МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 46 ТЕМА

  • 79 202
  • 724
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 2 871
Аз също не бих експериментирала с правенето на сладко в хлебопекарната. Правя си сладката на котлона в тенджера.

# 571
  • Мнения: 32
[В темите имаше споделено мнение, че след правене на сладко на някой  казанчетата на машините им протекли. Аз лично се отказах да експериментирам.
[/quote]

Лошо, лошо.... Чак сега прочетох!
Но да си кажа - така и така никой не каза нищо по въпроса.
Реших да опитам
 1. опит - плод 500 гр - в случая вишни - 250 гр захар, 1 пакетче гел фикс на д-р Йоткер - 2:1 и 3 с.л. лимонов сок - резулта - леко кисело желе с цели вишни - много вкусно и профирно!
 2. опит - 300 гр череши и 350 гр кайсии, 650 гр захар, 1 пакетче гел фикс на д-р Йоткер 1:1 - резултат - страхотно сладко, ухае на кайсии.... Изчезна мигновено! Кайсиите бяха нарязани на парченца - всяка половинка на 3.
 3. опит - 400 гр ягоди и 350 гр кайсии - 1 пакетче гел фикс 1:1 - просто уникална комбинация!
Ягодите цели, независимо от големината, кайсиите - пак на 6 парченца.

Като стартирате машината, тя започва да загрява и топи захарта. Като стопи от време на време бъркалката прави по едно леко завъртане, според мен не е цял оборот. Самата програма трае 80 минути.

След трите опита казанчето не е протекло! Смятам да продължавам с комбинацийте и се надявам резултатите да се отлични.
Моята машина е Клатроник - немска - и все ми се струва, че германците са измислили как да направят казана, че да не протече. Самите германци са разглезени дотолкова, че не биха си позволили да си купят или произведат нещо което да се развали при дадена употреба.

# 572
  • Мнения: 3 428
Почти всички марки дребни електроуреди се произвеждат в Китай, няма германци, няма англичани, всичко е китайци Peace

# 573
  • Мнения: X
На мен проблема не ми е в правенето на самото сладко. Такова мога да си направя и без машина. Проблемът е, че след това тези бурканчета трябва да се варят, а в домашни условия това е много неудобно и неефективно.

# 574
  • Мнения: 623
А каква е логиката при хляб да не тече, а след сладко да протича машината?

# 575
  • Мнения: 3 428
Предлагам да си направите тема Правене на сладка и конфитюри в машина за хляб и да спрете да спамите темата Peace

# 576
  • Мнения: 623
Предлагам да си направите тема Правене на сладка и конфитюри в машина за хляб и да спрете да спамите темата Peace

Peace Темата все пак е за машината и всичко, за което би могло да бъде използвана, или бъркам?

# 577
  • Вила Великула
  • Мнения: 3 520
Аз да питам... някой да е правил сладко или конфитюр? Моята машина е немска - Клатроник - и има рецепти, но изискват специална захар, която тук не се продава. Купих на д-р Йоткер 2в1 за сладка, но не е същото.
На едно място пише 500гр плод-300 гр захар, на друго съотношението е 3 към 1 - и просто някой да сподели ако е правил наскоро сладко.
Аз днес направих сладко от череши. След като ги почистих от костилките ги измерих и сложих същото количество захар. Понеже машината ми е за 1.5 хляб-сложих 750 гр. череши и толкова захар. Програмата беше 1 час и 05 минути. Сложих на това количество някакъв фикс за сладко -уж го желирало и около 1 кафена лъжичка лимонена киселина като свърши програмата. На вкус се получи добре. Черешите останаха твърдички, не се разкашкаха, но ми се струва малко по-рядко. Иначе е далеч по-лесно отколкото да бъркаш на котлона в тези жеги.

# 578
  • Вила Великула
  • Мнения: 3 520
Предлагам да си направите тема Правене на сладка и конфитюри в машина за хляб и да спрете да спамите темата Peace
о, извинете....

# 579
  • Мнения: X
А каква е логиката при хляб да не тече, а след сладко да протича машината?

Захарта вдига много висока температура при разтапяне и след това при варене, което поврежда казанчето. След това и самия плод съдържа киселини и фруктоза, които също "помагат" .  Под осите на бъркалките има не метални уплътнения, които заминават и от там може да протече.

# 580
  • Мнения: 623
А каква е логиката при хляб да не тече, а след сладко да протича машината?

Захарта вдига много висока температура при разтапяне и след това при варене, което поврежда казанчето. След това и самия плод съдържа киселини и фруктоза, които също "помагат" .  Под осите на бъркалките има не метални уплътнения, които заминават и от там може да протече.
По-скоро може би от киселината, защото температурата е зададена от машината, ако загрява до 150 примерно, те са 150 за всички продукти. Може и да бъркам, но на мен ми се карат, че държа котлона на макс, а супата все на 100 градуса ври.

# 581
  • Мнения: X
А каква е логиката при хляб да не тече, а след сладко да протича машината?

Захарта вдига много висока температура при разтапяне и след това при варене, което поврежда казанчето. След това и самия плод съдържа киселини и фруктоза, които също "помагат" .  Под осите на бъркалките има не метални уплътнения, които заминават и от там може да протече.
По-скоро може би от киселината, защото температурата е зададена от машината, ако загрява до 150 примерно, те са 150 за всички продукти. Може и да бъркам, но на мен ми се карат, че държа котлона на макс, а супата все на 100 градуса ври.


Машината може да загрява на 150, но температурата на захарта е доста повече. Ако сте пробвали да разтопите някога захар в микровълнова щяхте да похабите пластмасовия съд. На мен ми се е случвало по логиката, по която разтапям масло, шоколад и др продукти, да сложа и захар. Уви - тя вдига висока температура макар, че винаги на едни и същи градуси го правя и така разтопих и дъното на съда.

Та за това някой се оплакаха, че така са развалили казанчетата.

# 582
  • Мнения: 7 779
нека всеки да прави с машината каквото си иска. само да допълня,че може да я използвате и като пералня.  Laughing

# 583
  • Вила Великула
  • Мнения: 3 520
нека всеки да прави с машината каквото си иска. само да допълня,че може да я използвате и като пералня.  Laughing
ами защо ли не?
Чух от една позната, че си месила тестото за козунаците в пералнята. Като го размеси, слага го в плик, затваря го с още един от другата страна и това го слага в плик от плат и така.....
Така, че нищо не може вече да ме удиви.....

# 584
  • Мнения: X
нека всеки да прави с машината каквото си иска. само да допълня,че може да я използвате и като пералня.  Laughing


верно  newsm78
виж, как ме подсети  Joy

Общи условия

Активация на акаунт