Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 2

• 219 356
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 390
Принципно Алуминия е изключително силно реактивоспособен метал. Повърхността ме много бързо се окислява от кислорода на въздуха и се превръща в Алуминиев окис (оксид), който пък от своя страна е слабо реактивоспособен. Този повърхностен слой практически почти не реагира на външни въздействия.
На кратко ако готвиш в алуминиева тенджера например и държиш храната в нея и възможно молекули алуминиев оксид да преминат в нея макар и да са в много ниски количества и на практика заради своята слаба реактивоспособност да не са опасни. Когато след приготвяне храната се отстранява като твоя случай с пуканките според мен не съществува никаква практическа опасност.
За да съм честен баба ми имаше едни алуминиеви тенджери които заради керамичния плот сменихме преди 3-4 години. Цял живот (почти 40) години готвим и държим храната в тях па още не съм получил алуминиево отравяне. Да не говоря за преди години колко хора с векове са ги ползвали.
Това е моето мнение. Ти си преценяваш. Аз бих си ползвал уреда със здраве.  Sunglasses

# 391
Вчера бях в двата щъркела, продавачката ми препоръча да взема Силарган, но не с покритие ами целия бил направен от този материал. Като единствен недостатък отбеляза че по-крехки продукти трябва да се готвят внимателно и да махаш тигана от котлона защото загарят бързо. Не знам вече какво да купя. Каза също че каквото и да взема трябва да се сложи мазнина, т.е няма вариант за готвене без олио.

# 392
bobson4e, благодаря!

# 393
Вчера бях в двата щъркела, продавачката ми препоръча да взема Силарган, но не с покритие ами целия бил направен от този материал. Като единствен недостатък отбеляза че по-крехки продукти трябва да се готвят внимателно и да махаш тигана от котлона защото загарят бързо. Не знам вече какво да купя. Каза също че каквото и да взема трябва да се сложи мазнина, т.е няма вариант за готвене без олио.

В тези готвя http://skk-cookware.com/products/titanium_2000/t_2000_top.htm без грам мазнина

продават ги на собствен щанд в технополисите цените са от порядъка на 109-189лв бройка

редакт. ето им и сайта на БГ с цени ...
инфо
http://www.nvb-bg.com/read.php?see=skk&catid=4&p=0

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 13:29 от pinko

# 394
  • София
След като прочетох, че има недоволни от Силит Дурадо, тъй като залепвал, (който бях харесал след дъъълго четене на теми по въпроса) си имам нов фаворит:
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-maxeo-classic-s-keramichno-pokritie-l0i10zc
не става за индукция, но за сега нямам такива котлони. Цената му е наполовина на този който става за индукционни котлони. Или има и други разлики?
Какво ще кажете  newsm78

Да, има, на по-скъпият тялото е от стомана, а на другият - Класика е алуминиево тяло.

# 395
След като прочетох, че има недоволни от Силит Дурадо, тъй като залепвал, (който бях харесал след дъъълго четене на теми по въпроса) си имам нов фаворит:
http://shop.gamaelit.bg/product/tigan-maxeo-classic-s-keramichno-pokritie-l0i10zc
не става за индукция, но за сега нямам такива котлони. Цената му е наполовина на този който става за индукционни котлони. Или има и други разлики?
Какво ще кажете  newsm78

Да, има, на по-скъпият тялото е от стомана, а на другият - Класика е алуминиево тяло.

Аха, подозирах, е основа ThermoTech е нещо не много здравословно  Simple Smile благодаря!
Винаги има причина за по-високата цена  Peace
Избора се свежда до минимум - Le Creuset.

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 14:57 от Аз Веси

# 396
  • София
Аз Веси, подкрепям те за Фислера, аз също се колебаех между него и Дурадо. Взех Дурадо заради тъпата дръжка на Фислер, но иначе като показатели мисля, че е идеален.

# 397
Le Creuset може да се купи и на изгодна цена. Аз редовно си следя движението на цените на харесани артикули в амазон. Например в момента тигана е на рекорден минимум според camel.camel.camel (59.38 паунда)
Касеролата си взех на 50%  намаление по време на черния петък.

# 398
Точно този тиган ми е в кошницата в момента, харесва ми, даже много, но въпреки рекордния минимум пак излиза около 150 лв.+доставка ...
Заглеждам и Lodge, те са само чгунени, без  емайл, но цените пък са поносими. Чела съм добри отзиви за тях.

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 17:31 от Аз Веси

# 399
  • Варна
Deteliana, благодаря за отговора.  Peace

Бихте ли си казали мнението за тази марка WMF? Харесах си ТОЗИ комплект. И ако знаете, къде във Варна мога да го видя на живо?  Thinking Харесах си и ТОВА, тъй като виждам, че всички сте доволни от него. Влизам в бюджета. От грил тиган се отказвам - взехме си ел. скара.

И да питам - това, че корпусът на един тиган е от алуминий, при условие, че няма досег с храната, къде е проблема?  newsm78 Мисля си, че при нормална употреба, дори и да се надраска керамичното покритие, трудно ще се стигне до алуминиевия корпус. Разбрах, че съдовете със стоманен корпус са по здрави от тези с алуминиев. Но ако вместо 10 години ще го ползвам 5 съм съгласна на този компромис. Кажете бъркам ли някъде. Видях тиган на Бека, с бяло керамично покритие - пише без PFOA и PTFE. Правя компромис само с въпросната нанотехнология. Пффф, много ме влече към тези бели покрития.  Crossing Arms

# 400
  • Варна
с бяло покритие гледах вчера пак в КАУФЛАНД на промоция тигани по 15-20 лв.Вземи си няма да съжеляваш.Има и едни комплекти в КАРФУР италиански изглеждат добре.
Колкото до алуминиевата основа не виждам как може да има нещо вредно.За вредност от алуминия се говори само при продължителен престои на храна директно в алуминиев съд!!!

# 401
  • София
И аз си мисля, че не е обоснована толкова психозата за вредност на алуминия, особено с покритие.

Сега не мога да дам линкове, но съм чела, че алуминия не влиза в реакция с мляко. Иначе може

да се готви в него, но да не се съхранява храната вътре.

Едно време баба и майка печяха баници и питки само в алуминиева тава, най хубаво се опича.

Логично - алуминият е много добър топлопроводник.

Имам 2 тави на пенсофал алуминиев корпус с бяло керамично покритие - чудесно пекат и нищо

не залепва. И тиган имам от лят алуминий с покритие керамика - също е с много добри

показатели за употреба!

Храната вече сготвена я съхранявам в хладилника само в стъклени купи или тенджера от

неръждаема стомана.

# 402
Моля за препоръка, искам да си взема грил тиган или плоча, подходяща за газови котлони, с по-високи ребра за да наподобява максимално на скара. Благодаря!

# 403
Здравейте!
Писах на Green Pan(българското представителство), изпратиха ми подробно упътване за тиганите ако някой се интересува ще го публикувам тук.

Накратко тиганите са минали всички тестове за безопасност. На въпроса ми използвани ли са нанотехнологии при производство ми отговориха следното:

"Не, в тиганите GreenPan не е използвана нанотехнология.
В производството при тях се използва макромолекулярна технология.
Затова защото повърхнината на керамиката е създадена върху основа на  лист от LOTUS.
Тя има по-големи вдълбини и е по-груба в структурата, това създава
незалепващото  покритие."

Ще помоля take a smile за коментар  Praynig

# 404
Аз съм ползвала Green Pan и никак не съм доволна от незалепващото му покритие. Много залепва храната, която се приготвя в него и после много трудно се почиства. След 2 годишна употреба тиганите ми бяха в ужасно състояние. Тази година ги изхвърлих и си купих Sillit Durado след дълго проучване, включително и в тази тема. Много съм доволна засега.

Общи условия

Активация на акаунт