Клуб на храбрата шивачка -тема 10

• 91 124
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Преди няколко поста показах снимка на машина, като моята. Имам я от повече от 20 г., не помня да съм я смазвала, рядко шия на нея, не я почиствам, освен да подухна малко под капачето за калерчето, ако се е насъбрал мъх от конци и толкоз. И машината работи.
Колкото до крачолите има си ръкав, на който се надяват.
А кърпенето на дънки е обикновено на чатала, там се изтриват от седалката на велосипеда. Подлепвам отдолу с подходящо парче подлепващ плат и после напред-назад ... ужас! Ама какво да се прави, няма как. Сега ми е малко късно, но утре ще сложа снимка.

# 346
  • София-в сърцата на моите деца
Аз също рядко отварям машината си вече - то е и според свободното време, и според мерака. Но тя не ръждясва Grinning, просто си чака реда. А сега най-често я отварям, за да кърпя съдраните дънки на синовете си - страшно ми е полезна, те ги протриват от велосипедни седалки почти на всяко обуване. Ако нямах тази машина досега да съм се разорила от купуване на дънки.

Написах ти това, за да знаеш, че машината освен за хоби, може да служи и за полезни дейности. Затова също си струва да я имаш.
И аз така я взех на шега ,после ших на дъщеря ми протритите дънки, после на мене и после на приятелчетата на дъщеря ми скъсаните дънки,за да не ги ступат родителите им, после покривки,щото ми кръгла масата,после чаршафи,пердета и какво ли не...Просто няма такова удобство PeaceЩо пари ми е спестила, а и що ципове съм сменила на поли и панталони Rolling EyesА сега ти искат 10лв за смяна на цип...,.а аз тъкър-тъкър с машината ,бавно и полека и си ги сменям екстра...И сама съм се учила! Peaceсамо с ръководството на машината!Изплати се хиляди пъти...за тези години... PeaceВярно е,че не шия всеки ден,но шия и кърпя нон стоп на децата!

# 347
Ейййй, страшни сте!  Peace
Хиляди благодарности, че ми отделихте толкова време  Heart Eyes И линковете от mama Barba  са супер.

Може ли още един въпрос за машината? Гледам, че има комютъризирани, с различни софтуеъри. Какво мислите за тях?

# 348
kiara , няма смисъл от компютъризирани, купи нещо просто, но качествено т.е.(около 70-100 евро), с което да и е лесно и да вложи ентусиазма си, то само ще си покаже после. Паралелно нека да изкара и няколко часа  курс с основни техники. Така детето ще може да прави поправки, подобрения, въобще да даде криле на фантазията и мечтите си в тази област. Голямо предимство и източник на наслада са такива умения, занапред в живота, с каквато и професия да се захване след това..      

# 349
и аз като Sash отварям рядко машината.

Сетих се, че преди време ми се мяркаха детски шевни машини някъде по нета и май то някой твшоповете - туристически.

Защо не провериш за нещо такова, щом самата ти не шиеш? Особено за детските - май бяха само с прав тигел, но като за начало на 11 годишна мадама за дрехи за кукли ще свърши работа. Пък след 3-4 години може и истинска, ако мерака й продължава.

# 350
  • София
kiara, махни ги тез компютъризираните, то, все едно да караш кола с автопилот - караш ли или се возиш? Laughing Вземи една проста и здрава машина на детето, пък и ти се научи, че виждаш ли тук колко хора де надъхахме, пък и не е трудно.
DarinaK, не мисля, че детските са добър вариант, тя е голямо момиче. И синът ми е на 11 години, аз го считам за голям, а момичетата, както знаем, даже са по-напред на тази възраст.  hahaha То, май на всяка, ама това е друг въпрос.

Тези снимки показват моята орисия да кърпя дънки
http://prikachi.com/images/667/4878667j.jpg
http://prikachi.com/images/668/4878668O.jpg
На втората е от вътрешната страна и се виждат три цвята конци, което значи, че три пъти вече съм ги кърпила тези smile3516 Отдолу не сменям конеца, а шия с каквото има в момента. И вече не помня кой панталон колко пъти съм "обработвала". Ужас.

Последна редакция: пн, 11 юни 2012, 11:27 от Sash

# 351
Sash,много добре си се справила.В крак с модата!

# 352
  • София
Киара-Аз с едно по-различно мнение.Щом детето иска машина и я купи(освен ако не си съвсем финансово притеснена).От моя гледна точка-евтин модел-има и тойоти(които много се харесват) под 200 лв.Почти всички сегашни имат прав,зиг-заг,илици,еластичен.Като се понаучи, ако иска ще си купува друга.Ако и мине мерака има приказка"хляб и вода не иска" ще си я прибереш някъде.Електронните са за хоби маниаци.аз шия от 6-ти клас,сама си кроя(нещо от кръжок,нещо от гледане на баба ми и на кроячката на майка)Мога почти всичко(ако си от София-пиши ми на лични-ако имам време може да отделя малко на детето)Имала съм възможност да шия на доста модели машини-общо взето всяка има по нещо,така че за начало е все едно(т.е инвестицията не е оправдана ако е голяма)По повод кройките-с тях пък е съвсем лесно-на куклите си е по-трудно и пипкаво.
По повод банския-най-лесно се обточва с 2-ен ластик за бельо.

# 353
Преди няколко поста показах снимка на машина, като моята. Имам я от повече от 20 г., не помня да съм я смазвала, рядко шия на нея, не я почиствам, освен да подухна малко под капачето за калерчето, ако се е насъбрал мъх от конци и толкоз. И машината работи.
Sash смазвай я редовно  Peace майка ми има Финес от 1987-8г доколкото си спомням и ми е казвала че винаги трябва да работи добре смазана. Машинното масло е много евтино, вземи си едно само за машината (аз го крия при козметиката, че мъжете в къщи все ми го взимат...)

# 354

Преди около 8 години я купих. Беше последния модел на Сингер тогава и струваше над 500 лв. Машината е чудесна. Има толкова много възможности.  Имах голям мерак да шия. За съжаление обаче никой, никога не ме е учил и единственото, което правя с нея е да подгъвам, да шия зипове и някой дребен ремонт. По едно време търсих да запиша курс по шеф и кройка, но не намерих такъв. После някой ми каза, че стрували по 500-600 лв и повече не потърсих. Исках да намеря поне някоя книга да се науча да кроя най-основните неща, но и това не успях. Ако някой знае такава, моля да ми препоръча.

Тези дни ще ми се наложи да си ушия подплата на една рокля, която оплетох на една кука. И в нета намерих ето това описание. Мисля, че с него ще се справя. http://pletivo.org/

# 355
  • София
Хора ,аз също имам Финес от 30 години и нищо му няма и я е смазван 3 пъти я не..По старите модели имаха много повече метални части(което отдавна по-новите нямат)Някъде бях писала-по скъпите машини имат просто пове4е декоративни шевове и "джаджи" като 1 стъпков илик или вдевачки.Шие си се нормално и на по-обикновенна машина.Марките отдавна не са това ,което бяха-специално Лучника,Пфафа,Наумана-сегашните спрямо по-старите са като детски играчки.Детска машина съм имала като дете(руска и работеше и шиеше),както и пералня,която переше и кафемашина,която правеше кафе.НО СИ БЯХА ИГРАЧКИ(т.е за деца)Има доста евтини машини,за начало всяка  е добра.Има и промоции-мисля че до 150-200 лв,може да се намери нещо,а до 300 пък със сигурност.
По повод кърпенето на дънките-това е начинът,но се спазва нишката-по не се забелязва,особено ако конеца е "в тон".Иначе се крои нова част и се вмъква триъугълника в шева на чатала-на времето на по-дебелите господа бяха така кроени панталоните,ако не достигнеше ширината на плата.
Има си книга"Как да кроим и шием сами" а и някои от по-старите книги тип " дома","модерна домакиня" има доста неща.НО интернета е велико нещо-не може да няма видео уроци-аз лично съм срещала доста но са на руски.
По повод подлатата-това си е почти цяла книга.

# 356
Хора ,аз също имам Финес от 30 години и нищо му няма и я е смазван 3 пъти я не..По старите модели имаха много повече метални части(което отдавна по-новите нямат)Някъде бях писала-по скъпите машини имат просто пове4е декоративни шевове и "джаджи" като 1 стъпков илик или вдевачки.Шие си се нормално и на по-обикновенна машина.Марките отдавна не са това ,което бяха-специално Лучника,Пфафа,Наумана-сегашните спрямо по-старите са като детски играчки.Детска машина съм имала като дете(руска и работеше и шиеше),както и пералня,която переше и кафемашина,която правеше кафе.НО СИ БЯХА ИГРАЧКИ(т.е за деца)Има доста евтини машини,за начало всяка  е добра.Има и промоции-мисля че до 150-200 лв,може да се намери нещо,а до 300 пък със сигурност.
По повод кърпенето на дънките-това е начинът,но се спазва нишката-по не се забелязва,особено ако конеца е "в тон".Иначе се крои нова част и се вмъква триъугълника в шева на чатала-на времето на по-дебелите господа бяха така кроени панталоните,ако не достигнеше ширината на плата.
Има си книга"Как да кроим и шием сами" а и някои от по-старите книги тип " дома","модерна домакиня" има доста неща.НО интернета е велико нещо-не може да няма видео уроци-аз лично съм срещала доста но са на руски.
По повод подлатата-това си е почти цяла книга.

Без ръкав трябва да е. Права, вталена. Тази книга съм я търсила, но нито в книжарницата, нито в нета съм я намирала. Трябва в youtube да се поразровя. Аз от там се научих и да плета на една кука де.  Simple Smile

# 357
Имам чувството, че съвсем скоро ще се превърна в специалист по шевни машини  Joy  Изчетох толкова много материал и в главата ми е пълна каша  Crazy Тъкмо си харесвам нещо и хоп изкача друго....
За компютъризираните като че ли сте прави. Те май няма да я научат на умения. Там само задаваш програмата и машината сама си шие  Mr. Green ама е примамливо, особено с тези красиви картинки като гоблени  Whistling
Видях и много детски модели, но тяхната цена е като на обикновена машина. Имаше една която беше със забавен старт и по-бавно шиене за да може детето да има време да реагира. Но тя, дъщеря ми като свикне, ще знае кога какво следва.
Аз мога да шия. Не съм специалист, шила съм в училище и все още бих се справила с обикновени шевове.
EliMery, твойта машина изглежда страхотно. В нета обаче тази марка не се препоръчва и не съм ги разглеждала.

Сега друго нещо ми се струва като по-добро, heavy duty машините. Не тези огромни, индустриални чудовища. За тях пише, че са също като обикновенните, но могат да шият дебели платове, дънки и подобни. Цените са им почти същите. Чудя се, дали това ще ни служи по-добре  newsm78 Казват също, че те са по-издръжливи.

# 358
И аз когато реших да си купувам машина не бях запозната. Тогава знаех само, че Сингер са едни от най-добрите машини. Баба ми има Сингер, разбира се много, много стара, ръчна, но работеща.
Да чукна на дърво, доволна съм от машината.  Peace

# 359
  • София
Kiara-всяка машина шие дебело с подходяща игла(някои като тойотите имат крачета за горен транспорт)Има модели тойота ,доста евтини.В карайна сметка има " полупрофесионални" машини по около 1400-2000 лв.Лично мнение-  машина до 300 лв.може да покрие почти всичко.
 Ели мери-ако е права и вталена-намери готова кройка с пенсове за твоя размер(от риза,блуза или нещо)и само удължи надолу-може и да я вталиш повече..(май в твойто имаше нещо подобно.)Ако си по-надарена ще е малко по труидно,ако си по- като мене е лесно Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт