Истанбул 8

• 79 571
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
  • Казанлък of all places
Добре де,Фам, час и половина по-късно вчаса на тругване от Истанбул наистина ли толкова фатално прави закъснението? Макар че ,щом го пишеш,явно има...Sad
Аз бих ти препоръчала,ако толкова държите на Капалъ Чарши да я отметнете някоя сутрин рано, освен ако не си падате върло по калабалъка де:). А ако целта ти там са само шалове - спокойна бъди, на Истиклял малко след Шведското посолство ,но от другата страна на улицата има магазин със страхотни шалове! А по самия Истиклял колко шалопродавачи има!
Интересен е Египетския пазар,много народ,много аромати и...какво...шалове!:)
Споко,всичко ще е наред.

# 496
  • Burgas, Bulgaria
Redemi-благодаря ти!!!!!!Аз още като се върнах и започнах с планове за следващото ходене.

# 497
  • София
fam, един съвет от мен - не си купувай шал от чаршията.
Там цените са толкова завишени, че шал, който ми предлагаха
за 50 лири, в Одрин си го взех за 7 Simple Smile И някак си на Капалъто,
не искат да се пазарят много, много. Поне с такива впечатления съм аз.
Тази година пък си купих 2 шала от Еминьоню. Вечер, амбулантните
търговци разпъват там едни огромни маси и простори с шалове.
По-хубавите са 10 лири, а другите са по 5  Hug
За Емиргян - от Лалели хващате трамвая, но гледате отпред да пише
Кабаташ, защото има и такъв, който е до моста Галата само.
Слизате на Кабаташ и хващате любимият на redemi 25Е
Единствено не знам на коя спирка се слиза, но който и да питате ще ви каже Simple Smile
До там отиват и 22 и 22RE, но не знам техния маршрут, дали е толкова страхотен,
както на 25Е. Аз другата година съм го планувала, защото тази, без лалетата,
нямаше смисъл.

Ето какво е писала и pina за Емиргян:
Да допълня, че спирката, на която ще трябва да слезете се казва Емиргян Emirgan, и е след втория босфорски мост (може би четвърта се падаше, след моста).
Там можете и да побродите по крайбосфорни алеи - почти пусти, с пейки и минаващи продавачи на симит и чай. Дето се твърдеше, че тези алеи, които дават по турските филми, ги нямало в действителност... Е, има ги, там е едно от тези места - романтични и красиви.

Последна редакция: сб, 07 апр 2012, 21:06 от jullianna

# 498
Да ви питам, може ли да се хване ферибот от Юскудар до Бешикташ? Пробвам се да се оправя с градския транспорт и с фериботните компании по някакъв начин ама нещо не се спогаждаме много много.   Laughing
Благодаря ви за препоръките относно запланувания ми петък!   Hug
Сега малко ми се измениха плановете, защото открих още 2 адреса от филма "Пепел от рози" и ми се иска да ги съчетая някакси в програмата за петък, жалко, че са на толкова неудобно място.  Flutter

# 499
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ааа, няма да се разберем така! Да откриваме адреси на къщи от филми и да не ги споделяме  Crossing Arms Не, няма такъв филм  Naughty Докладвай, моля  Mr. Green

Иначе, може би имаш предвид от Юскюдар до Кабаташ, защото стадиона на Бешихташ е встрани от пристанището на Кабаташ  newsm78

# 500
Такаа, значи сега докладвам, старши!  hahaha
Хем е малко извън темата, хем е свързано, защото е в Истанбул... таа стига съм се обяснявала, да си дойдем на думата! Открих освен старата къща на Фатмагюл, нейната кухня и домът на адвокат Кадир  Mr. Green (голямо търсене падна Crazy). Намират се в Бейкоз, само къщата на адвоката е малко по-далечко. Сега ще ви ги покажа на картата:

Кухнята на Фатмагюл (Gül Mutfağı):
http://g.co/maps/s4cdv

Старата къща на Фатмагюл: нея съм я пускала вече, но все пак нека бъдат на едно място за по-лесно
http://g.co/maps/mhdu4

Къщата на адвокат Кадир:
http://g.co/maps/h5mm2

За първите две съм почти на 100% сигурна, че са верни. Само за къщата на Кадир малко се съмнявам, но ако живот и здраве успея да отида и да се върна ще докладвам и снимков материал ще пусна. Само, че маршрута ми много се променя заради тия обекти( е, разбира се не са ми задължителни, ама все тайничко си се надавям, че мога да попадна на снимки и да ги видя на живо Mr. Green ). Направо цял ден го умувам и не знам къде да го сложа в и без това натоварената ми програма. Laughing
Надявам се адресите да свършат работа и на някой друг, който следи сериала. Peace

# 501
  • Varna
Анжелоти,
Абе да ти кажа аз ХаремО го гледах два часа,.....и още можех да зяпам, но само Харема....отделно отиват и толкова и.... малко отгоре за цялото Топкапъ. Може би защото на мене Топкапъ Сарай ми е любимо място и гледам всичко възможно и с голямо внимание. Но в началото преди години като съм ходила и съм препускала, съм изтървала много неща. Следващите пъти си разглеждах със кеф и без препускане. Иначе трябва да се препуска, за да може да се разгледа всичко това за два часа и половина. А билетите вече Ич, ама Ич не са евтини.

# 502
  • Добруджа
melanholly, каква стана тя сега.... newsm78 ще трябва и аз да си преразглеждам програмата. Само, че не съм сигурна дали ще се справя с ориентирането... 
Интересно ще ми е ако евентуално попадна на снимки, сигурно е вълнуващо да видиш отстрани как се получава филма.

# 503
dobrudjanka, и моята програма претърпя доста промени и още не съм я оформила, защото се чудя дали в петък да наместя посещението на къщите или в събота, когато ми е обиколката на азиатската част, макар, че тогава си мислех на връщане от островите да слезнем на Бостанджъ и от там пеша по Бъгдат и на Кадикьой да си хванем ферибота към европейската част. А пък Бейкоз ми идва маалко далечко  Laughing Някой ако може да ни помогне с ориентацията или да даде предложения относно как да съчетаем останалите неща и всичко да се вмести ще е много добре, че в този голям град транспорта им направо ме изумява, толкова много транспортни средства, направо съм се шашнала. Laughing Ти на 19 ли заминаваше? ако си преди мен после може да докладваш дали си се справила с маршрута и дали си ги намерила.  Hug

# 504
  • Добруджа
melanholly , да на 19ти пътуваме. Аз обаче бях спретнала такава програма, че се оказа неизпълнима.  Cry Посъкратих я малко, но задължително искам до Емиргян да отидем, защото това е и основната идея на пътуването този път - лалетата.  Joy

http://tks.ibb.gov.tr/noc-player.php?id=17&w=600&h=338

Joy вижте какво е по Истикял в момента.Колко народ се движи в 00.00ч.

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 00:01 от dobrudjanka

# 505
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
А автобусите за Бейкоз от къде ще хващате, че не помня?

Варианта ти е удачен - острови--Баъдат(целия не си заслужава да се върви, а и около стадиона на Фенер е като градска магистрала)-Кадъкьой и от там автобус за Бейкоз  newsm78

Ако не обратно - рано ферибот към Кабаташ-Бейкоз-Кабаташ-Баъдат-острови

# 506
  • София
Ама то не е задължително да убивате времето до настаняването с организирана екскурзия   Peace  

А бе то не е задължително,ама нали знаете в какви хотели настаняват...Та ако ни зарежат преди настаняването,после иди намери в кое кьоше е хотелът ти... Laughing

Спокойно! Това, че не настаняват не означава, че не си знаеш хотела. Всички отивате с багажа в хотела, използвате някой ъгъл или празна стая, за да се съхранява багажа на целия автобус, използват се общите тоалетни на хотела и се дреме във фоайето до ставането на нормален час, защото често автобусите стигат по тъмно в Истанбул. Аз по-скоро се питам ако предупредим, че на обяд няма да се връщаме, дали някой ще ни пази (премести) чантите до късно вечерта и дали няма да ни прецакат с калпава стая? Хич не ми се иска да се връщаме, защото си е губене на време. Но това с винцето ми хареса  Grinning. Може да се пробваме.  Laughing

Преди 2-3 страници някой спомена, че иска да ходи до парка Йълдъз. Ако целта са лалетата, а не посещение на двореца, не го препоръчвам. Цветя има само около входа, а в извън работно време дворецът дори отвън не може да се види. Ние отидохме около 18 часа като си мислехме, че поне сградата ще видим, но е заграден с висока стена. Лалетата в Гюлхане са много повече, а е по-лесно достъпен.

А на въпроса за Топкапъ с или без харем - на нас харемът ни беше най-интересен от целия дворец. И ако в харема и другите сгради някак тълпите са разредени, то в съкровищницата е препълнено с хора, които се движат много бавно и се губи много време. Веднъж като се излезе от колоната разглеждащи, трудно се вмъква наново. Не знам дали винаги и така или само ние улучихме такъв момент, но беше много изнервящо и почти нищо не видяхме.

# 507
Танче, въобще не ни заведоха до хотела ! Както си ни беше багажа в автобуса,минахме към Султан Ахмед.Там автобусът ни изчака,докато ние с екскурзоводката си направихме половин часова обиколка около обектите.Само в Синята джамия влизаха хората,всичко друго беше само отвън и напътствия "Ако решите да посетите еди кое си ,трябва да направите еди какво си..."
След това на автобуса и по моста та на Йеди тепе.Снимки,чайче,туй онуй...
Аз исках да видя къщата на листопад.Беше включена в програмата.Уж и желаещи имаше.И си мислех,че като минем в азиятската част,ще отидем да я видим.Да,ама не... Crossing Arms
На връщане си минахме отново по мостчето.Екскурзоводката ни показа само къде се намира горе долу.
И ни казаха,че на следващия ден ще се посещава.И чак към 12.30 ч ни върнаха в Европа и ни настаниха в хотела. Аз хотел Кечик го знам от предишни пътувания,ама в програмата пишеше само "Настаняване в х-л.2-3*".
А бе въобще никаква организация в тази фирма.Ама заради цената им се хванах-159лв. А по принцип са по 230-250лв. А и някои неща като Миниатюрк и Тюркуазо си бяха включени,а малката искаше точно тях да посетим.Все пак не съм съвсем сигурна в себе си ,за да тръгна навсякъде сама! Blush
И на края за капак ,в петък валя такъв дъжд,че...Но все пак мина добре екскурзията ни.Видяхме доста неща,които не бяхме виждали предните пъти.
А и без това съм решила,че това ще си го превърна в традиция-всяка пролет ходене до Истанбул.Само да сме здрави! Wink

# 508
Фатмагюлките, преоръчвам ви посещение на Бейкоз в петък, защото има повече транспорт. В събота е редуциран, в неделя съвсем.

Шебек, има ли фери до Бейкоз? Ако има от там има още възможности за автобуси.

# 509
  • София
Сисссс, а аз си мислех, че такъв вариант няма  Laughing. Все пак при нас панорамната обиколка е платена и предполагам, че няма как да стане. Дано съм права. 

Аз още не съм започнала с плановете кое и как да видим.  Embarassed  Все се каня да прочета отново темите, но не мога да се накарам. Сигурно на място ще решим какво ни се прави и ще действаме на момента. Ще заложим на спокойни разходки без излишно напрежение. Само за Емиргян и Сапфир съм сигурна, че ще видим. Ако трябва да губим време в района на Лалели си мисля за тюрбетата на Роксолана и Сюлейман. Дали работят вече? А както някои си мислят само за къщите от сериалите, ние пък си имаме друга страст - котките. Когато бяхме за няколко дни през август-септември 2010 си имахме един наситено оранжев "домашен" любимец. Апартаментът ни беше на покрива на една сграда и всяка сутрин при отварянето на вратата Рижко ни чакаше, за да ни каже добро утро.  Laughing  Миналата година минахме пак от там, но на улицата беше само приятелчето му (черно-бялото коте от 5-та снимка), което също познавахме, а на покрива нямаше как да се качим. Сега се чудим дали пак да не минем  hahaha. Всеки е с лудостта си!  hahaha

Честит имен ден на всички цветенца!  newsm51

Последна редакция: нд, 08 апр 2012, 09:05 от Тaня67

Общи условия

Активация на акаунт