Базедова болест - тема 2

• 81 950
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
Аз от 8 месеца съм без пропранолол, помня че го намалявах по схема и накрая съвсем го спрях. От тогава съм имала 4 до 5 случая на ускорен пулс, но лягам, напипвам си пулса и започвам да броя, много бързо ме успокоява.
Първоначално с бетаблокера пулса ми беше около 60, постепенно явно привикнах към него и под 80 - 85 не ми падаше. И сега без пропранолол ми е около 80 до 90 максимум. А хормоните са ми в норма от март 2011 г., като ТРАКА-а ми е отрицателен някъде от май месец,  2012 г.
Иначе ендокринолога ми цяло лято не посмя да ми намали метизола и все казваше, че лятото е рисков сезон за това заболяване и чак есента намалихме дозата.

# 556
Мереленда, понеже те бях чела че ускореният пулс е признак за рецидив, затова изтичах веднага за още едни изследвания, но хормоните се оказаха в норма. Ендото каза да пия 4-5 дена половинка бетаблокер, но тези дни минаха, а пулса ту е 90, ту повече. Даже тази нощ се събудих и имах чувството че ще ми изскочи сърцето, така галопираше, но не посмях да си премеря пулса, кой знае колко щеше да излезе. А за килограмите- точно съм успяла да сваля тези близо 5 кг. които ме тормозеха и сега пък го вдигнах това кръвно. Уф....

Shanel_05, аз не пия бетаблокери от септември миналата година.

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 16:48 от Lemy

# 557
Мереленда, понеже те бях чела че ускореният пулс е признак за рецидив, затова изтичах веднага за още едни изследвания, но хормоните се оказаха в норма. Ендото каза да пия 4-5 дена половинка бетаблокер, но тези дни минаха, а пулса ту е 90, ту повече. Даже тази нощ се събудих и имах чувството че ще ми изскочи сърцето, така галопираше, но не посмях да си премеря пулса, кой знае колко щеше да излезе. А за килограмите- точно съм успяла да сваля тези близо 5 кг. които ме тормозеха и сега пък го вдигнах това кръвно. Уф....

Така е за пулса, така ми казаха и така излезе, но за много ускорен пулс. Аз бях стигнала над 120 удара.
Иначе докато пиех хапчета за жлезата и бетаблокер имах пулс 100, 90 , ей такива състояние и личната все викаше в хипер си, а резултатите бяха нормални. После на половин блокерче и хормони в норма го държах около 70 пулса. След като ми спряха лекарствата пак беше в норми, но имаше моментни състояния на покачване на пулса до 90, 95 без да ми е хиперактивна жлезата.
Обаче няколко дена преди рецидива като скочи тоя пулс още със ставането 120-130 бях сигурна, че става нещо и резултата го потвърди - правя рецидив.

Та мисълта ми беше, не винаги ускорения пулс е показател за рецидив, но стойности над 100 в покой, които не са инцидентни, а всекидневни, трябва да се проверят с изследване на ТСХ. Simple Smile Което пак не гарантира, че хормоните не са наред, естествено.
Както и обратното - нормалния пулс, както бях сега, не гарантира нормално ТСХ.

# 558

Така е за пулса, така ми казаха и така излезе, но за много ускорен пулс. Аз бях стигнала над 120 удара.
Иначе докато пиех хапчета за жлезата и бетаблокер имах пулс 100, 90 , ей такива състояние и личната все викаше в хипер си, а резултатите бяха нормални. После на половин блокерче и хормони в норма го държах около 70 пулса. След като ми спряха лекарствата пак беше в норми, но имаше моментни състояния на покачване на пулса до 90, 95 без да ми е хиперактивна жлезата.
Обаче няколко дена преди рецидива като скочи тоя пулс още със ставането 120-130 бях сигурна, че става нещо и резултата го потвърди - правя рецидив.

Та мисълта ми беше, не винаги ускорения пулс е показател за рецидив, но стойности над 100 в покой, които не са инцидентни, а всекидневни, трябва да се проверят с изследване на ТСХ. Simple Smile Което пак не гарантира, че хормоните не са наред, естествено.
След рецидива какво следва, чела съм че е операцията, предлагали ли са ти?

# 559

След рецидива какво следва, чела съм че е операцията, предлагали ли са ти?
Да, предложиха ми я. Те ми я предложиха още докато се разболях, ама аз съм тъпа и упорита.  Mr. Green
Докторът вика - не си губи времето, а се оперирай. Аз реших да пробвам с хапчета. Много бързо се оправих първия път и за 11 месеца общо лечение, от които някъде 8 месеца бях само на 1 таблетка тирозол и хормони в норма ми спряха лечението.
Още на първото тримесечие последва рецидива. Докторът каза, че ако ТРАК е в норми може да опитам пак с лечение, но ТРАК не беше в норма и той каза, че трябва да се оперирам, в противен случай само ще пия хапчета, ще се оправям и в момента, в който ги спра ще следва рецидив.
И понеже по думите разбрах, че няма да ме лекува, дори каза кога да отида за операция, то се насочих към друг доктор.
Жлезата за разлика от предния път е много променена (не към добро), но пък и няма нещо спешно належащо, за да се оперирам и предвид това, че съм пила 11 месеца хапчета, докторът каза, че мога да пробвам още веднъж и ако не стане...
Отидох до София, консултирах се с доцент Пандев и той също каза да опитам пак и ако не стане винаги може да ме резне. Mr. Green Няма шанс, всъщност с рецидив има, едва 5 % шанс да се оправя, но аз съм длъжна да опитам. Както каза Пандев, като видиш че не става, има начин, поне да знаеш, че си опитала. Laughing

Това което ме спира са парите и това, че не знам как ще съм след операция и как ще го понесе организма. От самата операция не се страхувам. Е, то силно казано не се страхувам, всеки лягайки под ножа изпитва страх и паника, но да кажем, че не съм мислила за това. По-скоро мисля за след, как ще е, що ще е и дали няма да е от "трън та на глог".

# 560
Това което ме спира са парите и това, че не знам как ще съм след операция и как ще го понесе организма. От самата операция не се страхувам. Е, то силно казано не се страхувам, всеки лягайки под ножа изпитва страх и паника, но да кажем, че не съм мислила за това. По-скоро мисля за след, как ще е, що ще е и дали няма да е от "трън та на глог".
Да, има тема за оперирана щитовидна жлеза, но не смея да чета там, че ме хваща по-голям страх.
А за какви пари говориш, че те спират, за операцията ли? Каква е сумата?

# 561
Касата поема операцията, а пациентът заплаща избор на екип до 900 лв.
На повечето места се заплаща именно посочената сума за таван - 900 лв.
Аз не съм платила осигуровките и евентуално една такава операция би ми излязла двойно като сума, доколкото се разбрахме с доцента. В зависимост къде искам да ме оперира, защото той оперира на няколко места. В едната клиника операцията е 850 лв, в друга 730, в трета 1100 лв за операция + избор на екип до 900 лв (хайде, те може да са и по-малко), но долу горе нещата излизат двойно.

# 562
Аз не съм платила осигуровките и евентуално една такава операция би ми излязла двойно като сума, доколкото се разбрахме с доцента. В зависимост къде искам да ме оперира, защото той оперира на няколко места. В едната клиника операцията е 850 лв, в друга 730, в трета 1100 лв за операция + избор на екип до 900 лв (хайде, те може да са и по-малко), но долу горе нещата излизат двойно.
Еегати. Thinking

# 563
Еегати. Thinking
Касата поема за операция на щитовидната мисля 732 лв, по последни спомени. Ако решиш да се оперираш в клиника, която работи по каса, но операциите там на щитовидната са 1100 лв, касата поема 732 лв, ти заплащаш остатъка + избор на екип. Simple Smile
Всичко е пари. С каса, без каса - пак плащаш.
А темите за операция на щитовидната съм ги чела и именно от там се насочих към доцент Пандев по коментари и съвети на момичетата.

# 564
  • вече в собствен дом
Здравейте,
Според вас резултат на ТСХ 3.47 пр граници 0.27-4.20 , висок резултат ли е. На 1 таблетка пропицил съм?
Преди 1 месец ТСХ ми беше паднало на 0.70, защото моята лекарка ми беше намалила драстично пропицила, но после пак ми го вдигна на 1 таблетка. И сега ми е 3.47.

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 08:57 от Laura B

# 565
Здравейте,
Според вас резултат на ТСХ 3.47 пр граници 0.27-4.20 , висок резултат ли е. На 1 таблетка пропицил съм?
Преди 1 месец ТСХ ми беше паднало на 0.70, защото моята лекарка ми беше намалила драстично пропицила, но после пак ми го вдигна на 1 таблетка. И сега ми е 3.47.
Според мен в случая не е високо.
И при мен се получи както при теб. Същото описано. Моето ТСХ е 3,32  на таблетка и половина тирозол, а предния месец бях на 1 таблетка тирозол и ТСХ падна на = ТСХ 0,461.
Докторът реши, макар сега ТСХ да е 3,32 да ме остави на таблетка и половина тирозол.

# 566
Здрвейте,досега не съм се включвала в тази тема,но я следя с интерес.Предстои ми операция на щитовидната,след като стабилизирам хормоните.Разбрах за всичко преди дни и не съм много наясно с процедурата.Ужасно съм объркана,а от страх и паника дори не разбрах каква точно е диагнозата ми Embarassed В момента пия тирозол -3 по 2. Моля ако някой го е пил по този начин да ми каже какъв е ефекта,напълнява ли се,изобщо какво е чувството.Аз имам изтръпване в краката,но нищо чудно да е от страх. Cry Не ме е страх от самата операция,минала съм вече една доста по-тежка,страх ме е от самото лечение до нея и от факта че после цял живот трябва да пия хапчета.Благодаря ви за вниманието и пожелавам успех на всички.Бъдете здрави. baby_neutral

# 567
Здрвейте,досега не съм се включвала в тази тема,но я следя с интерес.Предстои ми операция на щитовидната,след като стабилизирам хормоните.Разбрах за всичко преди дни и не съм много наясно с процедурата.Ужасно съм объркана,а от страх и паника дори не разбрах каква точно е диагнозата ми Embarassed В момента пия тирозол -3 по 2. Моля ако някой го е пил по този начин да ми каже какъв е ефекта,напълнява ли се,изобщо какво е чувството.Аз имам изтръпване в краката,но нищо чудно да е от страх. Cry Не ме е страх от самата операция,минала съм вече една доста по-тежка,страх ме е от самото лечение до нея и от факта че после цял живот трябва да пия хапчета.Благодаря ви за вниманието и пожелавам успех на всички.Бъдете здрави. baby_neutral

Здравей!  Simple Smile
Къде ще те оперират и кой доктор?
Това с хапчетата до живот не е задължително. Зависи дали ще ти махнат цялата жлеза или част от нея.
От тирозола няма да напълнееш. Не знам отколко дена го пиеш 3х2, но ако си имала тремор, сърцебиене, умора, недоспиване и т.н., симптомите изчезват.
След колко време ти е контролата?
Изтръпването на краката, както казваш може да е от страх. Сякаш не те държат? Може и от самата жлеза да е. Аз като съм в хиперфункция ме подкосяват и не ме държат. Треперят.
А ако има крампи, схващания, мравучкания с болка, пия витамин Б комплекс и магнезий и за 2-3 дена спират.

# 568
Благодаря за бързият отговор  Simple Smile Доколкото ми е известно ще пия тирозол,докато хормоните влязат в норма,след това операция,след това лтироксин до живот.Ориентирам се към Сечанов за операция,а докторката която ме пое е Мариета Лазарова (прекрасен човек).Имам всички оплаквания които изреди,пулса ми е около 110-120,ръцете ми треперят ужасно.Не знам дали ще е цялата жлеза,май почти нищо не знам Laughing може би има и възел,за който още спорят трима лекари.При всички случаи предпочитам операция,вместо няколко годишно лечение с неясен край.Дано само тези лекарства не ми изиграят лоша шега.Наскоро свалих 20 кг от раждане и сега ако трябва да се боря с тях отново Confused ужас

# 569
Здравейте, момичета Simple Smile Отдавна не съм се появявала в темата и влизам, за д асе похваля и да ви споделя успешената за мен рецепта за оттърваване от гадната гуша и разбъркани хормони.

Не знам дали някой от вас, може би Мереленда, си спомня, че аз от ръба на отчаянието се насочих към иглотерапията. Преди това пред мен единствения път, който беше възможен според докторите беше махане на цялата щитовидна жлеза и лекарства до живот. Надувах се, гушата ми беше с гигантски размери, сърцето ми щеше да изкочи, седна ли на по- ниско и някой трябва да ме вдига,с една дума УЖАС , а съм едва на 32 години.

Но след началото на иглотерапията , на 29 октомври 2012г. съм много по-добре, даже чудесно. Освен общото ми добро състояние, изчезването на отоците и задържането на вода, равносметката с хормоните ми е следната

На 29.10.2012 г. ФТ4 - 89,35 на 16,01,2013- 13,05- В НОРМА
На 29,10,2012 ФТ3 - 46,3 , на 16,01,2013 - 5,4 - само 1 над нормата

Преди иглотерапията бях на 8 таблетки метизол, после на 6, после пак на   8. От 29,10,2012 г. съм на 2 таблетки метизол и 1 таблетка атенолол. Сърцебиене нямам, а гушата ми е значително намалена, даже ако някой не знае, няма и да забележи. След малко ще пусна и снимки преди и след

Щастлива и доволна съм Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт