Въпроси към адвокати!

• 62 821
  • 586
  •   1
Отговори
# 480
Не е необходимо да водиш дело за лишаване от родителски права. Просто трябва да убедиш бащата на детето да даде съгласието си тя да бъде осиновена, с което реално се отказва то родителски права. Ако не иска можеш да му намекнеш, че ще го съдиш за издръжката за 4 години. Можеш разбира се да водиш и дело за лишаване от права, но то може да се проточи.

# 481
И аз съм съгласна с това, по-безболезнения вариант е  Peace

# 482
не срещнах казус като моя тук, затова моля за съвет:
- аз и съпруга ми, с който предстои развод /засега по взеимно съгласие/, живеем в различни градове, отдалечени ва 300 км. проблемът за виждането на детето от него е, че аз искам да го взема и връща от дома, а той смята, че може да му го пращам по автобуса и той да го посреща там. детето е на 9 и половина години. какво е законовото положение за режима на свиждане в такъв случай? някъде чух, че аз трябва да му го водя?
- имаме жилище , придобито след брака, което аз изплащам. живея в жилището с детето. съпругът ми иска в споразумението да запишем условие да прехвърлим жилището на сина ни до навършване на 18 годишна възраст, а аз да си запазя право на ползване доживот. аз пък искам апартаментът да е на мое име, тъй като все пак аз го изплащам и искам да мога да се разпореждам с него. юридически как стои въпросът.
- съпругът ми е съгласен да запишем 100 лв издръжка в споразумението. мога ли и след колко време да искам увеличение? тази издражка до каква възраст на детето се дължи?
Благодаря предварително!

# 483
Здравейте,
на скоро се разделих със съпруга си, родителските права са присъдени на мен.В момента работя,но работата ми е свързана с много пътувания в страната  и непълнолетните ми деца живеят при майка ми която се грижи за тях и много ми помага.Мога ли да дам пълномощно на нея за родителските права за да не може бившият ми мъж да ни тормози.Той не желае родителските права, но не ме оставя да работя пълноценно постоянно се заяжда с нас и ни заплашва че ще пусне жалби до закрила на детето.Как мога да се защитя и спокойно да си отглеждам децата?
Благодаря Ви за съдействието.

# 484
Здравейте,
на скоро се разделих със съпруга си, родителските права са присъдени на мен.В момента работя,но работата ми е свързана с много пътувания в страната  и непълнолетните ми деца живеят при майка ми която се грижи за тях и много ми помага.Мога ли да дам пълномощно на нея за родителските права за да не може бившият ми мъж да ни тормози.Той не желае родителските права, но не ме оставя да работя пълноценно постоянно се заяжда с нас и ни заплашва че ще пусне жалби до закрила на детето.Как мога да се защитя и спокойно да си отглеждам децата?

# 485
Здравейте искам да попитам при водене дело за бащинство кой плаща ДНК експертизата ако се назначи такава от съда и колко горе-долу струва завеждането на едно такова дело?

# 486
Тоя който я поиска -плаща експертизата.
Какво те интересува ,хонорари ,Д.Т,ЕКСПЕРТИЗА

# 487
...Мога ли да дам пълномощно на нея за родителските права за да не може бившият ми мъж да ни тормози.Той не желае родителските права, но не ме оставя да работя пълноценно постоянно се заяжда с нас и ни заплашва че ще пусне жалби до закрила на детето.Как мога да се защитя и спокойно да си отглеждам децата?

ОТГОВОР: НЕ. Децата не са движими вещи. Не може да упълномощите друго лице. Родителските права са предоставени на Вас. Обърнете се към адвокат, той ще Ви посъветва какво и как точно да направите. Не се оставяйте да Ви тормози психически, а отвърнете на заплахите му.

# 488
Само не ми се смейте сега. Искам да питам, ако нещо ми се случи, недай боже.. нали - може саксия да ми падне на главата както си ходя по улиците - какво ще стане с детето ми. Кой ще го гледа. При положение, че в акта му за раждане има вписан баща и той плаща издръжка, но не се интересува от детето. Имам живи родители и брат. Та .. - казвайте. Нужно ли е нещо да направя ако имам предпочитания. Не че съм се замислила - ама искам нещата да са ясни щом нямаме татко.  newsm78

# 489
Не е смешно, значи не съм единствената която си мисли за такива " неща "...
Ще ми е интересно да прочета мненията на юристите.

# 490
  • София
Момичета, отговарям ви набързо, че нямам много време. Предполагам, че Пела ще отговори по- точно.  Peace
При такава хипотеза родителските права ще се упражняват от бащата. Ако той не е заинтересован ще се учреди настойничество. По мое мнение няма проблем да посочите в завещание кой бихте искали да е настойник на детето/децата ви, ако бащата не иска родителските права. Едно такова изявление няма да е обвързващо за съда, но ще е мнение, което ще се вземе предвид.

Каси, хич не е смешно. Ние си имаме татко, но си мисля за същите неща- човек трябва да е подготвен за всякакви ситуации, поне доколкото е възможно.

# 491
Само не ми се смейте сега. Искам да питам, ако нещо ми се случи, недай боже.. нали - може саксия да ми падне на главата както си ходя по улиците - какво ще стане с детето ми. Кой ще го гледа. При положение, че в акта му за раждане има вписан баща и той плаща издръжка, но не се интересува от детето. Имам живи родители и брат. Та .. - казвайте. Нужно ли е нещо да направя ако имам предпочитания. Не че съм се замислила - ама искам нещата да са ясни щом нямаме татко.  newsm78

Имаше някъде назад подобно питане ,е вариянта със саксията не беше предвиден.........

възможност №1 -детето ще се отглежда от бащата;

възможност №2 да бъде настанено в семейство на близки и роднини , извършва се от съда ,а до произнасяне на съда със заповед на Д-ра на Социално опдпомагане

# 492
не срещнах казус като моя тук, затова моля за съвет:
- аз и съпруга ми, с който предстои развод /засега по взеимно съгласие/, живеем в различни градове, отдалечени ва 300 км. проблемът за виждането на детето от него е, че аз искам да го взема и връща от дома, а той смята, че може да му го пращам по автобуса и той да го посреща там. детето е на 9 и половина години. какво е законовото положение за режима на свиждане в такъв случай? някъде чух, че аз трябва да му го водя?
- имаме жилище , придобито след брака, което аз изплащам. живея в жилището с детето. съпругът ми иска в споразумението да запишем условие да прехвърлим жилището на сина ни до навършване на 18 годишна възраст, а аз да си запазя право на ползване доживот. аз пък искам апартаментът да е на мое име, тъй като все пак аз го изплащам и искам да мога да се разпореждам с него. юридически как стои въпросът.
- съпругът ми е съгласен да запишем 100 лв издръжка в споразумението. мога ли и след колко време да искам увеличение? тази издражка до каква възраст на детето се дължи?
Благодаря предварително!

а на мен никой не ми отговори newsm45

# 493
Дете на 9 години само по автобусите е опасно да пътува само , нормативна база точно няма в случая правилото се извежда от конкретните обстоятелства.
В закона за закрила на детето точно определение намя за това
Всеки родител може да иска и да получава съдействие от органите по този закон.
 Родителят има право да бъде информиран и консултиран за всички мерки и действия, предприемани по този закон, с изключение на случаите по чл. 13 . Той може да поиска промяна на мерките при изменение на обстоятелствата.
Родителите са длъжни да придружават децата си или да осигурят пълнолетно дееспособно лице за придружител на децата си до 16-годишна възраст на обществени места след 22,00 ч.
Правилото от практиката е  родителя ,който има определен режим на лични контакти да одйде и да го вземе .
А и има един чл. 182 ал.1 в НК ,под който ако се случи нещо могат да ви подведат под отговорност:Родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до една година или с пробация, както и с обществено порицание.
Така ,че да идва да си взема детето ,а не то само да пътува по автобусите .

За жилището ,след като приключи развода води дело за по-голям принос . То правота на ползване на жилището до 18г. на детето  ясно ще го включите в споразумението ,но след като само ти плащаш ........води дело това е начина .E ако се разберете да се съгласи в споразумението да се запише ,че имота остава за теб това добре ,ама от написаното не ми се вярва.
Издръжката ти е добра за едно 9 годишно дете ,ако той има възможност и детето нужда след някоя и друга година води дело за увеличение ,но имай предвид ,че той е съгласен да дава над определения максимем ,който е 80 лв ,така ,че шанса от дело за нейното увуличаване няма по мое мнение да е много голям,но това е според зависи и въпрос на бъдеще.

Последна редакция: пт, 06 апр 2007, 11:11 от donna2

# 494
Донна, благодаря ти! smile3525

Само за жилището не доразбрах - ако запишем в споразумението, че остава за мен, без да е направено друго прехвърляне при нотариус, това има ли правна сила?
Или пък - ако запишем, както той иска, че ще прехвърлим жилището на детето, докато то стане на 18 - но това все пак е един бъдещ пожелателен период - това има ли правна сила?

Общи условия

Активация на акаунт