Орхидея - тема 7

• 87 160
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
При мен цветонос излезе след като преместих едно фалче на прозореца. Изкара пъпки, но те взеха да съхнат. Преместих метър по-навътре /на масата/ и спряха да съхнат. Здравите си цъфнаха. Peace
Имам нови придобивка от Баумакс.. Не беше останало кой знае какво и не е това, което исках, но си я харесвам!  Heart Eyes

# 76
  • Бургас На пресечката за Рая
 smile3518 smile3518 smile3518
Цитат
Цитат
Забравила съм да ви покажа - започнаха леко да се отварят и веднага след това да съхнат . Не знам на какво се дължи... Имаше период от около 2 седмици без поливане, но корените все ми изглеждаха идеално зелени и ме беше страх.
Weary Weary Weary WearyКорените на орхидейката са често пресушавани, тези от най - новите най отгоре които вече почти ги няма... smile3516 smile3516 smile3516
 newsm12 newsm12 newsm12 smile3525 smile3525 smile3525
Дали една орхидея иска поливане съдете по стените на саксията , ако влагата-капчиците намаляват значи е време да я накиснете във вода...Когато преценявате по коренчетата дали иска поливане е грешно и дори късно (зпасите са почти на звършване)
С накисване се напълват коричките с вода и е най за предпочитане от колкото само да я полеете и да изтече...

newsm51 newsm51Ето някои не публикувани снимки още от мен....

# 77
  • София
Има си хубави корени минито. За жалост е засадена в мъх, който задържа много вода и затова ме беше страх да поливам на по-често. Днес гледам пак се е разпукала нова пъпка  fingerscrossed

betttt, лилавата е  Shocked С какво ториш?

# 78
  • Бургас На пресечката за Рая
 Thinking newsm12Не се заблуждавай с долните корени . Тези отгоре които се виждат изсъхнали са доста. На година е позволено 2 горни корена да загубиш не повече...
Тази година още не съм ги торила... Миналата торих много рядко с течната тор...за орхидеи...Просто са на много години и затова са кичести....

# 79
  • В царството на мечтите
betttt знаеш ли съжалявам че не живея в Бургас. Непрекъснато щях да стоя под прозореца ти. Много е красива тази лилавата.
Да се похваля. Бялата орхидея на която счупих цветоноса сега започна да расте и има вече пъпка която ще цъфне скоро.  Laughing

# 80
Малко красоти от ботаническата градина на БАН-                                     
Скрит текст:

betttt,лилавата наистина е прелестна! Heart Eyes

# 81
Здравейте!

От 4 дни отново съм собственик на орхидея /предишната не просъществува, но ми остана саксията/ Mr. Green. Много е красива, дано не я уморя като предната.  Mr. Green

Тук съм със снимки и молба за съвети как да се грижа за тази. Още не съм я поливала, пръскала, пресаждала. От къде да започна? Има сухи 2 корена, 2 от листата имат кафяви ръбове. Мога ли да я сложа в саксията или не е подходяща тази керамичната? Всеки ден ли трябва да й пръскам листата с пулверизатор, в стаята е около 24 градуса, югозападно изложение, на разстояние от прозореца около 4-5 метра.
Мерси.

# 82
Stelda,честито! Много е красива. Според мен,орхидеята ти е в много добро състояние. Няма нужда да я пресаждаш. В момента е време да я полееш-вижда се,че корените са светли ,натопи я във вода до ръбчето и я остави така ,докато видиш ,че са станали хубаво зелени. Това е достатъчно до следващия път. Можеш да сложиш в тази кашпа,доколкото знам не е задължително да е в прозрачна кашпа. Няма нищо лошо да пулверизираш горния слой и външните корени ,но не нужно да е всеки ден.  Peace

# 83
  • София
Stelda, много е красива бялата госпожица! И според мен е здрава, не я мисли  Peace

Аз малкото реших да не го чакам да прецъфти преди да го извадя от саксията и се хванах за главата. Както си беше с изсъхнали горни корени, така в саксията беше лепкава каша от изгнили корени и мухлясал мъх  Sick Добре, че е с много корени, та останаха доста здрави и за сега го сложих в керамзит, защото нямах кори под ръка.

# 84
  • София
Аз малкото реших да не го чакам да прецъфти преди да го извадя от саксията и се хванах за главата. Както си беше с изсъхнали горни корени, така в саксията беше лепкава каша от изгнили корени и мухлясал мъх  Sick Добре, че е с много корени, та останаха доста здрави и за сега го сложих в керамзит, защото нямах кори под ръка.

Toчно в това е проблема. Сега внимавай с пресушаването. Аз и този вариант пробвах, но с кори. Страшно бързо се пресушават. Явно като е малка саксийката не се задържа влага. Както и да е опитите продължават  Laughing. Все ще им хвана цаката  hahaha. Преброих ги - последната купена е 10-та поред. Все пак 4 oт старите са още живи  Embarassed. Ето го и новото:

Току-що се зарадвах на купеният от е-вау миналата година паф. Така и не тръгна, направо си умря. Бяха ми го изпратили с петна и много малко като размер, а трябваше да е в състояние преди цъфтеж. От изсъхналата розетка са се появили 3 малки растения. Все още са мм, но пък има надежда.  Praynig 

... на разстояние от прозореца около 4-5 метра.

Честито за красавицата! Мисля, че е добре и не трябва да я пипаш. Единствено метрите от прозореца ми се виждат много. Според мен ще ѝ бъде тъмно.

Незито, прекрасни са! Тази година съм изпуснала изложбата.  Sad  То и по-добре, защото се чудех дали да ходя пак  Laughing. Така поне си спестих дилемата.  Wink

# 85
Здравейте момичета.
Отдавна не съм се включвала, но ви следя с интерес. Честито на всички с новите красавици. Дълго да ви радват Simple Smile
Искам да ви покажа няколко снимки на едно фалче на няколко месеца, което прецъфтя и сега от цветоноса пораснаха листа и не знам какво означава това и какво да ги правя. В началото реших че тръгват разклонения на цветоноса, но после останах учудена че излизат листа. Не знам дали е нормално Simple Smile Трябва ли нещо да го режа и засаждам или така си тръгват разклоненията?
И още една снимка с малък израстък, който се надявам да е цветонос. Това ми е първата Орхидея от преди година и за първи път ми пуска нещо подобно. Изкара 4 нови листа и се надявам вече да цъфне Simple Smile

# 86
  • София
katq_82, честито ще си имаш бебета! Наричат се "кейки".
За да ги отделиш от майката и да ги засадиш е хубаво да изчакаш да пораснат и коренчета, поне по 3 на всяко бебе и поне по 3-4 см дълги всеки от тях за да може по-лесно да се закрепят за корите.
Гледай сега с нищо да не променяш условията, в които гледаш цветето за да не го стресираш. Ториш ли?
А това дето се показва между листата е рано да се каже какво е, но ми прилича на корен.

Момичета, аз имам две орхидеи в една саксия - така си ги купих. И двете растения са големи и здрави и имам желание ако някоя от вас има също две еднакви в добро състояние да си разменим и да разнообразим разцветките. Какво ще кажете?  Grinning

# 87
Благодаря за разяснението Simple Smile Наторявам ги през един път някъде с течна за орхидеи. Като изчакам и корените да пораснат, ще ви питам пак как точно се засаждат новите бебета Simple Smile Много съм щастлива. Дано съумя да ги отгледам Simple Smile
А това се надявам наистина да е цветонос, защото от една година и повече нищо не ми е цъфтяло и ми е мъчно вече за красавиците Sad

# 88
.............

Момичета, аз имам две орхидеи в една саксия - така си ги купих. И двете растения са големи и здрави и имам желание ако някоя от вас има също две еднакви в добро състояние да си разменим и да разнообразим разцветките. Какво ще кажете?  Grinning

Какъв е цветът на орхидейката ти и аз си купих 2 растения в една саксия   Peace

# 89
katq_82,
Момичета, аз имам две орхидеи в една саксия - така си ги купих. И двете растения са големи и здрави и имам желание ако някоя от вас има също две еднакви в добро състояние да си разменим и да разнообразим разцветките. Какво ще кажете?  Grinning

Преди два дена разсадих жълт фаленопсис, който купих с две растения в саксията. Ако те интересува - пиши ми. Твоите какви са? Май сме повече от една  Laughing Момичета, хайде да разменяме   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт