(Био) зеленчукова градина 15

• 70 636
  • 777
  •   1
Отговори
# 630
Това дето го обяснявате за тиквичките важи и за домата. Така разбрах, че тук зимата мога да си гледам съвсем спокойно домати.

# 631
Аз миналата година реших да експериментирам с фъстъци, от любопитство, интересно ми беше да видя какво точно представлява самото растение. От пазара купих сурови фъстъци и една шепа от тях ги накиснах във вода за едно денонощие, и после ги засадих в един по-широк съд. Поникна точно 1 бройка, и странно, точно този фъстък не беше целия в почвата, ами само наполовина беше заровен. Не знам дали има значение. После го засадих на двора на слънчево и цяло лято цъфтеше в жълти цветове, никакви животни не са го нападали или болести. Есента в корените му 10-тина шушулки Simple Smile. Та това е скромния ми опит на тема фъстъци  Laughing

В момента чакам с нетърпение да цъфне една кайсия, която засадих преди 2 години - сега за първи път ще цъфти, имаше онзи ден 2-3 цветни пъпки... Любопитна съм дали наистина е кайсия, понеже я купих от женския пазар и има вероятност да са ми пробутали нещо друго, макар че същия дядо го виждам всяка година там...

# 632
Здравейте всички колеги Laughing много ми е хубаво като ви чета .Във връзка със Великденските празници -да питам-има ли забрани за работа през някой от дните ,че то това нашето си е краста, не мож се стърпя да не влезеш в градината.Та ако някой по-вещ знае, моля да просветли невежите като мен  bouquet

# 633
  • Видин
    valqq, не се работи никаква работа само утре- на Разпети петък. Останалите дни,ако ти остане време да станеш от великденската трапеза, може да се работи без "женска" работа- шиене,плетене, предене.Това последното -особено! Laughing Тъй,че спокойно си "бучкай" в двора! Simple Smile

А аз искам да ви пожелая весели Великденски празници! Simple Smile Много шарени "парашки", дъхави козунаци и печено агнешко!И тъй като този Великден ще сме само на маса, "побучкайте" малко и заради мен в градините си! LaughingА аз след близо едноседмично отсъсътвие от село,обещавам да показвам снимки, какво е чудо станало на "бахчата",докато ни е нямало!

Весели Празници!!!

# 634
И аз все не издържам по празниците - току мина да нагледам какво става, чопна тук, чопна там. Simple Smile
Това дето го обяснявате за тиквичките важи и за домата. Така разбрах, че тук зимата мога да си гледам съвсем спокойно домати.
Ето тук за един такъв случай в Бургас. Надявам се да ви е интересно, особено пост 11.
За резенето или фенела, или фенхела (мисля, че са все едно и също):мога да изпратя семена, ама пусто много скъпи писмата от тук, а няма хора, по които да изпратя или поне не точно сега. Ако някой все пак иска и може да чака неопределено време и да се надява на тазгодишна реколта, мога да го направя. Дори в момента имам 1 излишен пакет със семе от резене. Все гледам да купувам нови и нови семена и съм купила още един без да знам, че вече имам.
За кориандъра: тъй като сях кориандър, зет ми обясняваше, че са го сеели преди като пшеницата и са го жънели като нея. Т.е. при условие, че има условия за гледане в БГ, как може да го продават толкова скъпо? По-добре да си сеете.
За календара на Тун: и на мен ми е трудно да се вместя с по 1-2 дена на месец за вид. Може би по-нататък във времето като се установим на нашето си място завинаги, ще е по-удобно за експерименти.
И една молба: сях от семе лук-бял и червен. Но има тука една нахална трева, също като млади лучени стръкчета, та не знам дали не съм изчистила и лучета. Има ли някой снимка на лук от семе, преди да стане на арпаджик? Когато е съвсем младичък? Търсих в снимките на гугъла, но ми излиза всичко друго освен това. Или аз не мога да намеря точната дума.
На граха прави ли се нещо, за да пълзи? Гледам пипалца май има.

# 635
Валюшка,благодаря от сърце за пожеланията и съветите, но но Великденската трапеза ми е по -трудно да седна отколкото да стана. С трима мъже в къщи е така- всички мен чакат -е все някоя лъжица, чаша, вилица ще пренесат де!Но да не се оплакваме,да сме живи и здрави всички тук и семействата ни,да се обичаме и да си помагаме.Весели празници на всички!  bouquet

# 636
  • на брега на Дунава
Весели празници! Аз едва чакам да дойдат почивните дни и ще си работя в градината през цялото време.Ще отделя малко време за приготвяне на салатата и месото за скарата ,защото ще ми идват на гости сватовете .Установих ,че на барбекюто става най-бързо и нали е празник..  bouquet Но пък ще печем и агне в пещта/те ще носят агнето,а останалото от нас/.Всяка свободна минута ми е за градината.Нямам търпение.Мисля за салата да използвам собствен лук ,чесън и салатки от градината .направо ще я " опасем" , но преди два дни се натрових от купена салата и не смея да се доверя на големите вериги , от където я купихме .
Хайде , да е весело и пролетно на масата и в градината .

# 637
Аз престоя в градината не го смятам за работа, а за удоволствие, така че няма как да го пропусна при толкова почивни дни Grinning
Ако вземем да издребняваме, то и миенето на чинии е работа.....

# 638
Цитат
Аз престоя в градината не го смятам за работа, а за удоволствие, така че няма как да го пропусна при толкова почивни дни
Ако вземем да издребняваме, то и миенето на чинии е работа
Точно така мисля и аз ,но да не нарушаваме Божиите правила Rolling Eyes

# 639
  • Варна-София
Цитат
Аз престоя в градината не го смятам за работа, а за удоволствие, така че няма как да го пропусна при толкова почивни дни
Точно така мисля и аз ,но да не нарушаваме Божиите правила Rolling Eyes

Няма де, няма, ... само ще си начешем крастата!

# 640
Цитат
з престоя в градината не го смятам за работа, а за удоволствие, така че няма как да го пропусна при толкова почивни дни
Точно така мисля и аз ,но да не нарушаваме Божиите правила

Няма де, няма, ... само ще си начешем крастата!

Grinning Peace  bouquet

# 641
Хей,благодаря ви за съветите около сланата! Laughing
Похлупих тук там с едни стари пласмасови кутии.За всеки случай.
Видеото на Бушката много ме впечатли с движението на водата в почвата.
Наскоро четох статия за грешките на градинарите при създаването на зелен газон.
Нали е мъка голяма да имаш безупречна тъмно-зелена ливада като в списание.
Да има где компаниите да си продават фунгицидите.
Обаче и Природата не се дава лесно.
Простичко,трябва да посадиш 2-3 дървета,които със сянката и кореновата система пазят и влагата.
Освен ако не плануваш да правиш спортно игрище. hahaha
Виждала съм имения,в които всяка седмица по 2 пъти(на тукашната влага) идва цистерната с "изкуствената храна и инсектицидите".Зелена отрова под краката ни.Не радост.
Вчера Рорик не замисли с ГМО семената.
Дали се маркират по някакъв начин,като храните поне?
Оказва се ,че от 2011 има закони.Хубавото е,че ГМО семената са ужасно скъпи и се продават основно на фермери,които подписвали необходимите документи.
Дано да е така.Например за царевицата ми казаха колеги,че е важно повече да разпитам,ако нейде на опаковката пише,че е "раундъп защитена".Това вече намирисва на ГМО.Всмисъл,че тя е"селекционирана" така,че да издържи третиране на плевелите наоколо с Раундъп.
Върха на сладоледа на Монсанто. Sick
Само да доживея да изпратя сина в университет догодина,твърдо съм решила да запиша вечерни курсове  по органично градинарство.Лекторите са изключително интересни хора,с богат опит и хъс.Вълнувам се от селекция на растения и биозащита.
Да имате слънчеви Велики празници!
Като не бива да се работи поне може да си говорим за зарзаватчийство.
Прегръщам ви!

# 642
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Ранни домати от пазара престанах да ям още по времето на соца.
Пловдивски камион , на улицата. Още тогава казваха , че ранните домати за да им вземат цената ги потопявали или инжектирали с карбамид да узреят по-рано.По пазарите тогава имаха мини лаборатории, които упражняваха някакъв контрол. Ама пусто цял живот командировки и нямаше време да си купиш от опашки и олио и домати.Олиото купих от една баба дето в недоимъка ставаше в 5 часа да се реди на опашка, а доматите от камиона. Та салатата , не ставаше за нищо. Олиото гранясало. Плюх.Смених олиото , не беше от него. . И до тук.Салатите си правя от белени  домати от буркан , изцедени, лука и салатата, магданоза от градината.. Лимон за подправка. С предразсъдък  от информация на нашите емигранти с какво се поливат плантациите по Гърция , Испания. Ще си правя тая година , ябълков и винен оцет.
Празник! Великден!
 Баща ми роден по Великден.Кръстен Христо , на Бога..  Сега щеше да направи 88 г. Останал сирак  на 6 год. с още двама братя и една сестра. Та на този празник , бабите го съветваха.Не работи. Грехота е . А той отговаряше:"Как , така , този Бог направи на тоя свят да ядем , пък ни съветва да не работим в точно в тези дни,  когато ден година храни.Е почитам го , жертва съм му принесъл.Печено агне.Гроздовица, червено вино.Малко ли му е.Грешници сме с раждането си. Да не ни е пращал тук.А вие Чухте ли го да казва това , или поповете го казват?
   На другия свят,като идем при него на небето ,  ще имаме време да го славим.Сега нямаме време . Тук ни е пратил на земята и тя има нужда от нас , днес.Ние сме човеци, не съдим и не прощаваме.Бог съди и Бог прощава .Той да му мисли, който и да е.Грешници ни правят поповете..  "
Не знам, какви сме . Безбожници ли ? Християни ли сме , да вярваме в един БОГ, траки ли сме да вярваме в Слънцето , Земята, Водата, Виното,.....Тук и сега , Бога е май е второто.Нали тук точно това правим. Славим това каквото даде , Земята , Слънцето , Водата,....Това ни е Бога!И го почитаме , като не искаме да го тровим.  

Нали така каза,  Куркума? Облагородявайки земята  за удоволствие , тези дни да споделяме и чувствата си.

Та да ви е сладко, да се храните от труда на ръцете си!Отворете душите и сърцата си за веселие !Такива са законите тук и сега!
Светли празници!

Последна редакция: чт, 12 апр 2012, 15:35 от rorik

# 643
rorik,амин!
Да си спомним по празниците и за тези преди нас.
Да разкажем на тези след нас.
Да спазим традиции и ритуали.
Да се нарадваме на пълни къщи и дъхащи живот градини.
Има време и за софри и почивка,и за грижа към домашните,и към посаденото.
Желая на всички нас да ни е светло на душите,да ни остане време да се насладим на цветята и птиците...
И най-вече да сме с любимите хора  Hug

# 644
Рорик , напълни ми душата   bouquet
весели празници и от мен, да са пълни къщите, градините, душите и сърцата.  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт