Цветолечението на д-р Бах - 6

• 107 107
  • 760
  •   1
Отговори
# 45
Тъй като не си намерих подходящо шишенце, си слагам по две капки от есенциите, които съм избрала, в чаша вода сутрин и през деня като се сетя, пия по глътка. Дали е правилно?

# 46
Тъй като не си намерих подходящо шишенце, си слагам по две капки от есенциите, които съм избрала, в чаша вода сутрин и през деня като се сетя, пия по глътка. Дали е правилно?
Не. Намери някакво, каквото и да е и го измий много добре. Аз за малката по едно време правех в бурканче от детска храна и държах вътре един капкомер и с него капех.

# 47
Аз трябва да правя нова комбинация за дъщеря ми. Тя от типичен clematis, изведнъж стана много припряна, невротична и говори бързо, чак понякога не може да й се разбере мисълта. Не мога да преценя cherry plum или impatiens е това? Или друго? В същото време пак си се отплесва и отнася, трудно се концентрира като трябва да прави нещо. Като почне да гледа телевизия чак имам чувството, че някой път ще спре да диша

много нагледна илюстрация на пътеките на Крамер, по-специално Clematis-Impatiens-Mustard
давай и двете цветя - Clematis и Impatiens

Цитат
Другото, което е-постоянно поправя другите, особено сестра си, изживява се като нейна учителка. Понякога усещам някакси пренебрежително отношение. Сякаш water violet. Но ми изглежда много противоречива тази комбинация. Rolling Eyes

Water Violet избягва общуването, не се бута да съветва и да коригира другите.
по-скоро Vine -  той все знае най-добре какво е най-правилното, но виж и другите "критикари" - Beech и Chicory

# 48
Тези пътеки къде може да се видят?Благодаря  bouquet

# 49
Тези пътеки къде може да се видят?Благодаря  bouquet

например тук
в ляво е корицата на книгата

Д-р Господинов говореше за пътеките на семинара за 3-то ниво

Последна редакция: чт, 19 апр 2012, 21:35 от esme_bolger

# 50
Здравейте,искам и аз да ви попитам ако можете да ми помогнете.Синът ми е на 4,5г.от около година си чопли кожичките на пръстите ,слагахме лепенки ,минават раните за една седмица и после пак се започва с чопленето.Ходихме на лекар ,тя ни каза ,че детето го притеснява нещо но не може да разбере какво и щяло да мине с годините.Ако можете да ми кажете каква комбинация да използвам ,ще съм мн благодарана.

# 51
Здравейте,искам и аз да ви попитам ако можете да ми помогнете.Синът ми е на 4,5г.от около година си чопли кожичките на пръстите ,слагахме лепенки ,минават раните за една седмица и после пак се започва с чопленето.Ходихме на лекар ,тя ни каза ,че детето го притеснява нещо но не може да разбере какво и щяло да мине с годините.Ако можете да ми кажете каква комбинация да използвам ,ще съм мн благодарана.

Agrimony
и Pine (може би) по схемата вина->наказание

# 52
Здрави и щастливи деца с терапия на д-р Бах
Публикувано на 01.04.2012 от Нели Спасова

Ще се възползваме от възможността, да получим отговори на едни от най-често задаваните въпроси свързани с терапия на д-р Бах и използването на цветни есенции при деца.

1.Да започнем от най-важния въпрос, кога най-рано е възможно да употрябват децата цветни есенции?

Цветните есенции на д-р Бах могат да се прилагат от първият ден на раждането, както и по време на цялата бременност. Те  не са лекарства, а „помощници“ за справяне с различни емоционални и психологически неразположения. Новородените, бебетата и децата реагират много бързо при приема на цветни есенции, тъй като те са все още необременени с проблемите на живота. Съществува силна емоционална връзка между родителите и децата до около две годишна възраст. Ако родителите  изпитват някакъв емоционален дискомфорт, напрегнати са, имат проблеми – това неминуемо се отразява на малкото дете и то реагира. Поради тази причина е много важно да се знае, че комбинацията от есенции, които приема детето, трябва да се приема и от майката и/или бащата. Защото обобщено казано – проблемите на детето са проблеми първо на родителите.

2.Съществуват ли някакви известни противопоказания?

Откакто е създадена терапията / 20-те години на миналия век /, досега не са известни странични ефекти или случаи, в които да не могат да се прилагат цветните есенции. Те са енергийни препарати, приготвени по начин подобен на хомеопатичните средства. И точно тук искам да отбележа нещо много важно – есенциите на д-р Бах не лекуват директно физически симптоми. Те влияят върху отрицателните емоционални състояния, а именно те са основната причина ние да изпитваме физически дискомфорт. Тяхната роля е да хармонизират ума и емоциите, а това неминуемо води до здраво физическо тяло.

Терапията с цветни есенции, може да бъде чудесно средство, подпомагащо всяко друго лечение. Много добре могат да се съчетаят с психотерапия, хомеопатия, както и с всички методи на официалната медицина.

3.Подходящи ли са при бременност, в какви случаи и кои есенции са подходящи?

Да, цветните есенции на д-р Бах могат да се прилагат по време на цялата бременност. В предния въпрос накратко се опитах да обясня тяхната безвредност. Разбира се, много още може да се каже по-този въпрос, но тези от вас, които се интересуват по-подробно, могат да прочетат специализираната литература, както и многото статии, публикувани в Интернет.

На книжния пазар има две чудесни книги на италианската авторка Барбара Мацарела, които аз горещо Ви препоръчвам: “Здарви и щастливи деца чрез Терапията на д-р Бах с цветовете на растенията” и “Жените и Терапията на д-р Бах с цветовете на растенията”.

Есенциите са подходящи при всички случаи, а кой от 38-те цветни лекове е подходящ – това зависи от индивидуалните нужди и състояние в момента. Тук, ще изброя някои най-общи състояния и есенции подходящи за тях, но Ви моля – при избора си на есенция изхождайте от вашите собствени чувства, емоции и преживявания в момента.

Орех /Walnut/ – Бременността е голяма промяна за всяка жена и един от най-важните моменти в нейния живот.
          Хрущялка /Sclerantus/ – за честите прилошявания, гадене и повръщане. Може да се съчетават и с комбинацията „ Спешни капки”/ Rescue Remedy /.
          Маслина / Olive/ – при умора, изтощение (физическо и психическо), липса на сили.
          Мимулус /Mimulus/ – при страх от самото раждане.
          Дива ябълка /Crab apple/- при натрапчиви мисли, че навсякъде около вас е мръсно, „дебнат” зарази и това ограничава нормалния Ви ритъм на живот.
          „Спешни капки” /Rescue Remedy/ – когато наближи моментът на раждането, по време на самото раждане, както и след него.

4. А при кърмене?

При кърмене важат същите есенции, както по време на бременост, като тук мога да допълня още:

Дива роза / Wild Rose/ – ако раждането е протекло трудно или се намирате в труден период.
Червен кестен /Red Chestnut/ – ако изпитвате прекалена загриженост или някакво безпокойство за вашето бебе .
Приеманите от вас есенции по време на кърмене въздействат и на новороденото. Така помагайки на себе си, помагате и на вашето бебе.

5. Възможно ли е майка, сама да приготви за детето си  комбинация от цветни есенции? Как? По какъв начин се употребяват?

Да , всяка жена може сама да приготви комбинация , защото най-добрият лечител на детето е неговата собствена майка.

Как да си приготвите сами комбинация: В предварително изварено шише от 30мл с капкомер /може да си закупите такова от аптеката/ се наливат почти до горе чиста изворна вода и малко бренди или ябълков оцет. Към тази смес прибавяте по 2 капки от избраната от Вас есенция /само за капките “Спешна помощ” – 4 капки/. Всяка комбинация не трябва да съдържа повече от 7 есенции.

При бебета и много малки деца може да не се слага алкохол /той се употребява, като консервант на комбинацията/. Друго важно условие – при бебета и деца, избирайте  не повече от 3 есенции.

Универсалната доза за прием е 4 пъти по 4 капки – в чаша с вода, чай, сок и др. Може и директно в устата, но се старайте да не допирате капкомера до език, зъби или бузи. Така течността се запазва чиста.

При малки бебета – капките може да се слагат във водата за къпане, върху фонтанелата, върху устните или в шишето с преварена вода. Варианти има много, зависи и от Вашето въобръжение и всички работят.

6. Какъв е съвета ти, когато в града в който живеем няма Бахов терапевт?

Ако във Вашето населено място няма Бахов терапевт, може сами да изберете подходящите есенции за Вас или Вашето дете – има достътчно материали, тестове и литература публикувани в Интернет. След което може да се свържете с терапевт и да го помолите да Ви приготви и изпрати избраната от Вас комбинация.

7. Можеш ли да дадеш пример, за най-често употребяваните цветни есенции при бебета?

При колики- капки „Спешни капки” + Дива ябълка;
При отбиване – Орех – за промяна
Слабонога – за нетърпението и раздразнителността
Повет- за бебета, които сучат прекалено дълго
При никнене на зъби – капки „Спешни капки”, Орех, Дива Ябълка
При отказване от биберон – Червен кестен, Орех, Нокът
При приучаване към тоалетни навици – Орех, Лиственица, Дива джанка, Пъпка от конски кестен;
При вдигане на температура – капки „Спешни капки”. Ако температурата е над 38 ° към „Спешни капки„ може да се прибави и есенцията Джел – дава се 2-3 пъти през 15 минути, след това през 30 мин, през 1 час и така до спадане на температурата.

# 53
Много благодаря още днес ще ги приготвя и ще му ги дам

# 54
esme_bolger, благодаря.

# 55
Здравейте. Поръчах си есенцийте на д-р Пашкулев. Поръчах и едно празно шишенце в което да ги смеся. Шишенцето което пристигна е от 20 гр. По колко капки от есенцийте трябва да сложа и колко вода и колко алкохол. Смятам да сложа уиски защото това имам в момента. И после знам,че се пият 4 пъти по 4 капки обаче във чаша вода ли се капват, че не ми стана ясно. Взех си и от спешните капки. Някъде назад в темата четох че е хубаво преди да се почне да се пие комбинацията е добре първо няколко дни да се пият спешните капки. Има ли нещо такова и колко пъти на ден да се пият те. Мога ле да ги пийна преди сън за да спя по-спокойно. Извинявам се за многото въпроси ама за първи път ще пробвам капките и не искам да сбъркам. Предварително Ви благодаря.

# 56
  • София
Val27, няколко поста над твоя  esme_bolger е постнала инфото, което ти трябва.

# 57
Момичета искам да ви попитам нещо Simple Smile. Четох, че в началото на приема може да се обостри състоянието за което се приемат капките.  Аз започнах да пия комбинацията която си избрах преди окло 10 дена и мисля, че това ми се случва. Питането ми е, понеже четох в такъв случай или да се приемат Спешните капки или капките да се спрат за известно време. Тъй като нямам Спешните капки, ще направя малко почивка, но колко дена трябва да е тя?

# 58
Val27, няколко поста над твоя  esme_bolger е постнала инфото, което ти трябва.
Там не пише как да се смесват, а в темата примера е по 2 капки от есенциая за 30 мл. шише а моето е 20 мл. Затова питам. Esme border е обяснила подходящите есенций за бременни и деца а не точно това което аз питам. Ще съм благодарна ако някои се включи с мнение.

# 59
В шише от 20 мл напълва с изворна вода ок 2/3,допълваш с уиски.2 или 3 капки да капнеш,няма чак такова значение.После 4х4 може във вода,аз лично предпочитам на гладно ( ок 20 мин. преди и след хранене) в/у или под езика.
Може да започнеш директно с твоята комбинация,или е РР,ако усещаш необходимост.Може и преди сън,да.
Успех  Peace

Общи условия

Активация на акаунт