(Био) зеленчукова градина 15

• 70 666
  • 777
  •   1
Отговори
# 180
  • Вече на светло в София
Значи и аз така ще сложа краставиците и тиквите. Миналата година що охлюви изхраних, докато растенията закрепнат, направо шведска маса си имаха ooooh!
Иначе и аз не съм на мястото и затова не слагам найлони. Няма кой да им отваря за въздух

# 181
bushkata Разсадите ,които се засаждат навън трябва да са по-големи...
  bouquet Hug

# 182
  • на брега на Дунава
И аз не съм там ,но му намерих начин.Като направя тунелите в горния край на покритието правя малки отвори за проветряване.Така влиза въздух и не прегряват.То и на балкана до края на май трудно биха прегрели ,но така е по добре.За салатките тунелчетата са прекрасни .С няколко железа извити на дъга и найлон стават чудеса.Тубите за салатки са малки. При мен и тиквичките/краставиците също/ не станаха в туби,но пък вкорених роза от Уругвай ли беше ,от къде тям накъде , която ми подариха за годишнината от сватбата.Като погледнах / под шишето от бира 2 л. / тази неделя установих ,че си е жива и с листенца.Красива беше , дано съм успяла.

# 183
А аз махнах на половината туби капачките, другите бяха плътно затворени, но после забравих да проследя кои как се развиват, нали все бързам... Crazy

МХ, и под тунела сигурно не влизат голи охлюви?

# 184
Здравейте градинари и градинарки.Включвам се и аз с мускулна треска от почивните дни.Всичко ме боли, но пък съм много доволна от себе си.На село е разкош,слънце ,спокойствие и тишина.Кладохме огньовете на Благовец ,прескачахме,храна на двора-абе изобщо красота.Прибрахме се и порядъно опушени в града LaughingЕдно въпросче от мен-направих си парник висок към 1.60м. насадих  даже и 10 стръка домати.Дали им е рано Rolling Eyes,но пък ние живеем близо до балкана и по което и време да насадя доматите ,обикновенно започват да зреят към 05.08.Та затова реших да експериментирам с парника. гледам че през деня вътре е много жега и засега вървят добре ,но ако има някой по- напреднал в тази посока моля да даде съвет -как се отваря, кога се затваря и т.н   bouquet

# 185
http://blog.janatuerlich.at/fileadmin/files/SalatJP06.JPG

Ей туй насадих току-що.
Салата някаква ще е, идея нямам за вкуса й.
Разсада е от Баумакс, пише, че е био и е австрийски.
Някой да знае бива ли го на вкус?

# 186
  • Русе

МХ тук при нас доматите насадени в края на април узряват 20-30 юни. Насадените под бутилки домати  не узряха по-рано, а по едно и също време. Тази година дори няма да ги садя под бутилки.
 Вече съм насадила картофите и чакам дъжд да ги полее. Половината градина съм засяла.

# 187
  • Пазете Гор
анн, ти си вдъхновение, гордост и упование за зарзаватчийската душа! Дерзай и снимай!

Ей, много тънък момент е тоя с разсадите на краставици и тиквички! Подготвен пикиран разсад дава известна гаранция срещу охлюви и попово прасе, обаче е хилав. Обратно - засадените директно семенца обикновено дори изпреварват разсада, ама ако оцелеят сред вредителите, И още - зависи какъв ще е април. Ако е топъл - добре, но ако е студен... През последните 30 години при мене например няма случай да не е валял априлски сняг.

Аз предвиждам гнезда, на които сея директно и другаде - където сея предварително подготвени тиквови.
А в родния край на благоверната тиквовите  - кратуни, тикви, краставици и подобни тям - се засяват на Благовещение. Ама тя е южна кръв, да ви пази Господ, антър ну казано. При нас и по стар стил да сеете - няма да станат.

Днеска отделих време и нерви да правя пътеки и бордюри, като насадих и малко (абе малко! Поне 150 корена) марули. При мене биват докъм средата на юли чак, ако се случи да не изкарат цвят. Та за бордюри ползвах едни печени преди векове цигли. Уютни и мъдри са.

Гдето е по-топло - може да се помисли за фасулец - след десетина дена , де.

Австрийците са чревоугодници, lady_Blu , макар и да имат за някои работи странен вкус. Хубава ще е салатката, повечко лучец и магданозец, но и хубав зехтин да й сложиш, с някоя хрупава, дъхава на земя репичка, филджан изпотен - пълен с опечен на слънцето мискетов дестилат...Не пречи и братвурст.  Laughing

# 188
  • на пъпа на Златията
Направих парника - пипер , зеле,айсберг, чубрица,....  , садих лук- кръгъл и дълъг,, чесън - български - от Селановци., , изрязах асмите , отринах лозето, насадих картофи - розови., изчистих ягодите..Земята пръхкава и влажна.Ръмна топъл дъждец в неделя сутрин.Дувара паднал.Комшията пръска на поразия и гони всички гадинки в моята градина.. Гадинките ще ме тормозят тая година.Явно е година на къртиците.Черупки от охлюви.Да не са измръзнали при тоя студ? Друг път не е имало толкова празни черупки.. Тунели под земята - ужас,цяла мрежа.Как ще се справям? . Миналата година нямаше толкова много.Добре де, картици ли са? .Имам само 1 къртичина.Като ли че това е следствие от хубавата есенна оран?Някак си земята не е измръзнала както трябва .Не се разсипва , като се копае,като друг път ,а пък хубав студ беше..
Луната , тъничък сърп с роговете нагоре. Улучен ли е лунния календар за сеене или ще си лежат семената  кротко в земята докато му дойде времето да кълни.Та на дъжд ли е или на суша. Май,  баба казваше че когато е с роговете надолу , изсипва дъжд на земята.Садих розов картоф. Имам много вкусен , жълтее ,обаче има сиви петна в него.Какво е това?Да не си пренеса някоя  болест  в градината?Семената на пипера - маг,уши, капия, севрия, бели широки, бял калинков, слонски уши, селски - от мое семе сложих и от минали години за запазване на сорта.  
Успех на всички.

П.С  Лейди Блу, не прилича ли на това?    http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82 … %D0%B3.html?u=107

Последна редакция: пн, 26 мар 2012, 21:34 от rorik

# 189
Направих парника - пипер , зеле,айсберг, чубрица,....  , садих лук- кръгъл и дълъг,, чесън - български - от Селановци.,

от къде?

# 190
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Party Party баклата цъфна. цветчетата са като бели пеперудки с черни "оченца" на крилцата  Party
ако някой ми беше казал, че са толкова красиви, сигурно нямаше да повярвам  Hug

# 191
  • Пазете Гор
Ooo, баклата е красота. И размер. Снимката е от миналата година, да уточня. Баклените бобчета са готови броени дни след прецъфтяването. Имайте предвид тоя деликатес с джанки и с агнешки врат, тая година се отговява рано. Съвсем пътем казано и видяно - Бърдарски геран е приказно село, st. Dobri . Такова е усещането - някак ми се приписва или поне припрочита приказка.

Ето я керемидата с спомени за султани. Ръчна изработка.

Днеска извадих малко моркови. Миналогодишни, де.
Една от лехите с чесън. И да взема да изчистя клечките.

Девесилът. Юнак е той. И нерязаната напъпила афъзка. С небето.

Ех, rorik...Златията.

# 192
  • Русе
Днеска извадих малко моркови. Миналогодишни, де.

И ние вадихме миналогодишни морковчета.  Grinning

И още неще ново - май открихме мястото на много стар кладенец по метода на върбовите клончета. На едно място в двора успредните клончета ке кръстосваха откъдето и да се насочим към мястото и независимо от вятъра.

# 193
    И ние вадихме миналогодишни морковчета.  Grinning

И още неще ново - май открихме мястото на много стар кладенец по метода на върбовите клончета. На едно място в двора успредните клончета ке кръстосваха откъдето и да се насочим към мястото и независимо от вятъра.
Според статистиката всеки трети човек можел да открива вода по този метод.  newsm78

Куркума
, прияде ми се чак ...

# 194
  • Русе
Според статистиката всеки трети човек можел да открива вода по този метод.  newsm78
  Бяхме 3 големи и 2 деца. Само на една от нас не се кръстосаха клонките.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт