Всички се оплакват от работодателите, а от работниците имали оплакващи се?

• 7 707
  • 60
  •   1
Отговори
# 45
  На болничния лист пише  вероятно домашно лечение, т.е. трябва да е в къщи, а  не да се разхожда по улиците и кафенетата.

# 46
  • видин
Не мога да разбера защо едни хора само се заяждат.
Разбира се ,че работодателят има право да намалява работната заплата при доказани нарушения, стига да са субективни. При нас - дори до 50% от РЗ.
И уточнявам, че работя в много голяма фирма с колективен трудов договор, върху който са се подписали юристи, работодатели  и синдикални лидери.
Също така уточнявам, че не съм работодател.

# 47
Все още в Кодекса на труда фигурира точка "дисциплинарно уволнение", където си има уточнени варианти в подточки и едната е точно "несправяне със задълженията" (ако не се лъжа). В такава ситуация не дължите предизвестие.

Убавице, ти знаеш ли какво означава дисциплинарно уволнение?
Като те интересува, да ти поясня:
"Дисциплинарно уволнение е най-тежкото от дисциплинарните наказания, които може да налага работодателя: забележка, предупреждение за уволнение, уволнение.

Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;
2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;
3. системни нарушения на трудовата дисциплина;
4. злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;
5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;
6. участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;
7. други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

В глава девета на Кодекса на труда е предвидена специална процедура за налагане на дисциплинарни наказания . Неспазването на тази процедура е основание за съда да отмени наказанието при възникнал трудов спор."

# 48
  • Ямбол
Всички тези провинения при едно оспорване трябва да бъдат доказани и подписани от свидетели, подкрепени и с документи.
Ако всичко това без проблем би било налично, тогава няма проблем за уволнение. Ако обаче работникът извади друга теза и други доказателства или уважителни причини, тогава става интересно.

# 49

6. участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;

хаха, това е някакъв ъпдейт на кодекса
имах този случай преди няколко месеца и понеже за мен това е недопустима подигравка с доверието ми, седнах с човека, поговорих си и се разбрахме да се разделим приятелски...
иначе ако го знаех, можех да го използвам, макар че едва ли
въпреки, че досега за 15 години всякакви гадории, един единствен път прибягнах до дисциплинарно уволнение - преди години като управител на заведение имах две абсолютни шафрантии за сервитьорки, но ми вършеха работа, защото бяха бързи, красиви и правеха добри обороти. та казват ми те - утре заминаваме за гърция. хубаво, но от 5 сервитьорки, баш в най-голямата работа, това беше 2003 и никой не беше чувал за криза, къде по средата на сезона, когато се цепим от работа да намеря две сервитьорки и да ги хвърля в час пик. при това точно миналата седмица им бях направила голям компромис да отидат 5 дни на море и другите се бяха сбръчкали от работа. казвам им не - момичета имате месец предизвестие, хайде ясно е, че няма да си изпуснете работата, поне останете седмица докато намеря други хора. казаха ок и не дойдоха на другия ден.... нито имах молба, нито си потърсиха трудовите книжки.
бях млада, зелена и много ядосана. уволних ги дисциплинарно.
сега не бих го направила.

# 50
С риск да бъда разпната - ето вариантите ти:
1. Най-лесен, но недоказано ефективен - казваш, че си глобявала работника. Това действително е трудно постижимо законово според нашето законодателство. Затова допускам, че служителя е назначен на прага за длъжността си, а не на реалната му заплата. Спираш му горницата над записаната заплата в трудовия договор и чакаш евентуално сам ще напусне.
2. Дисциплинарно уволнение - не се препоръчва. Трудно доказуемо в съда, почти винаги дело се печели от работника. Ако решиш за този вариант ти трябва помощ не от адвокат, а от специалист по трудово законодателство. Лично се убедих, че масата от адвокатите абсолютно нищо не разбират от този вид законодателство и говорят пълни глупости.
3. Съкращение в щата - възможно е с някои съпътстващи условия, на които трябва да отговаря и организацията и работника. По-лесно е от дисциплинарното, но има определени документи, които трябва да се изготвят, за да не отпадне после уволнението в съда. Кофтито е че 6 месеца не можеш да наемеш някои на същата позиция - ако ти трябва човек, трябва да върши работата назначен на  фалшива длъжност.
4. По желание на работодателя с обезщетение от 4 и повече заплати за работника - тук опираш до финансовия проблем и до съгласието на работника - трябва да го убедиш да вземе 4-те заплати и да бЕга преди да е станало по-лошо за него
5. По взаимно съгласие с по-малко от 4 заплати - разликата е в КТ - когато е по желание на работодателя КТ не позволява обезщетение под 4 заплати. Ако се споразумеете за по-малко прекратяването на договора е по взаимно съгласие. Иначе прилагането на техниката е същата -сплащване да се съгласи сега, щото иначе ще стане по зле.
При точки 3 и 4 допълнителен коз е, че работника има право на по-голяма и за повече време обезщетение от бюрото по труда.

# 51
Браво за темата!
Толкова много мога да пиша в нея, че всички, които се оплакват от работодателите си, ще се изненадат, че медала има и друга страна...

# 52
С риск да бъда разпната - ето вариантите ти:
1. Най-лесен, но недоказано ефективен - казваш, че си глобявала работника. Това действително е трудно постижимо законово според нашето законодателство. Затова допускам, че служителя е назначен на прага за длъжността си, а не на реалната му заплата. Спираш му горницата над записаната заплата в трудовия договор и чакаш евентуално сам ще напусне.
2. Дисциплинарно уволнение - не се препоръчва. Трудно доказуемо в съда, почти винаги дело се печели от работника. Ако решиш за този вариант ти трябва помощ не от адвокат, а от специалист по трудово законодателство. Лично се убедих, че масата от адвокатите абсолютно нищо не разбират от този вид законодателство и говорят пълни глупости.
3. Съкращение в щата - възможно е с някои съпътстващи условия, на които трябва да отговаря и организацията и работника. По-лесно е от дисциплинарното, но има определени документи, които трябва да се изготвят, за да не отпадне после уволнението в съда. Кофтито е че 6 месеца не можеш да наемеш някои на същата позиция - ако ти трябва човек, трябва да върши работата назначен на  фалшива длъжност.
4. По желание на работодателя с обезщетение от 4 и повече заплати за работника - тук опираш до финансовия проблем и до съгласието на работника - трябва да го убедиш да вземе 4-те заплати и да бЕга преди да е станало по-лошо за него
5. По взаимно съгласие с по-малко от 4 заплати - разликата е в КТ - когато е по желание на работодателя КТ не позволява обезщетение под 4 заплати. Ако се споразумеете за по-малко прекратяването на договора е по взаимно съгласие. Иначе прилагането на техниката е същата -сплащване да се съгласи сега, щото иначе ще стане по зле.
При точки 3 и 4 допълнителен коз е, че работника има право на по-голяма и за повече време обезщетение от бюрото по труда.
чудесни съвети как да пре...м работника
Нищо чудно че България е на това дередже

# 53
Piny
  ,а пре.....то на работодателя ?Защото закона идеално позволява това .
Или викаш такова нЕма всички до един съвестни като японци  Mr. Green

# 54
На зла круша - зъл прът, бих казала аз и бих оставила моралната страна на въпроса. Тук е поставен конкретен случай с конкретно питане, а sunligt eli e отговорила отлично, показвайки солидни познания в областта. Дали ще бъдат последвани нейните съвети, си е работа на авторката.

# 55
  • Западен парк
По повод на трудността на работодателя да уволни работник, се сетих за едно предаване по "Хоризонт" преди повече от две години. Беше по времето на предишната криза в БДЖ. Та тогавашният шеф разказа, че като закрили телетипа на железниците, поискали да преназначат служителката на друго работно място. Тя отказала да подпише преназначаването, а синдикатите отказвали да подпишат освобождаването й. И в продължение на почти година тази служителка отивала на работа, без де факто да има работно място... и съответно накрая на месеца си получавала и възнаграждението. Жалваше се човека, че дори и в министерството се хванали за главата, без да могат да направят каквото и да било. Не зная как са се развили нещата там, но е показателен пример, че се налага да се правят какви ли не еквилибристики със КТ, за да може работата да върви. За протокола - работник съм, в производство и не бих искала заради "роднини на шефа" да ми се налага да работя два пъти повече за същото възнаграждение.

# 56
Имаше и преди година някъде съвсем официална статистика как болничните се увеличават с темпа на намаляване на работните места, тъй като масово се ползват фалшиви болнични за да се отложи съкращението  Confused
Ето че и тук в темата се демонстрира явно незнание на режима на болничните, на задълженията на работника/пациента, и на правата на работодателя. Друг е въпросът ( не съм го изпитвала практически), че процедурата по оспорване на болничен сигурно не е от най леките.

# 57
Щом колегите му са съгласни да се разменят смените какъв е проблемът?

Няма проблем веднъж, два пъти, ама системно ..... Нали знаете, че има задължителни графици със смените на работниците и ако не се промени графикът за н-ти път заради въпросния работник, мине проверка и се установи, че Х не трябва да е на работа в момента, иди обяснявай, че замества У точно сега  ooooh! Глобите са жестоки в тези случаи.
Имах една такава - работеше на 4 часов работен ден, защото беше студентка и до обяд задължително е на лекции. Графикът беше изготвен с раб.време от 13:30 всеки ден. Ама остана да повтаря 2-рата година, което предполагаше да ходи само за изпити и се почна ( според графика на гаджето ѝ ) без предварително предизвестие, а само със сутрешно обаждане " днес може ли да не идвам, а Х ден да съм цял ден, утре може ли да съм до обяд, ....." и така почти ежедневно  Crazy График трябва да е изготвен минимум за седмица напред. Аз как да го направя, като всеки ден "ново 20"? Ако ми бяха минали на проверка примерно като си отработваше някое отсъствие, щяха да ме докарат до фалит от глоби, заради своеволията на работник, който не мога да пипна по КТ.
Да не говорим за ежедневни закъснения от мин. 20мин. с кафе в ръка, хвърля си чантата и излиза да си го пие с цигарка навън  Crazy а аз през това време обслужвам клиентите - работя, за да има пари за работника ми  ooooh!
И накрая, пак, за да не съм лоша, я съкратих, за да може и на ТБ да иде и пак да взима от парите на работещите  Crazy

# 58
Брей,от кога работодателите станаха компетентни хирурзи и джипита бе,та да решават кой правомерно и кой не е излязъл в болнични!На едно кафе ли не може да излезе като е в болнични?А какво си дрънка на ляво и надясно няма никакво значение.А работодателите дали са всичките коректни?А това,че обикновено осигуряват на 4 часа,а работника работи над 8?Ама не,то това не се брои!Имала съм и имам възможност да си взема фалшиви болнични,но никого не съм го правила и като чета такива нагли теми ме е яд,че не съм го правила.Няколко пъти ми е идвало на ум и много искам да има теми за некоректните работодатели,където поименно да се описват,но за съжаление може би няма да е толерирано съществуването и тук.

# 59
Е с какво е виновна авторката, че някой работодател някъде нарушава закона? Дай нея да я крадат, понеже някой друг пък крадял  Laughing
Работникът, чиито права са нарушени има регламентирани законови механизми, чрез които да си ги търси. Работодателят- също. Тази тема е за вторите, така че не виждам никакъв, ама никакъв смисъл от емоционални изблици.
Пусни тема ' какво да направим ако работодателят не не осигурява на пълната заплата' и ще ти пишем съветите си.

Общи условия

Активация на акаунт