(Био) зеленчукова градина 15

• 70 754
  • 777
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна-София
Нали вадиш репички, салатки, лук. Първо обирай тези, около корените на тиквичките. А самите тиквички не ги сади рано-рано. По-нататък, че да можеш да насмогнеш със сроковете.

Тиква ако сложиш, тя трябва да пълзи извън лехата. Права си, че иначе ще прави голяма сянка.

# 316
Тази година за първи пит правя разсад.Засях семената в кутия от сладолед вече поникнаха-много и на гъсто от тук на татък какво следва?П.Пне споменах ,че става въпрос за чери-домат,ако има някакво значение Embarassed

# 317
Нещо страхотно, защото е подвижно.
Като единствен недостатък виждам това, че заема място, когато не се ползва - не можеш просто да го разглобиш. Но пък като ти потрябва и ги слага сам човек за секунди.

п.п. Тук вали нещо, което всеки миг ще се превърне в сняг. Още един загубен за мен ден  Sad

# 318
  • Варна-София
Щастлива мама, наистина трябва да поговорим.
1. Поникналите доматки имат нужда от пространство за коренчетата, което в кутия за сладолед си е направо невъзможно. Идеална дълбочина имат кофичките за кисело мляко.
2. Предвидила ли си отцеждане? Ако не - бързо ще закреят. Провери ако има остатъчна вода, някак трябва да се отцеди.
Обикновено се чака "да кръстосат" листенца преди да се пресадят, но мисля, че ти нямаш това време и много бързо трябва да направиш рисково пресаждане.
Приготви си кофички от кисело мляко. На всяка пробий 1-2 дупки (аз отрязвам с ножица на 2 места по ъгълчетата). Под всяка кофичка сложи още една здрава и раздели двете с камъче, орехче, бадемче, даже и със смачкана на топка гланцирана хартия от списания. Това се прави, за да се получи добро отцеждане. Напълни кофичките с добра пръст и внимателно прехвърли питомците си. Разбира се, че по-нарядко е по-добре - ти ще си прецениш според възможностите. Възможностите варират от 15 в кофичка до 1 в кофичка.
Доматките са доста издръжливи растения и ще имаш успех.

# 319
Мога ли да съчетая картофи и боб в тенекии или други съдове?

На балкона, който е южен и лятото припича наистина адски - какво мога да гледам, за да ползвам мястото?

# 320
Бушко,сложи си шезлонг и слънчобран.И хавайски бански. Laughing
Супер е градината ти!
Толкова усърдие положи до сега.Ще стане.И да не стане,ти,пак ще и се радваш.
Много се ядосах като гледах видеото с парника.На мен си.Хората имат време и  да режат,и да майсторят...А аз-на прибежки.Едва успявам да открадна 1-2 часа.
Моите ще ме разкъсат за внимание.
А не помагат... Rolling Eyes
Вие,в активния сезон колко време прекарвате в Градините си?
И друга питанка имам.
Тенекии от сирене или глинени съдове?  newsm78
Само да кажа,че металът има по-висок коефициент на топлопроводност...

# 321
amica1 благодаря за напътствията заемам се с пресаждането дано успея PraynigЕдиният вид  чери ,който засадих е жълт -пише ,че бил за балкон сеел се в саксии и смятах да накича двора и терасата с тях в големи и красиви декоративни саксии,а пък хем и малчо да си хапва в движение.Много ще ме е яд ако не ми се получи Rolling EyesП.Па може ли директно да ги засадя в съндъчета -имам празни и да избегна момента с кофичките?А какво означава''закреят''Благодаря!!!  bouquet

# 322
  • Варна-София
amica1 благодаря за напътствията заемам се с пресаждането дано успея PraynigЕдиният вид  чери ,който засадих е жълт -пише ,че бил за балкон сеел се в саксии и смятах да накича двора и терасата с тях в големи и красиви декоративни саксии,а пък хем и малчо да си хапва в движение.Много ще ме е яд ако не ми се получи Rolling EyesП.Па може ли директно да ги засадя в съндъчета -имам празни и да избегна момента с кофичките?А какво означава''закреят''Благодаря!!!  bouquet
Може и директно в съндъчета, но идеята на разсада е да се посее първоначално по-голямо количество и да се изберат по-силните растения. Отначало всички тръгват, после някои вървят по-слабо, не се разклоняват както трябва.
Можеш впоследствие да проскубеш излишните.
Важното е да не излизат още навън. Изчакай след 22 април и тогава започни да ги закаляваш постепенно. След 1  седмица те ще са се закалили и ще могат да останат за постоянно навън.

"Да закрея" значи "да залинея".

Мога ли да съчетая картофи и боб в тенекии или други съдове?

Може, обаче в леха. В тенекията май място и за двете растения няма.
Иначе (май в Хоби фермер) четох, че бобът пазел картофите от сляпо куче. Специално съм си записала това, макар че картофи не гледам.
И обратно, картофите пазели фасула от неговите вредители. Потискали белокрилки, молци, въшки и акари.
Май има смисъл да ги посадиш в съседни съдове, за да се пазят взаимно.

Последна редакция: нд, 01 апр 2012, 17:03 от amica1

# 323
Веселче, колко време ли? Колкото успея да открадна измежду ходенето на работа, поддържане на къщата, готвене, учене и писане за другия ден, хранене на животните. Често лете ставам в тъмниците, докато другите още спят, в едната ръка-голяма чаша с кафе, а в другата-маркуч или мотичето, говоря си сама, подбутвам, завързвам.... и съм безкрайно щастлива! Hug
Вали сняг, а тиквичките ми ще устискат ли? Уж ги завих.
Доматите напъпиха в кофичките. Може и да вържат по первазите, докато времето благоволи да се оправи.

# 324
Колко време - цял бъдещ живот!

# 325
  • Варна-София
Вес, вниманието към близките естествено е на първо място, но аз винаги им набивам "в канчетата", че имам и други интереси ... така, профилактично, да не се отпускат, да не ме вземат за даденост, а и това пак е от любов към тях, защото само така ще ги научим да се справят сами и да разчитат на себе си.

# 326
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

чисто нов пенсионер ли подушвам Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ние сме на дворчето след работа, но не всеки ден и по няколко съботи и недели в месец  Peace но с малчо всичко  си е упражнение с повишена трудност Laughing голям помощник ми е. почти изскуба репичките да види дали се ядат, докато рязах с триончето дръпна ножиците и побегна  Tired и той искал да реже, прецапа през лехата с бакла и салатки, оскуба листо по листо спанака и го изяде  Crazy суров и немит ... ей такива работи

# 327

чисто нов пенсионер ли подушвам Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ние сме на дворчето след работа, но не всеки ден и по няколко съботи и недели в месец  Peace но с малчо всичко  си е упражнение с повишена трудност Laughing голям помощник ми е. почти изскуба репичките да види дали се ядат, докато рязах с триончето дръпна ножиците и побегна  Tired и той искал да реже, прецапа през лехата с бакла и салатки, оскуба листо по листо спанака и го изяде  Crazy суров и немит ... ей такива работи
Мечта! Grinning

# 328
амика1 благодаря за бързия отговор-ще ги прехвърля утре в съндъчета ,а като са готови пак ще ги презасадя на постоянните им места червеното чери в зеленчуковата градина ,а жълтото чери в саксиите.Ех мъжо как ми се смее hahahaТази година ще комбинирам в цветната ми градина декоративни храсти с домат ,пурпурен босилек(става за ядене надявам се Praynig) и един,два корена от онези красиви чушлета дето на един корен растат в различни цветове.Искам да сложа и няколко храста малини-хем ефект ,хем за малкия само знам за тях ,че трябва да са до оградата дайте идея за сорт/големи и вкусни и много newsm78/Дворът ми е в рустикален стил мисля,че ще стане ефектно и вкусно.

# 329
А..... и още един въпрос/маи станах нахална Embarassed/розмарина бързо растящ храст ли е?Колко голям става и какво обича слънце,сянка......вода, суша?

Общи условия

Активация на акаунт