Орхидея - тема 7

• 87 178
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Боряна Георгиева, саксията трябва да е прозрачна и с много дупки за да се отцежда водата, а и да се следят корените кога е време за поливане. има момичета, които само като вдигнат саксията в ръка по тежестта й определят дали е време за поливане или не. Някой слагаме орхидеите в кашпа заедно с тяхната оригинална прозрачна саксия. Това се прави с цел хем цветето да е по-стабилно на цветарника, хем да е по-красиво. Но винаги се вадят саксиите при поливане и няма проблеми.

Гертруда Смехуркова, тази от Бриколаж е чудесна. Мисля, че корените са перфектни.
А тази с трите коренчета я сложи в кори и много внимавай с поливането, когато ти се стори, че е време за поливане изчакай още ден, два и чак тогава полей за да не загният корените.

rumi2009, гледай да не поливаш по-често от на 10 дни, но най-вече се води по корените. Аз като видя, че корените са такива
изчаквам и поливам след три, четири дни..

# 196
  • Варна
Гертруда ако не е твърде нахално може ли да видя цвета на орхидеята ти новата?  Whistling

# 197
  • София
Ами то ги има в албума, който е дала  newsm78

# 198
Да, снимки на цвета има в албума след тези с корените.
Госпожице Лаленце, предлагаш да я засадя сега отново ли?! Има само 1 коренче , което расте надолу- дали ще е достатъчно?! Сложих я сега над буркан с вода по съвети от тук, уж да пусне още поне 1-2 корена и тогава да засадя. Знам ли вече?!
Уикенда бях на гости на приятелка, има прекрасна цъфнала красавица , но ме изуми как я гледа. Саксията е абсолютно непрозрачна и я поливала като другите цветя -отгоре, дори не изсипвала излишната вода от чинийката . Корените са изпълнили всичко- дебели и зелени, просто чудна, а тя от декември не спирала да цъфти, сега прокарва 3ти цветонос.
Crazy

# 199
Боряна Георгиева, Руми и други новодошли в темата

Истината за начинаещите относно отглеждането на фалаенопсисите е в линковете по-долу
( продължавам да си хапя лактите че не сварвам да приключа всичко за да моля модератор да коригира първа страница с новите материали, все има по нещо ново- я катлеи я цимбидиуми, сега пък искам да напиша за минитата и сфагнума …  – изивнявам се на всички за мудността си ! )

Всичко което интересува начинаещите относно новопридобитите им орхидеи , които най-често са Фалаенопсис е скупчено тук. Прегледайте линковете и ще намерите отговор на всичко което ви вълнува.

Фаленопсис – общи въпроси и отговори
Подпиране на цветоноси
Окапване на пъпки  
Поливане  
Саксии и кашпи
След прецъфтяване за цветоноса
Общи съвети и мнения на членове на форума

Таня благодаря за комплимента към цъфналата ми градинка. Трябва да публикувам снимки и как изглежда из къщи ( фън шуй де ) че с твоята  шарена феерия останах без дъх. Пелорика е чудесен, явно разбира с колко любов е купен, пренесен и отглеждан.

Гертруда Смехуркова

Виждам опита с буркана, Мисля че Ку4о от нашия форум споделяше опит за стимулиране растежа на корените ( вид реанимация ) Тя казва че така а реанимирала много орхидеи. Аз обаче нямам опит. И това което виждам на снимката е растение с хубави листа , че и цветонос, и много малко и къси корени. И субстрата ти направо е прогизнал- сякаш току що е киснат, И този сфанум!  На мен ми умори такава красавица докато разбера че го имало в основата на корените. Сега като се замисля с този цвят не знам дали става  да се реанимира в буркан. Аз бих я посадила отново ( НО МНОГО ВНИМАТЕЛНО ДА НЕ СЕ ЗАГЪРЛИ). После бих й дала възможност да просъхне и много внимателно бих торила с зелен кристалон за корени. По време на цъфтеж не се тори по моята теория но бих рискувала заради корените- по добре жива орхидея но с кратък цъфтеж, отколкото никаква.

И имай впредвид- ние тук просто си говорим а какво ще направиш ще си решиш ти и само ти.

И отново апел към всички- няма повече уморени орхидеи от преполиване. Прочетете темата за поливането при начинаещите ще видите за какви периоди става въпрос - седмици- месеци!

# 200
  • София
Според мен орхидеята ти не е толкова зле, че да прибягваш до буркана. Въздушните също ги сложи в корите, но както е писала Реге, гледай да не "загърляш" орхидеята.

# 201
Ок, засаждам отново тогава. Поливах последно в петък, а още е адски мокра. Поливам чрез накисване, на 10тина дни, гледам хубаво да е изсъхнал субстрата, освен сивите корени, но ще разредя освен. Само "загърлянето" не ми стана ясно, т.е. да не й засадя шийката ли? А цветоносът е стар, сега няма пъпки, но не съм го отрязала, само леко е подрязан отгоре, докъдето изсъхна. Благодаря за помощта, Реге и Г-ца Лаленце!  Heart Eyes

# 202
И при мен гледам, че нещо преполяти ми стоят, а не помня кога ги поливах... май ще трябва да си водя записки  Crazy Има конденс във всички саксиики вътре и преди малко се хванах и ги надупчих всичките странично с доста дупки  Laughing да могат да се проветряват корените... дано не са взели да гният.... Гертруда, много ти е красива новата орхидея!

# 203
Гертруда Смехуркова
веднага направих едно упътване което можеш да прочетеш да загърлянето специално. Цветоноса ( дори и нецфтящ)  не го пипай, ако цветето тръгне а бере душа от там може да пусне кейки. Аз все пак бих го посадила фалчето, но това си е мое лично мнение.

ЛИНКОВЕТЕ СА ДОСТЪПНИ И РЕДАКТИРАНИ !

ПРЕСАЖДАНЕ НА ОРХИДЕИ

Ако трябва да се пресажда как да пресадя - прочетете тук
„Загърляне” при пресаждането – що е то и как да го избегнем

Пипелолитка

кондензът не е обект на притеснение, винаги се получава конденз при просъхването и в това няма нищо страшно. страшно е ако докато има конденз решите да поливате. Това го написах и се замислих ...............
 ooooh!

Момичета. Искам да знаете че всичко което пиша е моят опит с орхидеите, обаче те са толкова гъвкави растения че като прочетете темата за поливането ще видите че част от тях направо си виреят във вода и хич не им пука от конденза.

Ето малко декорации на тема орхидеи от  моят дом :

Последна редакция: пн, 02 апр 2012, 20:41 от _re_ge

# 204
_re_ge невероятен дом с много пъстрота и настроение, много са ти красиви растенията... Дано и ние се научим да ги гледаме добре и да ни радват дълго... Аз на моите така им се претрисам, че почвам да се чудя дали не им вредя с това...  Laughing Пулверизирам ги по 3 пъти на ден, тия дето нямат цветове ги размъквам в по-топла стая през деня,а вечер в по-студена... Само ги оглеждам дали от някъде нещо не никне... Мъжа ми ме изкара психично болна, може и да е прав....  Laughing

# 205
  • София
Ами и аз писах скоро, че бях такава нетърпеливка, ама те си знаят кога да цъфнат  Laughing

Реге, тези на готварската печка не ти ли пречат непрекъснато да ги местиш? А и тези до аспиратора не им ли е много топло докато готвиш?

# 206
Ре_ге, много си отзивчива , благодаря! Засадих я, дано оцелее, няма да поливам в близко бъдеще.  Blush  
A ти имаш уникални красоти!

Този линк не ми се отваря.

# 207
  • Варна
Пипелолита..това с пулверизирането три пъти на ден..дали им се отразява добре  newsm78
Аз мисля,че орхидеята се пръска само сутрин и вечер и то през лятото..в момента на моите не им мокря листата..то и без това субстрата им е подгизнал  Rolling Eyes

# 208
Здравейте дами, и аз май имам нужда да пресадя едно фалче, само че искам съвет какво да правя с изсъхналите въздушни корени. Как се махат...режат ли се или само има се маха люспата (то май няма да стане така). Навътре корените са си супер ама отгоре е много зле положението и Орхидеята се клюмва на една страна. Не съм пресаждала досега така че и аз ще прочета темичката на 1 страница но искам малко помощ за въздушните.

_re_ge имаш уникален дом с толкова красота. Дано е винаги така пъстър и наситен  Hug

ето и снимка на корените ми

# 209
Ре_ге, много си отзивчива , благодаря! Засадих я, дано оцелее, няма да поливам в близко бъдеще.  Blush  
A ти имаш уникални красоти!

Този линк не ми се отваря.

Гертруда Смехуркова Пробвай с линка от предната тема там работи
https://docs.google.com/document/d/1Rmh9gheM1EHxWmiJ2Cg1Nb9R_pIb … t?hl=en&pli=1

Общи условия

Активация на акаунт