Истанбул 9

• 62 410
  • 731
  •   1
Отговори
# 45
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Аз мога да се включа за църквите - има действаща българска църква - Свети Иван Рилски.
Намира се в Шишли, което е над Таксим. Хваща се метрото от таксим и се слиза на станция Османбей. По главния булевард нагоре, от лявата страна.
Има прекрасна градина, Пинето беше давала снимки преди  Peace
А Делта разказа за Великденската литургия която е посетила там и срещата си със старите българи живеещи в Истанбул  Peace

Карта:
http://g.co/maps/jsg4n

На същия булевард, но на отсрещния тротоар е Музея на Ататюрк - красива розова сграда. района е доста елитен  Flutter

Така изглежда, да не се чудите къде е:

# 46
Шебек поздравления ! Страхотна и идея и страхотна реализация ! Очевидно е че си положила много труд за да систематизираш цялостно информацията ! Поздравления и прекрасни празнични дни !

# 47
Понеже писанията ми вървят бавно, защото съм доста обстоятелствена,
ето моите 3 албума със снимки от Истанбул. Не е като пътепис, но радва окото  Hug

Сборен албум - най-доброто от 2-та дни:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150663689734285&se … ype=3&theater

Първи ден
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150681976119285&se … ype=3&theater

страхотно

Втори ден
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150682086824285&se … ype=3&theater

Приятно гледане!

Страхотно Julli, благодарности за споделената информация ! Красота !

# 48
jullianna , снимките ти са прекрасни!!  bouquet
Много ми харесаха снимките от кафето Пиер Лоти, както и от небостъргача, направо ми събра очите. Гледката от толкова високо е невероятна!!
Момичета, желая ви весели празници!   bouquet

# 49
  • София
Благодаря  Hug
Ако не си бях забравила статива, нощните снимки
щяха да са още по-прекрасни  Rolling Eyes

# 50
Аз мога да се включа за църквите - има действаща българска църква - Свети Иван Рилски.
Намира се в Шишли, което е над Таксим. Хваща се метрото от таксим и се слиза на станция Османбей. По главния булевард нагоре, от лявата страна.
Има прекрасна градина, Пинето беше давала снимки преди  Peace
А Делта разказа за Великденската литургия която е посетила там и срещата си със старите българи живеещи в Истанбул  Peace

Карта:
http://g.co/maps/jsg4n

На същия булевард, но на отсрещния тротоар е Музея на Ататюрк - красива розова сграда. района е доста елитен  Flutter

Така изглежда, да не се чудите къде е:

Много благодаря за подробното обяснение и снимките  Peace
Ще се възползваме  и ще отидем, съвсем близко е до нас  Grinning
Ние днес посетихме една гръцка църква близо до нас, но друго си е да отидеш на българска!!
Поздравления   bouquet

# 51
  • Варна
     И аз благодаря за новата тема, Шебече. Благодаря и на всички, които помагат, за да бъде тук толкова полезно и приятно.
     С тия темпове май е крайно време да започна да си записвам, че ако чакам да дойде време за пътуването ни, ще имам да чета километри отново. Надявам се пътуващите сега да кажат дали комшиите са спазили пусковия срок на Св. Стефан... ще се радвам да можем да я посетим и този път, вече обновена. Тайничко се надявам и градинката между Св. София и Синята джамия да е вече готова. Praynig
     Джули, снимките са невероятни, поздравления за пореден път се заканвам да изхвърля сапунерката  Rage .
     Пожелавам ви прекрасни мигове тук и там, в Истанбул     bouquet  bouquet  bouquet
     За тези, които се притесняват, че е празник, ако мога да съм полезна - последното ни ходене беше точно за 29.10. - Денят на Независимостта на Турция, но всичко работеше, само знамената бяха повече. За жалост грандиозната заря бе отложена заради случилите се дни преди това трагични събития.

Последна редакция: пт, 13 апр 2012, 15:00 от beljata

# 52
  • Варна и...духом на Босфора
 HugДжули какъв хубав подарък ни направи за празничните дни!
Прекрасни снимки,пак минавах по познатите места.... Красота  bouquet
Зася ли вече луковичките, Crazy Wink айде догодина и на нас калемче от Доламабахче..

Беличке 29 октомври е Ден на Републиката- Национален празник на Турция от 1923 година. А 23 април е Ден на на Националния суверинитет,някъде и Ден на Независимостта го пишат и Ден на Детето.  Peace

# 53
  • Варна
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bg/infoCountryPage/s … ey?country=Turkey
http://calendar.dir.bg/inner.php?d=29&month=10&year=2012 … id=0&eid=5725
http://bnr.bg/sites/horizont/News/World/Pages/Tur_nac_praznik.aspx
и т.н.
     Според чичко Гугъл на 23.04. в Анкара е свикано Велико национално събрание на Турция, което отменя правомощията на султан Мехмед VI и въвежда временна конституция, а на 29.10. 1923 година Мустафа Кемал Ататюрк провъзгласява Турция за независима парламентарна република, а някак съм склонна да вярвам на Нахиде Дениз, репортер с огромен опит, както и на многото други източници.
     Не споря и нищо не твърдя, явно има разминаване в тълкуванията, но мисля, че 29.10. им е най-големият държавен празник, та, без значение как се зове, написаното по-горе от мен може да е от полза на пътуващите сега. Исках да помогна, съжалявам, ако съм била неточна и това е подразнило.

Последна редакция: пт, 13 апр 2012, 15:34 от beljata

# 54
 HugПодразнило,няма такова нещо,виж ми емотикона след поста. Peace

А тази година кога се падат Байрамите?

# 55
...

А тази година кога се падат Байрамите?

Рамазан Байрам:
 -2012: 20 август
 -2013: 09 август
 -2014: 29 юли
 -2015: 19 юли

Курбан Байрам:
 -2012: 26 октомври
 -2013: 16 октомври
 -2014: 26 септември

Да не си помислите, че много знам - извадих ги от нета.  hahaha

# 56
  • Варна
     Подразнило, в смисъл, с неточността си, не че нещо сериозно.
     Моята информация е такава, като бяхме там, това ни остана и като впечатление, оттам нататък вероятно става дума за припокриване и за доста на брой празници, свързани все с независимостта, републиката и Ататюрк, та нека по-добре запознатите с историята и празничния календар на съседите да разяснят, та да сме наясно.
     Аз за 23.04. - Ден на Независимостта четох само в туристически сайтове. Прави се някаква връзка между децата, като бъдещето на страната и борбата за независимост, която все още през 1920 и не е била приключила. Буквалният превод от турски на названието на празника е Празникът на Националния суверенитет и деца. Стана ми интересно, де, та искам да разбера.
     Радеми   bouquet

# 57
 Hug Мими Ива- Heart Eyes И за другите години ги има,аз си мислех че всяка година се определя в началото....

Снощи докато гледах Канал Д на рекламите на Фатмагюл загледах малко Езел,не ме впечатлява,но в епизода доста беше снимано на Сиркеджи, верно както казва Пинето гарата прилича на нашата,варненската. Набелязах и място откъдето изведнъж се появи Езел- Молла Ашкъ Кюлтюр Паркъ. Много хубав изглед към Халич,и кафенето ми хареса. Близо е до Карийе, май,но ще търся автобус дотам от сайта.При вас този сайт зарежда ли на английски вариант,при мен не.

Белята, много тачен ден е,и съм била на този ден, усеща се празничната атмосфера Hug

# 58
  • София
HugДжули какъв хубав подарък ни направи за празничните дни!
Прекрасни снимки,пак минавах по познатите места.... Красота  bouquet
Зася ли вече луковичките, Crazy Wink айде догодина и на нас калемче от Доламабахче..

Благодаря ти, шекерче  Heart Eyes
Оооо да, посадих ги и нямам търпение да видя, какво точно ще излезне  Hug
Надявам се, не е някой султански бурен  Mr. Green
Дружки, за първи път правя козунаци - стискайте палци.
Втасаха идеално и сега се пекат  Hug

# 59
 HugДа не излезне някой Канделабър с пърхащи лебеди Mr. Green Laughing Crazy
Браво за козунаците! Щом са втасали,няма страшно,снимай!
Стадиона на Галатасарай от коя страна на терасата се вижда? Hug

Общи условия

Активация на акаунт