Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

  • 215 751
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 435
  • София
  • Мнения: 2 531
TITANIUM серията залепват ли?
Пише, че са незалепващи, но някой ползвал ли ги е?

http://www.nvb-bg.com/index.php?see=browse&catid=21&p=0

# 436
  • Мнения: 1 732
Inessita ,

Maxeo Classic е с 2 години гаранция. Комфорт е с 5. Има разлика, нали?
Ho, kато цяло,  керамичните покрития, сравнени с другите материали са с по-кратък гаранционен срок.

Иначе, без да имам личен опит с Фислер, ми е един от фаворитите. Също и Силит. Със Силит имам 2 -годишен опит и съм изключително доволна до момента. Но ето, че има и негативни мнения за него.

С времето се убедих, че няма съд/ марка, за която да има само "+" или само отрицателни мнения. Винаги има и от двете, но за някои преобладават "+", а за други  "-".
Всеки взима решението си индивидуално според своите си критерии.
Някои са доволни от медните, други от стоманените, от анодирания алуминий, от керамиката, от чугуна...

Добре е да се избира от реномиран производител, който коректно е посочил основните параметри на изделието/материали, технология, гаранции/ и сертификати- да се гледа какви са-от кого са и за какво са. /подчертала съм коректно, защото често се ползват подвеждащи рекламни трикове- случаите са много, ето един пример: серията  Stoneline®
И след като е закупен продукта, да се спазват точно инструкциите за употребата му.
Може би звуча общо, но конкретиката всеки сам си я изкристализира спорде своите желания и проучване. Peace

peterky2002 , беше писал за минералите и силиция. Изброх 3 минерала без силиций/ а те са мноогоо повече/. Наистина ли не разбираш или просто ти се спами? Simple Smile

Да, качественият чугун е изключително дълготраен. На мен ми беше в първоначалният списък.
Capt_Flint и за 3-те модела вече съм срещала както позитиви, така и негативи. Фислер и Силит са сходни като категория и технолгия. СКК се отличава по технология - пластовете са повече, също и използваните материали. И трите се водят качествени, без вредности. Избирай смело един от тях според твоите лични критерии.  Peace
alpha_beta, по- напред в темата имаше оплакване, че дъното започнало да се бели. Срещала съм и в други, чужди  форуми разочарования. Но има и доволни.  Grinning

Последна редакция: ср, 19 дек 2012, 11:09 от take a smile

# 437
  • София
  • Мнения: 2 518
Въпреки, че се сдобих с тиган, продължавам да следя темата  Wink

Всеки един пост ми е интересен, с изключение на "запис" или "следя" и да не е само спам, от Fissler ми отговориха - всеки път като им задавам въпрос - отговарят, не са като от ВЕКА  Mr. Green
Бях ги питала какво значат четирите цифри, които са на дъното на тигана /понеже моите се различаваха от техните, който са на снимката в сайта им  Embarassed/ - били свързани с датата на производство ..., да не се притеснявам и да си ползвам тигана със здраве  Mr. Green 

# 438
  • Мнения: 215
Сега виждам серията Ceramic на SKK, изглеждат превъзходно (за моя вкус), някой има ли отзиви от тях? Предполагам са достатъчно безвредни, според описанието, въпреки, че не е описано каква е основата и какво точно се крие под  двуслойното покритие CeraPro.
http://www.nvb-bg.com/read.php?see=product&prid=4729&catid=352

# 439
  • Бургас
  • Мнения: 94
В момента има промоция с точки в Карфур за съдове Pensoral. Искам да си взема тавичка, някой да има идея какво им е качеството ?

# 440
  • Мнения: 311
Нещо не обсъждано

http://www.facebook.com/pages/Demeyere-Cookware-Bulgaria/328082283957674

Някой да е запознат? newsm78

# 441
  • Варна
  • Мнения: 1 178
Момичета, моля за малко помощ. Купих си ЕТО този комплект на Фагор. Въпреки всички препоръки тук в темата, аз се хвърлих на него и сега ми е кофти. Нито имат гаранция, нито пишеше съдържание, технологии, ами и цената е далеч от хубавите марки. Ама  ooooh! Прочетох добре книжката с инструкциите. Нищо особено не пишеше, освен да не се мият с абразивни препарати и гъби.
Значи още при първото ползване вижте какво стана:
- На снимка 1 варих боб на газов котлон. Мих го 2 пъти с веро и мекото на гъбата. Като изсъхне така изглежда:

Май не е нормално.  newsm78
- На снимка 2 варих вода за чай в друг от съдовете, после сложих самата билка за 2 минути да пусне цвят и веднага изпразних съда и го измих с веро и мекото на гъбата. Появиха се едни ситни точици, които не се мият. 2 пъти опитах.


Значи по друг повод скоро се обаждах в комисията за защита на потребителите и ми казаха, че мога да връщам стока само ако е дефектна. Това според вас дефектно ли е. Така ли се получава по принцип със стоманените съдове или не е нормално? На първата тенджера има сега и лилав оттенък на светлина. Не ми е до красотата на съдовете, искам да готвя безвредно.

Кажете според вас да ходя ли да се разправям?  Thinking

# 442
  • София
  • Мнения: 2 531
Галя, първото го виждам като много почерняло, не мога да повярвам, че е от 1 употреба и то варене на боб? Загорял ли е ?

Аз моите стоманени тенджери си ги търкам с CIF и с грапавото на гъбата и блестят, не са се надрали.
Понякога като пържа месо ми дава потъмняване, но при изтъркване с CIF пада.

# 443
  • Варна
  • Мнения: 1 178
Не, не е загорял и почернял, а всъщност е побелял и все едно съм си замазала отпечатъците.  Thinking

А за търкането нали не е хубаво, за да не започне да пуска вредни вещества в храната при готвене?  newsm78

# 444
  • София
  • Мнения: 2 531
Не, не е загорял и почернял, а всъщност е побелял и все едно съм си замазала отпечатъците.  Thinking

А за търкането нали не е хубаво, за да не започне да пуска вредни вещества в храната при готвене?  newsm78
Не мисля, че при търкане ще пуска вредни вещества, пък и се презастраховат фирмите с това търкане.
Грапавото на гъбата – от тези най-разпространените - е съвсем безобидно, а CIF е много много фин абразивен крем и не надрасква. Ако искаш пробвай така, то и без това тенджерата вече на нищо не прилича!

# 445
  • Мнения: 2
Ние имаме също Фагор. Явно е от стоманата и при нас при варене на боб (леща) иска търкане с Циф. Същото побеляване се получава. От години го правим няма видими последствия. Интересно защо при Фишлера не се получава така?   newsm78

# 446
  • Мнения: 25
Моята тенджера е на Фислер и се получава същото на дъното, без да е загоряло яденето Sad След повечко търкане с абразива на гъбата се маха. В началото се ядосвах, но вече претръпнах

# 447
  • Мнения: 1 732
Нищо особено не пишеше, освен да не се мият с абразивни препарати и гъби.
Значи още при първото ползване вижте какво стана:
- На снимка 1 варих боб на газов котлон. Мих го 2 пъти с веро и мекото на гъбата. Като изсъхне така изглежда:

Май не е нормално.  newsm78
- На снимка 2 варих вода за чай в друг от съдовете, после сложих самата билка за 2 минути да пусне цвят и веднага изпразних съда и го измих с веро и мекото на гъбата. Появиха се едни ситни точици, които не се мият. 2 пъти опитах.


Това според вас дефектно ли е. Така ли се получава по принцип със стоманените съдове или не е нормално? На първата тенджера има сега и лилав оттенък на светлина. Не ми е до красотата на съдовете, искам да готвя безвредно.

Кажете според вас да ходя ли да се разправям?  Thinking
Отговарям подред на твоите изречения, маркирани от мен в червено
1. правилно - без абразивни препарати. В противен случай рискуваме качеството и безопасността на изделието.
2. при готвене на газов котлон рискът от резки температурни разлики /рязко силно нагряване/ за съда е завишен. Именно от тях е възможно да е появи в стоманата оцветяване с цветовете на дъгата-лилави, преливащи , нефтени.
3. напротив, напълно е нормално. Тези оцветявания често се случват при стоманениете изделя. Най- често причина са :
-слагане на солта в яденето преди да е завряла водата. Най- добре е да бъде разтворена предварително в малко вода. Същото важи и за други подправки;
-ползване на твърда ( нефилтирана) вода;
-излагане на съда на резки Т разлики без плавен преход.
-след измиване, съдът не е подсушен, а оставен да се отцеди и изсъне сам.
4. Както са споделили по-напред и други, с киселина може да бъде почистено подобно оцветяване. Оцет, лимонена к-на. Може да се кипне киселината в съда. Триене/полиране  с вълнен плат също.
5. Такива оцветявания не нарушават качеството на изделието.  Не са дефектни и са безвредни.

Не се получват при всички стомани, защото съставът и структурата на стоманите е различен и най- вече причината е в крайното им полиране. Някъде напред в темите бях споменавала за това, че полирането е различно./ А то оказва влияние на качеството и безвредността на изходния продукт./  При стомани, които при закупуване са с особен, огледален блясък,  обикновено е приложена галванизация. При тях често се среща появата на петна и потъмнявания.
 


Последна редакция: ср, 26 дек 2012, 14:31 от take a smile

# 448
  • София
  • Мнения: 1 374
Още съм в
мисли за тиган,от изчетеното до тук
- Силит Дурадо- да и не
-La creuset- da
-ficler maxeo classic -da
-cilargan-da
-pensoafar-ne
-beca-ne
-lodre-da
termolon-ne
email.chugun-da
дуракс-не
биокерамик-не
бианети-не
фислер-не
делимано-не
сола-не
le creuset-?
Maxeo komfort-da
alluflon-da
cerapedler,ceratal,ceradur-ne
 това извадих от мнения,може и да съм сгрешила/моля за извинение/ поправете ме?
доста съм объркана,то си и личи де Laughing

# 449
  • Мнения: 2
мм, от около седмица се радвам като малко детенце на тиган Lе creuset, не съм виждала другите, но аз също мнооого дълго обмислях покупката му, като колебанията ми бяха между Fissler, Silit и този. Засега съм много, много доволна от избора си Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт