Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 апр. 2012, 09:48 ч.

Къде сключихте брак - в България или в чужбина ?

 • 12 225
 • 86
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 760


Да, ама ако в България никой не знае, че майката е имала деца? Wink Или че е била омъжена и има мъж? Wink Кой ще я наследи, кой ще стои в свидетелството за наследници, м?  Wink

Точно.
Когато си вадих свидетелство от Общината,че не съм омъжена,пред мен имаше една възрастна жена, на която мъжа й беше починал и тя искаше да продаде семейното им жилище.
Да,обаче жилището е било преди собственост на родителите на починалия мъж, а той е имал още две сестри, за които  бабето уж не  знаеше нищо.На въпроса на служителката, тези сестри дали са омъжени и дали имат деца, бабето отговори :"ами те и двете бяха грозни,едва ли някой се е оженил за тях,че и деца да им направи".Да,обаче едната сестра е била омъжена във Виена и там е и починала.И докато е била жива е регистрирала,че е била омъжена и съпругът и е починал рано.Дали са имали и деца не е известно,но ако са имали, то те също имат право да наследят наследството на майка си, която е починала.И в този случай бабето,което в момента живееше във въпросното жилище, не би могло да го продаде без знанието и съгласието на останалите наследници.Явно просто не искаше да им го изплати.

И точно в такива моменти регистрирането на семейното положение и родените от брака деца е важно.
Бабето явно не беше в добри отношения с роднините на покойния си мъж и всячески се опитваше да уговори служителката да и даде удостоверение за единствен наследник

# 31
 • Мнения: 2 786
Да, картинке, точно така. Но пък ако човек няма никакво имущество или останали живи близки роднини в България, които евентуално да наследи, може и да се оправдае с това, когато твърди, че няма смисъл.

# 32
 • Мнения: 217
Нали уж е вписано в закона. Не може да няма смисъл да спазваш закона. Проблемът в моите очи е, че въпреки милионите българи, живеещи извън България процедурите за регисртиране на брак, на родено дете, на пълномощни, отписване от разни списъци и прочие важни неща продължават да са твърде тромави и бавни и в един момент много хора се отказват от спазването на закона.

# 33
 • Мнения: 2 786
В никакъв случай не призовавам към неспазване на закона. Просто изразих разбиране към онези, които избират да не спазят закона, защото не виждат смисъл по изброените от мен причини.  Peace

# 34
 • Мнения: 3 371
децата наследяват родителите си все едно дали са в брак те или не, и дали децата са чужди поданици или граждани на Бг.

ако детето/децата е/са чужд гражданин/поданик без Бг гражданство и ЕГН в общината ще липсва информация за него/тях, съответно и в документа за актуално семейно положение детето/децата няма да фигурира/т.

за мен смисъл от регистрация има ако взимаш фамилното име , но аз не бих искала да се знае за кого съм омъжена, хеле пък , че е чужденец. имам причини за това, и всичките до една са се доказали във времето.

преди 12 когато реших да питам за регистрация на брака, такава хамалогия ми  се видя, че моментално се отказах.# 35
 • Мнения: 278
Прави сте за регистрацията...не съм се замисляла за тези причини. Но аз също не съм си сменяла името, така че за сега не мисля да го регистрирам. Simple Smile

# 36
 • Мнения: 3 066
Здравейте, да поясня малко въпроса си - престои ми брак с мъж от друга държава и още се двуомя къде да сключим брак , не само заради законовата страна, но и заради евентуалното празненство. Колко да е голямо , кой да е поканен и колкото по-далече от БГ е , толкова по-малко роднини и приятели ще мога да поканя, което много ми тежи.В един момент ще е "празник" само за неговата фамилия. Дайте съвет и малко опит, моля .
ЗА българин съм женена-един брак (граждански) в чужбина и сватба(църковна церемония и ресторант) в Бг след 5 месеца.

# 37
 • Мнения: 1 175
Като съвет не мога да добавя нищо което вече не е казано - много идеи вече са ти дали момичетата. Само за техническата част на нещата мога да споделя моя опит. Ние правихме две сватби - първо една тук, после една в България, и така и на двамата родителите и близките можаха да отпразнуват, и ние можахме да почетем традициите и на двете култури. Но бяха много малки, семпли, весели сватбички само с най-близките хора, не разточителство каквото е модерно, и така успяхме да си позволим две. В България случихме на много готина служителка в гражданското, която ни спретна церемония в залата точно като "истинските" въпреки че вече имахме сключен брак в чужбина и затова не ни се полага церемония в зала. Просто вместо да подписваме истинските документи, на венчавката подписахме една много елегантна книга за гости (като сувенир за спомен от сватбата) която си бяхме донесли, иначе всичко друго си мина по план - речта, пръстените, венците, питката. Много се радвам че ни позволиха церемонията, аз съм малко сантиментална и много исках и в България да имам "истинска" сватба а не само купон някъде Mr. Green Така че, ако ти харесва идеята, възможно е. Пък и роднините ще се зарадват.

# 38
 • Мнения: 1 959
... но аз не бих искала да се знае за кого съм омъжена, хеле пък , че е чужденец. имам причини за това, и всичките до една са се доказали във времето.

Е, сега се се изгризах от любопитство, но предполагам, че е много лично.

Само като си помисля за тази регистрация на брака и вадене на нови документи,
защото мисля да сменям фамилията и ми се отщява да се омъжвам.

В България съм се бракувала веднъж, този път ще е в чужбина.
Голяма суматоха е придвижването на родата. Завиждам й на ентусиазма на murmeli.
Аз с подобно мероприятие не бих се захванала. Пък кой кого харесвал, кой се цупил,
кой разбирал или не, за мен това е твърде много стрес. Не бих си го причинила.


murmeli,

Разкажи какво сте решили и как върви организацията.
Покрай такива теми хората си припомнят приятни емоции и смешни ситуации.

# 39
 • Мнения: 113
Ах до никъде съм с организацията , но тази година трябва да стане. Затова събирам мнения.Мисля, че ще трябва да регистрирам брака в България,смятам да приема неговата фамилия и така .....Само ако мога да премина набързо частта с неговата рода  Simple Smile Embarassed Embarassed Embarassed

# 40
 • Мнения: 1 959
Добре, родата не те харесва, но като цяло какво е мнението им за сватбата-
в смисъл искат ли да помагат за организацията, дават ли мнения, съвети?
А бъдещият съпруг какво мисли? 

# 41
 • Мнения: 113
децата наследяват родителите си все едно дали са в брак те или не, и дали децата са чужди , но аз не бих искала да се знае за кого съм омъжена, хеле пък , че е чужденец. имам причини за това, и всичките до една са се доказали във времето.

 на мен ми стана любопитно  newsm78

# 42
 • Мнения: 3 066
Ние си запазихме час в гражданското в Лондон за след месец ,а след това през майските банки ваканции си заминахме за 5 дни до БГ за да изберем ресторант,запазим час в църква (трудна работа беше да запазим часове и за двете в един ден за през юли).
После наехме сватбената агенция ,която се погрижи за пити ,вина и свещи в църковния ритуал да бъдат доставени по места на време + цветята , оператор ,фотограф ,гримьор и фризьор на деня + младоженческият апартамент за вечерта .
За 4 дни нещата станаха ,мъжа ми си купи костюма,поръчка и проба на шаферските тоалети , уговорихме цветове с кумовете , поръчахме украса на столове и маси и се прибрахме към ЮК.
Пет дни преди сватбата си получих роклята (по нета от Америка я избирах-не я бях мерила и обличала ) и на другия ден хоп в самолета и сватба след 3 дни.
Не приех фамилията на мъжа ми ,не заверихме брака в БГ ,защото искаха да унищожат официалния  ЮК брачен сертификат и да го подновят с БГ версия(
Така след 2 сватби пак се водим неженени в БГ   #Crazy

Последна редакция: нд, 15 апр 2012, 00:43 от Ноела

# 43
 • Мнения: 1 959
..не заверихме брака в БГ ,защото искаха да унощожат официалния  ЮК брачен сертификат и да го подновят с БГ версия

Това, предполагам е, защото и двамата сте българи?

# 44
 • Мнения: 1 760
Всъщност,как изглежда едно сватбено тържество там,където мислиш да се жениш?
Има ли нещо,което да не ти харесва и да може да си спестиш?


Тук, в Холандия няколко седмици преди датата на сватбата младоженците имат среща със служителката,която ще извършва церемонията и тя им задава разни въпроси.
Ако знаех какво се кани да направи с отговорите сигурно нямаше да кажа и една дума.
Беше написала нещо като разказ,как сме се запознали,къде,кога и къде сме родени,какво сме завършили,какво обичаме да правим,как си представяме живота си заедно,какви са ни плановете и т.н.Обаче освен тези уж безобидни сведения,беше вмъкнала и всички шеги и смешни моменти,които аз споделих по време на въпросната среща.Тъй като по това време ен знаех холандски добре,с нея говорехме на английски.Но церемонията беше на холандски и аз се чувствах много тъпо,когато изведнъж всички почваха да се смеят, а свекърва ми ме поглеждаше с позеленял от яд поглед.

Оженихме се в един музей и след церемонията по подписването ни разходиха из музея,имахме нает гид.Докато стане време за ресторанта имаше шампанско и сладки.
Самата вечеря в ресторанта беше една от най-скучните.Мъжът ми има един братовчед,които ме разпитваше дали в Бг имаме перални,хладилници,жените работят ли,средно по колко деца има в семейството и когато накрая ме попита дали съм израсла в къща с двор или апартамент в кооперация му казах,че съм чсе къпала в близката река или ако завали дъжд,ама там вали рядко,спяла съм в клоните  на едно дърво и случайно,когато мъжа ми е минавал от там съм паднала точно в неговите обятия.
Жена му пък на този братовчед ме питаше дали мога да готвя разни холандски манджи,но аз не знаех името на никое от ястията, за които ме питаше.Не харесвам холандската кухня и до сега.

Към края на вечерта,понеже миризмата на сирената и непознатите ми неща,които ми сервираха изглеждаха доста подозрително,сервитьора ме попита дали да ми донесе още нещо друго за ядене.
Аз съвсем искрено му отговорих,че ако го направи,ще трябва да си съблека роклята,защото няма да издържи и ще се пръсне от толкова много ядене.
Мъжът на братоведката сигурно десетина пъти ме попита дали смятам да имам деца и колко.

Всички гости без мъжа ми,свекитата и една леля,видях за първи ,а някои и за последен път тогава.

Малко преди да си тръгнем Главния готвач дойде и ми подари готварска книга,написана от него и спечелила на ресторанта името на най-добрия рибен ресторант в Холандия.Аз поисках да се снимам с него и му казах,че това е най-ценния подарък за сватбата,който получавам.Защото без тази книга,като се знам каква съм готвачка мъжа ми сигурно ще умре от глад.

След време си говорихме с мъжа ми,каза ми,че не е предполагал,че роднините му ще ми задават тъпи въпроси и ако е знаел предварително нямаше да ги покани.Но никой не си избира роднините,той самия също ги вижда само на сватби и погребения.Сватбата беше за 20 души,преди 7 години и ни струваше 10 хил. евро.Ако сега трябва да правя сватба, не бих поканила /то не съм ги канила аз,де, не ги познавах,само знаех,че са някакви роднини на мъжа ми/ хора,които не познавам изобщо.Моите спонтанни купони са много по-весели-пее се, танцува се и никой не се вманиачава толкова какво и колко ще яде.

Българската версия една седмица след холандската беше 10 пъти по-евтина,много по-весела и до сега общувам с гостите,които поканих.


Ноела-това,което са се опитвали да направят е незаконно с вашия сертификат.На основание на изадения в чужбина акт за сключен брак се издава българско Свидетелство за сключен брак в чужбина.Само трябва да е с апостил и преведен на български.

Общи условия

Активация на акаунт