Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

  • 215 829
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 1 946
helenblondy, аз не мога да ти отговоря на всички въпроси, някои от тях и аз си ги задавам, но ще ти кажа това, което знам. Някой друг сигурно ще ме допълни.
Чугунът без покритие изисква специални грижи - намасляване, подсушаване, да не се появи ръжда и т.н.
Неръждаемата стомана съдържа никел, който може да предизвика алергии. Но щом като ти отдавна ползваш стоманени съдове и досега не се е проявила алергия...
Покритието върху неръждаемата стомана помага за незалепване и незагаряне.

# 121
  • Мнения: 1 732
Доколкото разбрах най-полезни материали за тенджера са чугун и неръждаема стомана.


Че откъде разбра подобно нещо?  Rolling Eyes Лично аз не съм оставала със същото впечатление.

# 122
  • Мнения: 69
Момичета какво мислите за съдове с марка Века от неръждаема стомана. Ето този примерно : http://shop.gamaelit.bg/?module=viewProduct&id=73
А освен в Гама Елит продават ли се на друго място в София и има ли ги някъде онлайн на по изгодни цени? Simple Smile

# 123
  • Мнения: 62
Момичета вижте на какво попаднах:
 
Изобретиха саморазбъркваща се тенджера

Не ви ли прилича на кексова форма?

# 124
  • Мнения: 130
take a smile,  с такова впечатление останах прехвърляйки тази и по-старата теа, а също така и един твой пост, а именно:

"1. Силикатните без нано и доп. вещества:
Стъкло /например, Simax, Pyrex / стъклокерамика / например, Pyrex& Pyroflam/ , /Visions имат дори тигани за котлон, но не са незалепващи и не могат да се ползват без мазнина./грънци /има добри български/, керамика /например, Staub, Emile Henry/ , глина /RÖMERTOPF/, емайлираните-с дебел пласт непорест емайл, без драскотини

Чугун в качествен емайл /например Le Creuset-имат и тигани/, емайлирана стомана. "

Греша ли? Става въпрос за чугун и качествена стомана, обвити с емайлирано или керамично покритие. Какво те притесни в моето изказване?

В моето квартално магазинче видях тиган Фагор, испански, за 42 лв, 26 см, керамично покритие без PFOA и PTEE, но не разбрах каква е основата - retrivento base...мисля, че така беше. Сега ще потърся какво е това. Не е алуминий, защото беше тежичък, а до него имаше алуминиеви с емайлирано покритие и бяха доста по-леки.

2. качествена стомана- 18/10.
Когато съдът е с маркировка 18/10,  преди да го купите тествайте го с магнит- ако магнитът се задържи, съдът е добър, ако не се задържи- не купувайте."

# 125
  • Мнения: 1 732

Греша ли? Става въпрос за чугун и качествена стомана, обвити с емайлирано или керамично покритие. Какво те притесни в моето изказване?

От поста ти изводите/ впечатленията , с които си останала сякаш са леко  трансформирани.
Не ме е притеснило. Това е твоята преценка.  Grinning
Например, ти си писала "за тенджери" -"чугун".
Аз не съм писала това изрично.
Както по- късно си извадила цитата, ясно се разбира, че съм писала "чугун в емайл".  Grinning И не съм конкретизирала "за тенджери"......
конкретно за " тенджери", лично аз бях дори писала, че бих искала да имам тенджера от Pyrex Pyroflam ...
за стоманата -там е доста относително . Писано е за никела, за видовете стомани; също и че предпочитам емайлираната. Peace
за магнитните св-ва нещата са по- сложни. в един друг пост бях писала още. Peace

п.с
някой беше питал за каменните съдове. Коментирани бяха такива още в края на 2010 г. в другата тема.  Peace

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 10:39 от take a smile

# 126
  • Мнения: 130
take a smile, явно в опита си да конкретизирам многото си въпроси в отделини точки, става недоразумение. Аз също имам предвид не чисти чугун/стомана, а задължително обвити  в емайл/керамика. А ти защо не препоръчваш емайлиран чугун за тенджера?

Аз искрено питам какво те е притеснило в моето изказване, не иронизирам, защото в случая при мен не става въпрос за "моя преценка" - едва сега навлизам в дълбоките дебри на тези нелеса материя  Wink и по-скоро постът ми не е преценка, а въпрос към по-разбиращите дали съм разбрала правилно нещата...
take a smile, сега виждам, че съдовете от pyrex&pyroflam впрочем не са само стъкло пирекс (мислех, че са чисто стъкло), а има и съдове подобни на тенджери от материал "vitro-ceramic". Как изглеждат тези тенджери? Долната част прилича на керамика ли? Или е прозрчна? Не мога да разбера от снимките. Имат ли според теб недостатъци тези тенджери спрямо баналните емайлирани стари тенджери? В смисъл по-бързо ли се готви, по-бавно ли, загарят ли, трябва ли да се внимава в поддържането им...

Благодаря!

# 127
  • Пловдив
  • Мнения: 789
helenblondy, аз мога да ти кажа само  за тенджерата на Пирекс, тъй като ходих в Метро специално да я гледам- цялата е изградена от един материал, изглежда като керамика. По-назад в темата едно момиче беше много мило и беше подробно документирало целия процес на готвене в нея във снимки с две различни ястия. Разгледай назад и виж отблизо снимки.

# 128
  • Мнения: 130
portokalche и Sash, много благодаря за съветите и насоките  Peace

между другото, откакто ви чета и готвя само в гювеч или студени супи  Embarassed прияде ми се вече и нещо нормално готвено : ), българско, а като си погледна настоящите тенджери, все едно Онази,  черната, с косата наднича от шкафа  Wink

# 129
  • Пловдив
  • Мнения: 692
Аз днес мисля да отскоча до Гама Елит да си купя някой друг тенджерлък Бека. Simple Smile)) Сигурна  съм, че чугуна има своите предимства, но просто аз гювеча едва вдигам, а пък ако остана на чугун сигурно ще спра да готвя.
Момичета искам да купя и хубава голяма тава, отново да е от качествена стомана, май в Гама Елит няма голям избор на ГОЛЕМИ тави.. може да не е като тези, които са към фурната, но и все пак да не е от най-малките

# 130
  • Мнения: 1 732
helenblondy ,
разбирам те Hug, стават понякога някакви/всякави недоизяснености. Добрата воля е важна, според мен. Peace
Къде съм написала, че не препоръчвам емайлиран чугун за тенджера?  Simple Smile
Добри са, само че са тежки.
Да, точно vitro-ceramic ми се ще да имам. Не са прозрачни, да. Още нямам и не мога да дам отзиви. В 1 част на темата имаше такива. Май за залепване се беше споменало, но мен това не ме безпокои в случая, защото зависи какво се готви и как, моето готвене е малко по- различно.....
Успех ти желая в проучването и избирането     bouquet

Последна редакция: чт, 07 юни 2012, 14:38 от take a smile

# 131
  • Мнения: 2 099
Незнам дали е напълно безвреден/поне така пише на етикетите му/, но вчера си купих този тиган -на тази фирма - http://pensofal.com/index.php?option=com_content&view=articl … d=163&lang=en от Кауфланд, мислех да си взема два, но реших първо да го пробвам, тъй като до сега не съм имала керамични тигани и незнаех дали няма да лепи. Тази сутрин приготвих палачинки с него, без никаква мазнина и изобщо не залепнаха, много съм доволна и съм решила тези дни да си купя още един с по-малък диаметър, че всичките ми тефлонови тигани вече се надраскаха.

# 132
  • При децата ми
  • Мнения: 7 278
Mimival, каква е цената на този тиган? Не видях никъде в сайта да пише.

# 133
  • Пловдив
  • Мнения: 692
   Вчера взех 2 тенджери Бека и сготвих в едната, е такова удоволствие няма. Коренна разлика със старите емайлирани и метални тенджери, радвам се че ги изхвърлих. Класна посуда, ще допълвам още от серията 1 тенджера и още нещо ако харесам. Имаше и много хубава промоция с отстъпка при покупка на 2 съда от една друга серия на същата марка.
 
Искам да попитам какво да гледам при покупка на стъклен съд, за да съм сигурна, че не съдържа олово. Става въпрос не за готвене, а за съхранение .

# 134
  • Пловдив
  • Мнения: 789
 
Искам да попитам какво да гледам при покупка на стъклен съд, за да съм сигурна, че не съдържа олово. Става въпрос не за готвене, а за съхранение .

Симакс и Пирекс декларират, че няма олово в техните огнеупорни съдове. За другите не знам.

Общи условия

Активация на акаунт