Математически турнири - 15

• 101 058
  • 762
  •   1
Отговори
# 345
Не знам дали защото учението винаги ми е вървяло с лекота, но аз не съм се чувствала и за момент като амбициозна майка. За мен това да си отличник е нещо обикновено, винаги съм била такава без усилие, а за децата съм си казвала, че ако някое не се справя толкова добре като мен, здраве да е, ще гледаме да постигнем максимума, но без излишен натиск. Синът ми е в пъти по-амбициозен от мен, поставя си много високи цели, аз съм тази, която гледа да го уравновеси, да му напомня да не се тревожи, ако не е успял винаги. Притеснявам се много повече той да не се притесни от неуспех, отколкото от непостигната цел. Виждам, че е умно и будно дете, пробивен е, на мен повече не ми трябва, той иска да е по-по-най... Наистина няма смисъл да стресираме децата с изисквания, които искат, все ще се изявят, но това си е моето мнение  Peace

# 346
Извинявайте, аз направих отклонението от темата, но просто като родители си мисля, че понякога се налага ние да слагаме спирачките на децата, въпреки тяхното желание, въпреки техните амбиции да са по-по-най. Особено при момченцата, при които им идва отвътре.

# 347
 Знаете ли в кои училища ще се провежда великденското ?

# 348
Извинявайте, аз направих отклонението от темата, но просто като родители си мисля, че понякога се налага ние да слагаме спирачките на децата, въпреки тяхното желание, въпреки техните амбиции да са по-по-най. Особено при момченцата, при които им идва отвътре.

Когато едно дете прави нещо с желание нищо не може да го измори. Така, както няма смисъл да се бута дете, което не иска, така няма смисъл и да се слагат спирачки, ако детето само иска да решава и да се състезава. Желаното състезание носи само положителни емоции и с нищо не натоварва децата.

# 349
например в един глас твърдяхме, ох колко са лесни задачите на ПМС-Плевен, да бъдат по- трудни, е ето ни трудни задачи и какво спечелиха нашите деца от тези трудни задачи, травма

Първо, не родители, а деца твърдят, че задачите на ПМС са били прекалено лесни за да се оценят знанията им подобаващо. Лесните задачи доведоха до некоректно и непрозрачно оценяване, базирано на нечии критерии.
Второ - кой е казал, че на Олимпиадата задачите са били особено трудни? Да изчакаме резултатите и да видим. Ако има някои, близки до максималните, значи всичко е наред.
Трето, ако наистина задачите са били трудни на децата, в което се съмнявам, защо това трябва да доведе до травма за тях???
Това, което ние обсъждаме, поне аз, са не дали задачите са трудни или лесни, а критериите за оценяването им - и то на лесните задачи. Продължавам да съм на мнение, че на авторитетни състезания лесни задачи нямат място. Проверяващите не са свикнали на над 50% успеваемост на подобни турнири и когато това се получи се изсмукват от нищото намаляващи оценките субективни фактори.
Съгласен съм единствено с мнението, че състезанията са много и не е в реда на нещата малки деца да се явяват на всички. Подбираш 4-5 за годината и се забавляваш с тях.

Притеснявам се много повече той да не се притесни от неуспех, отколкото от непостигната цел.
Предполагам, че това е смислено, но ранния час ми пречи да го разбера...

# 350
Към казаното от kodbg ще добавя, че за мен резултатите от ПМС в групите на 4 и 5 клас показват две неща - че задачите са били лесни и че в доста случаи вероятно са отнемали точки при отклонение от авторското решение без да оценяват алтернативните решения с пълен брой точки, за да не се получи още по-висок брой максимални резултати, което пък е следствие от лесните задачи.  Simple Smile
Ще видим какво ще стане на олимпиадата. Очаквам точките на сина си с интерес, тъй като решенията му на две от задачите са верни, но не са точно като публикуваните в критериите за оценяване.
Що се отнася до натовареността на децата. Аз никога не съм определяла на кое състезание да ходи детето ми. Обикновено ми казва, че се е записал и ме моли да му дам пари за таксата, ако има такава. Понякога се е налагало да организирам и участието, ако състезанието е в друг град, но става дума за две-три състезания. В Шумен ни е любимото. Иначе е пропускал и състезания, провеждани в нашия град.
Мисля, че на практика е невъзможно да се участва във всички или почти всички състезания, а и не е необходимо. Появяват се все нови и нови такива и то не само по математика.

# 351
  • София
Проверяващите не са свикнали на над 50% успеваемост на подобни турнири и когато това се получи се изсмукват от нищото намаляващи оценките субективни фактори.

... и че в доста случаи вероятно са отнемали точки при отклонение от авторското решение без да оценяват алтернативните решения с пълен брой точки, за да не се получи още по-висок брой максимални резултати, което пък е следствие от лесните задачи.  Simple Smile

За мен това обезсмисля състезанията. Критериите за оценка трябва да дават възможност на децата да получат някакви точки за правилни разсъждения, дори и да не са успели да решат до край задачите, а не да бъдат предпоставка за отнемане на точки при изложено друго вярно решение, само защото не съответства на тези критерии.

# 352

За София със сигурност 125, 119-то

# 353
  • ride my bike...
aз пак да питам в Русе къде се провежда великденското Rolling Eyes
И някой има ли представа дали 21.04 е учебен ден?

# 354

За София със сигурност 125, 119-то

Да добавя,че в София и 2-ро училище ще провежда Великденското състезание!

# 355
# 356
На вниманието на родителите на настоящи и завършили ученици от МГ Варна, и всички съмишленици, открита е петиция за запазване сградата на училището. Подкрепата на всички е важна!

http://www.peticiq.com/v/8656274/AHDLPQ

# 357
  • София-Младост
Значи ли това, че може да се избере в кое у-ще детето да се яви на състезанието, или е според реда на записване?

# 358
  • София
Значи ли това, че може да се избере в кое у-ще детето да се яви на състезанието, или е според реда на записване?
В което училище го запишеш, в него ще се яви. Изборът е твой.

# 359
Моля за задачите от ВМС 2004 и 2005 за първи клас, защото не мога да ги открия, намирам само единични задачи в сборници

Общи условия

Активация на акаунт