Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 15-та тема

• 151 166
  • 736
  •   1
Отговори
# 585
Ето питките по повод на отминалите празници:

# 586
Как стават така лъскави питките отгоре?

# 587
  • Русе/София
Как стават така лъскави питките отгоре?
след като я извадиш от фурната я намазваш с краве масло

# 588
Така правя ама не лъщи много Cry

# 589
Аз също мажех с масло,обаче някъде тук из темите една съфорумка сподели,че като извади питката я маже със смес от 1ч.л. захар+1ч.л. олио и малко топла вода.....и наистина питките седят като глазирани отгоре,та вече така процедирам...И,не сладни-или поне ние не усещаме/а съм мазала и откровено солени питки,дори содената на Бъдни вечер намазах и тя лъсна,като за изложба/.

# 590
В темата за Бъдни вечер споделих, че за да стане така гланцирана питката, още топла я мажа с разтвор от 1 л. захар, 1 л. вода и няколко капки зехтин/олио. Със сигурност не сладни.

# 591
Благодаря ви много!!

# 592
  • Пловдив
Майсторки я споделете как да постигна по-мека коричка на питката. По принцип я оставям да втаса последното втасване във фурната на 50С след включвам фурната на 180С, мажа питката с желтък и връщам във фурната. Последните пъте, включително и на Коледа ми се получи доста дебела кора. Как печете вие?

# 593
Аз мажа със смес от жълтък и 1 с.л прясно мляко ... става мека като памук. Докато втасва стои покрита с кърпа, след като я извадя опечена, пак завивам в кърпи Simple Smile

# 594
Майсторки я споделете как да постигна по-мека коричка на питката..........

Linkata, различни са печките, днес четох някъде в темите за печене на невтасала питка, сложена в студена фурна. В моята такова нещо не можа да стане, получават се едни дебели долна и горна кора и някаква мижава средичка, но не и бухнала питка, така че се отказах да пробвам. Аз също втасвам на 40-50 град във фурната, като стане готова питката, засилвам на 180 град, в това време мажа питката с яйце, като се нагрее фурната на определените градуси я слагам и пека. Веднага след изваждането поръсвам със студена вода и завивам с две дебели кърпи за 10-ина мин както е в тавата. Коричката омеква хубаво. Peace

# 595
  • Пловдив
Мерси, ще пробвам така  Hug

# 596
  • под тепетата
 Linkata, като втасва питката се завива с влажна кърпа, за да не хване кора във фурната още преди печенето. Преди печене мажа с жълтък, 1 с.л. прясно мляко и 1с.л. олио. Успех!

# 597
Linkata на колко печеш питките? Дебела кора се получава от недобро втасване или от дълго печене на ниски градуси.....

# 598
  • В Рая - срещу облаците, вдясно на слънцето
Момичета, дайте предложение за вкусна питка със сиренце Simple Smile

# 599
Аз правя винаги по рецептата на Блонди:

Скрит текст:
ПИТКА С МАСЛО

1кг брашно
4 яйца
200гр масло
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 кубче мая (42гр)

Разтваряте маята в 1 ч.ч. хладка вода. Смесвате яйцата с маята, млякото, солта, захарта и брашното. Замесвате тесото, после го разделяте на 3 топки. Разточват се три кори, като не се стараете да са тънки, прекалено тънки няма да стане хубаво. Първата кора намазвате обилно с масло, отгоре слагате втората разточена кора, пак масло, третата и пак масло. оставете си масло за най-отгоре. Навивате наложените кори на руло, не го усуквате и го нарязвате на парчета, около 4см дебели. Нареждате в тавата, обърнати на височина и оставяте да втасат около половин час на топло (аз слагам на отворената врата на фурната, която пускам на 50°). След като втаса, намазвате обилно с масло отгоре и слагате да се пече. Отначало пускате фурната на 120°, след това на 150-160°.

Общи условия

Активация на акаунт