Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква беше първоначалната идея за пътуването до Индонезия?
Какви предпазни мерки предприеха за здравето си преди пътуването до Индонезия?
Какви бяха първите ви впечатления от първия ден на пътуването?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква беше първоначалната идея за пътуването до Индонезия?
-
Какви предпазни мерки предприеха за здравето си преди пътуването до Индонезия?
-
Какви бяха първите ви впечатления от първия ден на пътуването?
-
Къде отидоха на втория ден от пътуването си?
-
Какво представлява традиционният индуистки метод за молба за добра карма, споменат в публикацията?
Решихме да пробваме на малкото паркингче на хотела, тъй като имаше опция да наемем от самото хотелче. Мъжът ми беше пръв, но жената от рецепция почти нищо не ни обясни и като видях каква е симбиозата между мъжът ми и мотора, ми се разтупка сърцето и се отказах изобщо да пробвам. Предпочетохме въртенето на педалите. Взехме 2 колелета и тръгнахме Бог знае накъде – надясно по главния път. Някъде около 20-30 мин, след като тръгнахме, разбрахме каква грешка сме направили...Не ни върви с колелетата под наем. За сведение само наем на мотопед е 250 бата за 24 ч., а за велосипедите оставяш, колкото прецениш в една кутия за дарения на рецепция с надпис “Bike donation”. Нашето преживяване по-скоро заслужаваше да си вземем от тая donation box, вместо да оставим, ама...както и да е, пуснахме вътре някой бат все пак. Движението в Тайланд, както вече споменах веднъж е ляво-ориентирано, но с колелетата криво-ляво се ядваше. Изплезихме езици на един голям и дълъг баир, но упорито продължихме напред. Оглеждахме се за места, където да договорим екскурзия, но се оакза, че такива просто няма. На едно единствено място видяхме, но брошурите не се отличаваха с нищо от тези в нашия хотел. Нито пък цените. А мъжът там беше толкова отегчен и май ни се разсърди, че му нарушихме спокойствието с 2-3 въпроса.
Набелязахме си един водопад на картата Namuang Waterfall 1. След доста изморителен преход под жаркото слънце (аз се наметнах с пареото, като Батман, за да не изгоря толкова), стигнахме разклона и завихме наляво. Карахме още известно време до един паркинг, но ни направиха знак, че с колелетата можем да продължим още нагоре. Имаше сергийки с разни дрънкулки и джунджурии, паркирахме превозните средства и след 1-2 мин се озовахме до водопада...Е, малко разочарование. Очаквах нещо по-водопадесто, признавам си...А то...слаботечаща водица се стича по едни скали...Пише на картата, че е висок 18 м, ама дали има толкова.... Търсейки изображение в интернет, останах поразена колко много са използвали програми за обработване на снимки. Вижте

Най-кофти от всичкото беше, като започна с лакти да ме натиска по гръбнака. 

Цялата хамалогия до горе трае около 15-20 мин, ако човек не спира много за снимки. Когато се засекат двамата души по пътя (със стълбичките) обикновено единият стъпва встрани. А горе туристите трябва да се изчакват взаимно, защото първо – всички са стъпали директно върху скала, няма човешка намеса там за построяване на платформа, второ – мястото е достатъчно тясно и за да се получат страхотни снимки с невероятна панорама, трябва да се редуват. За щастие нямаше идиоти, които да окупират дълго мястото и всеки осъзнаваше, че не трябва да се размотава много.
Спряхме, за да навлечем дъждобраните и продължихме. Дъждовните капки ми влизаха в очите, а на отиване пък прахоляка ми влизаше – каските нямаха предпазител за очите, бяха отворени. За последен път облякох моя смотан дъждобран, на следващия ден от първия супермаркет веднага си купих нов, тип блуза, защото с тези копчета отпред и вятърът, който го разтваря, когато си върху движещ се мотор, просто не става. По тези географски ширини дъждобраните са консуматив.
Поне 30-тина мин сме сме се изкачвали, ако не и повече. Спряхме на нещо, като магазинче (в тая гора какво търсеше магазинчето на самотния хълм и кой пазарува там остава неизяснено), за да попитаме за посоката и да заредим гориво. Подминахме няколко местности с гледки и табелка Viewpoint, защото не знаехме още колко време ни е необходимо за градината, а тя беше с приоритет. Най-накрая стигнахме
и хайде на Check-in. Още преди огражденията за чакащите пред гишетата, ни посрещна млада служителка на Bangkok Airways, помоли за билетите ни и каза „В 19:20 ч. излита наш самолет за Банкок, искате ли да ви качим на него, вместо да чакате за вашия (излитащ 20:45ч. по разписание)?” Хм, защо пък не 
, или пък вряла
...и се налага да се къпеш на пресекулки между рязката промяна в температурата.
Питахме на рецепция и дамата там каза да тръгнем надясно – имало къде да хапнем. Излязохме и поехме надясно. Не след дълго започнахме да подминаваме нещо, като колички, където тайландци продаваха готвени храни, от чиято миризма апетитът ми изчезваше.
Но такива могат да се видят абсолютно навсякъде. Странното е, че много хора си купуват от там. Дори има изкарани мизерни масички с мизерни столчета, разполагат с пластмасови чинии за многократна употреба, сядаш и ядеш...ама не ние. Съпругът ми излезе голям експериментатор и каза, че предпочита готвено, а освен споменатото, друго не се забелязваше в околията. Опитах се да го разубедя, за да си купим нещо пакетирано от близките супермаркетчета, но той отказа.
Аз пък казах, че ще му правя компания без да близна нищо от продуктите в тези колчки. А в каква мизерия ги мият....на едното място бяха напълнили огромен пластмасов леген, пълен с някакъв мазгоч и вода с цвят, за който не е измислена дума и остатъци от храна плуват (виждаха се само плуващите на повърхността, защото цветът на водата...или по-точно течността, не позволяваше да се види в дълбочина – и по-добре като че ли).
Едвам смогна да хвърли връзката обратно и възкликна удивено „Тука хлебарките са колкото скаридите, бе!”. От там насетне му се изпари всякакво желание да пробва уличната храна и така се озовахме в супермаркета. А самият квартал изглеждаше доста зле или поне така ни се стори. А хем бяхме съвсем близо до голям булевард и високи бизнес сгради...
След има-няма 10-тина минути вече се бяхме качили на въпросното плавателно средство, дето трябвало да дойде след час. Само, че не беше толкова лесно. След като обезкуражихме младежа, че ще успее да ни измъкне парите, отидохме на една будка за билети. А жената вътре, като разбра, че търсим евтинкото, само дето не ни наби. Намръщи се, като буреносен облак и ни се скара, че се купуват на място в самото корабче. По-късно се оказа, че тази возия за 150 бата ти давала право в рамките на 1 ден да слизаш и да се качваш на спирките, колкото си пожелаеш, нещо като концепцията на Big Bus. Само, дето изпълнението е напълно безсмислено. Човек физически няма да успее да се качи толкова пъти на корабчето, че да избие цената на билета. Докато чакахме, видяхме колко е замърсена реката...плуваше мъртва риба дори. Така...качихме се на борда и отплавахме. По едно време започна да обикаля една тайландка, вероятно кондуктор и да събира пари. Билети не даваше (естествено! Пък после ще си говорим за укриване на данъци), аз бях заделила точно 30 бата и си ги държах в ръка, но тази жена не знам защо не припари до нас. Погледна ни и ни подмина!
Иначе имаше и какво да загледа човек, щом се сдобих с плетена дамска чанта за 200 бата най-неочаквано. Жената обясни с жестове, че тя я е изработила, пък дано да е вярно. Не сме се пазарили за цената й. Започнаха да ни нападат разни тайландци с неясни помисли и бързо се изнесохме, след кратко лутане, уцелихме вярната посока и аха преди да приближим до нас дойде един местен, който изглеждаше облечен подобно на охраната на двореца. А може и да е бил действително такъв, така и не разбрахме, защото повече не го видяхме. Дойде и предложи да ни помогне. Каза ни, че ей там е входа, обаче в момента тече едночасова церемония и пускат само местни вътре за службата, да се помолят, забранено е за туристи в този 1 час. Показа ни на картата, която бяхме разгънали, други храмове сравнително наблизо, които са безплатни за посещение и каза, че срещу 40 бата можем с тук-тук да отидем до тях, хем да убием времето, докато не може да се посети дворцовия комплекс. И ние, като рибки, клъвнахме. Това май беше най-голямата прецаквация в Тайланд. Уж бяхме чели, какво сме чели, не знам, но 2 важни съвета към всички заминаващи:
, събудиха ме малко преди да стигнем Банкок.