Истанбул 8

• 79 627
  • 733
  •   1
Отговори
# 465
  • Добруджа
jullianna  Hug много благодаря за разясненията. И аз съм наредила същия маршрут за единия от дните. Отначало бях много уверена, че ще се справим сами, а сега колкото повече приближава 19ти започвам да се притеснявам.  newsm78  Ще чакам с нетърпение пътеписа ти, чела съм и другите ти, много увлекателно разказваш.

# 466
  • София
Оххх, благодаря ви   bouquet Много мило ми стана  Heart Eyes

Ето това са автобусите, които отиват до Пиер Лоти.
То си пише Еминьоню на тях.
Тази спирка е след лифта, защото повървяхме една пеша.
Това LCD е на спирката и непрекъснато изписва, кой рейс,
след колко минути пристига.

Последна редакция: сб, 07 апр 2012, 09:36 от jullianna

# 467
Добро утрооо!   bouquet

Юле, аз бях в рейса с кончетата и каретата Simple Smile Сериозно, не знам дали си обърнала внимание, но имаше такъв рейс. Бяхме с Дениз травел и по този повод, ще отворя една скоба, защото преди време някой питаше за отзиви от тях, ние сме много доволни. Имаха някаква промоция за 135лв., малко се поколебахме, ама решихме да рискуваме и не съжаляваме. Всичко си беше екстра.

Сега да продължа към Юлето. Ами да ми се чудиш на акъла щo не се обадих, ама така стана... Не съм уж от срамежливите.... Как го ядохте тоя екмек балък на Еминьоню, бре? Ние 1-я ден се убихме да обикаляме там да търсим, ама йок - сигурно заради дъжда. На 2-я обаче ядохме на Кадъкьой Simple Smile

Към всички момичета, имаме едни познати турци, с които всеки път, когато ходим се виждаме за по няколко часа. Този път ги накарах да ни водят на Френч сокак, че не я бях виждала и само защото аз поясних къде се намира, се сетиха за какво им говоря. Иначе те го знаят по-скоро като Алжирска улица (не помня как е на турски), даже на входа на улицата от долната страна така си пише. Та не знам откъде й е дошло това, че е френска, може би защото Алжир е била френска колония  newsm78 newsm78
Айде, хубав уийкенд.

P.S. А, сещам се, искам ми се да направя някакво турско сладко за празниците, така по-специално, какво ще ме посъветвате?  Wink

# 468
  • София
Аз не обърнах внимание, когато валеше, дали бяха там,
но е възможно да са се прибрали, защото лодките все
пак са открити и скарите са на самите лодки.
Да си призная, не се сещам за вашия автобус, но
със сигурност сме се засекли. Спираха по 4-5 автобуса
на почивките и пред тоалетните ставаше митинг.
Добре, че не съм от тези дето ходят често до WC-то
и до Истанбул посетих само тази на Arslanli,
http://www.arslanliturizm.com/indexblg.html
която за трета година се чудя, как пък не постегнаха малко.
Изсипват се по дузина автобуси на всеки половин час
и пак е  Sick
За Френч сокак и аз се зачудих, даже снимах и табелата на изхода.
Ако някой знае, защо така й казват, нека сподели.

# 469
  • Казанлък of all places
Този път ги накарах да ни водят на Френч сокак, че не я бях виждала и само защото аз поясних къде се намира, се сетиха за какво им говоря. Иначе те го знаят по-скоро като Алжирска улица (не помня как е на турски), даже на входа на улицата от долната страна така си пише. Та не знам откъде й е дошло това, че е френска, може би защото Алжир е била френска колония  newsm78 newsm78
Айде, хубав уийкенд.

Джезайир Сокаджъ е оригиналното име на улицата. А е наречена Франсъз , защото при реставрирането и  са използвани камъни и павета, донесени от Париж.
Аз лично бях изненадана,че това е сравнително нов проект, но улицата като място за забавление и кафепиене си я е имало винаги. Преди 10-тина година са подменили облицовките , освежили са къщите, инсталирали са специална музикална система и отоплителни устройства и са започнали да промотират улицата като туристическо място.

Cezayir Sokağı = Джезайир ( Алжир)

# 470
  • София
Благодаря Андж   bouquet
Точно този надпис снимах и дори
не знаех как се чете  Rolling Eyes

# 471
  • Казанлък of all places
На мен лично Истиклял, Бейолу, Пера  и Галата са ми сигурно в топ 10 на любимите места в света.
Като се изправиш на горния край на Франсъз Скоаджъ , вляво има един бутик на много известен турски дизайнер ( дано БЗ се завръти тъдява да го каже кой беше,аз все го забравям), който е бил в основата на реставрацията на улицата .

Бях изненадана да науча,че районът съвсем до скоро си е бил един съвсем обикновен запуснат даже район - изключая Истиклял- и има нарочна политика по възстановяването и поддържането му. Пера , например, е била гръцки квартал, сега там са основно цигани , но въпреки това общината стимулира инвестиции в квартала, там все пак са Пера Мюзиъм, хотел Пера , ТРТ и др. такива забележителности  малки и големи.Около Галата била същата работа - станало модерно да се живее там след 60-те.

# 472
  • Варна
      Venel82, според Гугъл по време на превръщането на улицата в това, което е сега, архитектът и екипът му са работили в сътрудничество с парижката община и камъните на улицата са наредени от френски архитекти (или вероятно по тяхна идея), освен това са сложени 100-годишни газени лампи от Париж. Според архитекта, който си е турчин, французите имат принос за развитието на Бейоглу, тъй като са създали първите предприятия, кафенета и кина. Ако правилно разбирам, част от сградите от лявата страна на въпросната улица носят подписа на френски архитект, живял в Истанбул в края на ХІХ и началото на ХХ век и е построил Каракьой и доковете на Еминюню... Та, имат си история французите в любимия ни град...
     Ние лично, поради останалата в главата ми идея, че улицата е толно зад лицея, успоредно на булеварда, подминахме и продължавайки надолу питахме именно за Френч сокак (как ли сме звучали Joy) и ни посочиха накъде да завием, за да влезем от долната страна на улицата. Оказа се, че въпросната уличка е перпендикулярна на първата улица под лицея (демек, вървейки по Истиклял, веднага след лицея завиваш наляво, после първата вляво и после, движейки се по тази пресечка отдясно виждаш горния вход на улицата... обяснявам, защото предполагам, че няма да съм единствената с леко объркана представа, въпреки доброто ми чувство за ориентация)
     Рових си снимките, ама табелата не видях Crossing Arms... стана ми интересно, сега ще търся снимка на табелата и на споменатите по-горе газени лампи...
      Joy Ангелина ме изпреварила   bouquet , ама няма да трия... и няма да търся табелата, щото тя ми припомни надписа.
      Не знаех, че е била и преди място за развлечения, но когато търсех миналата година инфо за нея, попаднах на снимки, илюстриращи вида и преди реставрацията... тъжна картина и определено не би привлякла когото и да е в онзи си вид.

Последна редакция: сб, 07 апр 2012, 10:41 от beljata

# 473
Еййй, супер сте, брее  Mr. Green
Бързи и отзивчиви както винаги. Мерси за информацията bouquet  bouquet

# 474
  • София
Точно така, след университета в ляво, вървите надолу,
накрая на улицата пак в ляво и после на 20-30 метра
в дясно е входа. Ще го познаете по едно огромно лилаво Лале
и арка от изкуствени цветя.

# 475
  • Варна
Ето тези снимки ме впечатлиха тогава:

извинявам се за качеството...
Вярно е, че това не е точно улицата с кафенетата, но мисля, че е около нея, а и тогава още не бях виждала нищо от района и направо зяпнах при вида на тази промяна. Определено се работи много по този квартал, за което браво на комшиите.

# 476
  • София
Ще го познаете по едно огромно лилаво Лале

А дали лалето не е сложено само в момента, заради фестивала на лалето? Аз дори помислих, че е от лалетата, които бях миналата година в Емиргян, но малко се различават по форма:

Казвам го, защото може някой да търси лале примерно през май и да подмине улицата.  Wink

# 477
  • Казанлък of all places
Миналата година лале нямаше , и по-миналата. Най-вероятно си права.

# 478
  • Варна
С лале, без лале, ще я познаете... Мисля, че в края на октомври беше там, но...

# 479
Привет в този слънчев, топъл ден!  bouquet
Много интересна информация сте дали за Френската улица, аз съм си я отбелязала в маршрута, защото много ми харесва архитектурата й като съм разглеждала снимки.
Имам една молба към вас, понеже ще ходя за първи път и не знам дали ще се справя, дали ще може да ми помогнете с плана за дните?

За първия ден съм намислила следното: отиване на пешеходната разходка с фирмата, след това самостоятелно разглеждане на забележителностите около Султан Ахмед, отиване до малката Света София, обиколка около Топкапъ (и тук идва въпроса ми: дали да го посетим самостоятелно или с фирмата, притесненията ми са относно големите опашки, същият въпрос имам и относно Света София), разглеждане на забележителностите около Топкапъ, тръгване по моста Галата в посока Таксим ( минаване през френската улица, разглждане на забележителностите по Истиклял), от Таксим тръгване на горе към парка Ялдъз, след което вървене по крайбрежието след Долмабахче ( все още обмисляме дали да го посещаваме, дали ако го посещаваме да е самостоятелно или с фирмата и дали него или Топ Капъ, защото не знам дали ще ни стигне времето за всичко  Laughing - моля за съвет от вас как е най-добре да направим), от там продължаване нагоре до Ортакьой. Вечерта имаме автобусна обиколка с групата и към 8.30 трябва да сме приключили съм самостоятелните обиколки. Въпроса ми е дали програмата е изпълнима за първи ден като май няма да използваме транспорт поне в едната посока за да можем да усетим атмосферата по улиците.

Другият ми вариант е обиколка около Султан Ахмед влизане в обектите след което настаняване по стайте и от там да хванем нещо до Таксим да отидем до Ортакьой и от там пеша надолу пак в посока Лалели. Искам да използвам оптимално времето, но имам нужда от съветите ви тъй като си нямам на представа какви са разстоянията и дали много време се губи.  Друг вариант е нещо да оставим за обиколка в събота (запланувала съм тогава ходене до островите и Азиатската част) като например Света София или Топкапъ( или Долмабахче, не сме решили още кое да посетим)
Моля ви помогнете ми, защото в главата ми е пълна какафония и направо не знам как ще се справим с толкова много обекти. Препоръчайте ми какво да направим след обиколката из Султан Ахмед дали пеша нагоре към Таксим или с някакъв превоз и оттам до Ортакьой и после обратно и дали въобще това е постижимо за времето от 10 до към 20.30. Ако времето не стига ще използваме повече транспорт, просто обичам много ходенето пеша и гледам максимално да избегна навалиците в градския.

Предварително много ви благодаря, съжалявам за прекалено дългия ми пост. Надявам се да ми помогнете, защото всичко, което до сега съм научила за Истанбул е тук във форума и разчитам на вас.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт