(Био) зеленчукова градина 15

• 70 745
  • 777
  •   1
Отговори
# 300
валерика, сега видях, че си питала за засаждането. Признавам, че нямам много опит. Това, което зная със сигурност, е, че е много силна и дори на пръв поглед да изглеждат мижави коренчетата, ако я засадиш ще "полудее" от растеж. Според мен тя си е някакъв вид треволяк, като плевеел и е много издръжлива. Аз моята ще я засадя от саксията на една гъста лехичка, а тя сама ще си намери място. Няма да й търся най-добрата почва, отново, защото според мене е мн приспособима

# 301
Благодаря момичета,олекна ми Hug.Наистина почнахме със зеленииките, та може и това да е  bouquet

# 302
Ето тук  гледам аз прогнозите. Не са особено добри  - доста студено почти до края на месеца - нощите ще са студени.

# 303
страхотен кал;ендар има и за най-малките забравани селца... поне това на което аз ще сея го има - курново, врачсанско Simple Smile

исках да задам въпрос за торенето с кафе. някой пробвал ли го е и прио какви видове е добре да се прави

# 304
  • Вече на светло в София
 bushkata, мерси Hug
n_kostova2008, аз си намерих даже къщата и градинката Grinning. Но прогнозата май е само за София, аз не можах да намеря за Кюстендил Но и това е нещо  -за ориентиране във времето

# 305
на лупата натискаш browse for ur location e оттам избираш европа, българия, кюстендил Simple Smile има град и селата около него

# 306
  • Вече на светло в София
Много благодаря Hug открих го Grinning

# 307
Имам нужда от акъл.
Мисля и премислям и хич не мога да подредя лехите. Малко е мястото и не знам кое по-напред.
Чета какво ли не, четох и на Куркума препоръките по съчетаване на култури, но не успявам да си съставя план. Хем да се "харесват", хем да са подредени по височина, хем да не са нагъсто, хем да събера всикчо...
Ще съм безкрайно благодарна, ако някой се наеме да разгледа снимката и да даде някаква схема.

Слънцето идва от голямата леха към малката. Т.е. отпред трябва да са ниските неща, отзад - високите. Наклона е надолу пак от голямата към малката. Голямата леха е на юг, малката на север, както виждате снимката - от дясно е изток. Първата леха е около 6-7 метра, останалите с по метър по-къси. Широки са по метър. Последната е малка, щото иначе ще иде под борчето.
В първата - голямата има (и ще добавя още от разсад) салати, има и лук, грах, магданоз, малко репички (днес си показаха "пеперудките" Simple Smile
Как да подредя и съчетая останалите неща? Искам да садя...всичко Simple Smile
Имам разсад за чушки, домати, патладжани, чубрица, краставици. Искам някоя и друга тиква, репи - разни видове и всичко друго, което можете да се сетите, без зеле. Проблема е, че имам и картофи. Те май най-ми бъркат работата. Ще заемат цяла леха - тогава хич няма да ми стигне мястото.

Умувам дали си заслужава да правя леха на мястото, което е празно  - перпендикулярно на всички останали лехи - от втората до малката. Но там сянката е доста и не мога да преценя дали си заслужава изобщо.

http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26764232

# 308
При мен днес е 27С на сянка. Разсадът ми доматите доста бързо дръпна нагоре, както и краставиците. От вторник започвам с поливането ( за сега водомерите на поливната система са занулени и не плащаме нищо).

# 309
  • DE
Kakто Веселчето каза... Мартушата" е още тук...!
Изтупа си баба Марта юргана днес, стана и студено.
Може ли този студ сега да ми направи поразия по дръвчетата?

# 310
  • на пъпа на Златията
Бушката,
1. Вместо да правиш перпендикулярна леха , удължи всичките.
2.Под бора си удължи лехата. Окастри бора за да пуснеш слънцето.Магданоза ми расте под бора.До доматите.Както разбрах. Доматите ти , най високи ,ще се паднат под бора.Картофите насади в тенекии.Това от мен.
Matze ,Дърветата ако не са пръскани с бордолезов разтвор да им се забави развитието , няма да се опрашат.Пчелите няма да излязат в студа.

# 311
  • Варна-София
Бушка, мисля, че е добре в първата леха, където имаш пропаднал грах и лук да сложиш да растат  тиква и тиквички. Като ти се освободи място през лятото след останалия грах и лук сложи репи, правила съм дайкон след лук става чудесно.
Зеле и картофи правят собствено сеитбообръщение и наистина трябва да ги махнеш от тази схема.
Доматите съчетай с чубрица.
Чушки, патладжани, краставици разположи по желание.

Н. Костова, аз ползвам утайка от кафе за подхранване във всякакъв вид - и торене в почвата и като листен тор. Торя богато растения, които предпочитат подкиселени почви - домати, ябълки, круши, праскови на собствен корен и на корен слива. С листен тор торя лозите и зеленчуците - всички наред. Пропорцията е 55 грама на 10 литра вода, престоява няколко дена, прецежда се и се пръска. Не препоръчвам за овошки, прасковите получават физиологична съчмянка - това е доказано. За останалите овошки не съм правила опити ... все още.

Последна редакция: сб, 31 мар 2012, 23:30 от amica1

# 312
Здравейте!Благодаря за бързия отговор за руколата!Значи утре разсаждам.А на леха ли да я посея или може между други зеленчуци?И ,ако може,между кои е най удачно?Сигурно и тя другарува с някои растения? Grinningднес пръсках с цитрусов разтвор овошки и асми,ама май повечко сапун сложих.Това проблем ли ще е ?Всъщност проблем ли е,че  използвам не точно  домашен сапун ,аверо за миене на чинии?Защото се сетих,че навсякъде се препоръчва домашен сапун!И този цитрусов разтвор помага ли срущу плодовия червей при овошките или трябва нещо друго да търся?Мъжът ми не се вързва  на тези пръскания и си настоява да използва химия,ама аз.. #2gunfire,пък ако ще и нищо да не ми роди градината Joy

# 313
  • Варна-София
Здравейте!Благодаря за бързия отговор за руколата!Значи утре разсаждам.А на леха ли да я посея или може между други зеленчуци?И ,ако може,между кои е най удачно?Сигурно и тя другарува с някои растения? Grinningднес пръсках с цитрусов разтвор овошки и асми,ама май повечко сапун сложих.Това проблем ли ще е ?Всъщност проблем ли е,че  използвам не точно  домашен сапун ,аверо за миене на чинии?Защото се сетих,че навсякъде се препоръчва домашен сапун!И този цитрусов разтвор помага ли срущу плодовия червей при овошките или трябва нещо друго да търся?Мъжът ми не се вързва  на тези пръскания и си настоява да използва химия,ама аз.. #2gunfire,пък ако ще и нищо да не ми роди градината Joy

Не, Валерика, цитрусовата настойка не е пенкилер. Не лекува всичко. Със сигурност убива акарите, но още сме март и те не са се излюпили. Люпят се и започват миграцията към средата на април. До първата десетдневка на май вече ще има прояви на нападение (лозова краста), други пък си вредят цяло лято. Задръж още малко. Поне си ароматизирала градината. Знам, че мирише чудесно.

# 314
Бушката,
1. Вместо да правиш перпендикулярна леха , удължи всичките.
2.Под бора си удължи лехата. Окастри бора за да пуснеш слънцето.Магданоза ми расте под бора.До доматите.Както разбрах. Доматите ти , най високи ,ще се паднат под бора.Картофите насади в тенекии.Това от мен.
Май наистина ще окастря малко бора, колкото и да не ми се иска.
И да, мога да ги удължа, пак ще мисля, дали има смисъл изобщо - предвидили сме да кастрим някои дървета, за да влезе повече слънце до там.
Това с картофите е супер идея! Макар да не харесвам много съдовете,защото бързо съхне пръстта и едно недоглеждане и можеш да убиеш растенията. А и няма връзка със земята - от там идват хубави неща  Laughing
По колко картофа би трябвало да се сложат на една тенекия?

Бушка, мисля, че е добре в първата леха, където имаш пропаднал грах и лук да сложиш да растат  тиква и тиквички. Като ти се освободи място през лятото след останалия грах и лук сложи репи, правила съм дайкон след лук става чудесно.
Зеле и картофи правят собствено сеитбообръщение и наистина трябва да ги махнеш от тази схема.
Доматите съчетай с чубрица.
Чушки, патладжани, краставици разположи по желание.
Тиквата и тиквичките няма ли да издушат репичките, салатките, магданоза, копъра, лука - те вече са посети там? Аз се чудех дали да не пускам тиквите по оградата, която е в края на лехите - така да пестя място?

Краставиците колко големи стават?

Много ви благодаря! Всичко се запомня и записва.  Grinning Давайте акъл още, ще ги наредя малко по малко тия пусти лехи!

Общи условия

Активация на акаунт