МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 46 ТЕМА

  • 79 125
  • 724
  •   1
Отговори
# 645
  • Sofia
  • Мнения: 1 485
Случи ми се да ползвам развалена прясна мая. Кубчето си беше кубче, но самата тя, като я разчупвах не се разчупваше а се теглеше като тесто. Хлябът не бухна. Не знаех, че е от нея. Сложих втори хляб, тестото не бухна. Разбрах вече, че е от маята. Имах друго кубче, отворих го и сложих мая. Пуснах пак да втасва. Получи се хляб. Вторият не беше провал. Развалената мая, я изхвърлих.

# 646
  • Мнения: X
Някой пробвал ли е вместо мая да сложи бакпулвер?

С бакпулвер няма да се получи на тези дълги програми, които са предназначени за тесто с мая. Пробвала съм на друга програма, но с бакпулвер не ми се получи. Онзи ден най-после пробвах содена питка на програма Австралийски хляб (Мулинекс 5000) и 95% стана. Вината е в мене, че оставих машинката съвсем сама да действа. Следващия път като измеси (8 минути е по програма), ще оформя хляба, защото първия път тестото се беше събрало около едната бъркалка и в края на програмата хлябът не беше съвсем добре опечен (много дебел беше и в средата беше останало недопечено, но ще пробвам отново). И мене ме сърбят ръцете да пробвам разни неща, та затова... пробвах содена питка в машина. Вероятно трябваше да допека малко, ама на, не го направих.

# 647
  • София
  • Мнения: 15 826
  Алис, за соден хляб изглежда много добре и бухнал.

# 648
  • Мнения: X
  Алис, за соден хляб изглежда много добре и бухнал.

И беше вкусно. Simple Smile

# 649
  • Мнения: 125
Здравейте момичета и момчета  Simple Smile записвам се в темичката ви да я следя с новата си придобивка днес за РД - Мулинекс OW 502330 Надявам се да съм направила добър избор на покупка и да не се чупи бързо. Ако някоя има такава машинка, нека сподели отзиви, може и на лични. Утре мисля да я тествам с едно бързо хлебче, дано се получи.  Praynig

# 650
  • Мнения: 3 428
Най -добре е да я тестваш със стандартната рецепта на твоята книжка за бял хляб - основната програма. И не прекалявай с маята, че е топло и да не ти превтаса хляба.

И понеже толкова рядко пека хляб това лято, не се стърпях да покажа едни пълнозърнести франзелки,  от преди малко особено успешни и вкусни

Последна редакция: нд, 22 юли 2012, 12:53 от mama Tin

# 651
  • Мнения: 2
Маята идва повече.В топлото време може да се намали, защото втасва по-бързо.
Намалих маята от 2 лъжички на 1,5 и пак по рецепта за 1 кг. напълни доволно съда, който би трябвало да е 1,5 кг.

# 652
  • Мнения: X
Маята идва повече.В топлото време може да се намали, защото втасва по-бързо.
Намалих маята от 2 лъжички на 1,5 и пак по рецепта за 1 кг. напълни доволно съда, който би трябвало да е 1,5 кг.

Колко брашно слагаш? Ако е 500 до 600 г. - 1 лъж. мая, ако е прясна мая, спазвай правилото: на 100 г брашно - 1 г прясна мая. В зависимост от качеството на брашното и рецептата, съдът може да е непълнен, а може и да не е. Когато правя козунак с 400 г брашно, съдът ми се изпълва догоре. Ако обаче брашното е с ниско качество, съдът се пълни до около 2/3.

# 653
  • Мнения: 2
Ето я оригиналната рецепта за 1 кг.:
315 мл прясно мляко
70 гр масло
2 малки лъжички сол
3 големи лъжички захар
555 гр брашно
2 малки лъжички суха мая

Маята идва повече.В топлото време може да се намали, защото втасва по-бързо.
Намалих маята от 2 лъжички на 1,5 и пак по рецепта за 1 кг. напълни доволно съда, който би трябвало да е 1,5 кг.

Когато правя козунак с 400 г брашно, съдът ми се изпълва догоре. Ако обаче брашното е с ниско качество, съдът се пълни до около 2/3.
Аз искам да не ми се изпълва до горе като правя по рецепта за 1кг. Защото пекарната е за 1.5 кг, а реално такъв хляб не мога да направя.
Правих и козунак по рецепта за 1кг, пак напълни съда доволно, а ако беше 1,5 кг щеше да избие люка

Утре ще сложа само 1 лъжичка мая

# 654
  • Мнения: 125
mama Tin  благодаря ти, вече имам 2 успешни хляба - по кратката програма и стандартния. Запретвам ръкави за още  Crazy

# 655
  • Мнения: 623
Някой пробвал ли е вместо мая да сложи бакпулвер?

С бакпулвер няма да се получи на тези дълги програми, които са предназначени за тесто с мая.

Мерси за отговорите, аз основно на бърза програма пека. Би ли споделила рецептата за содената питка и на колко време печеш, че аз нямам такава програма.
За бакпулвера изходих от това, че една приятелка го слага в содени топчета вместо содата за да не и мирише. А в годините на Дефицита го заменяхме (ако не бъркам) със сода+лимонтозу.

# 656
  • Мнения: 285
Може ли рецепта за царевичен хляб, че с търсачката не откривам? Благодаря!

# 657
  • Мнения: 3 428
Потърси направо темата Рецепти за машина за хляб, там има

# 658
  • Мнения: 307
Бахпулвер вместо мая Ами в машината за хляб не става. Или ако стане е доста компромисно. В най-добрия случай леко кисавички. Програмите за мая са дълги с много втасвания, а содените и бахпулверените неща нямат нужда от това. Кексовете стават най-добре като се разбъркат хубаво всички съставки с миксер и се изсипят в тава да се пекат във фурната. Във фурната имаш контрол да продължиш печенето колкото е необходимо, за разлика от хлебопекарната.

# 659
  • Sofia
  • Мнения: 1 485
Соден хляб някой по-напред беше дал рецепта. Пишеше да се бърка 5 минути, колкото да се омеси и после се пече 1 час. Реших, че  може да се използва програмата за кекса, нали и той е с бакпулвер (сода и лимонтозу). Ако не намерите рецептата ще я напиша, преписах си я, но не съм го правила.

Общи условия

Активация на акаунт