Избор на начално училище-град Варна

• 6 806
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Много съм озадачена от резултатите на някои от т.н. елитни училища...

# 16
Много полезна информация! Благодаря,че я сподели   bouquet

Не се заблуждавайте. Първо, тестът на НВО е направен толкова елементарен, че да се покрие от масата деца от всички краища и етноси. Второ, квестори и проверяващи са учители от съответното училище.

# 17
  • Варна
Не се заблуждавайте. Първо, тестът на НВО е направен толкова елементарен, че да се покрие от масата деца от всички краища и етноси. Второ, квестори и проверяващи са учители от съответното училище.

Тестовете са направени да покриват минимални знания Peace Според моя син са "обидно лесни" Laughing Квесторите и проверяващите са наистина от съответното училище Peace Но пък някои от училищата си имат проверка от МОМН, защото показват трайно високи резултати на национално ниво в последните години Stop

Аз по-скоро се чудя на ниските резултати в някои училища newsm78

# 18
  • Варна
Такава ли била работата  Confused Аз реших, че донякъде мога да се ориентирам по тези резултати за нивото на училищата, но явно всичко е фиктивно..... Но пак ми е странно на кое място е руското при условие, че е едно от най-желаните училища?!?

Но това не са окончателните резултати. Може и да има промени в подредбата.

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 15:31 от Yanina

# 19
Такава ли била работата  Confused Аз реших, че донякъде мога да се ориентирам по тези резултати за нивото на училищата, но явно всичко е фиктивно..... Но пак ми е странно на кое място е руското при условие, че е едно от най-желаните училища?!?

Но това не са окончателните резултати. Може и да има промени в подредбата.

Най-важни са резултатите по БЕЛ. Изумена съм. Не е нормално Кирил, Йовков, Яворов и Стефан Караджа да имат почти еднакъв среден бал. Най-малкото, защото контингентът е различен. В едното училище има доста деца, чийто майчин език не е български. Как са постигнати тия резултати? Йовков и Караджа едва събират паралелки. В същото време прехваленото Найден Геров е с 17,99, а руско у-ще с 18,10. Но тъй като съм запозната с оценяването, по-склонна съм да приема, че резултатите на последните са много по-реални. Накратко - това оценяване е едно... надлъгване.

# 20
Аз ти препоръчвам СОУ "Гео Милев".

Какво е хубавото в това училище, че не ми е познато?
Дъщеря ми учи там от 1ви клас и е много доволна. Като база училището е на много добро ниво. От 1ви клас се изучава първи чужд език - ние избрахме английски и от втори клас започнахме руски, но има и паралелка с първи немски и втори английски. От скоро върнаха старата директорка и правилата започват да се спазват стриктно. В момента сме седми клас и всяко междучасие класната им е задължена да стои в стаята и да следи какво правят. Също така и от първи клас се изучават информационни технологии. Имат страхотен кабинет по руски език - голям плазмен телевизор, на който гледат образователни филми и климатик в стаята. Огромна секция с много книги и традиционни руски предмети. Всякакви извънкласни дейности и клубове. До колкото забелязвам включват и нова паралелка с първи чужд език - руски. Има още много неща, за които мога да говоря, но най-добре посети сайта им или може би самото училище. Когато стане време за малката ми дъщеричка да посещава училище - СОУ "Гео Милев" е моят избор.

И ние бяхме привлечени преди 5 г от т.н паралелка с 1-чужд ез.-руски-но в последствие се оказа че нямало достатъчно кандидати.И така руския ез се превърна във втори.За 3 години пяха само песнички и гледаха филмчета.Колкото до диспиплината и организацията-пълен провал ние явно хванахме 4-те години на летаргия .Но това пък но подтикна да кандидатстваме в по-добро у-ще.Радва ме факта че се е подобрила дисциплината.Но като цяло аз не бях доволна.

# 21
Имам такъв въпрос:

В училището Х след изчерпване на първи и втори критерий, остава трети-местоживеене.Ако са останали след изчерпването на първите два критерия примерно, 40 места, а децата с близко местоживеене са 80 как ще бъдат класирани тези деца?Ще се изчисляват отсечки или отново ще има значение "палатковият лагер"?

Доколкото разбирам, в темата пишат и учителки, въпросът ми е сериозен, ще съм благодарна на разяснение!

# 22
  • Варна
Светкавица, ами то "местоживеене" не е ли първи критерий в почвечето училища? newsm78

# 23
Светкавица, ами то "местоживеене" не е ли първи критерий в почвечето училища? newsm78

В нашия случай не е.
Първи критерий- деца от предучилищна група/ моето дете не е било в предучилищна, защото посещаваше детска градина и тогава предпочетох и последната година да е цял ден в градина./

Втори критерий- братче /сестриче в същото училище.Т.е. от времето на "палатковите лагери" ако по-голямото дете е успяло да се запише, малкото влиза автоматично, независимо от местоживеенето.

Трети критерий- местоживеене

# 24
Имам такъв въпрос:

В училището Х след изчерпване на първи и втори критерий, остава трети-местоживеене.Ако са останали след изчерпването на първите два критерия примерно, 40 места, а децата с близко местоживеене са 80 как ще бъдат класирани тези деца?Ще се изчисляват отсечки или отново ще има значение "палатковият лагер"?

Доколкото разбирам, в темата пишат и учителки, въпросът ми е сериозен, ще съм благодарна на разяснение!

Няма записване само по първи и втори критерий. Събират се. Примерно - 2 т. за критерий едно, 3т. за критерий две, 1т. за критерий три и т.н. После се сборуват. Логично е различните критерии да носят различен брой точки, но не е задължително. При кандидати с равен брой точки, се гледа вече реда на подаване на документите.

# 25

Няма записване само по първи и втори критерий. Събират се. Примерно - 2 т. за критерий едно, 3т. за критерий две, 1т. за критерий три и т.н. После се сборуват. Логично е различните критерии да носят различен брой точки, но не е задължително. При кандидати с равен брой точки, се гледа вече реда на подаване на документите.

Благодаря за разяснението!
Странно, че обозначаването с точки не е обявено , но може и да не съм разбрала, ще погледна пак.
Доколкото зная, децата от предучилищна влизат без да се гледат останалите критерии, т.е. аз предположих, че класирането и по останалите е по реда на изброяването им.

# 26
# 27
Много съм озадачена от резултатите на някои от т.н. елитни училища...

В елитните училища учат деца на "елитни" родители, към учителите има също елитни изисквания да не пишат ниски оценки, че на едното детте бащата бил адвокат, на другото спонсор на училището ... Освен това така си поддържат едно реноме "сапунен мехур", за да бъде училището желано - колкото повече ученици, толкова повече пари за училището.

Колкото за "Гео Милев" по мои преки наблюдения, но вече остарели - от преди 15-17 г., училището е посредствено; може и да има промяна в положителна насока, но ...

# 28
     Мога да споделя моя опит.
     Преди 4 години и пред нас стоеше дилемата къде да учи първокласничката. За миг не съм и помислила да обикалям града, за да е записана в т.нар. елитни училища. Не съм избирала учител. Просто я записах в най-близкото до нас училище.
    Постижението на детето е плод на неговия труд, на труда на класния ръководител и в немалка степен на нас-родителите.
    Когато моето дете внимава в час, когато моето дете си пише съвестно домашните и изпълнява това, което изисква госпожата, резултатите са налице.              
    Забелязвам, че повечето родители се интересуват от "елитността" на училището. Тази елитност не забравяйте, че я създават нашаите деца. Точно затова, изискванията ми за тези четири години не са били отнесени към училището, а към ученичката.
    За да не съм голословна мога да ви препоръчам да отворите сайта на РИО Варна, да погледнете резултатите на децата от състезанията и си направете тогава изводите, а тези матури ги зарежете.
     Успяват децата, които се трудят, а не тези, които учат в Руското училище(например).
     След 4клас нещата са вече различни.
А относно дисциплината в училищата- ако някой някъде е видял учителки и учители да се гонят през междучасията Joy Joy ще го черпя, но аз не съм виждала училище, в което децата да не тичат и вдигат шум.

Последна редакция: сб, 19 май 2012, 11:45 от Лолита`

# 29
Благодаря за разяснението!
Странно, че обозначаването с точки не е обявено , но може и да не съм разбрала, ще погледна пак.
Доколкото зная, децата от предучилищна влизат без да се гледат останалите критерии, т.е. аз предположих, че класирането и по останалите е по реда на изброяването им.
В училището, където ще подавам документи е по същия начин и аз съм подобна ситуация. Отговарям на 3-ти/адрес/, но и 4-ти! критерий и и моята лична логика е, че това би трябвало да има значение. За точкова с-ма не съм чувала Thinking, по скоро е написано: " Критериите са подредени по тежест..."

Общи условия

Активация на акаунт