(Био) зеленчукова градина 15

• 70 637
  • 777
  •   1
Отговори
# 105
Естествения мълч ( листа) докарват и змиите. Вчера убихме още една, доста по-голяма. Та април ще махнат целия ми естествен мълч и слагат сидърт - според проучванията той е най-дълготраен. За змиите имам гранули, които по скромното ми мнение, си е яист нафталин. След като сложат мълча ще посипем околовръст двора - дано да помогне.
Иначе аз правя т.нар горещо компостиране- просто при мен температурите са мн високи така или иначе. Не знам дали пренасям заразите, всичко ми е засято в пръст от компостера.

# 106
Биодинамичен календар на Мария Тун за сеене и засаждане за 2012г. вместо запис. Надявам се все на някой да му е полезен.
NTT - Северно полукълбо
STT - Южно полукълбо
Root - Корени: моркови, лук, чесън и т.н.
Fruit - Плодове: доматите, краставиците, грахът са плодовете на растението.
Leaf - Листа: марули и други зелении
--------- Не се работи.
За България да се прибавят +2 часа. Времето указано в календара е по Гринуич.

Аз ползвам този http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi
Разрешаващата способност на снимките е много ниска. Може ли да ги качиш на друго място или да ми ги пратиш на пощата. Интересува ме до колко съвпада с този от сайта.

# 107
Добро утро Simple Smile .
Аз си поръчах грах от чужбина, 4 директни сорта, от тези, дето ги водят heirloom, и нито един не беше с набръчкани семена .
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_6202.jpg
Утре ще си ходя на село и дано вече да е поникнал, иначе конструкцията е готова :
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_6463.jpg
Ето защо, който има киви, трябва да го подрязва :
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_6475.jpg
Благодарение на тунелите, завити с найлон, мога гордо да се похваля, че моята трева е най-зелена, вече 10 см висока и даже великденчетата бяха цъфнали още миналата седмица :
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_6489-1.jpg
А да, и имам "пролетно" броколи :
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_6488.jpg

Кажете ми, моля ви, кои дървета се пръскат сега с бордолезов ? Живот и здраве утре тати ще дойде да ги пръска, само че не знаем кое да пръскаме .
Имаме ябълки,череши,вишни,сливи,праскови, кайсии, райска ябълка и дюли.
Лек ден!

# 108
И аз в новата тема Peace, и също ме интересува пръскането на овошките с бордолезов разтвор.
Иначе миналата седмица ги минах с вар всичките и сега са като бели балеринки на двора Mr. Green
Приятни и ползотворни почивни дни в градините ви пожелавам Hug

# 109
  • Вече на светло в София
И аз в новата тема Peace, и също ме интересува пръскането на овошките с бордолезов разтвор.
Иначе миналата седмица ги минах с вар всичките и сега са като бели балеринки на двора Mr. Green
Приятни и ползотворни почивни дни в градините ви пожелавам Hug
Пролетното пръскане с бордолезов е 1%. Можеш да го замениш с "шампион" -4 кибритени кутийки /10литра вода

# 110
Имаме ,,шампион,,  Peace Бях забравила за него, благодаря ти, Мад  bouquet

# 111
  • Варна-София
Ако все пак искате да сте, ако не "био", то поне "еко", предпочетете да пръскате с 1% бордолезов разтвор.
Аз тази година съм особено "лоша" и пръскането ще го правим "точно както пише в дебелите книги".
За КОСТИЛКОВИТЕ моментът е от набъбване до разпукване на пъпките и при всички не настъпва едновременно. Тази неделя пръскахме кайсии (показали са червенко), джанки, череши+вишни, бадеми.
За прасковите чакам да зарозовеят пъпките, това ще стане тези дни. Сливите също още не бяха достатъчно набъбнали (закъсняват спрямо джанките).
За СЕМКОВИТЕ чакам да набъбнат пъпките. Тук периодът е от набъбване на пъпките до фаза "зелен конус".

Който гледа грах "Динга" искам да си направим тест заедно. Като обира грахчетата да ги нареди на редичка до линийка, примерно 20 см и да снима. Аз ще снимам от чешкия грах на чичо Тошко (той почина - лека му пръст). Поддържам си позицията от миналата година - това не е съревнование, противник съм на тези неща, за нас е важна радостта от градината, а за нея мерило няма. Скритата ми мисъл е, че много трудно опазвам моя грах от зърнояд, а се чудя дали тази Динга не е същия сорт.

Последна редакция: пт, 23 мар 2012, 08:57 от amica1

# 112
От дълго време се каня да ви питам. Някои ползвал ли е или поне да е чувал за ползване на настойка от дървени сажди?
Преди време дядото(бащата на жена ми) ми даде една бутилка от въпросната настойка. Той я ползва като общ инсиктицид. След една нелепа демонстрация се оказа, че има и много силни хербицидни свойства.
Та въпроса ми е до колко това е био? Дървените сажди са естествен продукт на непълното горене. Какво е активното му вещество и колко е времето му на разпад?
От личен опит знам, че много смърди и е доста силно. След употреба 2-3 дена смърдя на коминочистач.

# 113
  • Варна-София
... смърдя на коминочистач.

Няма лошо. Аз веднъж пипнах коминочистач (ама съвсем истински) и след 2 месеца се запознах с моя съпруг и след още 6 вдигнахме сватба.  dancing

Само за протокола. Моят миналогодишен био-лук се съхрани идеално (без 1 или 2 лукчета) на северен остъклен балкон до стая без много-много отопление.
Тази година наистина ще повторя упражнението. Гледах го така:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=591076.255
Време е вече да си подхраня тазгодишния лук и чесън (тази година включвам чесъна към същите грижи), а копривата ми още е наникъде. Залагам малко утайка от кафе за настойка, за да подхраня листно с нея. Хубавото на листното подхранване е, че са необходими много по-малки количества материал, отколкото при кореновото подхранване.

Последна редакция: пт, 23 мар 2012, 10:48 от amica1

# 114
че много трудно опазвам моя грах от зърнояд
Става дума за съхранението на готовия грах ли? Защото ми дадоха пакетче боб, в което имаше скилидки чесън - така си съхранявала жената боба.  Не знам дали работи, само споделям.

п.п. Може ли да си направя разсад царевица? Дали понася подобно нещо?

Последна редакция: пт, 23 мар 2012, 11:23 от bushkata

# 115
  • Вече на светло в София
че много трудно опазвам моя грах от зърнояд
Става дума за съхранението на готовия грах ли? Защото ми дадоха пакетче боб, в което имаше скилидки чесън - така си съхранявала жената боба.  Не знам дали работи, само споделям.
Работи, работи. И аз така си съхранявам боба Peace

# 116
  • Варна-София
Благодаря за информацията. Записвам си дебело.
  newsm18 newsm68 newsm51 newsm44 newsm18

# 117
Изпуснала съм ви.

И моят грах беше оцветен в пакетчето, червен на цвят.

И аз благодаря за информацията за чесъна.   bouquet

# 118
Никея, превърти няколко страници назад Wink
Люлин, как е зелето?

# 119
  • Вече на светло в София
Аз как правя. В ушита от плат памучна торбичка  (може и стара калъфка за възглавница) слагам сухия боб и скилидки чесън повечко. Не мога да кажа колко точно, но примерно глава чесън / на 1 -1.5кг боб. Майка слагаше освен чесъна и сух джодан вътре в торбата( нали боб и джоджан си вървят Grinning) и пирон нов. Последното не знам дали трябва, на нея някой и беше казал, аз не слагам пирон и джоджан - само чесън. За година съхранение - няма буби Laughing

Общи условия

Активация на акаунт