Любители на кучета-27

• 47 707
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Може ли малко повече инфо за редът в общината?

Отиваш с паспорт и копие от номера на чипа, попълваш някаква бумага и готово.
Слагат ти печат в паспорта, че кучето е регистрирано и толкоз, нищо не са ми давали.

# 691
джоджо - ако е към мен - ние сложихме петвлентната преди няколко дена.
Доколкото сега разбирам и поставянето на чип е задължително - то как става, боли ли  Embarassed

# 692
  • София
Не боли.  Wink

# 693
  • виртуално
джоджо - ако е към мен - ние сложихме петвлентната преди няколко дена.
Доколкото сега разбирам и поставянето на чип е задължително - то как става, боли ли  Embarassed

не боли, слага се след 6 месец
аз лично смятам да изчакам до година
на доста познати, които сложиха чип на малки (непораснали) кучета, чипът мигрира

# 694
Благодаря, вероятно затова нашия лекар не ни е казал още за чипа.
При поставянето на ваксината ни каза, че може малката да е неразположена, сънлива или да има подуване на очичките и да наблюдаваме, но тя пък е като хала, нищичко й няма - явно е доста жилавка  Laughing

# 695
Не видях,че не съм писала обръщение  Embarassed
но информацията става за всички.
Много се радвам,че халата Бъди е на линия Hugза нови разкопки.
При нас веднъж Дейзи направи реакция от ваксина.
Лекаря каза,че се случвало веднъж на 500.
То като при хората,как не се чувстваме добре понякога.

# 696
Когато беше бебе, моят дребчо пропусна първата ваксина, защото вета каза, че вече е голям за нея. На 2 месеца и 23 дни(когато си го взехме) получи втората и вече не знам след колко време - третата, годишна ваксина. След като мини пинчерчето е на 4 месеца, според мен, наистина е за годишна ваксина, но ветовете знаят най-добре.
При всички положения след поставянето на ваксина следва карантитен период, защото кученцето е податливо на зарази докато изгради имунитет към веществета (респективно болестите), които се съдържат в минимални количества във ваксината.
 Hug

# 697
  • На един клон
Много съм любопитна за тези чипове,направен ли е някакъв единен регистър в крайна сметка?
Няма да се изненадам,ако такъв не съществува,или е частично направен, или нямат "четци"...  newsm78
И,ако си загубиш кучето и някоя добра душа реши да ти го върне,има ли шанс това да се случи ,благодарение на чипа? Или ако някой реши да се отърве от домашния си любимец,да му  се потърси отговорност?
Иначе тая практика е похвална,ако е докарана до край,като в "белите" държави от доста години...

# 698
Ох, това е болна тема с тоя регистър. Да, това е смисълът на чипа. За намиране на изгубено куче, за доказване на собствеността върху него и съответно търсене на отговорност от собственика за действията на кучето

# 699
  • виртуално
Много съм любопитна за тези чипове,направен ли е някакъв единен регистър в крайна сметка?

доколкото знам няма държавно направен регистър
собствениците сами си регистрират кучето си в тази база данни, а лекарите също търсят в нея
http://www.balkanpet.net/

# 700
Не виждам никаква трудност в направата на държавен регистър, който ще е от полза за двете страни. Нашият чип е регистриран в общината, където е регистрирано и кучето, но нямам представа дали тази информация се въвежда в някаква база данни.

# 701
  • Варна
В нашата община нямаме чипове, отидохме в общината ,попълнихме една бланка, платихме 10 лв. и ни дадоха едно кръгло медальонче, на което пише града и някакъв номер, а другата година ми казаха,че само ще си плащаме този данък

# 702
Не виждам никаква трудност в направата на държавен регистър, който ще е от полза за двете страни. Нашият чип е регистриран в общината, където е регистрирано и кучето, но нямам представа дали тази информация се въвежда в някаква база данни.
Трудност няма, въпрос на пари и приоритети е, знаеш  Wink

В нашата община нямаме чипове, отидохме в общината ,попълнихме една бланка, платихме 10 лв. и ни дадоха едно кръгло медальонче, на което пише града и някакъв номер, а другата година ми казаха,че само ще си плащаме този данък
Последно в общината ли слагат чипа или ветеринарите? Нищо не разбрах... Embarassed

# 703
Няма да се изненадам,ако такъв не съществува,или е частично направен, или нямат "четци"...  newsm78
И,ако си загубиш кучето и някоя добра душа реши да ти го върне,има ли шанс това да се случи ,благодарение на чипа? Или ако някой реши да се отърве от домашния си любимец,да му  се потърси отговорност?
Иначе тая практика е похвална,ако е докарана до край,като в "белите" държави от доста години...

последно, когато тук говорихме ( аз питах за моето куче, защото е с чип от Италия, дали трябва и в бг да слага втори чип) ми казаха, че има сайт, на който да се регистрира номера.
Но не е нещо официално

Иначе, ако няма такъв регистър плс всеки ветеринар да може да разчете чип с устройство аз смислъл в това упраженение не виждам. ЧИпът все пак е и начин едно животно да бъде намерено, ако е загубено. 

# 704
Преди 3 години ,когато се върнах от Испания с кучето ми,хукнах във ветеринарната клиника,за да го прегледат и да запишат чипчето му...както си е в Испания.Всички ме гледаха като паднали от Марс...първо защо си водя кучето като не е болно при тях и второ за този чип ми обясниха,тогава,сега не знам,може да са се променили малко нещата.

Та,не всеки ветеринар разполага със средства да си закупи джаджата която разчита номера на чипа,отделно като няма някаква единна обща база данни за всички ветеринари в страната,явно не виждат смисъл да влагат средства за такава джаджа.

Вероятността да си изгубиш кучето и да ти го върнат с помоща на чипа е почти нулева...кучето едва ли не трябва да попадне при точно този ветеринар при който е било записано от теб.Отделно не знам пък и каква е практиката,би трябвало да се проверява всяко едно новодошло куче за чип и дали ти наистина си негов стопанин....абе каша е в бг с чиповете,но ако заработи както е навсякъде е много мнгоо полезно нещо.

Аз да ви попитам ,тъй като моето куче е кастрирано е освободено от данък нали,та при регистрацията  в общината как да докажа,че е ...вета ми ме гледаше тъпо и не можа да ми отговори на въпроса издава ли се документ от него ,че е кастрирал това куче.

Общи условия

Активация на акаунт