Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7

• 97 548
  • 729
  •   1
Отговори
# 330
Това е идейно. Simple Smile Не съм се сещал досега. Нашите ги държим в кутии от гел-капсулите на Ariel. Имаме и две, три кутии, останали от сладолед - от онези големите. Между другото тези от сладоледа имат страшно запечатване, като каже "щрак" и няма мърдане. Кутиите от Ariel са по-"афиф".

Хм, някой купи ли си от Карфур 6 кг прах Бонукс с подарък кофа?

Такива опасни за човешкия вид продукти не купувам. Никога.  Naughty  Joy

Аз давам отговор от собствения си опит досега - Omo (то се знае) Mr. Green, Ariel Expert, Tide (може да е от супермаркета, но не мога да му открия никакви кусури в резултатите) и един италиански Dash, който ме изненада приятно. Въпреки че лично аз не съм ги ползвал, имаше много добри мнения също за Skip Clinex System, гръцки Ariel Crystal White и немски Persil.

Благодаря ти. Това Омо ли имаш предвид, което се намира по веригите?

Omo Supreme 12. Да. Сега се сещам, че освен в магазините, които изброих вчера, съм пропуснал да пиша, че може да се намери също и в Carrefour, ако имате, където живееш. Както ти казах - вече го има в почти всички вериги. Ако е изчезнал в магазина, откъдето го купуваш, все ще го намериш в някой друг.

# 331
Някой да е ползвал от този прах Савекс,но течен?
Да сподели дали изпира.Аз съм влюбена в аромата му,но като качество-не мога да преценя..понеже дрехите не са толкова мръсни...
http://www.domfantazia.com/product/336/eho-saveks-parfyum-kolor-2-00-kg.html

# 332
Гледам, че в ЛИДЛ са пуснали Формил за цветно на прах в кутия. Мнения? Впечатления? Гес май беше доволна от някакъв Формил?

# 333
Ох, разсмяхте ме много с тази кофа.  С един замах обезсмислихте и  кампанията на въпросния прах, и  дейността на магазините, в които се продават различни видове кофи  Laughing.

Дедо, може да не ти се омирисва файтона, ама да не замирише рибата на прах за пране, че ще е голям парадокс  Wink

И за да не съм пълен спам,  да питам нещо - изпрала съм едни стари ленени покривки, с прах, на високи градуси. Слагала съм омекотител, но все едно не съм. Сега освен, че са се свили, са станали хипер твърди, невъзможни за гладене.  Ако ги пера с разни щадящи течни препарати, никога няма да се изперат разните капки от зехтин и вино. Ако ползвам прах, стават на нищо. Идеи?

Тай,
бонуксът не е ли в плик преди да го праснат в кутия? Щом Гес казва, че става кутията, зарязвам плика на паркинга на магазина, без да ме види камера или охрана. После го пълня с риба. Ти знаеш ли, че прясната рибата има седем качества, които за седем часа губи едно по едно. Една хубава кутия с лед ще ги опази поне за три часа Laughing Черноморската риба е много миризлива, затова я обичам Mr. Green

За да не е спам, не пери на висок градус лена. Петната с малко спрей за предпране и после щадящ препарат и нормални градуси Hug

# 334
Дедо,
Преди десетина дни беше дал критериите за оценки и класиране на препаратите за съдомиялна.
Не съм виждала такива,обаче,за праховете/препаратите/ за пране.
Мисълта ми е следната-ако Савекс,Бонукс,Рекс и т.н. не се справят с петна от някакво естество,но все пак перат общо замърсяване какъв е проблемът?Увреждат тъканите?Или пералнята?Алергени са?
Ако не,би могло например,да се ползват за спално бельо и други не конкретно замърсени неща.А покривки за хранене и "петнисти"детски дрешки да се перат с по-качествен.Няма проблем човек да има набор от препарати.Като следя темата виждам,че болшинството имат.
Предварително се извинявам,ако е обсъждано.

# 335
W,
критериите, както ги нарече, са на Щифтунг Варентест. Аз само преразказах едно тяхно изследване. Те имат такива и за немските прахове. Нали от тяхното сравнение между прах и гел тръгна приказката. Мога да им поискам едно стандартно за прах, за да споделим критерии. Те утре работят Laughing
Колкото до савекс-бонукс-рекс си права. Може да се ползват Mr. Green
Аз се шегувам с тях, но 9 от 10 домакини са доволни от тях. И както знаете, аз най-обичам доволни домакини Laughing

# 336
Благодаря.Ще е интересно,не само на мен,мисля.
Значи савекс-бонукс-рекс не са "опасни за човешкия род"  Laughing.

# 337
Направо са си биологично оръжие. Mr. Green Какво е това фриволно поведение към Rex, Savex и...  #Shocked Bonux прости ми, Боже, изрекох непристойната дума. Praynig Питай Гес дали не са опасни.  Whistling Laughing

# 338
  • Бургас
АржАн, не всявай смут в темата!  Joy

Относно съхраняването на праха - аз го правя, като си пълня периодично, в добре затварящи се кутии от сладолед и латекс. Останалото количество, което е в пакет, е плътно защипано със щипчица за пране и цялата камара торби с прах (в момента са 6 бр.  Blush) е плътно покрита и стабилно затисната с два големи чувала от тези, които се използват за смет. Но си имам мокро помещение и не ми загрозява и не ми пречи, защото само аз влизам там за експлоатация на пералня и сушилня, както и чат пат котарака, тъй като там му е вторият брой (резервната) тоалетна.  Mr. Green

# 339
Единственият недостатък на Савекса активатор за бяло е,че много се пени.Макар при нашата твърда вода/Плд/ да слагам най-ниската указана дозировка, се налага да плакна допълнително. Но изпира петната и бялото светва!

# 340
Ще пиша тук нещо, което ще излезе доста дълго. По някои въпроси с маркетинга не съм съвсем наясно, но ще се радвам, ако Дедо се включи и ме поправи, ако някъде греша.

Големите компании влагат много, ама наистина много пари в научни изследвания за подобряване качеството на високия си клас перилни препарати. Ниския клас може да се произвежда по същата технология, както високия клас, но определени съставки не се слагат, за да не се повиши цената на крайния продукт над нивото, което е определил маркетинга. Давам пример: Хенкел произвежда компактен прах под запазената марка „мегаперли”. В Германия Хенкел има три марки - Персил, Вайсе рийзе и Шпее. И от трите марки се продават мегаперли, но качеството от Персил към Шпее постепенно намалява. Така че ето продукти, произведени по една и съща технология, но с различно качество според ценовия клас. Т.е. иновацията „екструдиран детергент”, за която Хенкел е дал милиони марки е пренесена от скъпия прах към по-евтините.

Основните разлики между високия и ниския клас се състои в това, че във високия клас се слагат съставки, които в ниския не присъстват. Например:
1. Високият клас обикновено съдържа по-голямо количество ПАВ (тензиди). Един качествен прах може да съдържа пет или шест различни тензида. Това дава, естествено, по-качествено изпиране, без да се налага дрехата да се изпира повторно, за да се премахне дадено петно или замъсяване.

2. Високият клас съдържа по-скъпи ензими, както и т.нар. „коктейл” от ензими. Основните ензими - протеаза и амилаза - не са толкова скъпи, но ензими като мананаза, целулаза, пектиназа, липаза са с доста висока цена и въпреки че се влагат в продукта в много ниски концентрации, употребата им вдига цената. Освен това в по-скъпите продукти се влагат ензими, които работят на различни температури. Ензимите „работят” при температури около 40°, а при 60° денатурират. От известно време се продават ензими, които се активират при пемператури около 60°. Те естествено са по-скъпи, но дават много по-добре премахване на петна при различни условия.

3. Грижа за тъканите. Ензимът целулаза не само спомага премахването на определени петна, но и се грижи памучните тъкани да запазят вида си „като нови” за по-дълго време. В ниския клас обикновено няма целулаза поради причините, посочени в т. 2.

4. Antiredeposition agents. Това са съставки, които не позволяват на мръсотията от перилния разтвор да се отложи пак върху дрехите. Всички прахове имат такива съставки, но скъпите може да имат две или три, които действат на различно ниво и съответно с тях дрехите не посивяват.

5. Инхибитори на ръжда. В повечето премиум продукти има такива съставки, които предпазват пералната машина. В ниския клас рядко се влагат. Това не означава, че прането с нисък клас ще повреди пералнята - не, няма да я повреди. Просто няма да е предпазена.

Това са основните разлики, нахвърляни грубо. Да обобщя: в ниския клас често се ползват постиженията на високия, но подходящо орязани, така че да се постигне определено съотношение качество:цена. Хора, които имат леко до нармално замърсени дрехи, без сериозни петна, желаят дрехите им да са изпрани и да миришат добре, но не се интересуват дали прахът поддържа тъканите или предпазва пералнята, ще бъдат доволни и предоволни от Рекс, Бонукс и т.н. И това е напълно нормално. Особено в България, където, да си го кажем, сме доста бедни. Те германците, извинявайте, се смилат да купуват собствени супермаркетски марки и ги обявяват за по-хубави от най-хубавите прахове на пазара им, та какво остава за нас. Щом Формил според Щифтунг Варентест е с 0.1 точки по-лош от Персил за какво си говорим. И аз като се пенсионирам и ми свържат запасите ще мина сигурно на Бонукс, ама какво да се прави.

# 341
Благодаря Гес.В общи линии това ме интересуваше.

# 342
Мерси за отговорите за съхранението на праха Simple Smile

Guess Who , големи познания имаш по въпроса Simple Smile
Да те попитам от по-ниския клас прахове тогава, ако трябва да избираш, ти какво би избрала да си купиш - българските Savex и Тема примерно или Bonux, Rex, Bingo?
И може ли така да се слагат в една графа по качество и трите - Bonux, Rex, Bingo?
Сега пера с Persil отново и омекотител Silan Mediterranean /синия/ и съм много, много доволна. Изпира се много добре прането, ухае много свежо и хубаво, въобще удоволствие е да се занимавам с простиране и прибиране Simple Smile
Но се замислям дали да не пробвам като ми свърши Персила, Bingo Thinking Какво мислите, добър ли е? И кой вид? Омекотителите на Bingo също ми изглеждат примамващи - хубави ли са?

# 343
Така като поставяш въпроса, бих взела Тема, Бинго, Савекс, в краен случай Рекс. А ако искам да ми се запуши пералнята - Бонукс. Шегувам се за Бонукса. Вече не запушва перални, оправили са го. Вариантът Bonux Magnolia & Spring Flowers мирише божествено.

И може ли така да се слагат в една графа по качество и трите - Bonux, Rex, Bingo?
Бинго е малко по-нагоре от Бонукс и Рекс. Около Тайд се върти.

# 344

Да те попитам от по-ниския клас прахове тогава, ако трябва да избираш, ти какво би избрала да си купиш - българските Savex и Тема примерно или Bonux, Rex, Bingo?
Сега пера с Persil отново и омекотител Silan Mediterranean /синия/ и съм много, много доволна. Изпира се много добре прането, ухае много свежо и хубаво, въобще удоволствие е да се занимавам с простиране и прибиране Simple Smile
Но се замислям дали да не пробвам като ми свърши Персила, Bingo Thinking Какво мислите, добър ли е? И кой вид? Омекотителите на Bingo също ми изглеждат примамващи - хубави ли са?

Някъде по-назад писах,че ми "харизаха" една торба Бинго за бяло.Дълго време му се назландисвах и като изпрах едни бели чаршафи и калъфки-просто светнаха.Чак аз се учудих от резултата.

Общи условия

Активация на акаунт