Мъже и кючек

• 26 084
  • 135
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Ти нямаш обща култура, но това не ти пречи да подсачаш като чалгаджийка в Планета.

Твоята обща култура вече всички я видяхме... Laughing

# 61
a, eto namerih edin turkish dance with spoons Simple Smile

http://www.youtube.com/watch?v=hqmJRy8A-8Y

и пак не разбирам връзката - освен лъжиците, на мен  напомня испански танц с кастанети, отколкото ръченицоподобния варненски танц с лъжици

# 62
  • Варна
О, какъв кючек се заформил тук, а мислех, че темата е скучна.

Аргун, остави. В някои случаи е кауза пердута. Никога не съм мислела, че невежеството е повод за гордост, но при някои индивиди явно не е така.

# 63
...Ето това е , не разбрах връзката с кючека каква е?

Обща култура да речем.
И че летоброенето не тръгва от твоето рождение.

А, как не;)

Аз  съм леко уморена,, но не разбрах общото м/у кючека и варненския танц с лъжици. Но разбрах, че има и турски танц с лъжици, но не намирам в ю тюб.
та, много бих те помолила да обясниш, явно знаеш, а на мен ми стана интересно

Варненският танц с лъжици е пряка заемка от турският такъв.
Навремето, в началото на ХХ век, е имало масови преселения от турските градове в България, вкл. по варненско, от там и традиционните танци. Много танци - напр. http://www.youtube.com/watch?v=NL-JPxI6i-8 (или подобен плюс бг танц) се учеше по читалищата преди повече от 20-30 години.

О, какъв кючек се заформил тук, а мислех, че темата е скучна.

Аргун, остави. В някои случаи е кауза пердута. Никога не съм мислела, че невежеството е повод за гордост, но при някои индивиди явно не е така.

Ох, права си, но просто сърце не ми даваше. Не бях допускала такова невежество.

# 64
Защо така се хванахте за косите? Много сте докачливи в тая Варна, може ли съгражданки да се карат за едни кючеци. Аз не съм ценител на тоя вид изкуство, признавам, не ми харесва, със или без лъжици.

# 65
Интересно, че турските танци не се изчерпват само с кючека. Освен това Турция е огромна страна и имат със сигурност много зони и влияния - от ирански до гръцки.
Тропат здраво и ръченици  Simple Smile
Ето например това е посочено като типично за Анадола :
(анатолия сигурно е анадола..)
http://www.youtube.com/watch?v=gTGyFkLIEp0&feature=related

Изобщо има толкоз неща, дето не знаем за българския фолклор, че ...

# 66
  • Варна
Шанталче, варненки сме "кибритлийки" - от морето ще да е  Mr. Green
И аз не съм в течение на народните танци, но никога не е късно човек да научи нещо. Знанието винаги обогатява, затова не мога да приема някой да се гордее с невежество.

# 67
  • Варна
За секунда забравих ,че форума е пълен с експерти  във всички насоки Laughing... Как ли съм могла.
Простете на мен, невежата  Joy
Иначе и на мен не ми харесва този танц, изобщо народни танци и кючеци не харесвам.
Шантал, не се хващам изобщо , но тя обижда, грозна работа е...

# 68
Интересно, че турските танци не се изчерпват само с кючека.
Тропат здраво и ръченици  Simple Smile
...

Турските танци имат повече ръченици, отколкото ориенталски кючек  Peace - справка - танците в македонския дом.
ПП - аз съм учила народни танци до припадък, особено варненския, така че нямам бутане.
ППП - и сега да ми дадат четири дървени лъжици, първо ще подхвана танц с тях.

Турските традиции се виждат не само в общите танци, но и в шевиците - това за който има пари за купува оригинални килими.

# 69
Освен шевиците, турско (отоманско) влияние има и в архитектурата, храната, манталитета, езика (навсякъде в Балканите са останали турски думи и все още се използват). Няма нищо чудно в това - просто сме били една държава навремето.
И все пак чалгата или поп-фолка е нещо друго, има го и в съвременна Турция. Но ние вече не сме част от Отоманската империя, защо се правим сега на ориенталци? На нас не ни отиват тези ритми.
Не е необходимо да слушаш чалга за да танцуваш и да се обличаш предизвикателно. Истинският купон не е в чалготеките.

# 70
По арабските държави не съм виждала мъже да танцуват. Те седят на маса и обикновено си бъркат между пръстите на краката Sick А арабския танц някак ми е по-изящен от кючека.

# 71
И Римската стена в Лозенец не е римска.
Но има персонажи, които смятат, че е римска - това вече е чалга.

По арабските държави не съм виждала мъже да танцуват. Те седят на маса и обикновено си бъркат между пръстите на краката Sick А арабския танц някак ми е по-изящен от кючека.

ММммм, не знам къде си ги гледала, но си имат танци, които могат да се проследят до началото на вековете.

# 72
Да, били сме част от Османската империя, нормални са всякакви влияния, както и в/у тях има доста влияния ( арабски, персийски) но не мисля, че кючека точно е в списъка наследености. Дори смягам, че категорично не е част от наследството.
И ако приемем, че ръченицата има своят турски аналог, ако танцът с лъжици е привнесен от Анадола,  то кой е аналогът на кючека в българския фоклор? Кой женски танц напомня кючек? Кога българки са играли кючекоподобни танци в Родопите, Тракия, Добруджа, Шоплука.. Имаме доста фолклорни области, къде българките играят кючек?

# 73
Точно на кючека няма аналог.
Ние сме заели групови танци, но не и индивидуални.

# 74
Грозно ми е и на мен.

Общи условия

Активация на акаунт