CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 19

• 55 016
  • 757
  •   1
Отговори
# 450
cover letter

Обикновено става дума за писмо, което се изпраща когато кандидатствате. Изпраща се заедно с резюмето. В него се включва за каква работа се кандидатства, важни неща от автобиографията, какви са релевантните умения. Тук е мястото да кажете какво от изискванията на работодателя Вие притежавате. По този начин по-лесно ще Ви викнат на интервю. Винаги го пишете като тяло на и-мейл, или като тяло в Джобс. Накрая завършете с вид молба за интервю, например--Ще очаквам да се свържете с мен по телефона....По този начин привличате вниманието върху себе си, казвате ето Вие търсите това и това, аз мога онова....Cover означава корица....така,че можете примерно като ехартия, това да е отгоре на резюмето...

Мотивационно писмо

Обикновено в САЩ се ползва за влизане в Университет, тук ми се струва,че се ползва погрешно,или така или иначе е заменено с горното илеко объркано. От друга страна това се прави за компании, в които искаме да работим когато кандидатстваме про-активно. Погрешно се ползва според мен, аз затова и не съм му фен.
То съдържа наистина МОТИВАЦИЯТА да работите точно там, познавайки добре компанията изискванията за позиция. Иначе се получават някакви безумни клишета.

Letter of interest

Самото име на английски говори. То се пише когато кандидатствате проактивно за позиции,които не са обявени. Отново трябва добре да познавате компанията, както и това с какво можете Вие да сте им полезен.

# 451
  • София
rainbow, и аз не мога да го разбера това - отговаряш на критериите, сигурен си, че ще се справиш, но дори и на интервю не те викат. Все едно имат някакви невидими критерии, на които не отговаряме.
Аз за момента нямам никакви отзиви от моето интервю. Май няма да стане работата. Нищо.

Аз от 2009 г. следя една чуждестранна фирма, в която много исках да започна веднага работа, толкова много, че ги преследвах доста и накрая успях поне да им стана външен сътрудник на хонорар (българката HR-ка си беше решила, че не ме иска, дори една от чужденките добронамерено ми каза, че там, където не ми се отвори вратата от първия път - да не ходя пак). Постепенно създадох свой си бизнес, тая фирма не е много успешна на нашия пазар, но преди месеци бяха пуснали обява отново като за мен - отговарях на всичките им безумни изисквания и се въодушевих, не съм спала от щастие и нетърпение поне седмица и чаках да ми звъннат, но  - НЕ. И понеже пак бях настоятелна, ме привикаха да ми кажат, че са написали обявата така, за да няма българин, отговарящ на критериите, което да покажат пред нашите държавни органи и така да му извадят разрешение за работа у нас и да го вкарат да работи в БГ. От няколко дни са пуснали пак фиктивна обява - срокът за кандидатстване сега е едва седмица, както беше и преди. Не знам как става така, че им виждам обявите, въпреки краткия срок. Сега обаче вече искам да докладвам за дискриминация на българите и вкарване на чужденци на българския пазар, при условие, че имаме специалистите, които те доказват, че нямаме в БГ - аз съм един от тях. Някаква идея къде да информирам за това? Вече нямам желание за работа там, при такова отношение, но не искам да се подиграват така с нас, като пускат обяви в jobs.bg и като ни създават надежди...

Последна редакция: вт, 03 апр 2012, 20:52 от eaglet

# 452
eaglet, я покажи тази обява, че ми стана интересно...

# 453
  • София
eaglet, я покажи тази обява, че ми стана интересно...

Аз още малко ще ги "поопазя", само ми посочете къде да ги докладвам за проверка. Сега е по-леко написана обявата, а преди бяха вкарали изисквания за: магистратура маркетинг + словенски, сръбски, английски + без опит (представете си!!!) + да ги познава отвътре като организация. Отговарях на всичките тия изисквания  #2gunfire 

# 454
eaglet, е какво да ги пазиш, обявата нали е в джобс, тоест всички я виждат...

# 455
  • Под кленовите дървета
Срещала съм в въпросната обява преди седмица може би. Направи ми впечатление сръбският точно.

# 456
eaglet, работим на свободен пазар,всеки сам решава кой да наеме. Няма според мен къде да ги докладваш. Поне аз не знам кой ще обърне внимание, след като разрешителни за работа се издават така или иначе, а за да стане това, те са подплатени с доста документация,обяснения и така нататък. Има компании,които просто не желаят да наемат българи за определени позиции. Не ги защитавам,просто казвам. Като човек,който работи в агенция, мога да Ви кажа,че много често работодателите имат скрити изисквания, които не споделят в обявата. Понякога са дискриминационни, и подходящите кандидати така и не разбират защо не са избрани. А това може да е защото са зодия Лъв например....или са със сини очи. Или най-просто--че са жени или мъже...за жалост има много предразсъдъци, които карат хората да наемат един човек или друг...

# 457
Вижте тези обява Laughing Laughing Laughing
http://www.jobs.bg/f1398392

# 458
Red Velvet, едва ли има обява, в която да е описано всичко, което се иска от работодателите.
За това и много хора изобщо не ги викат на интервю, защото явно не отговарят на поредното хрумване на работодателите.

Ето, мен примерно отдавна не ме канят на интервюта. И то за позиции, за които по документи съм и над изискванията им (казвам по документи, не знам за скритите им искания и желания).
Но в сферата в която работя, хората горе-долу се познаваме, и рядко оставам без работа за повече от 1-2месеца.

# 459
Чудя се да плача ли, да се смея ли. Нямам думи. Не знам какви хора очакваш да кандидатстват при така написаната обява.

Днес попаднах на една обява, сега не ми се търси, но ще цитирам по памет. Обявата е много "дълга", та че ще помоля да ме извините, ако съм пропуснала нещо.
Офис сътрудник
Изисквания и описание: добро владеене на руски и английски писмено и говоримо.

# 460
Цитат
мотивизиращто възнаграждение
ми харесва, ще взема да го ползвам и аз  Joy

# 461
Здравейте, момичета.

И аз хм, имам "опит" с такива обяви: отговарям напълно на всичките им общи и специфични изисквания, и... нищо. Визирам една обява на агенция за подбор на персонал.

Аз днес преживях едно разочарование: извикаха ме на интервю и когато отидох , пред магазина, там, на тротоара на оживен булевард , заварих опашка за хляб от комунистическо време... Имаше поне 20 момичета, притиснени, тропащи нетърпеливо с крак. Почувствах се все едно съм екземпляр от пазар на добитък. Напсувах ги и си тръгнах.
 Да не говорим, че служителката, която ми се обади за срещата беше подчертано нелюбезна.
И не става въпрос за малка, гаражна фирмичка, както човек би си помислил като чете това.

# 462
Аз тепърва ще започвам интервютата и чак не ми се мисли. И на мен ми се беше случило да отговарям напълно на дадена позиция и да не ми звъннат. Няколко пъти пък ходих по интервюта, които бяха за доста високи позиции и реално си бяха провал, понеже нямах и грам стаж дет се вика тогава, но имах образованието и другите изисквания. Но пък бях решила да изпращам СВ-ита на всичко което поне е близо до професията ми. Ако не друго поне щяха да се запознаят с мен и да ме имат на предвид в бъдеще ако им излезе нещо подходящо за мен. Накрая си намерих работа като отидох на място и оставих СВ и препоръка от бившия ми работодател и с управителя на фирмата проведохме нещо като интервю макар да нямаха обявена позиция. След две седмици ми звъннаха и айде пак на интервю и така започнах. В последствие разбрах, че точно това, че съм отишла лично да се представя ги е грабнало. Макар че сега с новият управител практиката е точно обратната, колектива беше целенасочено разбит и се появи жестоко текучество  ooooh!

# 463
  • София
eaglet, работим на свободен пазар,всеки сам решава кой да наеме. Няма според мен къде да ги докладваш. Поне аз не знам кой ще обърне внимание, след като разрешителни за работа се издават така или иначе, а за да стане това, те са подплатени с доста документация,обяснения и така нататък. Има компании,които просто не желаят да наемат българи за определени позиции. Не ги защитавам,просто казвам. Като човек,който работи в агенция, мога да Ви кажа,че много често работодателите имат скрити изисквания, които не споделят в обявата. Понякога са дискриминационни, и подходящите кандидати така и не разбират защо не са избрани. А това може да е защото са зодия Лъв например....или са със сини очи. Или най-просто--че са жени или мъже...за жалост има много предразсъдъци, които карат хората да наемат един човек или друг...

Като сме свободен пазар защо тогава се правят те, че и нас, кандидатите им, на маймуни? Аз ще поровя в гугъл да видя къде се представят доказателства, че нямаме такъв специалист-българин. Подобни фирми изобщо не ползват агенция, тук скритите изисквания са си дискриминация за мениджърски позиции към българите в собствената ни държава, така го разбирам аз.

# 464
  • София
Здравейте, момичета.

И аз хм, имам "опит" с такива обяви: отговарям напълно на всичките им общи и специфични изисквания, и... нищо. Визирам една обява на агенция за подбор на персонал.

Аз днес преживях едно разочарование: извикаха ме на интервю и когато отидох , пред магазина, там, на тротоара на оживен булевард , заварих опашка за хляб от комунистическо време... Имаше поне 20 момичета, притиснени, тропащи нетърпеливо с крак. Почувствах се все едно съм екземпляр от пазар на добитък. Напсувах ги и си тръгнах.
 Да не говорим, че служителката, която ми се обади за срещата беше подчертано нелюбезна.
И не става въпрос за малка, гаражна фирмичка, както човек би си помислил като чете това.

Правилно си реагирала. Преди три години при подобна фирма аз чинно си изчаках реда (около 20 момичета) и като влязох ми се каза, че са нямали време да ми прочетат сивито, тепърва ми дадоха да пиша тестова статия за списанието им и да им я изпратя по пощата, като между другото ми обясниха, че шефът им си бил избрал някоя негова приятелка лекарка и че тя ще е главният редактор, така че аз ще й пиша статиите, а тя само ще проверява... и ще се водя офис-асистент... и бяха задължени да ме попитат имам ли деца и на каква възраст са... 

Общи условия

Активация на акаунт