(Био) зеленчукова градина 15

• 70 074
  • 777
  •   1
Отговори
# 690
aa,аз направо навън ще го садя Simple Smile
много ти е хубав спанака-тъкмо за салатка е чуден  Heart Eyes

# 691
  • Варна
bushkata,
на мен ли ми се струва или наистина са две дъгите?

# 692
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
bushkata,
на мен ли ми се струва или наистина са две дъгите?

две са Simple Smile Simple Smile Simple Smile
на късмет и берекет Simple Smile

# 693
Бушка, когато имаш време разказвай, ако хората имат сайт, дай го. М-о-л-я   т-и   с-е !!!

Всички сме наясно, че няма универсални принципи - нещо работи при нас, нещо не. Навярно имаш доста събрани впечатления за споделяне.

Ето по снимката ме интересува тревата разнотравие ли е или не, налага ли се да я поливат, или дядо Господ се грижи за нея.

Имат ли ябълки и какви сортове, защото оттук-нататък започват въпросите с растителната защита.

Да, две са дъгите. Силен, напоителен дъжд, след което много силно привечерно ниско слънце, с дъгите и кристалния въздух, нацъфтелите овошки - невероятно просто!

Амика, щом имаш интерес, ще кача в албума си снимки от техните градини. Тази от снимката с дъгите е под наем и са там само от месец. Та каквато е - нямат те заслуга. Не знам как са се грижили собствениците за нея до сега.

Като кача снимките на техните градини - там ако мога, ще ти отговоря.  Peace
Времето ни беше малко и за растителна защита не сме говорили много. Повече ни разказваха за начините на отглеждане и принципите в пермакултурата.
Ето ги във ФБ: https://www.facebook.com/pages/Balkan-Ecology-Project/246348042094658
Там има 2-3 снимки от едната им лична градина. Аз ще дам линк като кача моите.
Англичаните не знаеха за поверието, че ако минеш под дъгата, ще си смениш пола  Laughing

# 694
Това е в село Шипка, нали, Бушка? Чела съм за тях, и някакво тиви предаване гледах.

# 695
  • Варна-София
Днес правих снимки на граха, утре ще ги кача. Мъча се да сравня Утрило, Чудото на Келведон и граха на чичо Тошко. Утрило, че го садих първи, веднага след като даде времето в началото на март - така е, ама прави много хубави храстчета. Грахът на чичо Тошко също добре тръгна, вече протяга пипалца, обаче Чудото на Келведон още се чуди. Едва се подава, без разлика, че половината го садих само седмица след Утрило, а втората половина преди 1 седмица (тоест 1 месец между едното садене и второто). На едно положение са - едва са се подали от земята.

Вече е време да се разшетат акарите - червен овощен акар по ябълки и лози, жълт лозов акар по лозите и обикновения паяжинообразуващ акар по цветя и зеленчуци. Та днес пръсках с цитрусова настойка + ФРОШ (Бушка!    Wink). Беше много приятно като обръщаше вятърът и пръските идваха към мен. Чуден аромат на цитруси и течен сапун. После мъжът ми се смя, като понесох да мия едновременно машината за пръскане и чиниите към чешмата. "Това е био-то" - му викам. "Не се притесняваш, че ще се отровиш."
Отплеснах се - пръсках ябълки (още не са отворили цветчетата, едва подават червенко), лози (на акари най-податливи са асмите, димят, болгар, италия и още някои други, обаче аз напръсках всички) и рози.

Последна редакция: пн, 16 апр 2012, 21:56 от amica1

# 696
В Шипка е, да  Peace
От моите грахове имам само един показал се. Нямам идея какво се случва и защо...
Ето  албума.

п.п. Тук  има снимки на същата градина от миналата година.

Може би и това  ще ви е интересно - две от градините на едното момче, което водеше лекциите.

Имам питане: това какво е:

Последна редакция: вт, 17 апр 2012, 00:50 от bushkata

# 697
Бушко,на шоколадената лоза(Akebia quinata) ми прилича.
Много характерни са петопръстите листа.
Ох,търсила съм семена и от нея.От мъка и надежда.
Амико,ти запомни ли времето след посяването на грахта?
Забелязах,че ако почвата е обилно влажна и имам 3 поредни топли слънчеви дни граховите бобчета разкъсват буквално обвивките си.
Признавам,че онзи прораслия в мокра салфетка дори и със стабилен кълн бавничко се адаптира отвън.
На кантар съм кое е практичното-да посееш и да загубиш семена,но здрави растения  или да играя на сигурно,но да обгрижвам? Thinking
Северозапад-теа па ква марулья извадиа.Да пОкажъ мойта,червената.
Па,Рорик с ратае.Чорбаджилък,малеее!  Hug
Питанка към valqq.
Кога точно си разсадила доматите в парника?Искам да определя възрастта на подобен на ръст тук разсад.Обърках се.Кой е критерият за ранно производство на домат?
В моят случай,единственно. Crazy
Висок разсад,дебелостръков или започнал да цъфти?
Само добавям,че съм купувала цъфнал,който ..цъфти само при продавача....  Rolling Eyes

# 698

Може би и това  ще ви е интересно - две от градините на едното момче, което водеше лекциите.

Тези "градини" не са съвсем пермакултури, а нормални райсинг бедс. Струва ми се, че и нещо не прави като хората, от пояти 1/3 от показаната площ имам добив доста по-богат от показания.

Да се отчета и аз, нали от днес пак съм на работа ( но до обяд не бяха получили резултатите от теста за наркотици) та си прекарах в градината. Засях чорбаджийски чушки, куртовска капия и някаква друга капия. Този път директно в ястъка. Вързвах домати, че вятъра малко ги е поразплел ( вързвам ги както се гледат в оранжерии ), позаплетох краставиците, че тръгнали по мрежата против птици - при краставците вече имам завръзи. Чакам да поникне пипера/чушките, за да посея между тях червено цвекло.

Четох някъде, че змиите не обичали миризмата на чесън, та реших околовръст на двора да сея чесън. Та махам мълчо и слагам поникнали скилиди. като се прихванат, ще сипвам отново мълч.

При мен граха поникна за 3 дни. Дане нахвърлшх още семенца (той е в кофи сшт). Приготвила съм и стоики по които да се катери, да видим дали ще му харесат и какво ще стане с този експеримент

# 699
Добро утро градинари,и аз съм от СЕВЕРОЗАПАДО-но не мога да догодя диалекта като вас Hug,но като ви чета ми става едно драго Hug.
Веселче-домата го засадих в парника към 20 март.Ние живеем близо до балкана/над нас е връх Вола ,където е застрелян Ботев/ и климата ни е по -студен от този на село. Вече 3-4 години когато и до насадя доматите, все  узряват към средата на юли Rolling Eyes.Та затова тази година реших да експериментирам и си направих парника.Разсада го купих от пазара на 4-5 лист и го засадих.Имам и мой, който е пикиран и чака за градината,но гледам пишете това до стане към 20 май.Засега върви много добре-вътре му е топличко и завет и вече има /бутони ли се казваха Embarassed/ за цъфтеж.

Последна редакция: вт, 17 апр 2012, 09:15 от valqq

# 700
  • Варна-София
Въх, цветче си имаш. Не мога да му се нарадвам.

Вале, 20-24 май при нас се сеят семенцата за късни домати, направо в почвата. Засаждането на разсада за средноранни домати става след 22 април, най-масово се прави около 1 май.

Бушка, такова спокойствие ме обхвана, като ти гледах снимките, че не знам днес ще ме хване ли ентусиазъм за работа.

Май че ще има резултат от ръчното опрашване на кайсиите. Ще се върна да гледам пак онова филмче за кръговрата на водата (от поста на Бушката). Полека започвам да навързвам нещата и да разбирам защо баш по крайбрежието кайсиите не могат да вържат плод, ако не се опрашат ръчно. 4 километра навътре вече има кайсиеви градини, но тук, поради влиянието на бриза от морето, пчелите ги нямаше на 1 април, когато започна цъфтежа на кайсиите, а чак сега, като мина половината месец се появиха по сливите и черешите, когато обаче кайсиите прецъфтяха.
Прав ще се окаже чичо Тошко като казваше, че когато цъфтят кайсиите минавала някаква мъглица, тя е, която гони пчелите.
Извод, за догодина ще си направя още по-дълга пръчка с памуче накрая за ръчно опрашване.
Така трябва да правят всички, които имат проблем с кайсиевия завръз.

Последна редакция: вт, 17 апр 2012, 10:09 от amica1

# 701
Тези "градини" не са съвсем пермакултури, а нормални райсинг бедс. Струва ми се, че и нещо не прави като хората, от пояти 1/3 от показаната площ имам добив доста по-богат от показания.
Ами възможно е. Аз още не съм толкова наясно. Това са току-що стартирали градини, има значение как работят занапред.
Това, което знам е, че по принцип не ползват никаква химия. Под никаква, имам предвид никаква.
В градините им в Шипка използват "природата" максимално, за да се защитават растенията. Езерата, разнообразието в лехите и около тях, мулчът, повдигнатите лехи, кокошия трактор, нулевото копаене и т.н. Все неща, различни от конвенционалното земеделие. Миналата година  са поливали например 4 пъти. Именно заради начина, по който е проектирана градината. Не знам да има конвенционална градина, която да може да се задоволи с толкова малко допълнителна вода. Твърдят, че и растенията са много по-здрави, заради различните методи, които прилагат.
Такива работи.  Wink

# 702
Ами възможно е. Аз още не съм толкова наясно. Това са току-що стартирали градини, има значение как работят занапред.
Това, което знам е, че по принцип не ползват никаква химия. Под никаква, имам предвид никаква.
В градините им в Шипка използват "природата" максимално, за да се защитават растенията. Езерата, разнообразието в лехите и около тях, мулчът, повдигнатите лехи, кокошия трактор, нулевото копаене и т.н. Все неща, различни от конвенционалното земеделие. Миналата година  са поливали например 4 пъти. Именно заради начина, по който е проектирана градината. Не знам да има конвенционална градина, която да може да се задоволи с толкова малко допълнителна вода. Твърдят, че и растенията са много по-здрави, заради различните методи, които прилагат.
Такива работи.  Wink

Не са нови нещата. Когато някой ден имам собствена градина ще я направя по подобен начин. А за сега продължаваме с четенето на дебели книги и опитите да съвместим 40 растения на 20 наети квадрата.

# 703
  • Варна
... Полека започвам да навързвам нещата и да разбирам защо баш по крайбрежието кайсиите не могат да вържат плод, ако не се опрашат ръчно. ...

Това не съм убедена че е така (или поне не за всички сортове кайсии), защото в градината на майка ми (в град Варна) има стара кайсия (идея си нямам какъв сорт), която преди две лета даде мнооооого плод, без никой да я обслужва. Миналия сезон нямаше много, поради простата причина, че имаше студени дни след като кайсиите бяха нацъфтяли. Цветовете опадаха. Тази година също имаше късни слани и колко са се отразили на плододаването ще видим след някоя и друга седмица.

Може твоята кайсия да е такава с нужда от "обслужващ персонал". Joy

# 704
Хе-хе, аз минах вече на ферма - откъм желание,де. Миналата година щях да се радвам и на 2 стъпки местенце, тази година вече и 10 декара ми се струват малко. Винаги ми се е щяло да яздя с коня си, докъдето искам. Не че някога съм яздела, ма като няма къде... Laughing
Мамагемелар, аз сигурно ще ти омръзна с тоз календар, ама като го спомена...то хубаво пише в сряда листни, ама ако видиш по-отпред вертикални линийки в два цвята и в тях пише: Южно (полукълбо) време за сеене и NTT (Northern Transplanting Time) - демек време за Северното (полукълбо).
Аз отново с молба за снимка на лук от семе, тъкмо поникнал или поне малко пораснал. Не ми се вярва, че поне един човек не е пробвал да сее лук от семе.

Общи условия

Активация на акаунт