Базедова болест - тема 2

• 81 971
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
Момичета, благодаря ви за подкрепата!   bouquet
Merelenda , почнах с 4 таблетки дневно Тирозол, след това минах на 3. Последните изследвания показаха, че хормоните ми вече са в норма и по схема започнах да ги намалявам, от вчера пия само по 1 и другата седмица ще правя пак изследвания и ще ходя на лекар. TSH не ми изследват вече - пуснали са ми бележки само за  Т3 и Т4. Не знам защо. При мен в началото TSH беше 0.000.

# 526
Ясно. Дано се задържат в норми. Simple Smile
По стойностите на ФТ4 и ФТ3 докторите могат да се ориентират за ТСХ, тъй че не се тревожи.
Дано са ти хубави резултатите и да останеш на 1 таблетка.

# 527
Merelenda, какви са тези хапчета за преддиабетно?
Аз пък започнах преди 2 месеца да пия Витаслим лайн, защото ми писна да не помръдвам с килограмите Crossing Arms

# 528
Аз пък започнах преди 2 месеца да пия Витаслим лайн, защото ми писна да не помръдвам с килограмите Crossing Arms
Грешно се изразих, Lemy. Аз съм в преддиабетно състояние - нарушена гликемия на гладно, нарушен въглехидратен толеранс. Май така се казваше. newsm78
Хапчетата са Сиофор. Освен при преддиабетни състояния, Диабет, то също се изписват и за отслабване. Естествено ендокринолог трябва да ги предпише.
Аз съм на ниска доза и спазвам диетата от ендокринолога и за първи път почнах да свалям килца.
Явно заради нарушения въглехидратен толеранс не съм сваляла досега.

Имам някакъв спомен, но да не те излъжа, че тия Витаслим не са добри за нас. Просто някакъв спомен. Според мен консултирай се с ендото за килцата да видиш какво ще ти каже или препоръча.

# 529
Грешно се изразих, Lemy. Аз съм в преддиабетно състояние - нарушена гликемия на гладно, нарушен въглехидратен толеранс. Май така се казваше. newsm78
Хапчетата са Сиофор. Освен при преддиабетни състояния, Диабет, то също се изписват и за отслабване. Естествено ендокринолог трябва да ги предпише.
Аз съм на ниска доза и спазвам диетата от ендокринолога и за първи път почнах да свалям килца.
Явно заради нарушения въглехидратен толеранс не съм сваляла досега.

Имам някакъв спомен, но да не те излъжа, че тия Витаслим не са добри за нас. Просто някакъв спомен. Според мен консултирай се с ендото за килцата да видиш какво ще ти каже или препоръча.
Прави ли си обременяване с глюкоза?

# 530
Да, правих си. И кръвно-захарен профил правих. И няколко пъти на гладно изследвах захар, която УЖ беше в норми. Добре, че ендото се намеси да иска още изследвания, иначе ако слушах другите - нормална ми била захарта. Ама след изследванията друго показа.

# 531
Да, правих си. И кръвно-захарен профил правих. И няколко пъти на гладно изследвах захар, която УЖ беше в норми. Добре, че ендото се намеси да иска още изследвания, иначе ако слушах другите - нормална ми била захарта. Ама след изследванията друго показа.
Натоварването с глюкоза какво показа,и какви още изследвания поиска ендото, че и мен ме притеснява тази захар? Мойто ендо казва, че е в ред, но нещо ме притеснява.

# 532
Натоварването с глюкоза какво показа,и какви още изследвания поиска ендото, че и мен ме притеснява тази захар? Мойто ендо казва, че е в ред, но нещо ме притеснява.
Обременяването с глюкоза, мисля показва - ако има нарушен глюкозен толеранс, а кръвно-захарен профил - нарушен въглехидратен толеранс
И двете са преддиабетни състояния.

При мен с обременяване с глюкоза резултатите ми бяха в желаните норми, ( в нормите от лабораторията), но кръвно-захарен профил показа нарушен въглехидратен толеранс.

# 533

И кръвно-захарен профил правих. И няколко пъти на гладно изследвах захар, която УЖ беше в норми. Добре, че ендото се намеси да иска още изследвания, иначе ако слушах другите - нормална ми била захарта. Ама след изследванията друго показа.

При мен с обременяване с глюкоза резултатите ми бяха в желаните норми, ( в нормите от лабораторията), но кръвно-захарен профил показа нарушен въглехидратен толеранс.
Оф, нещо не мога да схвана. Simple Smile  Първо пишеш, че захарта ти е била в норми, после - че кръвно захарният профил не бил в ред. Кръвно захарен профил и захар, не е ли едно и също.

# 534

И кръвно-захарен профил правих. И няколко пъти на гладно изследвах захар, която УЖ беше в норми. Добре, че ендото се намеси да иска още изследвания, иначе ако слушах другите - нормална ми била захарта. Ама след изследванията друго показа.

Оф, нещо не мога да схвана. Simple Smile  Първо пишеш, че захарта ти е била в норми, после - че кръвно захарният профил не бил в ред. Кръвно захарен профил и захар, не е ли едно и също.

Сутринта отивам и давам захар на гладно, както принципно се проверява кръвна захар.
Веднъж показа резултат 6.15 при норма 6.1
Консултирах се с личната лекарка и тя каза, че няма нищо притеснително, че е граничен резултат и може предния ден да съм хапвала повече въглехидрати и затова да е дало отражение.
После консултирах резултата с тогавашия ми ендокринолог и той каза, че в момента жлезата ми е в хиперфункция и че е възможно захарта да е увеличена от хиперактивната жлеза. Често имало завишаване на кръвната захар 6.5 до 7 без да има наченки на диабет с нашето заболяване. Каза също, като мине жлезата в еутиреоидно състояние пак ще изследваме захарта и ще се заемем по-сериозно с нещата на база изследвания. За него момент каза да огранича тестото и сладкишите.

Всеки 45-60 дена пусках по веднъж кръвна захар за изследване сутрин на гладно, когато си пусках и контрола на ТСХ. При горна граница 6.1 веднъж резултата беше 5, веднъж 5.45 и последния път показа 5.87.

С последния резултат отидох направо при ендокринолога и той каза да го повторя, за да се потвърди, че е гранична захарта.
Повторих резултата сутрин на гладно този път с капилярна кръв от пръста и при норма 5.50 моята захар беше 5.29

Ендокринологът каза, че има съмнения за нарушена гликемия на гладно, което е преддиабетно състояние, но за да се докаже това трябва да направя две неща:
Първо да направя обременяване с глюкоза ОГТТ (орален глюкозотолерантен тест) Там резултатите ми - сутрин на гладно давам кръв и ми измерват захарта на гладно. После пия глюкоза и на определени часове в лабораторията отивам да ми вземат кръв, за да видят как се справям явно с тия захари. Резултатите ми бяха в норми и сутринта и след обременяването с глюкоза.
След това ендокринолога ме накара да направя кръвно-захарен профил, за да се види как реагира организма ми на въглехидратите. Пак се взима кръв на гладно, после веднага се хапва и на обяд пак се взима кръв, после пак се хапва и вечерта пак се взима кръв. Въглехидратите не се ограничават, за да не се заблуди теста.
Там резултатите ми не бяха в норми, само сутрешната захар на гладно беше в норми. Оказа се, че след приема на храна и въглехидрати, захарта ми се покачва драстично и в определените часове в които трябва да се преработи и да спадне захарта, аз явно не я преработвам тази храна и захарта ми стои висока. Резултатите са НАД РЕФЕРЕНТНИТЕ НА ЛАБОРАТОРИЯТА и са високи. Не са високи, като за диабет, а за преддиабет. Има нормална стойност, рискова стойност и стойност, с която двукратно измерена захар потвърждава диабет. Моите бяха в рисковите стойности.Следователно имам нарушен въглехидратен толеранс, което е пак преддиабетно състояние..

И двете - нарушен въглехидратен толеранс и нарушен глюкозен толеранс са преддиабетни състояния и ако не се вземат мерки в близките години е възможно да развия диабет. Това бяха думите на ендокринолога.
И че само сутрешната захар понякога не е достатъчна като изследване, за да се изключи преддиабетно състояние. Това, че показва, че е в норми сутринта на гладно не е достатъчно като тест, за да се отхвърли преддиабетно състояние.
Особено хора, които имат излишни килограми, по-застоял начин на живот, не могат да свалят килограми въпреки диетите, имат пълнота и подувания в коремната област, то задължително трябва да си направят такива тестове, за да се отхвърли проблем с обмяната и да се изключи преддиабетно състояние.
Сега имам предписани лекарства и диета и се чувствам много добре с новия режим. Вече за месец свалих 5 кг. Целта ми засега е да сваля поне 10% от теглото. Това е съвет на доктора, за да имам много добри резултати и да се сведе риска от скорошна проява на диабет. Колкото повече свалени килца, повече разрешени храни, повече движение и спорт, толкова по-малък ще става риска да развия диабет. Това ми каза.

Надявам се сега да съм била по-ясна. Hug

Последна редакция: сб, 01 дек 2012, 11:59 от Merelenda

# 535
Определено! Благодаря! newsm10

# 536
  • вече в собствен дом
Моля за съвет от всички от София. Насочете ме към добър ендкринолог и очен лекар. И по принцип как става, ендокринолога ли те насочва към очния или направо на очен да отида. Аз разгледах и се двоумя между Александровска , ВМА или в Майчин дом или може би Токуда. Незная на къде да се насоча, за да ми обърнат внимание, защото все още ми отичат очите и ме болят. А четох, че това е началния симптом на ендокринна офталмопатия/мисля, че така се казваше/. Ще ви бъде благодарна да ме насочите.

# 537
Моля за съвет от всички от София. Насочете ме към добър ендкринолог и очен лекар. И по принцип как става, ендокринолога ли те насочва към очния или направо на очен да отида. Аз разгледах и се двоумя между Александровска , ВМА или в Майчин дом или може би Токуда. Незная на къде да се насоча, за да ми обърнат внимание, защото все още ми отичат очите и ме болят. А четох, че това е началния симптом на ендокринна офталмопатия/мисля, че така се казваше/. Ще ви бъде благодарна да ме насочите.
съветвам те 100% да отидеш на ендокринолог тои ще те насочи към очен специалист които се занимава с  ендокринна офталмопатия ще ти дам тел на моя лекар които е наи добрия в софия тои се намира в маичин дом там са наи добрите специалисти в тази област и да знаеш че трябва да се излекува първо жлезата и тогава ще ти минат очите но ако имаш доста изразен екзолфталм ще ти правят допълнително процедури за очите

# 538
  • вече в собствен дом
Да ви питам на тези, които са им правили очен преглед за екзофталм: колко мм им беше екзолфталмометрия май се казва. Моите са 14мм. Лекарката каза, че всичко е нормално.

# 539
на мен ми беше 15-16 мм не се сещам до колко беше нормално

Общи условия

Активация на акаунт