Базедова болест - тема 2

• 81 919
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
Тина, благодаря за отговора. Дори и с качени килограми, пак си хубава жена, така, че не се тормози. Simple Smile

Мереленда, наскоро разбрах за една нова добавка, хвърли и едно око, аз мисля да питам ендото за нея :

http://apteka.framar.bg/30020229/%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%BE% … B0%D1%88%D0%B5-30

На мен най голямата доза ми беше x6 хапчета на ден, и тогава все едно бях с розови хапчета, не се ядосвах от нищо и никой, голям кеф Laughing
А дано само хубави новини да има през новата година!

Относно носенето на очила, откриха ми късогледство в 7 клас и ми казаха да нося постоянно очила. Слагам ги само за телевизия и на кино, и мисля че заради това, че не ги нося постоянно не съм качила диоптрите,все съм с 1 и нещо, а познати около мен които са ги носили постоянно вече са качили с по 2-3 диоптъра.

# 586
Тина, благодаря за отговора. Дори и с качени килограми, пак си хубава жена, така, че не се тормози. Simple Smile

Мереленда, наскоро разбрах за една нова добавка, хвърли и едно око, аз мисля да питам ендото за нея :

http://apteka.framar.bg/30020229/%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D1%84%D0%BE% … B0%D1%88%D0%B5-30

На мен най голямата доза ми беше x6 хапчета на ден, и тогава все едно бях с розови хапчета, не се ядосвах от нищо и никой, голям кеф Laughing

Излиза така, че тази добавка, хем е със свойствата на сиофора относно яйчници и кръвна захар, хем е на свободен достъп, хем не е токсична. Така го разбирам аз. Но пък е скъпа.
Питай и не забравяй да споделиш моля те, какво ти е казал докторът.  bouquet

# 587

Излиза така, че тази добавка, хем е със свойствата на сиофора относно яйчници и кръвна захар, хем е на свободен достъп, хем не е токсична. Така го разбирам аз. Но пък е скъпа.
Цената не е такава, днес купих( не за мен), 30 бр. за 25 лв. Ще ти пиша на лични.

# 588
Цитат
Е, именно само офталмолог ти трябва. Аз лично съчетание от двете не съм срещала. Може и да има и да не знам, но принципно, добър офталмолог ще си постави диагноза и ако има нужда от лечение. Ако имаш някой, който ти е препоръчан, отиди при него.
Ами честно казано и аз започвам да се съмнявам, че тук имаме такъв специалист..открих понятието докато четях информация за Базеда в англоезични статии...И ми се стори резонно при условие, че има гинеколог-ендокринолог например...т.е. тясно специализиран с ендокринни проблеми и изменения на съответен орган... Както и да е....предполагам, че офталмолог с добра техника и достатъчно години практика ще свърши работа също  Simple Smile
Цитат
Иначе и аз не виждам надалече. Това е късогледство, нали?  Blush Безотговорна съм.
Да, точно така  Laughing Аз си го нося от около 20 години но съм качила само 2 диоптера за това време (е може и малко повече, предвид колко време не съм проверила нещата  Mr. Green)

# 589

Цената не е такава, днес купих( не за мен), 30 бр. за 25 лв. Ще ти пиша на лични.
Инозитолът го има отделно като продукт - около 20-22 лв.
Фолиевата и тя е евтина.
Имам предвид, че хапчетата съдържат тези две съставки, та ако идва скъпо, може да се взимат отделно.
За инозитола е описано подробно, какви свойства има и в това лекарство и в другото.

Цитат
Ами честно казано и аз започвам да се съмнявам, че тук имаме такъв специалист..открих понятието докато четях информация за Базеда в англоезични статии...И ми се стори резонно при условие, че има гинеколог-ендокринолог например...т.е. тясно специализиран с ендокринни проблеми и изменения на съответен орган... Както и да е....предполагам, че офталмолог с добра техника и достатъчно години практика ще свърши работа също

Идея си нямам как се доказва екзофталма. Момичетата минали през това да споделят.Аз като съм ходила, мерят някакво вътреочно налягане, разширяват зениците,  като преди това слагат някакви капки, стоиш 10 мин и после измерват нещо си. На един уред ми правят снимка, после ме карат да чета цифрички и толкова.

# 590
Диагноза Тироид ориентирана офталмопатия (ТАО) се поставя от ендокринолог с малка помощ от офталмолог! ТАО се определя дали е активно по няколко критерия - по спомен - сълзене и парене, дразнене, болка при движение на очите, напрежение, светобоязън, изоставане на едното или на двете очи при движение, повишено вътреочно налягане, степен на екзофталм и лагофталм. Повече от три критерия, означава че ТАО е активно. Това е по мой спомен, ако искате за по-достоверна информация вижте тук: http://dare.uva.nl/document/31283
Екзофталма е самото изпъкване на очната ябълка, което се получава в следствие на ТАО.
Офталмолога мери на апарат вътреочното налягане и с един уред, които прилича на линия с две рамена измерва изпъкването на окото. Казва се екзофталмометрия по Хертел. Определя се някаква база, което при мен беше на 102 (може би разстоянието от края на едното око до другото, не знам) и се мери изпъкването на всяко око, например Дясно - 24, ляво -25. Ще споделя, че през периода в който лекувах ТАО ме прегледаха най-малко 5 офталмолога и всички ми мереха изпъкването различно, въпреки еднаквата базата от 102, изпъкването ми варираше от 17 до 26, което просто е нереално. И в тази връзка останах да се следя само при една, която от самото начало ме измери и от тогава варират измерванията с минимални отклонения към прибиране на окото. От моя личен опит смятам, че ви трябва единствено добър ендокринолог, който да назначи адекватно лечение на ТАО. Прегледа при офталмолога е само като допълване на общата картинка. Даже моята очна лекарка, при първото ми посещения, когато я питах дали ще ми се оправят очите и за колко време, тя ми каза - Първо ендокринолозите трябва да си свършат работата!
Другото, което помня е че ендокринолога ми каза, че е много важно освен хормоните ФТ4 и ТСХ и ТРАКА да влезе в норма, защото той реално бил активника на болестта. А той много бавно влиза в норма, поне при мен отне година и 2-3 месеца лечение.
Това за сега се сещам, дано малко поне съм била полезна.

# 591
Shanel 05 много ти благодаря за споделеното и статията, която преглеждам в момента Hug. Ендокринологът огледа очите ми, но не спомена нищо за отклонение...като си помисля обаче, не ме и пита за симптоми ( а аз имам дразнене от лещите, и очите ми седят сухо-лещи нося от около 10 години и рядко толкова дълго са се задържали тези оплаквания...също на няколко пъти при криза загубих периферно зрение на известно време; вечер имам напрежение в очите...). Аз вече си записах час за офталмолог, защото така или иначе искам основен преглед на очите, които според мен са вече и без това изтормозени от непрекъснатото носене на лещи, и искам да ги сменя с очила, ако това ще е по-щадящо...Ще видя какво ще ми измери на мен. На преглед съм на 29.01.
На няколко пъти в постовете в темата срещам абревиатурата ТРАК..но аз не съм сигурна какво значи това...не намирам и такова съкращение в изследванията ми... Бихте ли ми разяснили, моля bowuu
Имам и още един въпрос към момичетата с активно ТАО и изявен екзофталм - в какъв интервал от диагностицирането нататък се прояви реално проблемът с изпъкването? Постепенно ли се увеличава изпъкването или рязко? Heart Eyes

# 592
ТРАКА са TSH рецепторни антитела, в лабораториите го изписват TSH -RAB, повечето лекари му казват ТРАК. Знам, че се изследва в началото на диагностицирането и после на не по-малко от 6 месеца, защото трудно се повлиява и няма смисъл. До колкото знам, ТРАК-а е от значение само при хиперфункция, при хипо не оказва влияние.
За ТАО, при мен се появи най-отчетливо, когато бях с нормални ТСХ и ФТ4, но с висок ТРАК, обаче като се замисля, май някои симптоми започнаха, когато рязко минах  от хипер в хипо и след това пак в хипер. Иначе още при поставяне на диагнозата ми, ендокринолога каза, че имам леко изпъкване, но аз не обърнах особено внимание тогава. Иначе е добре да се носят тъмни очила, може да се ползват изкуствени сълзи, да не се пушат цигари и да не се седи дълго пред монитор.

# 593
ciarabella, имаш си измерен ТРАК - 20, и нещо. Не ти трябва скоро да го пускаш. Няма смисъл. Чак след година лечение.
Първият ендо при който ходих ме пита за очите, дали дразнят, парят и т.н. Имах симптомите, препоръча ми офталмолог, аз така и не отидох. С влизане на хормоните в норма и очите се оправиха - тогава. Сега трябва да се наканя да отида най-после да ги видят. Нямам дразнене, парене и сълзене, както когато съм в хиперфункция, но все пак не е изключено да имам и екзофталм.
Вторият ендо не ме е питал, ама и аз не съм споменавала нищо.

ТРАК за 10-11 месеца лечение при мен влезе в норми.
Сега с рецидива отново е висок, но не беше много висок, защото хванах рецидива в началото.
С рецидива на заболяването имам проблеми само с ТСХ. Другите хормони стоят в норма. Антителата не ги броя, те са ясни, щом има заболяване.
Няколко пъти съм минавала от хипер в хипо с големи разлики в стойности... писала съм по темата. Единствени симптоми подсказващи ми хипо бяха и са - сънливост, много спя, и запек.

Shanel_05  е описала всичко много добре. Нося тъмни очила навън, ползвам изкуствени сълзи ако стоя дълго пред компютър. Цигарите само ги намалих. Не съм ги спряла все още.
Виж, непушачи е хубаво да споделят дали са овладели екзофталма.
Май си е индивидуално. Едни ги засяга, други не. Не е задължително да го има при Базедова болест или хиперфункция на жлезата. Тирозола понижава ТРАК, действа и на изпъкването на очите, май!

# 594
Благодаря ти. Изследвано ми е значи това. Цигарите ги спрях преди месец когато се появи сърцебиенето и сега като чета за очите, не мисля че някога ще ги почна пак (а съм пушач от 17 години..само по време на бремеността съм ги спирала до сега) Mr. Green Очила тъмни нося постоянно,заради късогледството очите са ми чувствителни към светлина и вятър по принцип. Но седенето пред монитора само незнам как ще се намали  ooooh!
Много ти благодая още веднъж Hug

# 595
# 596
  • вече в собствен дом
Днес ми излезе Трак изследването. 2,6 ми и при нормално до 1. Доста е завишено и се притесних. На тези, на които са правили, колко е било. Благодаря.

# 597
Не е влязъл още в граници.
Нали пиеш лекарства все още?

# 598
  • вече в собствен дом
 Пия да. На 1 таблетка пропицил съм.

# 599
До 2 години от лечението има време. Ще влезе в нормата. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт