Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

  • 216 102
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 465
  • София
  • Мнения: 1 417
е те имат и нисък и висок клас неща, има ножове за 20 и за 120 лв - зависи от степента на закаляване на стомантаа и т.н., знам, че ножовете с най-високо закаляване са едни японски ама там цените са от 250 лв нагоре за нож:)

а от марката като цяло досега нямам никакви оплаквания, затова питам и за тигани

интересуват ме конкретно тиганите от серията Virgo, имат и едни Earthchef, за някои, от които пише, че имат ALU покритие (от алуминий предполагам) и съм скептична, но пък Earthchef им се води и като тиган, който е nature friendly ама не знам защо; имат и други серии незалепващи PFOA/PFTE-free тигани, но само VIRGO май е истинска керамика, та ако имате впечатления/информация за тази серия конкретно, че и за други, ще се радвам да споделите

добавям инфо: сега като чета това с алуминия е всъщност тялото на тигана, пише, че е за по-бързо и равномерно нагряване, така че earth chef остава в играта + серията Scala по форуми от други държави, вкл. канада и австралия чета много хубави неща за всички, иска ми се и някой от бг да сподели опит

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 14:02 от Dao

# 466
  • Мнения: 92
Момичета, преди време се хвалих с тенджерата ми на Emile Henry, сега пак да се похваля - въпросната след около 3 месеца употреба взе, че се спука! Без да е била удряна, без температурни шокове, както беше на котлона се сцепи почти на две. А дори котлонът не беше загрял напълно. И без това не ме кефеше много, освен че се чистеше лесно. От Амазон ще ми върнат паричките и сега си мисля да пробвам Le Creuset.

В тази връзка, може ли ползващите ги да споделят, има ли някакви проблеми и специфики с тях. Основно ме притесняват ограниченията в температурата, за които пише - до 190 градуса на котлон, на фурна до 220 за тези с метални дръжки и до 190 за тези с черните дръжки. Вие на какви температури ги ползвате? Дръжките на капаците стабилни ли са? Емайлът устойчив ли е?

Наскоро си взех касеролка на Бека (Royal) и съм доволна колко лесно се мие и засега не е загаряла. Ползвам я за загряване на прясно мляко основно, разни кремове и сосове.

# 467
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Katerina R. , аз не готвя по прнцип на температурите обозначени като таван. Винаги готвя продължително на ниска Т. Понякога, когато приготвям телешко варено на фурна съм загрявала първоначално на 230 градуса например, за да заври по-бързо и не съм имала проблем, след това намалям на желаната от мен Т.
На котлон не готвя на повече от 2 при 9 степени, а на фурна не повече от 180 и то за печива(разбира се ползвала съм и инцидентни рецепти с други Т), но обикновено моята Т е около 160 градуса, но това ми е начина на готвене, а не защото съм се съобразявала със съдовете. Даже да си призная сега разбирам, че има изисквания за Т при положение, че техните съдове са подходящи за всякакъв вид начини на готвене (огън, фурни, котлони всякакви и т.н.), само за шпатулите им внимавам, че са до 220градуса. Специално за тигана дълбоко съм пържила инцидентно, но за различните неща нагрявам на различни степени - просто е много относително. Тигана ми е като нов до този момент.
Проблем с емайла не съм имала, нито с капака на тенджерата, който е с метална дръжка.

# 468
  • Мнения: 395
Подкрепям мнението на ahasver на 100%.  Peace

# 469
  • Варна
  • Мнения: 1 190
Аз продължавам да се чудя каква тава да си купя, трябва да е голяма, правоъгълна, за печене... Някой да има добри впечатления от нещо?

# 470
  • Мнения: 92
Благодаря ви за отговорите. Тенджерката вече е в кошницата, с една силиконова шпатула-лъжица, че ahasver ме изкуши Simple Smile

# 471
  • Мнения: 130

В чуденка съм относно следното - четейки за тиганите с керамично покритие, разбирам, че ако то е бяло, няма как да е без нано.
.......

Може ли повече информация?
Не вярвам да е така. Абсурд е за мен подобно твърдение.

Аз не го твърдя, просто от четенето в темата, започнах да добивам такова впечатление. Но май инфото ми дойде в повече накрая  Peace

Благодаря за отговора за Kuhn Rikon.

Сега нов ред въпроси:
Някой има ли впечатления от тиганите на Pyrex?
А какво е мнението ви силиконите на същата марка?

Относно съдове за печене на блатове, кексове, май ще се ориентирам към Kaiser. Харесала съм:
http://www.kaiser-backform.com/black-magic_323/springform-pan-10 … A8E0-E0A2DA83E9EC - емайл

http://www.kaiser-backform.com/la-forme-plus_238/bundform-pan-8- … 93C5-C9531FA086F2 - керамика
Мнения?

# 472
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
От 4 години някъде съм с емайлирана форма за торта на Кайзер и няма грешка. Но не е Black Magic, а е сива на цвят, даже не съм я намирала онлайн, съвсем случайно ми я донесоха от Германия. Не се драска или наранява от нищо въпреки, че режа в нея с нож също така и изобщо съм много доволна, предполгам, че и тези ще са добри, та мисля да си взема и една Black Magic.
За керамиката майка ми е с такива кексова и тортена форма, и е доволна, също не се нараняват, колко са безвредни не знам и не съм се интересувала.

# 473
  • Мнения: 92
На Kasier ползвам форма с подвижен ринг La Forme Plus, т.е. от тези с керамично покритие. Като цяло съм доволна от нея, изглежда ми добре направена.
Първото ми впечатление беше, че в нея нещата се изпичат по-бързо, отколкото в простата тава.
Водят я незалепваща, обаче ако не е намазнена и набрашнена (включително и борда) си залепва яко. Иначе много лесно се мие, дори и да е залепнало нещо.
Ahasver е права - не се наранява, и аз режа в нея.

# 474
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
А и подвижен ринг имам на Кайзер, но е стоманен  Laughing. Обаче съм го ползвала два-три пъти май, но пък не залепва, а си мислих, че ще е обратното.
Сега се сетих, че имам и форма за мъфини също на Кайзер от керамиката, която съм ползвала веднъж и нямам лоши впечатления.

# 475
  • Мнения: 92
Аз пък стоманеният им ринг не го харесвам! Не залепва, обаче така е направен, че няма как да прилепне към тавата и ако не обвия с хартия и фолио над нея, всичката смес изтича Grinning

# 476
  • град-държава
  • Мнения: 5 863
Така, така за това става въпрос  Crazy и поради тази хамалогия си стои в шкафа и ползвам основно тортената форма.

# 477
  • Мнения: 1 732
Аз продължавам да се чудя каква тава да си купя, трябва да е голяма, правоъгълна, за печене... Някой да има добри впечатления от нещо?
аз ползвам само от керамичните/порцеланови. Много съм доволна.
ето примерен вариант:

# 478
  • София
  • Мнения: 1 417
здравей, Усмивчице Simple Smile това е тавичка на бергхоф - тъкмо щях да отговоря на жената дето пита за тавички, че съм много доволна от тях - имам три правоъгълни размера и една кръгла - всичко останало, което имах у нас като съдове за фурна го раздадох:) имаш ли някакво инфо за тиганите бергхоф? в други теми попаднах на твоя инфо, че като цяло марката е добра, но понеже се обърках в лабиринта от серии тигани и покрития затова си питам:)

# 479
  • София
  • Мнения: 2 518
Аз продължавам да се чудя каква тава да си купя, трябва да е голяма, правоъгълна, за печене... Някой да има добри впечатления от нещо?
аз ползвам само от керамичните/порцеланови. Много съм доволна.
ето примерен вариант:



take a smile, с твоите ценни съвети си купих тиган, но сега да попитам и за тавите .... Laughing

Тавичката, за която говори Dao, пише, че  материала е  въглено-стоманено-алуминиева сплав и отгоре е положена керамиката, ето я:

http://www.technostyle.bg/?act=inside_product&product_id=998

Кой е по-добрия вариант на тавички, тези, които са изцяло керамични или тези, на които само покритието им е керамично, и за втория вариант трябва ли да гледам и чета, така, както и за тиганите с керамични покрития  newsm78 - според мен - да, но .... да попитам ...

Общи условия

Активация на акаунт