Програмата "Личен асистент"

• 101 617
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • BG
Питах за писмото подписка

До сега са 4 936човека и ще стават все повече!  Peace
Hugискам да имам твоя оптимизъм-това са подписите за година и половина,на фона на (неофициални данни,защото си нямаме регистър на децата с увреждания) 20 000 деца с увреждания.
Стефи,направихме подписка конкретно за асистентските програми в страната,до момента сме само 35 майки Tired

Може ли линк за нея? Веднага подписвам!  Hug

# 601

Отчаяна съм....не нямам право да се отчайвам , не си позволявам, макар ,че ми идва да ревна с глас.  БЯСНА съм обаче-  току що научавам ,че една баба на 82 год. от нашия блок ,която не е лежащо болна /скоро я виждах навън/има назначен ЛА -нейн съсед, защото бабата .....цитирам-"ИМА БЛИЗКИ ,НО ОТКАЗВАТ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕЯ".
     А аз понеже се отказах от живота си и го посветих на дъщеря си и се грижа нон стоп за нея .....НЕМОГА ДА И СТАНА ЛА.  Ами ние сме само двете.
     В момента съм много болна- някакъв грип с усложнения, трябва да постъпя в болница ,но не ме искат с нея, а на кого да я оставя.  И се лекувам в къщи и се моля да оздравея и да не се разболява и тя .  А социалните къде са ,интересуват ли се как се справяме сами.  Т е ще се намесят ,ако гушна букетчето............ за да я настанят в някой социален дом и да отчетат дейност - ...........гадно ,но е самата истина .

# 602
  • BG

Отчаяна съм....не нямам право да се отчайвам , не си позволявам, макар ,че ми идва да ревна с глас.  БЯСНА съм обаче-  току що научавам ,че една баба на 82 год. от нашия блок ,която не е лежащо болна /скоро я виждах навън/има назначен ЛА -нейн съсед, защото бабата .....цитирам-"ИМА БЛИЗКИ ,НО ОТКАЗВАТ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕЯ".
     А аз понеже се отказах от живота си и го посветих на дъщеря си и се грижа нон стоп за нея .....НЕМОГА ДА И СТАНА ЛА.  Ами ние сме само двете.
     В момента съм много болна- някакъв грип с усложнения, трябва да постъпя в болница ,но не ме искат с нея, а на кого да я оставя.  И се лекувам в къщи и се моля да оздравея и да не се разболява и тя .  А социалните къде са ,интересуват ли се как се справяме сами.  Т е ще се намесят ,ако гушна букетчето............ за да я настанят в някой социален дом и да отчетат дейност - ...........гадно ,но е самата истина .

От къде си? Ако мога да помогна с нещо - моля кажи!   bouquet
Много си права, че критериите не са обективни в оценяването на нуждаещите се и от това боли. МНОГО!  Sad
Извинявай, но имаш ли обяснение от социалните защо не си одобрена?!
Скорошно оздравяване!

# 603
Кикавал , какво да ти кажа, какво значи не искат да се грижат за ния? Тогава да и наемат гледач. За жалост няма закон при който децата се задължават да гледат старите си родители но закон за наследствеността има. Недоумявам как са ти отказали при положение, че си сама с детето. Ужасно е и предполагам как се чувстваш. Направили някакво възражение ако не си направи го. Грозна картина бе хора ако майка при твоето положение си изостави детето или не се грижи добре за него познай какво ще стане, обаче когато не се грижиш за родителите си само хората малко ще говорят а държавата ще им ромогне даже като поеме техните синовни функции. Не те настройвам срещу бабичката. Системата е несколасана. Пиши оплакване и настоявай миличка, а за отчайване ти сама каза, ние нямаме това право както и много други. Аз все се шегувам като казвам, че нямам право на личен живот на разболяване дори нямам право да умра ако се наложи.  Н о за сметка на това мога да кажа, че съм най-обичаната и най целуваната майка на света. Само заради това си струва да продължим да живеем в този несправедлив свят. Желая ти скорошно оздравяване и всичко най-добро за теб и детенцето ти.

# 604
Kikaval , дано оздравееш скоро ,аз бях така точно по нова година ,не можех да стана 5 дена от леглото ,добре че беше съпруга ми да се грижи за мен ,за малкия и за баткото.Страхотен татко си имаме ,да ни е жив и здрав.Много се натъжих като прчетох ,че самичка се грижиш за дъщеря си...аз също чистосърдечно ти предлагам помоща си,но едва ли си от Разград.Дано малката не се разболява и тя ,а ти скоро се подобриш Hug
Страшно е положението в държавата ни,а горките депутати си замразили заплатките от 2307 лв и от бонуси се отказали......завалийте!Срамота!Кога най-сетне ще се погрижат за бедния и страдащ народ,ние ще се борим обаче....

# 605
  kikaval,не се отчайвай,пожелавам ти скорошно оздравяване HugОще един пример и аз да побеснея заради тези бабички.Видите ли на нея и се е приискало компания и като близките й отказват да се грижат за нея,решила да си поиска ЛА.И няма проблем.Ами да ходи в старчески дом,да ходят в националните програми,ама не...И по повод моето изказване преди време само ще кажа ,че наистина го мисля така,макар за някои да е грозно и ужасяващо,за мен е нормално.Не казвам,че и възрастните нямат проблеми,ама не са пък по-важни от децата ни и не заслужават привилегиите,които им дават,за сметка на децата ни,защото един възрастен,колкото и да е болен може да си лежи,може да си стои сам,може да не ходи по рехабилитации, и да ходиш 2 пъти на ден да го обгрижваш,ама дете на 2,3,4 г,каквото е и моето,каквита са на повечето майки,не можеш да го оставиш само и да отидеш да свършиш нещо,не може да го лишиш от обучение и рехабилитация.Лично мое мнение и никой не може да ме разубеди в обратното.
cherna_magiq,при нас е нещо подобно на вашия случай със точките,оценяването,детската градина,рехабилитациите със специалисти,само че дъщеря ми е с кохлеарна имплантация на едното уше и ни предстои втора операция,движи се,да,но не може да говори,не разбира какво и се говори все още,,ходи за по малко сред деца и рехабилитации при специалисти,настройки,прегледи,ама и нас не ни одобриха,защото детето на външен вид нищо му няма.Няма му,ама за няма да се оставя така.Вече пуснах жалба до Министерството ето тук можеш да го направиш и ти като пишеш свободен текст  http://www.mlsp.government.bg/Anketaext/backadmin/up_temporary.asp .Сега ще изчакам да видя какво ще ми отговорят и ще пусна жалба и да Европейската комисия да видят оттам как се подиграват с децата ни и как се усвояват отпуснатите от тях средства.Успех ти желая.Нищо не губим.Щом няма да пишем и попълваме дневници,имаме време да пишем жалби Laughing Laughing Laughing

# 606
 kikaval,не ги оставяй,пиши жалби,както правя и аз в момента и настоявай,иначе няма да ни обърнат внимание.Само,че нещо не ми е излязал линка,не ми се получава.Някой преди го беше публикувал,но не го намирам

# 607
Силвана , права си всеки има мнение по даден въпрос. Явно си доста млада и не мислиш за старостта. Аз се грижих за баща си. Имаше инсулт и се стигна до там, че му отрязаха и двата крака. Можех да го дам в старчески дом, можех да му изискам личен асистент, но не го направих. Не ми беше лесно да си напусна дома за 2 год. и да то тледам в тях. В едната стая той в другата аз и детето и майка ми която е на инсулин. Справихме се доколкото можахме до последно. Питам ако беше твой родител щеше ли да го отпратиш в дом. Да децата за нас са най важното в живота ни, но не трябва да отхвърляме и другите. Относно тази бабичка покрай кикавал, едвали тя сама е ходила да търси ЛА. По вероятно ми се струва децата и да са издействали това. Има болни които дори немогат да поискат помощ. Надявам се да не видиш никога  твой близък човек безпомощен знам защо го казвам. Ще решим ли проблема като се настройваме срещу възрастните пациенти?  И сина ми отдавна не е дете. Не те мъмря  само те моля да помислиш над фразата: Всички сме деца на господ и всички имаме равни права или поне трябва да имаме.

# 608
Напълно подкрепям идеята, че болните трябва да се разделят на възрастови групи.
И би трябвало това да са три групи:
1. Деца до навършване на пълнолетие. тук нуждите освен лечение са, обучение, привикване на навици и .../вие по-добре знаете/ - необходимост от ежечасни грижи.
2. Над 16 г. работоспособна възраст. Тук ЛА би трябвало да се определя според индивидуалните нужди.  Убедена съм, че има и такива случаи които не се нуждаят от 8 ч. грижи.
3. Възрастни - пенсионери. В по-вечето случаи не се нуждаят от 8 ч. гледане. И тук соцални по-скоро трябва да подпомогне семействата било с компенсации или ако има ЛА да е не по-вече от 4ч. Или дори чрез Кодекса на труда да има възможност за намалено или разпокъсано раб.време.
Казвам това за възрастните, защото в момента имам двама на легло. При всичките грижи за тях, имам време за децата си и за цялото семейство. А ако беше само 1 болен, щях да продължа да си работя, може би само щях да ангажирам човек, който от време на време да наглежда болния. А това с малко дете няма как да стане.
От друга страна има болести при които не би трябвало да има възрастово разграничаване, напр.психичните  увреждания др. от този род.

Съгласна съм с вас. Мисля, че беше голяма грешка "самотно живеещи", те спокойно могат да  ползват   услугата "Социален патронаж", където на болния или възрастен му се носи храна 1 път на ден и социален работник ходи да му почиства, пазарува и да го наглежда всеки ден за определено време.  
Но като чета последните новини, виждам, че никой не го е грижа  за болните. Гледа се как да се оформят изискванията, така че да се отчете по-голяма дейност, а не да се помогне на най-тежките случаи.

# 609
Може би не се изразих съвсем правилно и може да се остане с впечатление, че не защитавам възрастните. Но не е така. Истината, е че и при нас доста от назначените за ЛА са точно на такива възрастни, които нямат чак толкова голяма нужда от човек да ги гледа плътно  6 или 8 часа.
Болните възрастни са много изнервени и не понасят присъствие в стаята си дълго време. Обичат да са на спокойствие и да знаят, че има кой да се грижи за тях, т.е. не са сами.
Сегашните условия за прием са точно такива. ЛА трябва да стои 6 или 8 ч. в дома на болния. През зимата обикновенно се топли само 1 стая, в която е Б. Когато ЛА почисти, нахрани, смени памперса,  след това къде ще отиде? Ако човек си е вкъщи ще отиде в другата стая, нали? Ще си отиде вкъщи и ще си гледа своите си задължения.
Докато малкото болно дете не може да се остави само през целия ден. То има нужда от разходка, от учене, от игри, от общуване. Нали  трябва да се интегрира, доколкото е възможно да се научи само да се обслужва.

# 610
Напълно съм сагласна с Черна роза.

# 611
Съгласна съм с това при всички положения трябва да има поне 2 групи като едната е за деца до 16 г. От наименованието на програмата ми се струва, че става въпрос по-скоро за възрастни хора. Като се замесли човек за други неща винаги се подчертава  " за деца" а май тук не го видях или бъркам.  Мисля,че не трябваше да смесват възрастовите групи, че вижте какво се получи . С един аршин неможе да се мерят всички. За това обаче че на всеки се полага помощ няма спор. Но не ми харесва мисълта на някои, че старците едвали не подяждат децата.

# 612

Съгласна съм с ЧЕРВЕНА РОЗА. И аз нямам нищо против възрастните болни, но наистина на тях им е достатъчно да има какво да хапнат , да им се дадат лекарствата и памперса да се подмени .Те предпочитат да са сами.Преди години бях самотна и лежащоболна на памперси .
Не исках никой до себе си. От соц-а дойдоха да ме посетят и решиха ,че един СОЦИАЛЕН асистент ще ми е достатъчен, и така си беше.  Идваше на ден по 2 часа. Беше ми достатъчно.
   Докато с децата  (дори и пораснали вече)  -  съвсем не е така. Те имат нужда от постоянни грижи,а какви всяка майка  си знае най-добре.

А колкото до бабата в нашия блок,   за нея се "ПОГРИЖИ"безработния от мн.време нейн съсед, за да се възползва от ЕП  за да изкара някой лев. Бабата не е лежащоболна, само дето неможе да иде до магазина да си напазарува. Е как питам аз тая баба събра небходимите над 70 точки? Ще ида в соц-а да се поинтересувам др.седмица,само да оздравея.
 След обед прескочих до личната лекарка и нещата са по-добре,тръгнах към  оздравяване.

Благодаря на всички които ми писаха .Трогнахте ме много!  bouquet  bouquet  bouquet   

# 613

Силвана, благодаря за подкрепата.В началото на март пуснах жалба  на този адрес ,който ти си написала и очаквам отговор.
    Освен това писах и на емейла на АГЕНЦИЯТА  ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ.
И пак чакам отговор.  Дано не чакам месеци или години. newsm78

# 614
Аз чакам два месеца за отговор но няма.

Общи условия

Активация на акаунт