Малките ЮЛЧЕТА бели зъбки редят, на мама очите от радост блестят!

• 47 998
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
Габи заспива ядейки млякото. Все още я храня аз (или баща й). Не си държи сама шишето още. Ние ползваме стъклено и с 200мл мляко може и тежичко да й идва. Та, като хпане, бута шишето и се търкулва на спалнята. Аз я гушкам няколко минути - зависи дали е заспала или има нужда от приспиване. После я местя в леглото й. Има си любимо зайче, без което не заспива. Мачка му ухото, докато яде млякото, после му дъвче я ухо, я муцунка, та милото почти винаги е за пране  Laughing
Понякога й разказвам историйки, докато лежи до мен и ме гледа с голям интерес. /научи се да казва на колко е годинки - вдига 1 пръст и казва "На ена" и се усмихва самодоволно  Laughing/ Една вечер аз си мисля, че я приспивам с приказката за Спящата красавица и казвам, че след 100 години дошъл принца и Габи се надигна и каза 'На ена'  Joy
Спи по един път на ден от мноооого време. Следобед спи между 2,5 и 4 часа  Blush

Наталче, и аз искам да махнем бибата. Четох разни хитринки, но са за по-голямо дете. Режат им гумената част и децата сами виждат,че не могат да смучат бибата. Може да пробвам  Peace

# 526
Гери, на Мелниците сме ходили като бях бременна. Приятно е. Има такса за вход, заведението предлага скара и рибка.

Боян много обича да танцува, даже си има любими песни.

Ако е в колата или количката заспива сам, в къщи на гърда.

# 527
Здравейте и от мен, от много отдавна не съм се включвала в темичката и сега се радвам, че пак се раздвижи.
Поли е вече на година и един месец, но още не може да се престраши и да тръгне сама. Прави по две-три крачки и пропълзява останалото разстояние.  Praynig Надявам се, че скоро ще проходи.
От няколко месеца вече не се храним през нощта, а издържаме до 6 - 6.30, като й дам мляко тогава - спи до към 8. През деня ми спи само веднъж - между 11 и 2 часа и така до 8.30 вечер, когато очичките й сами се затварят за сън.
Планирали сме през октомври да правим кръщенка, надявам се че до тогава вече ще сме проходили.
Колкото до биба - такова чудо не сме ползвали и една секунда, така че сега не ни е проблем да се отказваме от нея. На моменти ми се е искало да смуче биберон, вместо да мрънка, но обикновено я изплюваше на възможно най-голямо разстояние.
 Hug на всички мами

# 528
  • София
Привет!

Наталче, дано ви се размине обрива и температурата след ваксината.

Стелт, и според мен няма логика хем майката да ходи на работа, хем детето да е на ясла (например), хем да се получават някакви обезщетения и помощи. Но мамите счетоводителки твърдят, че е точно така, а ето и Форест е получила някакви пари, пък се върна на работа.

Форест, а ти каква декларация точно подаде? Аз ходих да подавам един куп документи, защото моето майчинство е официално прекратено и в момента съм в платен годишен отпуск, но не помня вече какво попълвах - Йоанна ревеше, а една колежка пишеше и ми подаваше да се подписвам.

Йоанна също се тръшка от известно време насам. Всеки път, когато ѝ взимам нещо или ѝ забранявам нещо (например - да събира фасове и да ги яде), тя започва да пищи истерично, ляга на земята и започва да рита и да хвърля всичко, което докопа.

И тя танцува - клатушка се много смешно  Joy Прави го и без музика, а понякога си припява нещо сама и си се клати. Много обича да пъха неща в кутии и да ги затваря - на кого се метна такава прибрана, не знам, ама не е на мен  hahaha Научих я и да гали котарака, вместо да го скубе и той вече не бяга от нея. Научи се и да си изтупва ръчичките, когато е пипала по земята или е паднала.

Нощно хранене - има, не знам колко и кога, защото спи при мен и се кърмим в спящо състояние.

Заспиване - основно на гърда, но понякога заспива и сама, ако е много изморена.

Биберон - ползва, но не много усилено. Ако не го вижда, не се сеща и не търси нещо да смуче. Не съм мислила още за тотално отказване, но ако тенденцията се запази, няма да е трудно - просто ще изхвърля всички биберони и най-вероятно тя изобщо няма да усети, че нещо липсва.

Друго - ами момата е болна Sad От два дена поддържа температура 38.5 - 38.6, която много трудно свалям (лекарствата не помагат), цялата ѝ уста е в афти. Днес ходихме на преглед - оказа се вирусна инфекция и според нашата докторка афтите се дължат на нея, а не на лапане на нещо мръсно. Предписа витамин С, клеева тинктура и един гел за афтите и сега се мажем и пием лекарства. Мъча се и да давам храна в по-течна форма, защото тя не иска лъжицата, а по-едрите частички я дразнят. Дано се оправи по-бързо, че очевидно не ѝ е никак комфортно.

# 529

Стелт, и според мен няма логика хем майката да ходи на работа, хем детето да е на ясла (например), хем да се получават някакви обезщетения и помощи. Но мамите счетоводителки твърдят, че е точно така, а ето и Форест е получила някакви пари, пък се върна на работа.

Слагам тук частта от Кодекса за социално осигуряване, която ни касае:

Обезщетение при отглеждане на малко дете

Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.
(5) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за общо заболяване и майчинство, имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в сроковете по ал. 1 - 4.

Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете

Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за общо заболяване и майчинство.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал - на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено за общо заболяване и майчинство.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 89 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 01.07.2010 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството.

Може би не чета правилно КСО, но от горното, оставам с впечатление, че 50 на 100 (120 лв.) се изплащат, ако никой не ползва майчинството, майката се е върнала на работа и детето не е настанено в детско заведения на пълна държавна издръжка или не посещава ясла... Всеки да прави, каквото намери за добре, само внимавайте от НОИ да не искат да връщате пари...

# 530
  • София
И аз точно така го чета - ако детето не посещава ясла и отпуската не е прехвърлена на никого, тогава се получават тези 120 лв. Обаче мамите-счетоводителки твърдят друго, а ето и цитат от поста на една мама, която след разнопосочна информация (плащат се 120 лв/не се плащат 120 лв) е питала в НОИ:

Окончателно да потвърдя, че майка, чието дете няма навършени 2 години и се е върнала на работа, дала го е на ясла, или е излязла в платен, неплатен отпуск, болнични и т.н. има право на 50% от обезщетението за майчинството. Това съм получила като отговор на моето запитване от НОИ (институцията, която решава все пак) отпреди 1 седмица. Така че това е отговора - майчинство се получава, но 50% (е все пак е нещо), но задължително ТРЯБВА да се попълни Приложение 4. Това е от мен

Освен да взема и аз да питам. Не съм опряла до точно тези 120 лв, но ако имам право на тях, ще се възползвам от него.

# 531
Здравейте и от нас,и ние да се отчетем-днес бяхме на ваксината за двете шарки,за сега нямаме температура.Вече сме на 1,1 месец а още не се спуска много да ходи самичка,ходи само две,три крачки и после на колене.Но замяна на ходенето,се научихме на доста нови неща-знае като я попиташ къде е крачето,нослето,дупето,,пъпчето и коремчето си ги показва,много е смешна..знае да си изтърсва ръцете,да пляска ,маха за здравей,за довиждане,знае и вика на часовника-тик така.За хапването взема май да отказва някой манджички,вече си избира храната.За нощното хранене вече не става да пие мляко,а иска само сок,сабужда се само един път когато ожаднее.За бибероната ,още не смятам да я махаме защото много я сърби от тези зъби и ако не е тя-незнам.За ясла може би догодина,за сега незнам.

# 532
След като от НОИ така са казали, не би трябвало да има проблем да се получават тези 120 лв., ако майката се върне на работа и детето тръгне на ясла... Спомням си, когато попълвах документите за по-голямото дете, кодекса не беше променен и тогава пишеше, че "паричното обезщетение за отглеждане на малко дете не се изплаща при настаняване на детето в детски заведения на пълна държавна издръжка" (настоящ чл. 53 (4) - то се вижда колко промени му направиха после)... Така се тълкуваше, че ако детето посещава ясла (което не е същото като да е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка), майката може да ползва цялото майчинство... Много майки се възползваха, после знаете какво стана... Не било компютри, било компоти... Сега в КСО пише, че 50% се изплащат, ако "детето не е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка", т.е. би трябвало ако посещава ясла да се вземат 50%... Дано утре не решат пак да пълнят държавната хазна, като искат майките да връщат пари, които им се полагат по закон (да мислят как си пишат законите)...

# 533
Адинка, не помня точно какво попълних, но ако се върнеш на работа 100% имаш право на 1/2 от майчинството до навършване на 2г на детето  Peace

кremena8302, и твоята госпожица явно е от приказливите  Mr. Green Габи казва на часовника ти-та  Laughing и също е запозната с човешкото тяло  Laughing

А Боянчо на Епона си запушва ушите като му кажеш 'Не слушай'  Laughing Heart Eyes

# 534
Добро утро Laughing

Аз също си мислех, че ако детето ходи на ясла или ДГ майката не получава нищо, дано се окаже, че имате право на тези 50%.

Моята госпожица още не е проходила, но пък за сметка на това също е доста приказлива, казва мама, тате, баба, деде, топка, цвете, здравей, дай папкам, айдееее, а така, хоп .........., казва как правят някои животни, показва частите от тялото си, пее и танцува.

Биберона не сме ползвали, палчето ни върши тази работа, но само като заспива, а напоследък все по-рядко.

Така като ви чета тръшкането и налагането явно си е от възраста, дано преминава по-бързо този период.

# 535
Тези 50 % от майчинството се полагат ,ако то се прехвърли на баба,дядо,безработен роднина и детето ходи на ясла.Тогава се вземат 120 лв.Ако майчинството се взима от майката и не е прехвърлено и детето тръгне на ясла ,то то се спира изцяло.Прочетете по въпроса в Майчиство счетоводно ,има такава тема.  Tired

# 536
  • там където ме зове сърцето!!!
Добро утро и от мен!  bouquet

По повод връщането на работа втората година бях питала още началото на годината в НОИ и ми казаха ,че имам право на половината майчинство ,но не бях питала дали има значение дали детето е на ДЯ или не  Thinking .

Биберон не съм дала ,т.е. не искаше така ,че поне с това няма да се занимавам. Mr. Green С Калоян много лесно я махнах, но беше по голям и повече си играеше отколкото да я ползваше по предназначение.
Не съм се сещала да уча Самуил  на частите от тялото  Embarassed, но снощи сам си откри пъпа и беше много заинтригуван.

# 537
Цитат на: forest_veil link=topic=650184.msg22877075#msg22877075

А Боянчо на Епона си запушва ушите като му кажеш 'Не слушай'  Laughing Heart Eyes

И слага ръце на очите като му кажеш "Скрий се!" Stuck Out Tongue

# 538
Дани е запознат с носа си (така бърка в него,че един ден кръв си пусна, не искам да знам как точно е станало) и с пъпа си.Сега показва къде му е носа и това е.

Ей,много съм уморена, днес такава разходка 3 часова му дръпнахме,че съм смазана до безобразие.За капак тази вечер сме на кръчма (на РД) и ще оставя Дани сам с пра-баба му.Не искам да казвам колко  се притеснявам, за първи път ще ми е.Дано всичко ми не гладко.

# 539
Бъркането в носа и при нас е любим спорт Embarassed, както и танците.
Много обича музика, понякога го оставям да 'свири' на пианото и когато реша, че е свирил достатъчно (по нервите на съседите Laughing) и го вдигна от стола надава гневен рев.
И моето момче се тръшка вече... Дано по-бързо отмине този период, че не ми е от любимите.
А за разходките - и аз много се измарям от тях, решила съм като поотраснат децата поне една година да не излизам на разходка Laughing

Общи условия

Активация на акаунт