Затваряне на домовете за изоставени деца до края на 2012

• 17 367
  • 100
  •   1
Отговори
# 60
Напротив Линдт, навсякъде се тръби, че приемната грижа е алтернатива на домовете.
По тази логика, не разбирам тогава защо в приемни семейства се настаняват деца за осиновяване, нали там трябва да се настаняват деца, които не могат да бъдат осиновени и реингерирани, а приемната грижа за тях е едниствена алтернатива.

Това с превенцията всички го знаем, но то е въпрос е само на подобрявате на т.нар. родителски капацитет, но и на пари. А пари нема или няма кой да извади. Защото детето се гледа с пари, не с изпарения. И защото повечето изоставени деца са от социални групи на дъното, които не могат себе си да изхранят, камо ли децата си. Реални резултати от превенцията виждам след n на брой години, и аз не знам колко.

Относно 6-месеца, това е срока по закон, през който БР трябва да променят мярката за закрила.

# 61
Lindt ,   202uu

sislie , права си, но защо за превенция "пари нема или няма кой да извади", но пък в проектите по приемна грижа се "налива" толкова много? И къде всъщност отива по-голямата част от тези суми? Както маймуна пише: "Многобройни интересчета, липса на цялостна политика и на най-обикновена човешка загриженост, инерция на обществото..." и т.н...

Разликата между осиновяване и приемна грижа е, че детето при приемни родители продължава да "носи" средства (от бюджети, финансиране) на заинтересованите (организации и т.н.), докато осиновеното дете е излязло от системата...

irina16092006, преди време и на мене са ми "предлагали" подобен вариант, но изобщо не сме мислили в тази посока... Ох, какво ли не са ни предлагали, всъщност... Simple Smile Ние все се чудим, как да заобиколим закона... Аз лично смятам, че "рискът" в случая не е достатъчно подплатен и е много е вероятно, нещата да НЕ се случат както ги планираш...

Танюшка, лошото е, че не само законът има значение, но и личният фактор играе огромна роля и е въпрос на късмет, на какъв социален работник ще попаднеш... Въпросната госпожа сигурно коментира така "щедро" не само вашите действия, но и методите на възпитание и на приятелските семейства и познатите...  

# 62
Осиновяването още от родилен дом е алтернатива на домовете. Какъв е смисълот от закон, който изисква минимум 6 месеца за да започне тепърва да се събират документи за вписване в регистри, ако остане време покрай другата спешна работа на отделите.
И товага вече идва мястото на приемнага грижа, за деца, за които не може да бъде намерено друго трайно и устойчиво решение. И веднъж настанени в приемни семейства да се търси начин те да останат там.
Е, точно и аз исках да кажа същото. Що за закон, закрилящ детето е това, че то трябва да чака 6 месеца БМ да размисли или не. А, може да се появи само проформа и после детето да чака нови 6 месеца! Или да не може да бъде намерена, за да бъде уведомена, че детето й е вписано в регистъра за осиновяване(не знам дали това се изисква по закон.)
Ако закона не беше такъв, то и хората нямаше да търсят "вратички".
А не е ли по-добре да си осиновиш детето от самото начало
Ели, аз наистина не виждам друг начаин да бъда с детето си от самото начало! Аз не искам моето дете да престоява нито ден в институция, както и  при друго приемно семейство. И в двата случая е еднакво пагубно. В първият случай, ще има дефицити от всякакво естество, а във втория ще има емоционални и психически проблеми от раздялата. Ако детето е при приемни родители и е престояло примерно 2 години(както е престояла първата ми дъщеря, само че в институция), каква ще съм му аз - втора мама, или направо мащеха, която ще го раздели от истинската му майка, както ще си мисли то. Не знам, кой  вариант да е за предпочитане .

# 63
Ирина според мен от гледна точка на приемен родител е по-добре детето да е било при приемни родители ,но това е мое мнение и сега ще се обоснова.Когато ние взехме Стефи тя беше изостанала във всяко отношение и никой не ни каза какви здравословни проблеми има и така аз спестих на осиновителката 1година ходене по мъките и безсъни нощи и като го казвам не преовеличавам от11месеца заедно ние бяхме повече от 9месеца по болници.Открихме какви са болестите и някои излекувахме а други лекуваме,но нещата се нормализираха и вече мога да кажа че имам едно страхотно дете.А във връзка с това осиновителката каква ще е ние сме леля и чичо и много често си говорим с нея ,че мама и тати когато намерят време ще се обадят и ще доидат да я вземат.

# 64
  • София
radiidid, времето минава и детето си расте. Колко време мислиш още ще върви и без това издишащата версия за мама и тате дето всеки момент ще се обадят но не се обаждат.
Детето не е нещо, което трябва да мине през поправка преди да отиде в осиновителско семейство.

# 65
Не исках да кажа ,че детето е за поправка а само да обясня ,че едно дете от приемно семейство е по добрия вариянт за осиновител,защото то вече е преодоляло всички прегради от дома /психически и физически/.А за мама и тати ние и казваме ,че ще доидат когато могат и като ни попита кога и отговарям ,че незнам когато се обадят ще и кажа.Аз никога не лъжа децата си и за това и на нея казвам истината,тя вече знае ,че е така и ми вярва.

# 66
Линд,не обичам да пиша и за това гледам да мина с по-малко думи,но сега ще се обоснова.От моя скромен опит в живота имам 4приятели и 1братовчед осиновени,с годините се останови че тези които знаеха истината от самото начало през побертета нямаха сътресения .Братовчед ми като научи само упрекна родителите си защо са крили от него.Но в два от случаите беше страшно,в единия момчето пребиваше родителите си и сега е все по затворите,а в другия момичето взе да пуши трева,тръгна да издирва БМ взе да проститоира,но майка и получи инфаркт едвам я спасиха,това беше обратимия момент в живота им.Когато Сиска научи за майка си се върна,оправи се /славабогу/ и сега дава мило и драго за мама.От тези случки на мои близки стигнах до заключението ,че детето има право да знае истината,затова и Стефи знае ,че чакаме мама и тати които много ще я искат и обичат,не знам дали съм права но се надявам да съм.

# 67
И аз искам да изкажа мнение по темета за затваряне на домовете и не само.Решението домовете да бъдат затворени и то в най-скоро време е радваща.Децата трябва да растат в семейства.Друг е въпроса ,защо след каго едно дете е дадено в приемно семейство свикнало е с него.Смята ,че това е неговото семейство приемния родител няма право да го осинови.Напоследък много специалисти се изказаха по въпроса но,смислен аргумент аз не видях.Цитират закони,закони и нищо смислено.Според мен ако дадено семейство реши да осиновеи дете то трябва да го вземе от институцията , а не отиемно семейство.Детето се раздвоява и неминуемо се отразява на психиката му. В домовете има много деца има за приемни семейства има и за осиновители.Уважаеми законотворци и изпълнители на законите.Отворете тези домове/затвори /изведете децата и нека всяко дете намери своето семейство.По отношение но социалните работници има хора, които работят със душа и сърце .Има и такива,които си получават заплатите облечени във власт.Те не се замислят много.Уважаеми отговорници за социалните работници по места/ако има отговорници/.Проучете социалните работници по места и който нестава да ходи на борсата.Те се държат с нас приемните родители като със хора втора ръка.

# 68
    Мила, защо смяташ ,че социалните се държат с нас като с хора втора ръка? Аз също имам подобно усещане,но не бих го изразила точно така .Защото не смятам,че съм човек втора ръка и не бих допуснала да се държат с мен като с такъв.
Така че би ли споделила какво конкретно се случва при теб,което те е навяло на подобни мисли?

# 69
Не знам дали точно тук е мястото, но и аз мисля,че има много социални работници от отдел "Закрила на детето", които най-добре закрилят заплатата си. А що се отнася до детето - използват го за да закриля тяхната заплатка!
Сигурно е въпрос на късмет на какъв човек ще попаднеш. Но не мисля, че това трябва да се подмине. Защото тези хора разполагат с живота на децата в нужда (изоставени, сираци, или други деца с проблем), с живота на биологичните родители, на приемни семейства, на осиновители. живеят си весело и безгрижно и дори сигурно нямат способността да оценят значението на постъпките си.
И аз искам да изкажа мнение по темета за затваряне на домовете и не само.Решението домовете да бъдат затворени и то в най-скоро време е радваща.Децата трябва да растат в семейства.Друг е въпроса ,защо след каго едно дете е дадено в приемно семейство свикнало е с него.Смята ,че това е неговото семейство приемния родител няма право да го осинови.Напоследък много специалисти се изказаха по въпроса но,смислен аргумент аз не видях.Цитират закони,закони и нищо смислено.Според мен ако дадено семейство реши да осиновеи дете то трябва да го вземе от институцията , а не отиемно семейство.Детето се раздвоява и неминуемо се отразява на психиката му. В домовете има много деца има за приемни семейства има и за осиновители.Уважаеми законотворци и изпълнители на законите.Отворете тези домове/затвори /изведете децата и нека всяко дете намери своето семейство.По отношение но социалните работници има хора, които работят със душа и сърце .Има и такива,които си получават заплатите облечени във власт.Те не се замислят много.Уважаеми отговорници за социалните работници по места/ако има отговорници/.Проучете социалните работници по места и който нестава да ходи на борсата.Те се държат с нас приемните родители като със хора втора ръка.
Не знам как това ще се случи и не вярвам,защото на мен лично началник отдел "Закрила на детето" ми каза : "Ти като професионален приемен родител трябва да игнорираш собствените си деца и да мислиш  за приемното!"
Какво ще кажете? Как бихте коментирали?

# 70
Моля, още веднъж да ме извините! Но бих искала да се запозная с приемни майки от Сливен ако има тук.

# 71
Добре дошла Мила в клуба на онеправданите.Докато си мълчите ще ви тъпчат и нас се опитваха и две от приемните майки за малко да се откажат,едната дори се разболя от притеснение.Викали ги една по една да пишат обяснения дали не са тормозили или били децата защото било имало донуси срещу тях.Вдигнах един скандал в отдела,казах им че съм посъветвала майките следващия път да подадът дело за клевета апък аз ще го направя още при първото повикване.Не си мислете че те неми се правеха на отворени,нямало кой да съдя защото те нямало да ми кажат кой е писал доноса,явно тоя номер е минавал ,но сега не мина аз им казах ,че съм говорила с адвоката си и той ми е казал че се пише срещу неизвестен извършител и представям тях като свидетели,а те в съда няма как да не кажат.Вече се убедих че тези доноси са измислини от тях за да ни държат в напрежение,вече няма доноси.Аз само ги информирам какво съм направила за детето,пък и откакто им казах че сме в синдикат,че писах навсякъде и продължавам да ровя ,отношението към нас е съвсем друго.Съветът ми е не си мълчете ще ви тъпчат.Те и мен се опитаха да ме сплашат ,че зависело от тях и да съм внимавала да не ми вземат детето,аз им казах да го вземат но няма да ме изкарат лоша приемна майка,ако се опитат ще ги съдя и имам над 20 приятелски семейства които казаха че на драго сърце ще свидетелстват как сме се грижили за детето.

# 72
Танюшка,може би неправилно се изразих,но ненамерих подходяща дума и немога да намеря.Социалните са облечени във власт , а не винаги оправдават доверието на министерството,което ги е назначило.Трябва да има атестация и за тях както за учителите например. Що се отнася до мен аз също не бих казала че приемните родители са хора втора ръка.Ако и някой социални работеха с хъс и желание като нас -приемните родители много неща щяха да стоят по-иначе.Какво ме е огорчило.Ще разкажа ,но някой друг път сега не ми се говори,мисли и пише за това.

# 73
Аз също им се опълчих накараха ме да си взема отпуската.Ще видим какво ще стане по-нататък,но няма да им се дам.И ми намекнаха ,че ще ме игнорират от приемните семейства

# 74
Добре дошла и на теб Блаженна,аз съм от Севлиево но смятам че това няма значение тук можеш да споделяш и да даваш и получаваш съвети,ако искаш разбирасе.Имаш ли свитетели на разговора с началника.А не е лошо другия път да го питаш кога ще ти отнеме децата като не се грижиш за тях,има и друг вариянт е да му кажеш ,че 8часа ще гледаш детето без да отделяш поглед от него а след това тъи като ти е свършил работния ден ще му го дадеш на него нали и без това той носи отговорност за детето.И пок повтарям много си мълчите,кажи му че ще напишеш жалба до минитерството на труда и социалната политика,а ако искаш наистина можеш да пишеш навсички-министър,президент,онбуцман и най-хубавото е ,че всички са длъжни да ти отговорят така че търсете си правата.

Общи условия

Активация на акаунт