Клуб на храбрата шивачка -тема 10

• 91 129
  • 760
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте момичета!
Искам да ви попитам нещо, само тук не бях питала, но много ми се иска да намеря това, което търся, надявам се при вас!
Искам да си направя римски щори, такива които се надиплят. Не искам обаче да са с механизъм от горе, но пак да се надиплят.... Confused Гледах с някакви халки от края, така че шнуровете да са двойни или така поне го разбрах аз. Някой дали може да ми даде идея, аз не разбирам кой знае колко от шиене, но и това ще разгадая (тая тъмна Индия) Whistling
Моля за съвет!   bouquet

# 331
  • София
Тези халки се правят на машина ето така, трябва да намериш кой да ти ги направи. Иначе може да потърсиш в youtube.com има доста материал как точно се правят щорите. Може да потърсиш за "roman blindes" или "roman shades". Не е необходимо да знаеш английски, хората показват нагледно как се прави.
Другият начин е да търсиш на български език в Google като изпишеш "как се правят римски щори", може да ти излезнат много резултати, от които да си избереш например нещо такова http://www.comfort.bg/bg/interesno/view/1091.html, или нещо друго...

# 332
С доста трудна топка си се заела. Thinking
Вярно че механизмите са скъпи ама спестяват доста нерви  Peace
http://www.fabhousewife.com/diy-roman-shade/ ето това ти трябва обаче пак има малък механизъм за въжетата Thinking

# 333
  • София
Много добре е обяснено тук, а моето предложение е да се зашият двата пласта на хоризонтални канали и в тях да се напъха нещо твърдо, картон или плака, за да стоят по-опънати.

# 334
Зайчето е много идейно!

# 335
То цялата цака на тези щори е в механизма горе. Дугото са 5 пръчки и малко халки. Ние имаме една такава. Купихме си механизма само и щората направихме сами.
Като цяло е едно голямо нищо, но начина по-който се водят въжетата е доста облекчен. Преди имахме такива, които се навиват като ролка ама то е едно осукване на въжета, едно разместване на плата. Пък и като ти се навие накриво ролката и айде пак отначало навивай щората.
А при тези механизми точно това е хубавото, че въжетата се водят заедно и тези ролчици ги разпределят добре и няма как да се повдигне от единия край повече щората и да ти се налага 100 пъти да я агласяш.

# 336
Някой да знае къде в Бургас правят ремонт /евентуално само центровка/ на оверлог - става въпрос за Pfaff Hobbylock?

# 337
Киара, писах и на ЛС. Аз ползвам машина от Лидл - Силвър крест. Бих те посъветвала машината да не е много скъпа, но да има много функции - зиг-заг, илици, декоративни бодове, възможност за скрит шев... По този начин детето ще може да се научи да прави различни неща с нея. За мен е голяма радост като изпробвам нова функция на машината. Simple Smile

Казват за Сингер, че само скъпите им модели са хубави. Брадър мисля, че са добър избор, но това е от чуто-прочетено.

# 338
Благодаря ви DarinaK и mama Barba  Hug
От няколко дена на сам чета из нета за машините и открих една класификация в която се споменава, че Пфафф (видях да се споменава тук във форума) всъшност е много добра, на второ място следвана от Брадър, а Сингер всъшност хич не се препоръчва  newsm78
Споенаваше се обаче, че Пфафф е произведена за източния пазар и не се препоръчва пред Викинг (оригинала)

След всичко което прочетох, започнах да си задавам въпроси като "Дали не е по-добре да взема нещо което си заслужава, дори и малко по-скъпо?" от друга страна "Какво ще я правя тази машина след година като утихне интереса?" Дъщеря ми от години си моделира разни неща, не само от плат което ме кара да мисля, че има някаква арт нагласа  Thinking Днес, докато купувахме платове и лентички за нови рокли на куклите отново, съвсем тактично ме попита дали няма да е по-добре да има машина   Whistling

Мисля, мисля и това което измислям е може би да помоля някоя шивачка да вземе дъщеря ми за около месец, да покаже основните неща, да поработят на машина и после да решим какво да правим. Може пък да не И хареса да шие  newsm78

Дали ще може да ми препоръчате някакъв модел/кройка като за начало, нещо лесно което да занесем на шивачка и над което да поработят заедно?

Всъшност незнам, какво ще кажете за идеята ми?

# 339
Това с шивачката е добре като идея, защото е хубаво някой да ти помага поне в  началото. После е пробра-грешка, докато се научиш. На мен баба ми ми е помагала много, защото тя беше професионална шивачка и това ми е дало добър старт. Достатъчно ще е да я научи поне колко важно е да ти е в изправност машината, за да не ти се късат конци и нерви. Как да се пази за да не се нарани. Основните принципи за шиене на различни неща. Как се правят подгъви, кой плат какви игли изисква и т.н. За няколко дни може да и го покаже всичко това и после ще се справя и сама.
А що се отнася до машините - това така или иначе си е инвестиция. И ако стойността не е толкова от значение е по-добре да се инвестира в нещо по-добро. Дори и да и омръзне след време желанието може пак да се завърне и тогава все още ще си има хубава машина.
Според мен във всеки дом трябва да има шевна машина. Срамота е да даваш по 2лв на метър за подгъв на перде  ooooh! Най-елементарни неща да си правиш ще си спестиш сумати пари. Дори и да се ползва веднъж в годината тази машина пак ще си струва да си я имате, отколкото да тичате при шивачки или комшии с машина.
За кройки не мога да дам предложения, защото не знам точно какви дрешки шие и за какви кукли, но бих посъветвала първо да се научи да прави прави тигели, зачистване на краища, подгъви и такива по-лесни неща. Чак след това да се хвърля на дълбокото, защото ще и е нужно време да се научи да си води плата правилно. Нека започне с лесните неща, а после кройки ще се намерят  Hug

# 340
Много ти благодаря  Heart Eyes

Аз от това се притеснявам, че като види колко е трудоемко ще се откаже. Тя сега си мисли, че с машината само на бързо ще мине и дрехата е готова. Плюс това, за да стигне до дрехи за кукли (Барби и понякога плюшени играчки) трябва да мине през много други неща. Все пак това да шиеш мини дрешка е много по-сложно от нещо което има повече плат, не е ли така?
За кройка си права, не и трябва още. Може би самата шивачка ще може да покаже нещо, да си ушие пола на пример  Grinning

Машина е хубаво да има във всеки дом, да, стига да има кой да се занимава. Аз определено нямам време, децата също са много заети през учебната година. Тази машина ще си седи там, ще заема място и ще ръждясва  Tired Иначе като идея е добре ама дали е практично? А тези неща които показвате тук така съблазняват  Grinning, че буквално ми иде още утре да купя машина и да започна да шия  Laughing

# 341
  • София
Аз също рядко отварям машината си вече - то е и според свободното време, и според мерака. Но тя не ръждясва Grinning, просто си чака реда. А сега най-често я отварям, за да кърпя съдраните дънки на синовете си - страшно ми е полезна, те ги протриват от велосипедни седалки почти на всяко обуване. Ако нямах тази машина досега да съм се разорила от купуване на дънки.

Написах ти това, за да знаеш, че машината освен за хоби, може да служи и за полезни дейности. Затова също си струва да я имаш.

# 342
 Grinning

Как по-точно кърпиш дънки? Крачолите нали са тясни? Питам защото аз като гладя панталони или ръкави на блузи все си мечтая да имам тъка дъска където да мога да нанижа крачола за по-лесно гладене  Simple Smile.

И как да не ръждясва машината?  newsm78  Интересно, не знаех  Blush

# 343
# 344
Ами то няма какво да и ръждяса толкова. Ти все пак няма да я хвърлиш в мазето и да не я ползваш 15 години да речем. Веднъж в годината да  я ползваш пак ще ти е полезно. А и ти като я ползваш ще я смазваш с машинни масла, ще я почистваш.
А и вярвай ми ако дъщеря ти и мине бързо мерака то поне ще и останат някакви знания, а кой нае
 може пък да се запали повече.
За малките дрешки си права. Доста по-трудно е. Аз правя кучешки дрешки и бих казала, че е доста пипкава работа, но тя пък за куклите няма да се старае кой знае колко. Достатъчно ще и е да опъне два тигела и да има пола или рокля или каквото и да е там.
Аз никога не съм можела да шия хубаво на ръка и това винаги ме е изнервяло, затова и се научих бързо бързо да боравя с машина още като малка. Е после спрях да си играя с кукли и зарязах тия неща, но основните знания ми останаха и после бързо си припомних кое как става.
Наистина си е полезно умение. Ще видиш след време как ще молиш дъщеря ти да ти скъси някоя пола  Laughing
За протритите дънки и аз бих искала да знам  как става Thinking Единствено съм виждала да се подплати с друго парче дънки и да се мине на такива зиг заг тигели по цялото парче newsm78
Иначе аз се научих как да скъсявам дънки като запазвам оригиналния тигел  Party (обаче става само за прави дънки)

Общи условия

Активация на акаунт