям нещата, които ще наредя върху пицата. След като блата леко е стегнал, изваждам от печката и си нареждам нарязаните шунка, маслини, домат, чушка, варено яйце и отгоре настъргвам кашкавал. Връщам във фурната и запичам до зачервяване на кашкавала.

Готовата пица нарязвам, когато е леко изстинала на 5 равни парчета, като всяко от тях е 3 блока.

Източник

общо - 1750 ккал ; за 1 порция(3Б) -  383 ккал ; енергийни стойности - П- 28%, В - 34%, М - 38%
                                                                         количествени стойности - П - 35%, В -43% , М- 21%

# 38
  • Мнения: 493
Пълнени тиквички със сурова наденица (кърначе) - 8 Б (4*2Б)

Сурова наденица (кърначе) - 336гр - 8 П
тиквички 2 бр - 720 гр - 3В
лук - 1чч - 130 гр - 1В
домат - 480 гр - 2В
олио - 2 2/3 чл - 13 гр - 8М
чесън , сол, копър, магданоз, черен пипер

Да уточня първо, че използвах суров телешки суджук, който разрязах на 4 равни парчета. Но може да се използва сурова наденица или кърначе за рецептата. Тиквичките трябва да са 2 цели. Ако е по-малък или малко по-голям техният грамаж може да коригирате рецептата с количеството на лука или доматите. Ако харесвате по-меки тиквички може предварително да ги бланширате малко на пара или с вода. Но тъй като ние ги харесваме по-твърди и хрупкави ги пълня направо сурови.

Срязвам двете тиквички на две по дължина и ги издълбавам с лъжица или остро ножче така, че да се образуват лодки. Посолявам ги леко и ги захлюпвам да се отцеждат докато приготвя плънката.
За целта нарязвам наситно лука и чесъна и ги слагам да се задушават в олиото. Наситнявам издълбаното от тиквичките и ги добавям към омекналия лук. Когато и те започнат да омекват добавям настърганите домати и задушавам докато се изпари течността. Накрая посолявам и добавям подправки на вкус.
Слагам издълбаните тиквички в тавичка . Във всяка лодка слагам по 1 парче от 84 гр сурова наденица ( ако е по-дебела наденицата може и тя да се среже на две по дължина, така че да запълни вътрешността на тиквичката). Отгоре върху нея разпределям плънката от лук и домати. Наливам в тавичката малко вода, колкото да се покрие дъното на тавата и пека в умерена фурна .

Така една лодка е 2 блока, като към нея трябва да се добави още 1/2 ВБ.

Общо - 1300 ккал ; за 1 порция (2Б) - 325 ккал ; енергийни стойности - П -20% , В -15% , М - 64%
                                                                         количествени стойности  - П - 32% , В - 24% , М - 45%

Последна редакция: нд, 08 юли 2012, 10:20 от dani1712

# 39
  • Мнения: 493
Сарми с кисело зеле -9Б

кисело зеле -300гр -3В
ориз - 5 сл - 5В
праз - 100 гр -1В
свинско бон филе - 252 гр -9П
зехтин - 3 чл. -9М
сол, червен пипер, черен пипер, чубрица

Задължително е първо да си измерите грамажа на листата кисело зеле (добре отцедени ) и може според тях да се коригира грамажа на праза или ориза. При мен 300гр бяха 4 големи листа, които разделих на две и получих 8 сарми. Така една сарма е 1Б и оше малко  Embarassed.
Свинското бонфиле го накълцвам на много ситно и слагам да се задуши в мазнината. Когато е почти готово добавям наситнения праз и ориза. Когато и те се запържат наливам вода 1 към 4 спрямо ориза и добавям подправките. Когато ориза поеме водата свалям от котлона и завивам сармите. Нареждам ги в йенска тенджера  плътно, наливам малко вода и слагам да се пекат с капак в умерена фурна.
Който желае рецептата да е по-здравословна може да замени ориза с просо, елда или булгур. Или да замени свинското бон филе с пилешко бяло месо.

# 40
  • Мнения: 493
Зелеви сарми с булгур и сини сливи - 10Б

кисело зеле - 200 гр -2В
сушени сини сливи -4 бр - 2В
булгур -70 гр - 5В
лук - 1чч - 1В
зехтин -3 1/3 чл - 10М
сол, червен, черен пипер (люто по желание)

Първо нагласям грамажа на листата кисело зеле . Използвах 5 бр средни по големина листа, които бяха 200 гр. Така 1 сарма е 2В +2М и трябва да се добави 2П по избор.
Накисвам сушените сини сливи в гореща вода. След като омекнат ги наситнявам. В загрятата мазнина задушавам наситнения лук. Когато омекне добавям булгура да се запържи. След това слагам наситнените сини сливи и доливам вода 1 кък 3 спрямо булгура. Когато водата се поеме слагам подправки на вкус и с готовата смес навивам сармите. Тях ги нареждам в йенска тенджера и наливам малко вода . Пека ги в умерена фурна до зачервяване.

# 41
  • Мнения: 493
Тиквен " крем карамел" - 9 Б

Тиква - 840 гр - 6В
Прясно мляко - 510 гр - 3В + 3П
Яйца - 4 бр - 4 П
краве масло - 3 чл - 9М
извара - 112 гр - 2П
подсладител ( Стевия) - на вкус

Нарязвам тиквата на малки кубчета и я слагам да се свари на пара. Когато е готова я изсипвам в тава , която е подмазана с кравето масло. Разбивам яйцата + изварата (използвам кашкавалена , която сладни, а не е солена) + прясното мляко и малко подсладител и заливам тиквата. Пека в умерена фурна до зачервяване на коричката. Когато изстине нарязвам на 9 равни по големина парчета .
Така 1 парче е 1 блок.
Общо 1095 ккал ; 1 Б = 123 ккал



# 42
  • Мнения: 493
Кюфтета от кайма с тиквички и картоф - 12БПМ + 6БВ

Кайма- 420 гр телешка - 10П
Яйца - 2 П
Тиквичка - 240 гр - 1В
Картоф - 100гр - 2В
лук - 130 гр - 1В
овесени ядки финни - 28 гр -2 В
зехтин - 2 чл -6 М
сусам - 18 гр -6М
Подправки - сол, черен пипер, малко лют пипер, магданоз, чубрица, риган

Настъргах картофа на ситното ренде, а тиквичката на едрото. Изцедих много добре течността с ръце . Лука нарязан на ситно . Омесих всички зеленчуци с каймата и яйцата. Добавих овесените ядки и сусама и омесих добре до еднородна смес + подправките. с намазани в зехтина ръце оформих 12 бр кюфтета, които изпекох в умерена фурна върху хартия за печене.
1 бр кюфте ни е 1 БПМ + 1/2 БВ

Последна редакция: пн, 24 апр 2017, 16:59 от dani1712

# 43
  • Мнения: 493
Бананово- какаов кекс - 10 Б

 Яйца - 5 бр- 5БП
Извара - 280 гр - 5БП
Банани - 2 бр - 6БВ
Какао - 4 сл - 2 БВ
Фурми - 4 бр - 2БВ
Орехи - 10 бр - 10 БМ
1/2 чл бакпулвер,1/2 чл канела, щипка индийско орехче, 2 ванилии

Разбиваме много добре всички съставки и печем в умерена фурна върху хартия за печене. След като изстине разделяме на 10 равни части като 1 парче е 1 БПВМ.
 Снимка
Скрит текст:

# 44
  • Мнения: 493
Тиквички на фурна - 12 БПМ и 6 БВ

Тиквички - 480 гр - 2В
моркови - 160 гр  - 2В
Домат - 240 гр - 1В
Зелен лук и чесън  - 80 гр - 1В

Яйца - 4 бр - 4П
сирене - 165 гр - 5П
кашкавал - 84 гр - 3П

зехтин -  2чл - 6М ( намалих заради кашкавала)

Източник и приготвяне от тук . Разделяме на 6 равни парчета , всяко от които е 2БПМ и 1 БВ

Общи условия

Активация на акаунт