Истанбул 8

• 79 587
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна и...духом на Босфора
 HugМеланхоли,таз пешеходна задължителна ли ти е! Тоест ,платили ли сте си я или ви влиза в цената? Аа,сета видях ,че ще ходиш за пръв път,тогава е добре,обаче връщане за настаняване... Thinking
-Може да обърнеш малко вариантите-Обиколка на Султан Ахмет, аз препоръчвам СвСофия пред Топкапъ-мое мнение. След това -трамвая и на Кабаташ. Разглеждате Долмабахче, пиете чай или кафе до двореца,кафенето е прекрасно,цените са ок,почивате си,след това Ортакьой,ако искате с 25Е,тя сега е в ремонт,но виждам че си я писала като обект.Снимки,хапвате от пълнените картофи,с автобуса 42Т на Таксим и оттам надолу Истиклял,Чичек пасажъ,Френчсокак,спускате надолу като Джулс до Топхане,ао сте изморени на трамвая,слизате на моста Галата,пеш до Еминюню снимки отмоста,почивка -до20,30 е изпълнимо.

# 481
  • Варна
     Дано ви настанят още при пристигането, иначе е гадно. От три ходения не ми се е налагало да се връщам за настаняване, дано и при вас е така.
     Опашките се чакат и когато си с група, само, дето даваш на фирмата едни поне 10 евро, за да слушаш, което не значи, че ще чуваш обаче, беседа на български.
     Лично аз в Св. София (която не бива да се пропуска) не чух почти нищо, защото вече бяха въведени слушалките и когато мръднеш на 2 метра от екскурзовода, или някой от друга група стои между него и теб, чуваш само пращене и примесени много монолози. Плюс това, когато екскурзоводът е крехко момиче, на което гласът му трудно се чува в цялата лудница, наистина е безсмислено. В Топкапъ (щом държиш да видиш и дворец) също не мисля, че е нужен екскурзовод, а в случая ти препоръчвам него, най-вече, заради факта, че е близо до Св. София, но и не само... оставете си Долмабахче за друг път, ако не можете да посетите и двата. В близост е и Йеребатан. Ако държиш на всички тези обекти, те, плюс Синята джамия, са в диаметър от 500 м.
     После, ако се наложи, може да се върнете до хотела за настаняване и да отидете оттам до Таксим, после - Йълдъз, щом си го планирала, после може обратно на Таксим и по Истиклял + Френската уличка. Може и с трамвая от Лалели  до сп. Каракьой (в края на моста Галата), а оттам нагоре по стръмните улички или с тюнела да излезете в долния край на Истиклял, нагоре към Таксим, оттам - Йълдъз и обратно към хотела за вечерната обиколка. Ако не се налага да се връщате в хотела, трамвай можете да вземете и от Султанахмед, или да минете през Гюлхане и оттам да излезете на трамвайната линия и с трамвая, или пеша, да стигнете до Еминюню, да видите Египетския пазар, който си е атракция и да минете маршрута, описан по-горе (от Каракьой нататък). Така ще минете през балъкекмека на Еминюню, по моста Галата и нататък пеша, което е добре дори и за хора, необичащи да вървят много.
     Дали ще ви стигне времето зависи и от темпото, с което се движите, както и къде и за колко се спирате. Според мен малко трудно ще успеете с всичко това в първия ден, ако наистина искате да се насладите на видяното. И понеже паркът е задължителен в това време на годината, или прежалете нещо от другите обекти, или заменете парка, примерно с Гюлхане (по-назад съм писала, а и не само аз - той е на няколко минути от Топкапъ). Не зная само дали са сравними и дали нямаш друга причина да избереш именно Йълдъз (моето ходене за лалетата се отлага... поне до догодина)
     Дано съм била полезна!

Последна редакция: сб, 07 апр 2012, 12:34 от beljata

# 482
Точно настаняването и на нас ни изигра лоша шега!
Пристигнахме рано и направо на обзорна  4 часова обиколка с автобуса... ooooh!
Чак след това ни настаниха...Изгубихме 4 часа ценно време!
При предишните ми ходения първо ни настаняваха,а след това културно масовата дейност...А сега...Тъпо!!!

# 483
Здравейте, момичета!
С моя приятел пътуваме към Истанбул на 12-ти. Изчетох доста от темите за Истанбул, но все пак да попитам по-добре ли е да си купим билети от този сайт https://muze.gov.tr/buy_e_ticket онлайн, отколкото да чакаме на опашките и дали с тези билети пак трябва да се редим на някаква опашка?? :/

# 484
  • Казанлък of all places
Изключително се радвам,че някой задава въпрос,свързан с музейния сайт:)  .Да, купуването на билети от тук ви спестява чакането по опашки. Действайте смело!

# 485
  • Burgas, Bulgaria
Redemi,от Долмабахче ли се хваща ав.25е до Ортакой(липсва ми буква на клавиатурата,извинете)?Изобщо,ако може -опиши ми маршрута на този автобус,какво интересно има по пътя му?

# 486
angelina.bgk благодаря много за бързия отговор Simple Smile Още сега ще си купя билети от там Simple Smile

# 487
  • Пловдив / София
Точно настаняването и на нас ни изигра лоша шега!
Пристигнахме рано и направо на обзорна  4 часова обиколка с автобуса... ooooh!
Чак след това ни настаниха...Изгубихме 4 часа ценно време!
При предишните ми ходения първо ни настаняваха,а след това културно масовата дейност...А сега...Тъпо!!!

Ами то май при повечето екскурзии е така. Тръгва се през нощта, за да се спести ценно време. Като се пристигне в 6 или 8 няма кой да те настани толкова рано.
И ние ще сме така, само че на място ще решим дали имаме сили за кратка разходка до настаняването или ще дремуцаме в някое кафе.

М/у другото ние ще ходим. Да чукна на дърво да не стане нещо друго. В момента съм малко болна, вчера имах Т, но се днес съм по-добре. Надявам се до др. петък да е всичко ок.

# 488
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ама то не е задължително да убивате времето до настаняването с организирана екскурзия   Peace
И ние на първото ходене не се настанихме веднага, а имахме безплатна панорамна обиколка на историческата част с екскурзовод - около час беше. В 9:30 тя приключи и си тръгнахме по моите маршрути. Питахме представителката на фирмата към колко часа да идем в хотела - тя каза към 14:30, но можело и по-рано да има стаи. Обиколяхме си ние (аз правя 2 вида програма - с настаняване сутринта и с настаняване следобеда). Изпълнихме я и решихме да пробваме - казахме, че сме от българската група, но не бяха почистили още стаите. Замотахме се около кметството и джамията Сюлеймание, то вече беше 2 и нещо и отидохме към хотела.  Момичето от агенцията тъкмо беше дошла, имаше и други не настанени - дадоха ни стаята и толкова.

Така че - свободната воля и душа на туриста определя правилата, не някой фирма!  Mr. Green  

# 489
  • Варна
     Има кой да те настани, въпросът е дали има места в хотела. Предполагам, че повечето хотели, които използват нашите агенции за по-евтините екскурзии, не се пръскат по шевовете през седмицата и разчитат именно на петъчното ранно появяване на нашего брата, та затова ние не сме имали проблем. Последният път в 5:45 бяхме настанени вече, миналият - малко по-късно, а първият - в 8:45, просто, защото пристигнахме тогава. Въпрос на късмет! Стискам палци и вие да имате, когато отивате, иначе е неприятно, не само заради връщането, друго е да можеш да се освежиш, преди да замААш крачоли из града.
     Шебечето, както обикновено, е напълно права в написаното, докато аз се обяснявам.

# 490
  • Варна и...духом на Босфора
Роксаланче Hug-Ох,любимия ми автобус 25Е! Направо с гордост го казвам!http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL2hhcml0YS5pZXR0Lmdvdi … tc2cyMTYzNzA1Ng==Виж в сайта,от падащото меню вляво избери номера и виж разписанието и спирките.Великолепен маршрут ,все покрай СаъхилЙолу,крайбрежната,все край Босфора,красоти, алей ,къщи,кораби,насреща виждаш и азиатския бряг,макар и в дъждовен ден да бяхме,пак се накефих на 100 процента,залива Истиние,Тарабя,Саръйер ,абе любим ми е! Точно се хваща от Кабаташ,последната спирка на трамвая. Слизаш и завиваш вляво,там се виждат авобусните спирки,като дойде малко изчаква,не тръгва веднага,най-вдясно спирката е за тази линия. Провери разписанието,защото през уикендите е разреден.

Миналата есен,водачката Мария Богданова от Караджъто не искше да ни настани сутринта,но аз изчаках да ги вземат за пешеходната,бам на рецепция, за Язтур става въпрос,носехме обикновено червено винце-Меча кръв и български чай ,аверите не знаеха английски,но веднага станах девчонка на руски Mr. Green,картата в ръката,бам на петия етаж и готово! Хвърлихме багажа,малко освежаване и си бихме камшика.Винаги има празни стаи в петък Сутрин,ни обясни камериерката,изселничка от България. Просто не са почистени,затова може би настаняват по обяд.

# 491
Ама то не е задължително да убивате времето до настаняването с организирана екскурзия   Peace  

А бе то не е задължително,ама нали знаете в какви хотели настаняват...Та ако ни зарежат преди настаняването,после иди намери в кое кьоше е хотелът ти... Laughing
Но пък след като се настаниш,има предоволно време да се разбиеш от разходки и разглеждане!
Стига времето да е на товя страна де! Mr. Green

# 492
Аз имам още един въпрос, защото съм се захванала да си направя още тея дни програмата. Заслужава ли си да се види и дворецът и харемът на Топкатъ и много ли време отнема? И как от Лалели да се стигне до този великолепен парк  Емирган?? Simple Smile

# 493
  • Казанлък of all places
Tопкапъ съм го обикаляла с ексурзовод и мисля ,че 2 часа са оптималния период за разглеждане.Айде,2.30 часа си дайте. Много е интересно и е значително като площ. За Емиргян да каже експерта по транспорта,че аз веднъж бях пратила трамвая там чак, а то е трамвай+автобус.

# 494
  • Пловдив / София
Сега погледнах и нашето настанямане в колко часа е- пише 12:00ч Което е добре, тъй като пристигаме в Истанбул ок. 8:00, докато се дотътлузим до хостела ще стане време.
На мен малко ми се обърка програмата. Последният ден уж трябваше да тръгваме за БГ ок. 19:00ч., обаче нали съм си заспала патка, си мислех, че каквито са часовете на тръгване на рейса от БГ, такива са и от Истанбул. Но не би. Ако не хванем този в 12:00, следващият е чак 20:30ч., което ни е мн. късно.
Ще трябва да резуцирам програмата. Предчувствам как ще отпадне Капълъ чарши. Макар че ми се искаше някой шал да забърша. Повече държа на Египетския пазар. Какви са ви впечатленията от него. Заслужава ли си?

Предчувствам, че и единият дворец ще го гледаме само отвън. Ама да видим.

Божке, такива проблеми около организацията за първи път ми се случват. Даже и едно ходене до Италия организирано декември чак за юли мина гладко.
Дано да си заслужава.

Общи условия

Активация на акаунт