Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 апр. 2012, 09:48 ч.

Къде сключихте брак - в България или в чужбина ?

 • 12 225
 • 86
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 5 719
Ами ако можете малко тържество там, малко в Бг.
Няма пълно щастие.

# 16
 • Мнения: 113
уф сложна история , практически родителите ми едва ще си поемат билетите до тука , макар че е в Европа и не далече от България , но..... такъв е живота не могат да ми помогнат финансово. Затова и се притесняват. Мисля си още , до края на месеца ще трябва вече да съм ориентирана Hug на всички за съветите   bouquet

# 17
 • Мнения: 2 786
Първо помисли за организацията. Говорете каква сватба искате, с колко гости (и кои), направете си бюджет - дрехи, халки, храна, наем на заведение евентуално. Където и да правите сватбата, другата рода ще трябва да пътува, това значи билети, осигурена нощувка.
Помисли и кое е по-лесно, да се признае сключен брак там в България или сключен брак в България в другата държава.
Ние сключихме брак и правихме сватба в неговата страна с повече гости от неговото семейство и по-малко от моето. Всичко се получи точно така, както исках(ме), и нямаше никакъв проблем с регистрирането на брака в България след това.
Поканихме само хората, които са ни най-важни и наистина близки (и пак се събраха над 30-тина човека), никакви излишни и непознати далечни роднини. Единственото неприятно нещо беше непрекъснатия двупосочен превод в ефир от моя страна за моите гости така, че да разбират всичко, което се случва, превод на речите, докато гостите говорят, превод по време на разговори, абе голямо говорене падна няколко часа и след като тържеството приключи бях изморена не толкова от организацията, танците и емоциите, колкото от говоренето и превеждането.  Crazy 
Не е за пренебрегване да помислиш и къде ще получиш помощ в чисто организационен план. Защото винаги има неща, за които просто не си се сетил и е хубаво да имаш някой, който да те подсеща и да "спасява положението". В това се убедих лично в организирането на собствената ми сватба.  Laughing

Цената на сватбата няма значение, най-важното е на вас да ви е хубаво и да знаете, че това си е вашия ден, да си създадете хубави спомени от този ден, заобиколени от любимите ви хора. Така като чета темата и какво си писала, май бих избрала сватба в неговата държава. Освен ако нямате възможност да посрещнете гостите от негова страна с билетите, нощувките и всичкото, което в крайна сметка оскъпява доста цялото начинание. А има и възможност за 2 сватби. Основната със сключването на брака в едната държава с родители, братя и сестри на другия, след това друго тържество с останалите в родината на "ощетения" откъм гости на първата сватба.

# 18
 • Мнения: 217
Подписахме в чужбина. Аз, той, бебчето ни и двама свидетели- единият брат на мъжа ми и съпругата му. Не казахме на никого къде и кога ще подписваме. Изчезнахме за един уикенд. Намерихме си Hitching Post директно пред сградата на съда и въпреки че нямахме голяма и лъскава церемония успях да се разплача. Идеята ни е да харчим средствата, които биха отишли по две тържества, за ваканции, почивки, подаръци и прочие удоволствия, които ни носят много повече емоции и мили спомени.
За мен историята не е никак сложна. Денят е най-вече за вас и тревоги от сорта на на чужденците няма да им хареса българската действителност, всички роднини и приятели няма да могат да присъстват и т.н. не бива да взимат толкова значимо място.
Регистрирането на брак, сключен в чужбина, понякога се оказва трудно и много изнервящо начинание, особено ако чужбинският акт за граждански брак, не отговаря на "изискванията" на българския служител, не чувал че има привички и закони отвъд българските нормативи...

# 19
 • Мнения: 1 760
Където и да се ожените ,обаче, трябва да поискате да ви издадат международно свидетелство за брак,което е обикновено на няколко езика.В него ясно трябва да е опоменато ти дали си сменяш фамилното име.Това би ти спестило доста недоразумения при евентуалната регистрация на брака в България.Ако един ден имате деца или имоти, в Бг това са важни документи ,които ако не регистрирате в срок от една година има глоби и куп усложнения.

Въз ознова на международното свидетелство за брак, на което е сложен апостил и е преведено на български с изписани иманата така,както вие искате да бъдат изписани в българските документи/ например Мишел или Майкъл/ ви се издава български акт за сключен брак.За чуждата страна май само се регистрира,но по-добре провери в Общината,където живееш.П.С.Това,че не могат да ти помогнат финансово си има и хубави страни.Ние сами си платихме всичко,даже и хотела на родителите ми и брат ми,за да дойдат до СОфия.Но аз си спестих цяла камара стринки и тетки,които родителите ми,ако имаха възможност щяха да поканят без да ме питат,но понеже нямаха никакви възможности,лесно отклоних всякакви намеци за далечни роднини,които щяха да ме подлудят.

Ако има някой,който да превежда вместо теб ще си спестиш доста стрес.

# 20
 • Мнения: 2 786
На нас ни издадоха тукашно, което преведохме на български при заклет преводач и заверихме по надлежния ред и нямаше никакви проблеми в България.  newsm78 Иначе да - ако ще се променя името след брака, трябва да бъде уточнено, защото се издават нови документи за самоличност в България с новото име и на база брачното свидетелство.
Особеното е, че се превежда и заверява оригиналния документ, който остава в общината в България. Което според мен е безумие (на общината не й трябва оригиналния документ да събира прах в някоя папка), затова може би е разумно да се провери дали властите в другата държава могат да ви издадат копие, което да си остане за вас.
Хаха, чужбинската сватба е прекрасно извинение да си спестиш неприятното присъствие на цялата рода до 10-то коляно, за чието съществуване дори не си знаела.  Joy

# 21
 • Мнения: 3 371
в холандия. изобщо не съм се занимавала да регистрирам брака си в Бг и лично в моя случай е излишно. сватбата ми беше ужасно скромна, с вечерен ресторант , който плати свекърва ми.

--------------

пс. аз все пак имах опит с голяма и пищна сватба при първия си брак в Бг. след няколко години брак пак така , шумно и пищно се разведох  Twisted Evil

# 22
 • Мнения: 2 033
В Бг ще ми излезе около 3 пъти по-евтино, но майка ми е на мнение че родата чужденци ще са мнооого разочаровани от Бг действителност и няма да се получи хубава сватба.

Като дойдат гостите за кратко и по хубав повод, ще видят по-скоро екзотичното.

По-важно е, според мен, ох, как да го кажа без да прозвуча черногледо, коя правна система ще има сила да реши евентуалните спорове (вкл. имуществени) при разтрогване на един брак (сори). Ти не каза в коя страна си, но ако предположим, че като семейство ще живеете там, може да е по-просто там да сключите т.нар. граждански брак. А ако искате купон, в Бг да сключите местния вариант на църковен брак- т.е. церемония без правна сила.

Иначе, в Бг по-лесно, бързо и евтино се организират купони, в сравнение с други Европейски страни. По-лесно и бързо се шият рокли, по-лесно се запазва църква, по-евтино се уреждат цветя, фотографските услуги са по-евтини, ди-джеите са почти без пари  Wink, не трябва да си запазваш ресторанта поне година напред- с две думи, за теб може да е много по-лесно,ако така или иначе ти ще се занимаеш с организацията на сватбата.

# 23
 • USА
 • Мнения: 1 436
Ние бяхме като Ивенцето - граждански брак в чужбината, в която живеем, църковна сватба + купон в България. Легализирането на чужбински брак в България беше доста лесно, поне преди 7 г., но ние и двамата сме българи. Миналата година брат ми искаше да легализира брак с чужденка, сключен в трета държава и беше такава невероятна хамалогия, че се отказа  Wink.

# 24
 • София
 • Мнения: 4 812
В България, но съпругът ми живееше в България. Спомням си, че единствено искаха документ от неговото консулство, че няма друг, неразтрогнат, брак на територията на родината му. Така или иначе направихме купон с близки приятели, без роднини до 9то коляно.

# 25
 • Мнения: 278
Аз и мъжът ми живеем в Германия. Моите роднини всички са си в България, неговите в Мароко. Сключихме брак в Дания (живеем близо до датската граница) само с двама свидетели, тъй като там сключването на брак е много лесно и не се искат кой знае какви документи. Издадоха ни интернационално свидетелство за брак на 5 езика, което важи и тук в Германия. На другия ден празнувахме с приятели. Много се забавлявах. Не съм си заверявала брака в България. Май това трябва да се направи до 6 месеца...а и не знам за какво точно се прави.

Каквото и да решите ти желая много незабравими моменти и един щастлив семеен живот.   bouquet

# 26
 • Мнения: 3 885
Май това трябва да се направи до 6 месеца...а и не знам за какво точно се прави.
Една причина може да е смяна на името, например- ако булката е решила да вземе името на мъжа си, трябва да се регистрира брака и възоснова на българското свидетелство може да се промени името и съответно да се издадат нови документи с новото име.
Аз моят поне по тази причина го регистрирах Peace

# 27
 • Мнения: 3 241
...а и не знам за какво точно се прави.


Например за да се информира ЕСГРАОН, че си сключила брак.
Иначе в БГ можеш да сключиш още един, с друг мъж  Laughing

# 28
 • Мнения: 1 760
...а и не знам за какво точно се прави.


Например за да се информира ЕСГРАОН, че си сключила брак.
Иначе в БГ можеш да сключиш още един, с друг мъж  Laughing


Да, освен това,ако имаш имущество в Бг или получиш наследство, а брака ти не е регистриран, то един ден съпруга и децата ти биха имали трудности,ако нещо се случи с теб.

# 29
 • Мнения: 2 786
Исках да отговоря на Мата*, но не мога да видя нейния пост. Може да го е изтрила. Както и да е, тя написа:

"децата са наследници на майката, независимо от скл1чен брак или не, както и независимо от гражданство/поданство  Бг или не."

Да, ама ако в България никой не знае, че майката е имала деца? Wink Или че е била омъжена и има мъж? Wink Кой ще я наследи, кой ще стои в свидетелството за наследници, м?  Wink

Общи условия

Активация на акаунт