Затваряне на домовете за изоставени деца до края на 2012

• 17 292
  • 100
  •   1
Отговори
# 15
Хубаво би било да няма такива социални заведения, но къде ще отидат толкова много деца,
повечето са от ромски произход, кой ще ги осинови?
Трудна работа, аз имам намерения по-нататък като си стъпим на краката да осиновя
дете, приемам го като мисия и го обмислям отдавна.

# 16
  • Някъде в България
"Мисия"  Joy

# 17
# 18
Само че с възхищение как някой друг го прави и с адмирации за "такива кампании" домовете няма да се опразнят.

Всъщност основният проблем не е, че в домовете има много деца, а че това са деца, които огромна част от нашето общество никога не биха приели в дома си. А тези, които се осмелят да ги приемат, трябва цял живот да доказват на същото това общество, че и те са деца като всички други, независимо какво е тяхното или на биологичните им родители здравословно състояние, етноса или колко вредни и порочни навици е имало в биологичното им семейство.

Според мен трябва да се започне с превъзпитаване на нас, възрастните, за отношението ни към децата, за да имат успех подобни кампании, като под успех разбирам за всяко дете да се намери истински дом.

С възхищение, не, но с гласност да. Колкото повече семейства разберат за кампанията и за опцията приемен родител като алтернатива на осиновяването, толкова по-голям е шанса по-голям брой семейства да проявят желание да отгледат дете. Всъщност времената доста се промениха и не мисля, че на днешно време на някой му пука какво мисли съседа или съседката за неговото дете или семейство. Или поне вече има доста освободени от излишни комплекси хора, които не живеят според максимата "какво ще кажат хората", а правят това, което е нужно

# 19
Хубаво би било да няма такива социални заведения, но къде ще отидат толкова много деца,
повечето са от ромски произход, кой ще ги осинови?
Трудна работа, аз имам намерения по-нататък като си стъпим на краката да осиновя
дете, приемам го като мисия и го обмислям отдавна.

Не всички деца в социалните заведения са ромчета. Има много деца на млади родители, ученици, които са ги изоставили поради крехката си възраст, има случаи на изнасилвания; има случаи на хора с много ниски доходи, които не могат да си позволят да ги гледат и т.н. По принцип целта на стратегията е да се изведат децата от социалните домове като се говори с биологичните родители и се намери начин детето да се върне при тях. Социални работници и психолози разговарят непрекъснато с биологичните родители с идеята да ги убедят да си вземат детето. Ако биологичните родители не се съгласят или поради някакви обстоятелства /тежка болест или друго/ не могат да се грижат за детето, тогава се търсят други опции като приемни родители и осиновители.

# 20
  • Вън от пространство и време
Не всички деца в социалните заведения са ромчета. Има много деца на млади родители, ученици, които са ги изоставили поради крехката си възраст, има случаи на изнасилвания; има случаи на хора с много ниски доходи, които не могат да си позволят да ги гледат и т.н.

Ахааааа.... пак говорим не за децата в домовете, а само за тези, които не са ромчета.

# 21
Форест Hug Hugспре се!!!! Joy Joy Joy

Вече не знам да се смея ли, да плача ли newsm78 На български ли говоря newsm78 Поназнайвам английски, малко гръцки, чат-пат се справям с някои други езици, от среща ми е колежката с полски, моля ви кажете ми на какъв език да пиша, че да ме разбирате!!!!!!

# 22
Dar@ чесно да ти кажа 99% от децата са ромчета,но това не ни попречи да вземем в дома си ромче и да го обичам както обичам биологичните си деца.А това какво ще кажат хората как да ти кажа нашите приятели са метали,рокери и скинове и всички я приеха с голяма радост,така че за твоето обкръжение незнам ,но смятам че има голямо значение това да им покажеш ,че държиш да се отнасят както с нашите деца.Ако те уважават това е достатъчно.

# 23
Radididi Hug, абе важното е, че има план, стратегия, работи се усилено, разговаря се с биологичните родители, т.е. все някое дете ще намаже Mr. Green Поне децата на младите родители, учениците, с ниските доходи и т.н.

За другите ще направят защитени селища от семеен тип, и всички доволни. Ще плеснем с ръце и ще се прегърнем. Страшна идилия.

# 24
  • Някъде в България
Абе туй за учениците направо ме разсмя Simple Smile Първо до сега за около 18 години стаж има 3 случая ученички да са забременявали и повярвайте - гледат си децата. Има ромски момичета, оженени рано, които също си гледат децата. В общи линии са много малко тези, които са си оставили децата за "отглеждане" в институции и това е защото им се предлага такава опция. /това е лично мнение/
Това да се уговарят родителите да си вземат вече изоставените деца ми е много странно Thinking, би трябвало да се работи предварително, а не след свършен факт.
За мен най-доброто и безболезненото е бързото осиновяване, т.е. бебето да е на не повече от 4 месеца, а до тогава би било добре да е живяло при приемни родители. Тогава дифицитите ще са сведени до минимум. Така си мисля аз - не казвам, че съм права...Аз например никога не бих станала приемен родител, защото не бих преживяла раздялата с детето. Наистина смятам, че са много смели хората, които поемат по този път. Бих осиновила още едно дете, но не бих била добър приемен родител.
Относно децата, които завършват училище и излизат от системата - имам познати, които са приемни родители на едно момче от 7 години и сега той завършва и трябва да се разделят, а той...какво ще стане с него без тяхната подкрепа - бъдещето ще покаже, но някак си нещо куца във всичките тия идеи...И понеже въпреки че израстват в семейна среда, след като завършат децата остават сами, без семейство продължавам да вярвам, че осиновяването е най-добро Thinking

# 25
elito,вярвам че това семейство няма да изостави напълно детето си .Те никога няма да затворят вратата си за него,то ще остане завинаги член на тяхното семейство.Първото ни дете беше при нас и продължаваме да подържаме връзка с нея и цялото и семейство.

# 26
Сисле надявамсе повече деца да намажат самоче дали-надали.Моите виждания са такива,че колкото и да не се справя родителя след като го иска трябва да се направи всичко възможно да са заедно.Нали знаеш майката си е майка,има деца и след 20год. я търсят.Но при нас има 7деца които са оставени от майките уж за малко и през 2-3месеца се появяват започват реинтеграция и изведнъж майката се отказва или заминава в чужбина.

# 27
Radi, права си. За детето е най-добре да бъде с биологичната си майка. Но не винаги. Трябва да има времеви толеранс, не може до безкрай тая майка да зарязва детето си. Това не е в негов интерес, а нали това уж е водещото.
Обаче натискат тая реинтеграция, защото няма какво да правя с толкова деца. 2000 се изоставят всяка година. Няма достатъчно приемни родители, осиновителите искат определени деца, домовете ще ги затварят. Какво ще правят с толкова деца??? Ще има да строят до забрава домове от семеен тип. Ама сега са наред магистралите......

# 28
  • Вън от пространство и време
За домовете от семеен тип трябват доста средства не само за построяването им, а и по-нататък.

А и дали те са панацеята? newsm78 Да, вярно, не са типичните институции, но какво става с младежите когато пораснат и се налага да поемат живота в ръцете си? Дали са подготвени за това? Децата излезли от институции се чувстват меко казано некомфортно в реалния живот. Имам лични впечатления, тъй като преди 10-тина години свекърва ми членуваше в женска организация, която събираше средства и дрехи и подпомагаше децата от един дом. След навършването на възрастта, в която трябваше да го напуснат повечето от тях излизаха буквално на улицата, абсолютно неподготвени за това как да се справят с живота си - как да си намерят работа, квартира, как да си организират бюджета, времето, как да общуват свободно и т.н.

# 29
Именно Форест, именно. За това реинтеграция до дупка! Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт