Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 15-та тема

• 151 192
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
На 1 кг  брашно слагам 1кубче,а  преди когато ползвах суха,изпечената питка не беше с приятен светъл цвят а по мръсно жълтеникава.Това ,разбира се не ме отказва,упорита ли съм,или другото :lo

# 541
На 1 кг  брашно слагам 1кубче,а  .........

Виж какво пише на кубчетата, имаше едни, предназначени за 2 кг брашно. Аз предпочитам живата, суха много рядко ползвам, само при невъзможност да си набавя от другата, държа пликче-две вкъщи за всеки случай.Peace

# 542
Според мен 1 кубче/стандартно е 42гр/ е много за кг.Аз го деля на 6 и това ми е дозата за 500-700гр брашно.Иначе,сложа ли повече усещам вкуса на маята, а и ако е по топло ми се е случвало да ми превтаса...По-тъмен цвят на питката ми се получава обикновено от по-високото пепелно съдържание на брашното/последния път- от Лидл-ското,евтино/.Суха мая избягвам да ползвам,но ако нямам от прясната прибягвам и до нея,но там също намалявам значително количеството/не повече от чаена лъжичка,за същото количество брашно/.И,понеже като е по-малко количеството на маята,обикновенно ми трябва малко повече време за втасването-втасвам на 40-50гр. във фурната....и си бухват повече от перфектно питките.

# 543
Благодаря ви,Labrex  и Люба.Сега си мисля,че наистина трябва да намаля малко маята,колкото до брашното ползвам на София Мел бяла или синя опаковка.Доста често ходим в Лозенград и напоследък си купувам турско брашно,удовоствие е да се работи с него и резултата е  Peace

# 544
  • забравих си мисълта...
В периода на втасване маята не обича високите температури, чистата мазнина и солта. От 45°С умират дрождите, също мазнината и солта никога не трябва да влизат в пряк контакт с маята.
Ако някой включва фурната си на 50°С и тестото му втасва, това означава, че фурната му не измерва правилно температурата, иначе тестото никога не би втасало.
За колко време ще втаса едно тесто зависи от температурата, от количеството мазнина и захар. Оставя се да втасва, докато удвои обема си.
Колкото до количеството мая, аз винаги прибавям малко по-малко от предписаната на пакета или ако на пакета пише за 500 гр брашно, аз ползвам това количество мая за 700-800 гр брашно. Втасва малко по-бавно, но така на нас ни е по-вкусно. Забелязала съм, че ако активирам маята предварително, независимо дали е прясна или суха, тестото втасва по-бързо.

# 545
Венета,възможно е и да не ми мери точно градусите фурната,но е факт,че там ми втасва перфектно тестото...И,да-винаги си шупвам маята предварително/така съм сигурна,че няма проблем с нея/...и меся във хлебопекарната/ако и това има значение/-след второто втасване,вадя и оформям в тавата.Така,че реално питките ми са с три втасвания/уточнявам,щото одеве пропуснах/.

# 546
  • забравих си мисълта...
Люба, аз само споделих това, което съм чела в австрийските готварски книги. Веднъж имах проблем, тестото ми не втаса както трябва и го изхвърлих, тогава се зачетох в книгите и затова спазвам тези правила. Просто си казах мнението. Иначе и моята фурна със сигурност не показва съвсем точно, затова все си пухам ръката вътре и така определям дали е много топло или не, защото не винаги това, което показва е съвсем вярно.

# 547
  • Има много детски смях.
Здравейте.
Тук ли е мястото да попитам за изпробвана рецепта за содена питка, но месенето и втасването да става в хлебопекарна.  Hug

# 548
Здравейте.
Тук ли е мястото да попитам за изпробвана рецепта за содена питка, но месенето и втасването да става в хлебопекарна.  Hug
   Виж тук за содената питка .  Hug

Венетта ,подкрепям думите ти до една.  Peace  bouquet

# 549
  • ГОре на черешата...
Весела Коледа! Бъдете здрави, щастливи и благословени!

Снощната питка не стигна до снимка, но все пак имам нещичко за показване - идеята е от фейса - Дядо Коледовци с плънка от ябълки, стафиди и орехи:

И като подаръчета за персонала в детската градина на малкия:

# 550
Питката за Бъдни вечер

# 551
mari_eta, много сладурски  Дядо Коледовци, страхотни са! Heart Eyes  bouquet  chef

mimi0585, хубава питка, бухнала!  bouquet

Аз много малко неща правя тия празници, повече май хойкам насам-натам, но е страшно приятно да надничам в темичките, много красиви неща правите и показвате, момичета, поздравления!  bouquet  chef

# 552
Весела Коледа и от мен! Живи и здрави.

mari_eta, страхотни са подаръците ти! Браво! Сигурна съм, че много приятно са били изненадани всички.

Моята днешна питка... със сиренце (иначе се мръщят).

# 553
  • Русе
Весела Коледа!
След чудната питка на rossonera и много ефектните Дядо Коледовци на mari_eta, да си постна и аз днешната питка,на която прекалих със семената  Crazy

# 554
Честита Коледа! Здраве и късмет в семействата ви!
Питките на всички са прекрасни! Ето и нашата Коледна питка

Общи условия

Активация на акаунт