Интеграции разни...

• 9 159
  • 161
  •   1
Отговори
  • В Космоса
Днес за пореден път стигнах до извода, че интеграцията на циганите в България е кауза пердута. С известна тъга и доловимо примирение чух в реплика: "Така е, както и интеграцията на България в Европейския съюз." И отделно: "Навиците трудно се изкореняват."
Ако искате да коментирате - моля, заповядайте! Аз както бях песимистично настроена към единия проблем, така ме закопаха още повече.  Sad

# 1
  • out of space
Трудно е. Все едно да спреш цигарите.  Лягаш си вечер и мечтаеш на сутринта да е станала магия и да си нов човек, в нов свят.
В същото време е адски лесно. Важен е подходът, желанието и съпътстващите обстоятелства.

# 2
Сещам се за познат, плод на българо-немската дружба, който казваше, че когато ние стигнем германците, циганите ще стигнат нас. На теб оставам да прецениш кога и дали ще се случат тези две събития.

# 3
Интеграцията на ромите или по-точно на децата не е изгубена кауза и много реални примери го доказват. Споменавала съм за детето от ромски произход, осиновено от чужденци и спечелило стипендии в два от най-престижните университети. Вчера дъщеря ми се запозна с едно момиченце и след по-малко от минута се кикотеха и си разказваха разни неща. Мнозина, да не кажа по-голямата част от тези деца искат да живеят честно и почтено, да посещават градини и училища както останалите деца, но просто не им се дава шанс или нямат възможност да го направят. Да не говорим за публичната " тайна " как се сключват сделки и се омъжват насила ДЕЦА за разни педофили. Възможностите, качествата и желанието на човек да е добър и да живее добре нямат цвят и раса.

# 4
Не вярвам в това, че ромите имат някакви расови дефекти, поради които се държат по един или друг начин. Мн осиновени деца го доказват, разликите се стопяват светкавично, когато детето попадне в друга среда.
Но вярвам, че тази група има характерен манталитет и начин на живот, които са много удобно разположени сред манталитета и начина на живот на мнозинството /българско, румънско да не говорим/. Сякаш характеристиките на мнозинството и реалността са чудна 'хранителна среда' за комфрорта на 'техния начин".

Интеграцията им зависи преди всичко от това, дали мнозинството ще успее да се раздели със собствения си манталитет и ще съумее да установи работеща държава, или не.
Дали ще се обедини  околко читави ценности и ще ги превърне в обществени норми/правила или не.
На първо място е това. Самата интеграция е по-далечна цел, тя е и по-лична, но в крайна сметка първо според мен е нужно почистването на собствения двор и след това подреждане на  нещата в него , както домакинът  сметне за добре.

# 5
Насила интеграция не става. А ромите определено не искат.

# 6
  • София
Не искат, защото им го позволяваме. То и моето дете не иска да си мие зъбите, ама аз го карам.

10 c's е напипала точно същността на проблема и доста добре го е обобщила.

# 7
  • Galaxy 13197853088
Няма смисъл те да се интегрират. Когато ромите станат
мнозинство, на нас ще ни се налага да се интегрираме.

# 8
Ако се интегрират, образоват и т.н. няма да толкова лесно манипулируеми. Интеграцията им не е удобна, смятам.

# 9
Винаги има начини, стига да има достатъчно истинска воля.
Ако начинът на живот на голяма група от хора е неприемлив не е трудно да се намерят механизми за интеграция.

# 10
  • София

Близо е.....Съвсем близо....
Пък и нали по-умният отстъпва.... Tired

# 11
  • София
   И аз подкрепям 10 c's. Циганите са с различен манталитет -  в тяхното общество лъжата, кражбата, нежеланието за работа и липсата на образование не се приемат негативно . Има турскоговорящо малцинство , но там  интеграцията е доста по-успешна. При ромите, поради различната им ценностна система, тази интеграция няма как да се случи без външна намеса.
  Както и другите проблеми, така и този, за мен е свързан с неспазването на закона и липсата на ясна стратегия на държавата към този проблем. Държавата има средства да принуди ромите да се интегрират, но явно това за момента не е приоритет.

Смятам, че вече сме започнали да се интегрираме. Чалга културата процъфтява навсякъде.

# 12
  • гр. София
Интеграцията е двустранен процес. Трябва да има две насрещни волеизявления, които са насочени в една посока - желание на интегриращия да интегрира и желание на интегрирания да бъде интегриран. Циганите не искат да се интегрират, защото интеграцията означава получаване на права, но и изпълняване на задължения. А те не искат да имат задължения, искат само неограничени права - например никога нищо да не плащат (сметки, такси, данъци) и въпреки това да не ги закачат. Масово си спират дъщерите от училище при идването на първия им месечен цикъл (това го знам от разговор с цигани). Не всички правят така, разбира се,  но голяма част го правят. Когато един човек няма образование той не може да си намери и работа. Каквато и да е работа, не говоря изобщо за добре платена. Колко места за чистачи може да има в тази държава? Със сигурност не толкова, колкото са циганите, нуждаещи се от работа.
Затова моето лично (подчертавам - лично) мнение е, че при тях нещата трябва малко да се понасилят. Защото е ясно, че на добрата им воля не може да се разчита.

# 13
Каква ти интеграция....
Чета тук едни прекрасни писания за ромското съсловие....но понеже са ми под носа...имам доста добри наблюдения.
Настаниха ги в жилищен блок, с всички условия за живот, вода, ток и т.н.
За 6месеца точно блока се крепи на конструкцията си. Вече така са съсипали и разбили всичко, че се налага събарянето му, за да не почне сам да се руши.

Училището е на 2крачки от въпросният блок. Ще учат децата там....да, да, децата стоят пред училището и просят...или продават цигари.
Интеграция....

# 14
Темата е много обширна, но със сигурност знам, че основна роля играе средата, а не от какви хора си роден. Познавам ромчета, осиновени от българи и са ориентирани добре в живота - завършиха висше, работят, създадоха семейства. Познавам и такива, които са отгледани от биологичните си родители, те също следваха и работят. Но става дума за роми, които не живеят на тумби, а хора, които живеят сред българите. Сигурно и при останалите има изключения, но самата аз не знам за такива. Някой спомена чалгата по-нагоре. Ами чалга има от около 17-18 години, роми имаше и преди това. Чалгата не е само българска черта, много държави имат чалга също. Казвате да се интегрират, но признайте колко от вас биха позволили на децата си да имат близък приятел ром. Едно време много играех с едно ромче, ама да не ви казвам какъв бой съм яла от майка ми и колко пъти съм била наказвана. На интеграцията на ромите пречат много неща и едно от тях е нежеланието на българите да контактуват с тях, да учат с тях и т.н. А за манталитета им няма какво да се говори, той е всеизвестен. Гледах филма " Хотел Рай " за 20- ти блок в Ямбол и все едно виждах филм на Емир Костурица, толкова е нереално. Ето ви и малко материал, ако разберете изобщо нещо де  Laughing http://www.youtube.com/watch?v=vAPur_4T7uA

Общи условия

Активация на акаунт