Ревматоиден артрит - 3та тема

• 235 980
  • 1 485
  •   1
Отговори
# 750
Джуди, браво на мъжа ти  Peace Дано се подобрява все повече!

Ох, дано, ще видим и лекарствата. Надяваме се да стопираме процеса, докато няма някакви сериозни увреждания. Стриктни ще сме. Правим всичко, което зависи от нас.
Не съм вярвала, че за месец човек може толкова да промени гъвкавостта си. Той се беше сковал яко, не смееше да мръдне, преди да му кажат диагнозата и преди да разберем какво трябва да правим. Не можеше половин коремна преса да направи, без да си помага с ръце. Сега си прави.
Ей затова диагнозите трябва да са своевременни. Много е важно това нещо у нас да се промени.

# 751
Вера какви точно изследвания ти правиха за Рейно?

# 752
  • София
Да се включа по темата с Пулс терапиите- това е вливане на ударно количество кортизон /какъв точно не знам/. Обикновено ти го слагат на система и за около 1-2 часа си готов.
Аз съм пила известно време кортизон и нямам никакви последици от него. Така че който ще пие- споко!
Антителата какво е? АNA? Ако е това ми бяха обяснили, че било и хубаво да са повечко понеже това показвало, че организма се бори с болестта. Колко е верно....
Ама вие верно сте се разписали доста........

# 753
Чета противоречиви мнения за това дали е добре за РА да се излагаме на слънце и дали да се мокрим с вода - морска да речем. Сигурно има и значение как са ставите - моите са възпалени? Някой правил ли е нагревки при възпалени стави newsm78 нещо ми се вижда странно, но ми предлага тукашната ми докторка?

# 754
Бъни това с антителата не го разбрах?!Как така организма се бори?Та нали имун.ми система всъщост се "бори"ама срещи мен и реално няма "кой"да ме защитава????? newsm78 Иначе за лекарите е по хувабо да има повечко антитела защото по бързо си доказват диагнозата

# 755
Сисонела, в никакъв случай не трябва да се нагряват по какъвто и да е начин ставите, когато са възпалени. Това ускорява възпалителния процес  Peace Морската вода помага много при нашите проблеми  Peace

# 756
Лично мен нагревките ме притесняват.
По- скоро иди да плуваш в минерален басейн с вода, за която е посочено, че е за артритни заболявания. Ние посетихме такъв в неделя и четвърти ден сме добре, упражненията вървят леко.

# 757
Чета противоречиви мнения за това дали е добре за РА да се излагаме на слънце и дали да се мокрим с вода - морска да речем. Сигурно има и значение как са ставите - моите са възпалени? Някой правил ли е нагревки при възпалени стави newsm78 нещо ми се вижда странно, но ми предлага тукашната ми докторка?

Щом са ти възпалени ставите, не бива да се излагаш на слънце, защото ще се надуят, и обездвижат и болят повече. При това положение се препоръчва да се налагат с лед или криотерапия. Това от личен опит го знам, а и ревматоложката така ми е казвала.
Обаче, ако ставите са ти в покой нямаш болки и отоци даже помага морската вода лично на мене даже и болката ми отнема ако се кисна по час два даже и три. Няма и проблем да се пека, но не издържам много даже и под чадър, и все тичам във водата да се охлаждам. Пак от личен опит. Последните две години ходих на море, като се има в предвид, че стояхме на плажа по 7часа най малко. Е те половината си бяха във водата.

# 758
Judy, аз до миналата година ходех всяка пролет за две седмици на Павел баня, там водата наистина е вълшебна.Добре е да се ходи два пъти в годината, по възможност пролет и есен.
Относно Симпони, то е подобно на Енбрел, но се бие веднъж месечно, а Енбрел до колкото зная всяка седмица, ревматологът ми се колебаеше между двата продукта и избра Симпони.

Заболяването ми го откриха преди 10 години, първо пиех Салазопирин, след това започнаха много силни болки в кръста и при нужда вземах диклофенак или нимезил, последваха болки в едната тбс и почти всеки ден в продължение на месеци имах нужда от противовъзпалителни.Преди почти 2 години забременях и без каквато и да е консултация с ревматолог моментално спрях лекарствата и изкарах 6 месеца в къщи с ужасни болки в тазобедрената става, след като родих се оказа, че трябва да направя операзия за смяната й.Аз обаче вярвам, че моето чудо ще се случи и категорично отказвам операцията.Със сегашното лечение куцам, но мога спокойно да се придвижвам сама на по-кратки разстояния и пълноценно да се грижа за детето си.
Без резултат при мен бяха опитите да се лекувам с хомеопатия и билки, през годините съм обиколила цяла България с надеждата, че точно този билкар или "лечител" ще ми помогне, за съжаление това не се случваше.
Бях започнала занимания по системата на Норбеков и наистина усещах положителен ефект, нея я препоръчвам с две ръце, но аз бързо се отчайвам и лесно се отказвам  Embarassed

Моя позната с РА  скоро ми препоръча продуктите на Ревита Плюс, при нея има видим дори и от лекарите ефект, които обаче упорито вдигат рамене и отказват да повярват, че подобрението е в следствие на тези продукти.Те са на основата на пчелно млечице, сега ще ги потърся и ще разгледам какво пише за тях.

Медът е познат като силен имуностимулатор, ще се радвам да споделите вашето мнение за това дали може да навреди на хора с нашите проблеми?

# 759
kKristi  И аз се мъчих 4 години с болки в тазобедрените стави. Къде ли не ходих билкари, лекари, добавки, лекарства, нищо не ми помогна. Накрая бях за инвалидна количка. Ставите се изядоха от артрита и всички пари които дадох за тези години ми се сториха напразно. Е задържала съм явно това да стане малко по-късно но артрита ми ги изяде. Накрая вече не можех да направя и една крачка. А болкоуспокояващите вярно е че тогава отслабнах най-много от болката и фелорана, но пък ми развалиха стомаха. Та накрая нямах избор смених и двете стави. И сега съм като нова. Естесвено има си и ограничения и трябва да се пазиш, но аз не мога да спазя всичко, което са ми казали, по простата причина че няма кой да я свърши ако не съм аз. Та ако стигнеш някой ден до тази фаза да сменяш става свиркай каквото можем ще помогнем.

# 760
kKristi , на мен не ми се отразява добре консумацията на мед, но аз не съм 100% показател, заради алергиите. Честно, вече не знам къде свършва алергията и къде започва артрита  Crazy Т.е при мен нещата са много преплетени  Rolling Eyes
Пука ли ти тазобедрената става? Моята дясна пука от 10г., лявата започна преди 2-3, засега тя не ме боли, освен ако не ми е тежко състоянието в дадения момент, но дясната си ме боли постоянно, слабо, но боли, а като походя повечко и аз започвам да куцам.

При вас има ли разлика между дясна и лява става, без значение коя точно? Моите отдясно са доста по-зле от тези в ляво  - като болка, износване и пукане Rolling Eyes Иначе отоците са симетрично разположени.

# 761
vtvt, аз наистина вярвам, че ще се справя с износването на ставата, а и все още има хрущял там.
Сега с биологичното трябва да сме спряли възпалението, а и  ще опитвам други неща и така докато не намеря моето си чудо.Моля се да не се стига до операция.
Благодаря ти за предложената помощ  Hug при нужда ще свиркам.

Розали, не ми пука ставата, но при мен нещата може би са различни, аз съм с Бехтерев.

# 762
kKristi , и се радвам и ти благодаря, че сподели!
  bouquet

С Норбеков не се познавам /още/ добре, но ще се запозная. Мъжът ми ме яде, че като си навия нещо на пръста съм като на война.
Той няма проблем с тазобедрени, а има неравномерно удебеляване на сакроилиачни стави. Тазобедрените биват. Нали знаеш- при всеки различно, при него е централна форма. Аз за СИС /"нашите" стави/ за първи път чух сега.

За ставите- какво да ти кажа. Имам колежка с изкуствена става- добре е, движи се след операцията, има дете на 4 годинки.
Тук писах за мъжа, с когото се запознахме наскоро, с нашата диагноза. При него е било преди 12 години също сакроилиит, като едната става е била частично износена /на снимката буквално- липсват части видимо/, другата- с частично удебеляване. След 10 години на последващите снимки нищо такова няма, двете стави са здрави. Практикува пълен глад 7 дни през май в планината, а в останалото време- хранене като при Л. Ковачева и упражнения. Никакво лекарство не е ползвал. Според него силата на мисълта при него била водеща. Най- вече- вътрешното ти убеждение, че точно това помага.
Много ми беше интересен. Като му поставили диагнозата той първо се скривнал, станало му много кофти, но това- за няколко дни. След което решил, че той пък няма да се разболява по- сериозно. През цялото време е бачкал яко. Разказа ни какво представлявала сутрешната му медитация- представял си всяка сутрин рано, когато е сам на спокойствие и няма шум наоколо, как слънчеви лъчи преминават през гръбнака му. Така- 10 години. Всеки ден. Преди две години отива за новите изследвания и снимки при същия лекар, който му е установил Бехтерев. И- нищо. Даже "изядената" става била цяла. Дори се посмя, че трябвало да не ходи, понеже сега се поуспокоил и позанемарил упражненията. Каза, че ако не бил отишъл, още щял да си практикува същото и по същия начин, а сега се поддал на мързел. Храненето, обаче, си му е същото, както и гладуването в планината през май. Вътрешна потребност му било. 

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 15:51 от Judy

# 763
Джуди, много зареждащо   bouquet Аз визуализирам как тичам с децата на плажа и се забавляваме. Не го правя много сериозно, всяка сутрин да речем, а когато се чувствам предразположена и имам нужда от това. Нали всичко трябва да ти идва отвътре, иначе няма смисъл да го правиш.

# 764
  • София
Обожавам да чета истории, като тази разказана от Джуди:)

Общи условия

Активация на акаунт